biscuittt
18. únor 2015

ŽIVÁ (RAW) STRAVA recepty

Živá strava. Raw.
Většinu toho co sním, tepelně neupravuji. Co jím? Ovoce, zeleninu, klíčky, semínka, oříšky, koření, bylinky.. Je toho neuvěřitelně rozmanitá paleta chutí. Vše mohu mixovat, krájet, sušit a ohřívat na teplotu pod 42 stupňů.

Co z toho mám?
Spoustu energie. Mám z jídla energii, radost. Mohu méně spát a více se radovat. Moje tělo se raduje se mnou. Vyhlazuje se mi pleť, mizí celulitida, mám silnější vlasy a hlavně ta chuť žít a věnovat se všemu, co mě baví. A to je přesně to, proč to dělám.

Je to moje cesta.
Pokud Vám vyhovuje vařit a jste z toho šťastni a zdraví, žijete tak, jak jsi přejete, mám za Vás radost. Máte-li obavy, že mi chybí živočišné produkty, mléko, lepek, nechte si je prosím pro sebe. Já jsem bez obav. A kromě toho, sama jsem nezkoumala, kolik vitamínů a všeho je v mase a mléce, a myslím že skoro nikdo z nás. Vidím jen, jak vypadají lidé, kteří vše toto běžně jedí a vím jak vypadají lidé, kteří s radostí jí čerstvé.

Jak začít?
Jediné, co jsem udělala je, že věřím svým instinktům. Nic víc, nic míň. Nechávám moje tělo, ať mne navede na to, na co má chuť. A funguje to skvěle. Živá strava je o myšlení, o lehkosti, jsem bez potřeby sledovat návody, co kdy a jak jíst. Jen se nechávám hnát svoji chutí. Nic není dané, budu li mít chuť si naprat žaludek kachnou, udělám to. I přesto, že mne teď nenapadá jediný důvod, proč bych to měla dělat a co by mi to přineslo 🙂

Pro koho je živá strava.
Pro ty z nás, kteří milují sami sebe. Pro ty, kteří o sebe chtějí pečovat, jí vědomě, s rozmyslem a s láskou k sami sobě. Změna myšlení mě přivedla na živou stravu, živá strava mi pomáhá změnit myšlení. Je to vzrušující, vědomá, záměrná cesta a já jsem na ní, já jí tvořím. Jupí 🙂

Tak konec povídání a začínám tvořit album s recepty u jídel, která miluji 🙂

Docela fascinující... Můžu se zeptat, jak si se stravovala předtím?

18. únor 2015

to se dlouho vyvíjelo...vždy z kvalitních surovin bez náhražek, postupně jsme doma přestali jíst maso (s tím, že na návštěvě jsme ho jedli 🙂, ubýval chleba... jídlo se nesmažilo, nepeklo, dlouho nedusilo, jen rychle připravovalo. Stále vařím, ale pro mě skoro vůbec (ale zatím jsem nepřestala ochutnávat 🙂...ale čím víc jím syrového, tím více se mi to líbí. Nabaluje se to na sebe, tak uvidíme, kam až se to vyvine 🙂

18. únor 2015

Já jsem masožravec a život bez něj si fakt představit nedovedu. 🙂 Ale nezatracuji nikoho, kdo to vidí jinak. Ba naopak si ráda rozšiřuji obzory. Jím ráda a jím jen věci, které mi chutnají. Cítím se spokojeně. A o tom to je. 😉

18. únor 2015

Tak já jsem zatím jen ve fázi Raw tyčinek,které mi móc chutnají. Určitě souhlasím s tím, že čím míň upravované,tím lepší! Díky za inspirativní album - ráda některé recepty vyzkouším😉

25. bře 2015

@biscuittt docela mě láká se postupně propracovat až k tomuto druhu stravování...možná blbá otázka, ale jak hlídáš teplotu třeba když vaříš hráškový krém či něco jiného 🙂

25. bře 2015

Perfektni, inspirujici.

25. bře 2015

Příjde mi to jako takový nový modní trend 🙂 , ani se nedivím že po ní lidé hubnou v podstatě nejí nic jiného než zeleninu a ovoce,člověk přece není bíložravec. Určitě jsou lidé ,kteří mají zdravotní problém a tohle jim sedne .Viděla jsem Jaroslava Duška, který se stravuje RAW a upřímně jsem se ho lekla ,vypadal hrozně, úplně bez svalové hmoty .

25. bře 2015

A co tatarák, ten můžeš taky? :D

25. bře 2015

A co děti? Teď nerýpu. Poslední měsíc měním svůj starvovací režim k lepšímu. ne sice na raw, ale s omzením živočišných věcí, rafinovaného cukru a bílé mouky. Ale mám problém, co s dětmi. Mám tři ve věku do 5 let a nedovedu si to představit bez pečiva, lučiny atd...

25. bře 2015

@petasgec teplotu hlídám tak, že mám ruku na mixéru, aby se mi to neohřálo moc 🙂 Obecně se doporučuje ohřívat v horké lázni a s teploměrem.

27. bře 2015

@kavkai Ono to není až tak o tom, že jíš raw, ale o tom, že si víc člověk začne vážit sám sebe, má více energie pro to tvořit z čeho má radost. Někdo to dokáže bez změny stravy, někdo si musí "něco" vybrat čemu věří, aby to dokázal. To jak kdo vypadá, je věc názoru. Já vždycky, když vidím Jaroslava Duška, tak cítím ten klid a laskavost, která z něho září. Pro mě obdivuhodné a inspirující 🙂

27. bře 2015

@jamia bez tataráku se obejdu, stejně jsou na něm nejlepší ty topinky s česnekem 🙂 jmaso nejíme, ale je fakt, že já si dám občas kousek syrového lososa, to zatím jo 🙂

27. bře 2015

Taky bych chtěla začít zdravěji jíst, ale když jsem párkrát zabloudila do obchůdku se zdravou výživou protočili se mi panenky z těch cen... zvlášť pokud bych měla ty suroviny kupovat jen pro sebe a ostatním vařit klasiku... ☹ zatím jsem omezila pečivo, oběd si dávám to co ostatní a večer jen zeleninu, sýr, šunku, uvařené vajíčko.

18. dub 2015

krásné album🙂

18. dub 2015

@lasirena Vím, ceny jsou na první pohled otřesné a také chodím mnohem častěji nakupovat, abychom měli doma stále čerstvé ovoce a zeleninu. Na druhou stranu, za nějakou dobu, člověk toho sní mnohem méně než normálně, tak myslím, že ten rozdíl v ceně se snižuje. Dneska máme třeba na oběd, velkou mísu raw coleslaw salátu, ten nestojí nic, je to plné zelí a zasytí to na celé odpoledne 🙂 a takových případů je spousta. Zejména v létě, kdy je dostupná lokální zelenina. Ty drahé doplňky stravy a zázraky z Peru a z podobných zemí, jsou lákadlo, spestří to jídelníček, ale rozhodně to na nich nestojí 🙂 Držím palce, ať se přechod na zdravějí stravování podaří. Věřím, že budeš mít lepší náladu, více energie, je to velká investice do budoucnosti, která za pár korun navíc, které vynaložím teď, rozhodně stojí 🙂

18. dub 2015

Mmmm...čas od času si dám ráda něco "živého" 🙂 Ale nedovedu si představit, že bych to měla jíst pořád. Zvláště v zimě, já, milovnice hutných teplých polévek 🙂

18. dub 2015

@karlalala Tomu rozumím. My také nejsme 100% raw, ale teď nás to tak baví, že vařené z našeho jídelníčku fakt skoro zmizelo. Včera jsme se vrátili z procházky, promrzlí, v bytě kosa a potřebovali se zahřát. Udělala jsem vlažnou raw špenátovou polévku s avokádem (jen špenát, avokádo, česnek a trošku mořské soli). To byla taková vydatná a zahřívající dobrota 🙂 je to podle mého jen o zvyku. Když jí někdo denodenně vepřo knedlo, tak pro něj je kuskusový salát velké dobrodružství a nepochopi, a že někomu to fakt může chutnat a stačit 🙂

18. dub 2015