cobaltino
13. bře 2019
1150 

Kojení v těhotenství a tandemové kojení (Kojení V. díl)

Kojení v těhotenství nebo kojení dvou různě starých dětí pořád vyvolává v lidech úžas. A přitom je to tak přirozený …

Obavy

Hned na začátku si vyvrátíme mýty, ať se můžeme věnovat užitečnějším informacím:

Kojení v těhotenství a riziko pro nenarozené dítě

Oxytocin vyplavovaný při kojení způsobuje stahy dělohy silné asi jako při orgasmu. Pokud je tělo těhotné ženy právě připravené k porodu, může ho to spustit. Jinak fakt ne. Jenom v případě akutního rizika potratu (určí lékař) se doporučuje kojení zvážit.

Kojení v těhotenství a výživa pro nenarozené dítě

Ženské tělo je chytře na tyhle situace vybavené – první dostane živiny vyvíjející se plod, potom kojené dítě a matka bere, co zbude. Takže se o své mimi v bříšku fakt bát nemusíte. Hlídejte si dostatečnou pestrost stravy – jde o vaše zdraví!

Kojení nebývá problém ani při extrémně častém zvracení (zažila jsem, věřte mi).

Tandemové kojení a špatné složení mléka?

Složení mléka se primárně přizpůsobuje mladšímu dítěti. Staršímu ale to „jiné“ mléko neuškodí, nemusíte se bát. Jen mu možná bude chutnat jinak.

Kojení v těhotenství

Co vás může potkat?

Většina maminek si stěžuje v 1. trimestru na citlivost bradavek, některé na bolest při kojení. Taky bývá kojení pro těhotnou psychicky náročné – může se objevit až averze vůči staršímu dítěti. Na vině jsou hormony.

Mléka může být přechodně míň (cca od 3. měsíce) nebo může dočasně dojít. Pak je možné kojení na sucho (pokud to mamince nevadí a dítě o to má zájem). Často dochází i k odstavení dítěte (nejčastěji kolem 5. měsíce). Tohle odstavení nemusí být konečné, není výjimkou, že se dítě začne kojit zase po porodu (dokonce i po roce pauzy se to povedlo!). Ale nespoléhala bych na to.

Kojení kolem porodu

Těsně před porodem může dítě začít mléko odmítat – mění se jeho složení. Opět může dojít k dočasnému odstavu. Starší dítě často jako první pozná, že je porod za dveřmi 😉

Pokud se dítě kojí i v den porodu, doporučuju ho nakojit hned na začátku. Kojení během kontrakcí totiž zesiluje jejich intenzitu. Později by to mohlo být pro vás už nesnesitelné. Na druhou stranu má prý kojící žena hladší průběh porodu.

Maminky často řeší, jak to prakticky provést s porodem – kde bude starší dítě a co jeho potřeba se kojit? Pokud rodíte v porodnici, můžete zvolit tzv. ambulantní porod (tzn. být tam jen na samotný porod). Další možností je zaplatit si nadstandardní pokoj, kdy s vámi může být jak starší dítě, tak tatínek. (Ale často ten pokoj nejde zamluvit dopředu, tak na to nespoléhejte.) Můžete taky kojit během návštěv na oddělení šestinedělí – bývají celodenní.

Náš nejstarší se kolem data porodu kojil méně (asi mu moc to jiné mléko nejelo), takže jsme to v pohodě zvládli i s třídenní přestávkou v kojení. Na návštěvách se totiž kojit nechtěl.

Po porodu můžete očekávat, že se starší dítě bude chtít kojit častěji, než dosud (příklady táhnou a asi si i bude chtít užít, že to zase teče 🙂)

Tandemové kojení

Jako tandemové kojení se označuje kojení dvou dětí – můžou to být dvojčata (ale ty teď nechme stranou), nebo různě staré děti. Zúžený význam slov mluví o kojení dvou dětí současně, v jeden okamžik.

Tohle současné kojení jsem nikdy nezažila (starší syn ho nechtěl), ale i tak se vám ho pokusím přiblížit.

Naprostá většina maminek z mého malého průzkumu (konkrétně 90 %) totiž zažila kojení dvou dětí naráz. Takže je potřeba s tím počítat.

Jak to tedy prakticky provést?

pokračování článku

31. bře 2019

Jo jo, posední věc předtím než začaly kontrakce (a to rovnou cca po 7 minutách) bylo, že se syn vzbudil a já mu dala cunout 🙂 A bylo o rychlé a celkem snadné 😀 V porodnici na návštěvě řekl, ať dám mlíčko miminku :-P

7. dub 2019

@chanddra 😁 Díky za zkušenost!

7. dub 2019

Kojila jsem starší dceru ještě 3,5měsíce po porodu syna .Každý na mě koukal ,jak když jsem se zbláznila i rodina . Jen manžel to bral ,že já a děti víme co je pro nás nejlepší . Syn nyní 10měsíců (skoro) a stále kojím ,počítám a chci kojit mininálně do 2let.
Kojení byl tedy velký boj ,hlavně u dcery - zánět prsa ,pokousaný bradavky ,krvácení při kojení ,růstové spurty ... vše překonáno jako jediná z okolí mé rodiny a známých .
Kojím už 41.měsíců a za nic na světě ,bych neměnila. ♥️

8. dub 2019

@renesme77 gratuluju k vybojovanému kojení 😍

8. dub 2019

Začni psát komentář...

Odešli