Dlouho trvající průjem u dítěte. Máte zkušenost?

me_druhe_ja
27. dub 2024

Ráda bych se zeptala, jestli máte někdo zkušenost s déle trvajícím průjmem u menších dětí. Syn má 4 roky a měl vždy průjem jen při atb a vždy velmi dobře zabral Enterol. Střevní chřipku nebo podobné věci měl snad jednou, dvakrát a tam vždy průjem odezněl za 2 dny max. Opět Enterol fungoval dobře. Jinak žádné problémy se stolici nikdy neměl, chodil pravidelně většinou obden.
Nicméně teď asi měsíc se mu objevil průjem, vždy ale jen dva dny z ničeho nic a pak zas dobrý. Bez jiných příznaků. Za týden až deset dní opět. Ale pak zase dobrý, tvrdá stolice a tak. Začala jsem mít podezření na intoleranci mléka nebo tak. Ale že by se to objevilo takhle náhle? Každopádně jsem mu na pití začala kupovat bez laktózy (pije hodně ráno a trochu večer). Ale jinak sýry ji, jogurty (ale tohle spíš v malém množství).
Minulou sobotu zvracel v noci asi 3x. Na druhý den vše OK i stolice. Ale od pondělí mu začal průjem. Není to nic hrozného, dve-tri stolice denne. První dva dny nechutenství, pak už jí normálně (ale dodržujeme dietnejsi režim). Nicméně prujem stále neustává. Bohužel on není úplně zdravý, sice už je asi půl roku odplenkovany přes den, ale teď to není schopen zadržet, takže nám to dost komplikuje život. Včera jsem mu Enterol vyměnila za něco jiného (nežijem v ČR takže mi paní něco doporučila). Nicméně tohle byla/je nějaká střevní chřipka, průjem a zvracení jsme měli všichni. Ale jeho sestra třeba jen dva dny. Ale u něho ten průjem furt trvá. Dneska už měl první hovínko trochu pevnější, jak pevnější bláto, ale druhé zase víc světlejší a méně pevné. V pondělí ho vezmu tak jako tak k doktorovi, ale věta mi to hlavou. Nemáte někdo podobné zkušenosti? Žádné teploty, žádné jiné problémy, je normálně veselý jako vždy.

me_druhe_ja
autor
27. dub 2024

Ještě dodám, že už mu asi 14 dní dávám nějaký probiotika. 🤷

martulka88
27. dub 2024

@me_druhe_ja Ano,jakákoliv alergie může být kdykoliv. Pokud jde o mléko a ml.výrobky - může to být laktózou a nebo rovnou BKM (alergie bílkoviny kravského mléka) a tam nesmí vůbec mléčné výrobky - jen veganské náhražky. Ale bývá to často kříženo s kuřecím a sojou. Mohl by to mít i z lepku. Určitě probiotikama nic se nezkazí. A ač nejsem zastánce lítání po doktorech, po takové době bych volila vyšetření gastrem, ať vyloučí nemoc střev nebo některé alergie. A pak i alergologii. Každopádně testy z krve, ikdyž vyjdou negativně, noc to neznamená.

squezy
27. dub 2024

@me_druhe_ja můžeš kousek hovinka vzit k doktorce na vyšetření? My se v pátek vratili po několika dnech z nemocnice,syn mel rotaviry. Zvraceni, včetně vody, takže proto hospitalizace,teplota,po zvraceni nastal průjem. Neda se to nijak léčit,jen prostě dietní režim a hlavně pít, pít a pít,ale každý má ten průběh jiný. Každopádně bych kousek hovnouse vzala k doktorce a nechala poslat do laborky. Plus ho samozřejmě kompletně vyšetří,ale pravděpodobně u vas taky řádí nějaká střevní viroza nebo rotaviry. Furt a cela rodina si důkladně myjte ruce,desinfikujte..

me_druhe_ja
autor
27. dub 2024

@martulka88 no uvidíme, co v pondělí doktorka. Rozhodně chci nějaký komplexní testy. Já mám prostě silné podezření na nějakou tu alergii... akorát teď je to horší, protože je to kombinováno s nějakým tím gastro virem (to jsem si jistá, to jsme měli/máme všichni).

me_druhe_ja
autor
27. dub 2024

@squezy hovínko brát nemá cenu, tady to funguje jinak. Ona mi musí vyplnit žádost pro laboratoř a nese se to přímo tam. 🙂 jako kdyby měl horečky, nejedl, nepil, měl ty průjmy xkrat denně, už bych dávno k Dr šla, ale takhle to vždy vypadá, že už je to lepší a nic....🤷 Dcera už je v pořádku, jsou u nás teď rodiče a ti oba měli průjem, otec jen den, mama už druhý den. Přítel nic nechytl. Já akorát dvakrát zvracela a průjem nemám.
Jak jsem psala výše, mám pocit, že v tom bude hrát roli i nějaká ta alergie....a teď je to dlouhý, protože je to v kombinaci s nějakým tím virem...nebo má oslabený střeva a trvá mu to dlouho ..fakt nevím a vymýšlím teorie