Vícečetné těhotenství po umělém oplodnění. Je časté, že se uchytí i vice embryí?

dancan7
19. lis 2019

Ahoj,
jak je to přesně ohledně dvojčat při IVF? Zavádí se úplně běžně více embryí a jak je časté, že se uchytí obě? Případně může se ujmout i více?
No a v případě, že by se třeba ujaly tři, tak co se potom dělá?

kjp
19. lis 2019

@dancan7 Ahoj. V dnešní době se většinou více embryí nezavádí. Mě dali vybrat, zda chci zavést jedno nebo dvě s tím, že dvě mi nedoporučují. Je to rizikové, úspěšnost to příliš nezvyšuje a pojišťovna potom hradí tři pokusy IVF namísto čtyř. Myslím, že se nemusíš obávat.

dancan7
autor
19. lis 2019

Všude ale slyším, že se při IVF zavádí minimálně dvě nebo i víc, aby se chytlo aspoň nějaké, když už to platíš.

kjp
19. lis 2019

@dancan7 Tak před deseti a více lety to tak bylo. Teď pokud k tomu není nějaký důvod, doporučí jedno.

hezz17
19. lis 2019

@dancan7 V zahraničí mozna

gembula
19. lis 2019

Já jsem si nechala zavést 2, ale spíš mi to rozmlouvali ;). Chytlo se jedno a teď jsem za to i docela ráda 🙂)

dancan7
autor
19. lis 2019

@gembula a ty jsi chtěla dvojčata?

handulkak
19. lis 2019

Mě teď naopak u posledního transferu dvě doporučil. Měla jsem předním jedno a nic. Takže jsme dávali dve

astyna88
19. lis 2019

Nejcasteji se zavadi jedno. Ale muze se rozdelit na jednovajecna dvojcata.

loylii
19. lis 2019

@dancan7 v případě, ze žena podstupuje již ponekolikate pokus IVF a stále není úspěch, se dvě na přání zavádějí. Úspěšnost to samozřejmě zvyšuje. Moji kamarádce zavedli dvě, bylo to její 11.ivf (nemá vejcovody) a poprvé úspěch a chytly se obe. To jedno se navíc rozdělilo, tak čekala trojčata. Šla na redukci, kdy se jedno nejmenší odstranilo. Pokud uvažujes o IVF, je brzy na takové myšlenky. Kolik zavádět. Dr ti doporučí co je v tvym konkrétním případě vhodne. Mě poprvé zaváděli jedno, podruhé taky, potřetí jsem chtěla dvě, ale při zavádění se podařilo zavedst jen jedno, druhé nevydrželo rozmrazeni.

gembula
19. lis 2019

@dancan7 já jsem si hlavně chtěla zvýšit šanci na uchycení, protože nejsem úplně nejmladší. Dvojcatum jsem se nebránila, zvládli bychom to, ale byl by to asi větší mazec 🙂

kejt29
19. lis 2019

Mi dve nedoporucovali. Uz jen proto, ze lidske telo neni staveno na vic “mladat”. A druha vec je, ze se ty dve embrya muzou uchytit obe a jeste rozdelit. Nebo samozrejme jedno odejde a stahne i druhe, ktere by se treba i uchytilo...

johan7
19. lis 2019

Nám to taky rozmlouvali, zpočátku kvůli hrazení pojišťovnou, teď kvůli možným rizikům. Původně jsme zavedli jedno a začala jsem krvácet druhý den po ET. Měly jsme dva mrazáčky, takže jsme se rozhodly, že si vezmeme oba naráz, to rozmlouvali, ale rozhodnutí nechali na nás. Riziko, že se rozdělí dál tam prý také je, byť malé, ale je a to, že pokud se chytne jen jedno a to druhé odumře, že s sebou vezme i to zdravé je prý nepodložené, tak nevím, také jsem to četla, ale docent nám řekl, že to tak není. Na ket jsem byla 12/11 a i kdyby to nevyšlo, tak jsem ráda, že jsme se tam rozhodli. Měli jsme k tomu i jiný důvod, ale je to tak. Automaticky nebo na jejich doporučení jich víc nezavádí, pokud o to pár vyloženě nepožádá, aspoň v Pronatalu to tak je.

merope
19. lis 2019

Dvě embrya jsem zaváděla až od třetího pokusu a to jen proto, že byl ET už třetí den a embrya byla taková všelijaká. Jinak při prvních pokusech bych určitě zaváděla vždy jedno a zbytek nechala mrazit. Max přesně kdyby se zavádělo třetí den a embrya nebyla kdovíjak kvalitní, pak to může mít smysl. Pak jsme šli do darovaných a zavádět jedno a zbytek mrazit, to bylo úplně jasné. A pokud půjdu pro mrazáčky, tak si raději připlatím za víc KETů než riskovat dvojčata.

loylii
20. lis 2019

@merope “riskovat”... já je mám a je to skvělý.

gruyerre
20. lis 2019

@loylii to je sice bezva, ale ona to @merope určitě nemyslela tak, že by dvojčata byla něco hrozného, ale že je to velmi rizikové (obzvlášť po ivf). Proto většina lékařů a lidí, co postupují ivf raději zavádí jedno embryo, protože ta cesta od dvou uchycených embryek ke dvěma zdravým miminkům je hodně dlouhá a nebezpečná.

@dancan7 zavádí se opravdu maximálně dvě

vitezove
20. lis 2019

Zavádí se téměř vždy jen jedno. Od dvou tě budou i dost odrazovat. Samozřejmě pokud máš jen 2 embrya, tak asi dáš rovnou obě, abys nemusela platit za další ket. Když se chytí obě, tak je velké riziko. Může jedno odejít, protože nebylo zdravé a zbytečně s sebou může vzít i to zdravé, které by samo vydrželo. Zároveň při těhotenství dvojčat téměř vždy rodíš předčasně, často trávíš spoustu času v nemocnici, hrozí vysoký tlak atp. Je toho prostě hodně. Proto od toho odrazují.

pasiba
21. lis 2019

Já si nechala zavést poprvé rovnou dvě. Chytli se oba, ale jedno to vzdalo. Jsem za to riskantní rozhodnuti ráda. A potrat toho jednoho co už měl srdicko jsem postřehla asi týdenním slabým špiněním a na kontrole už nebyl

loylii
21. lis 2019

@vitezove zvláštní je přístup lékaře, je to kus od kusu. Mě v Gestu i v Gennetu řekli, shodne,ze jsou pro zavedení dvou najednou, z důvodu větší úspěšnosti a ze by se chytly obe je malá šance. Měla jsem vždy jen 2-5 vajíček a z toho embrya kvalita B-C. Vyšší věk. Úspěšně vedenou stimulaci a reakci na ni berou když se ženě vytvoří 5-15 vajíček.
Je ale pravda, ze to je 3 roky zpět. Teď můžou byt doporučení zase třeba jiné.

johan7
21. lis 2019

@loylii Mám stejný názor. Také si myslím, že by se to (v ideálním případě) mělo posuzovat individuálně. Nelze podle mě říct, že všechna těhotenství s dvojčaty jsou riziková. Máme dvojčata v rodině ppravdu hojně a v každé generaci a nikdo z nich rizikové neměl a to dokonce i babičky maminka v roce 1931 rodila dvojčata přirozeně a druhý den šla domu a vezla je v únoru v saních domů 😀(to jen tak na odlehčenou), znám naopak dost přípapadů holek, co čekaly jedno mimčo a na rizikáči byly od začátku kvůli krvácení, tlakům atd. Tohle je opravdu hodně individuální. Každý by měl zvážit rizika a rozhodnout se dle svého vědomí a svědomí, ani lékař u naprosto zdravé holky není schopen odhdnout, jak se bude těhotebství vyvíjet.

loylii
21. lis 2019

@johan7 ano, mas pravdu. Lékař doporučí, já se s nima nijak zásadně nedohadovala. Posuzuje se podle mě konstrukce těla, celkový zdravotní stav, lékař je u tak trochu psycholog, poradi. Řeší se to tam asi často. Navíc u toho byl můj chlap a ten byl rozhodne pro 2😉 já na nej zirala, překvapil mě. Trosku ho podezíram, ze se bal kvůli mému věku, ze už bychom druhé nestihli😉 ale muže se na nej člověk zlobit?😉

gruyerre
21. lis 2019

@johan7 určitě je to individuální, však také rozhodnutí je na ženě, která ivf podstupuje. Každopádně nemůžeš srovnávat svoji babičku a vaši rodinu, kde, jak říkáš, byla dvojčata běžná. Protože pokud jsou počatá přirozeně, obzvlášť jsou li dvojvaječná, tak je přeci jen dost pravděpodobné, že si s nimi tělo dobře poradí - když už dopustilo, aby se vytvořila 2 vajíčka, tak by mělo být stavěné na to, aby donosilo 2 děti. Ale když čeká žena dvojčata díky tomu, že po tuně hormonů jí uzrálo 20 vajíček a 10 z nich embryolog oplodnil a 2 doktor zavedl do dělohy, tak je to něco úplně jiného.

johan7
21. lis 2019

@loylii Měli jsme to stejně. Původně jsme ani netušili, že by to šlo, měli jsme poslední dva mrazáčky mrazené po jednom a on najednou, jestli chceme jedno nebo obě? Ani na minutu jsme neváhali a oba na sebe jen kývli a bylo jasno, takže 12/11 dostali šanci obě embrya a ať se sami rozhodnou, kdo z nich u nás bude chtít zůstat, jestli jen jeden nebo oba 😀 ať tak nebo tak budeme šťastni za jakoukoliv variantu. Je super, že máš v muži také takovou oporu, to se pak všechno snáší mnohem lépe. Odpoledne nebo zítra ráno budu dělat test.

johan7
21. lis 2019

@gruyerre Já si nemyslím, ale je to věc názoru. Pokud je žena přesvědčena, že to zvládne, tak to zvládne, stejně tak není nikde psané, že donosí zdravé jedno. Můj muž praví, že nejhorší smrt je z vyděšení, ono to stejně vždycky dopadne tak, jak má a v tu chvíli ať už od rozhodnutí dát dvě přes x věcí dělají oba dle nejlepšího, co v tu chvíli mohou. A pokud se vloží dvě z IVaf, jsou také dvouvaječná. Jinak my máme v zastoupení i jednovaječná, která jsou údajně ještě více riziková a je všechno v pořádku. Ať se každý rozhodne podle svého uvážení.

gruyerre
21. lis 2019

@johan7 já vím, že dvojčata vznikla ze dvou vajicek jsou dvojvaječná. Chtěla jsem říct, že když jsou počatá přirozeně, je důvodné se domnívat, že tělo zvládne je donosit do vysokého stupně těhotenství, jinak by je nenechalo vzniknout. I tak je takové těhotenství dost rizikové, natož pak když dvojčata jsou vzniklá uměle. A ano, není psané, že donosí zdravé jedno. Ale je větší šance, že donosí jendo, než dvě. Ano, ať se každý rozhodne dle svého uvážení a pořádně promyslí možné následky svého rozhodnutí.

johan7
21. lis 2019

@gruyerre Je to sporné, pokud žena otěhotní a nedonosí, proč teda vůbec byla schopna otěhotnět když nedonosila ani jedno? Je tělo tak chytré, že pokud ví, že nezvládne dvojčata, tak jeden plod nechá odejít? To jsou otázky, které nikdo nezodpoví a mohly bysme nad tím bádat hodiny a hodiny. Třeba vlci to tak mají, vlčice opravdu dokáže regulovat množství plodů v těle sama 😀 Mě zavedli v červenci jedno a moje tělo to vyloučilo hned druhý den po et. Teď jsme měli poslední dva, tak jsme dali šanci oboum. Ale shodneme se, že je to na zvážení každého z nás. Nicméně všem přeji, ať se jim splní to, po čem nejvíc touží i kdyby to měly být třeba paterčata 🍀

loylii
21. lis 2019

@johan7 mě mrzí, ze se vsude jen uvádí rizika v těhotenství, ale výhody už se nezmiňují😉 já měla celých 9 měsíců až na vyšší tlak poslední měsíc a lehká cukrovky vše v pořádku. Břicho velikosti jako u mono těhotenství. Nemám ani jednu strii, kůže a tělo
zpět jako před tehu. Přibrala jsem 22,5kg a za měsíc a půl jsem byla na svy váze. Deti se celou dobu vyvíjeli úplně na stejno. A já lékaře na konci 38.tt prosila ať je vyndaji, když už byli “dopeceny” jelikož jsem se o ne bála, přišlo mi zbytečne, aby se tam mackali dal.. narodili se a měli apgar skóre 10-10-10. Nechci, aby to znělo jako vychloubání, ale jako podpora pro ty, kteří se rozhodují... zdravé ditko je dar a ať se každý rozhodne sám za sebe, jak to chce a zda to “risknout” ☺️

gruyerre
21. lis 2019

@johan7 já ti hlavně přeji, ať jsi těhotná a máš zdravé miminko/miminka 🙂

johan7
21. lis 2019

@gruyerre Moc děkuju a o to hlavně jde 😘

johan7
21. lis 2019

@loylii To je to, o čem mluvím, nejhorší je smrt z vyděšení 😀 já fakt neznám nikoho, kdo měl u dvojek veliké komplikace (ano, dá se namítnout, abych se zajela kouknout na neontologickou jip), ale i tam jsem byla a byly tam jen “mono” miminka. Doktoři mají statistiky, ale ani ty nejsou 100% použitelný paušálně a naopak mám v okolí čím dál více holek a i tady na koníku jsou častější velké komplikace a někdy až fatální u jednoho miminka. Jsem moc ráda, že jsou vaše miminka zdravá a Ty jsi to zvládla, ono o nic jiného nejde, než aby člověk donosil zdravé miminko a je jedno, jestli jedno nebo deset (přeháním 😀). Ať se vám daří, je to krásný příběh se šťastným koncem.

bubinko1506
21. lis 2019

@dancan7 ahoj, my sme davali zaviest dve a aj sa ujali obe. Lekari nam sice odporucali vklad iba jedneho, vysvetlili nam rizika, ktore mozu nastat a respektovali nase zelanie. Tehotenstvo bolo bez problemov, akurat na zaciatku som mala hematom, inak vsetko ok. Dvojicky sa narodili planovanou sekciou 38+0.