dzejnyy
22. dub 2012

Jednorázové eko pleny, biodegradabilní jednorázové pleny

Protože představa, že by po mém dítěti mělo do přírody přistát každý den 8-10 jednorázových plen (po narození ještě víc) - to je 56-70 plen týdně!! ... takže určitě minimálně jeden celý balík týdně, tak to mě opravdu děsilo. Jonáš se nám narodil ale opravdu malinkatý, takže látkování nám ze začátku moc nešlo, než jsem tedy vyzkoušela novorozenecké látkové moderní plenky, které jsou mimochodem super. Dneska už bez problému látkujeme uplně, nicméně občas se "papírovka" hodí.

Prostě jsem vybírala z ekologičtějších a biodegradabilních plínek a zkoušela je. Pampers naplněné absorpčním gelem mě opravdu odpuzují, nemluvě o jejich zápachu před použitím a po použití je to ještě horší.

Pro informaci ještě uvádím, že dítko se mi nikdy neoprudilo ani z papírovek, ani z látkovek, asi tím, že jsme přebalovali občas i po 2 hodinách, jako starší a v noci už méně často.

Tady jsou moje zkušenosti:

První jsme vyzkoušeli Kikko ECO jednorázové pleny, dají se na internetu najít nejsnáz. Kupují se v balíkách po 32-40 ks podle velikosti, cena je cca 10,- Kč/ks pro velikost S.

  

Plenka je kompostovatelná tj. vyrobená z obnovitelných zdrojů a biologicky rozložitelných materiálu celá, kromě lepítek. Po jejich odtržení můžete plenku kompostovat, my jsme je pálili v kotli, protože je celá vyrobená z celuozy (včetně vnitřního nasákavého jádra). Pleny bez problému shořely, bez jakýchkoli zbytků a zápachu. Plenka má být plně rozložitelná za 90 dní (může trvat déle podle klimatických podmínek). Určitě ale bude i na smetišti ležet o x desítek, ne-li stovek let kratší dobu, než jiné další nejmenované super značky. Už jen tohle vědomí mi je umožňuje používat s menšími výčitkami svědomí vůči přírodě.

Podle údajů výrobce jsou pleny certifikovány mezinárodními standardy. Vnitřní měkká vrstva je vyrobená z vláken INGEO ™, což má být certifikovaná netkaná textilie z biopolymeru PLA (100 % biodegradabilní a kompostovatelný). Vnitřní savé jádro je z dřevěné buničiny a super absorpčního biopolymeru (SAP), který je testován na toxicitu, není geneticky modifikovaný ani dráždivý. Vnější nepropustná vrstva je z biofirmu PCL.

Plenka je celá komplet bílá, žádné obrázky, není bělená chlorem ani kyslíkem, tj. není uplně zářivě bílá, ale trošku zažloutlá.   

Abych nevynechala nějakou pozitivní informaci od výrobce, pleny Kikko Eco jsou atestovány Ministerstvem zdravotnictví ČR pro děti do 3 let a vlastní atesty OEKO-TEX standard 100 a také získaly jakostní značku Česká kvalita/zaručená kvalita.

Tyhle jednorázovky jsme používali uplně jako první, to měl Jonáš ještě pod 3 kg, pak už lehce nad, takže opravdu malé miminko. Jak asi znají maminky těhle opravdu mrňousků, plenku musíte ohnout v pase, aby nebyla velká.

Na mrňouska byla plenka taková tužší, jakoby hranatá, jádro nebylo příliš poddajné. Jakmile Vám ale mimčo povyroste a přestane být takové křehoučké, přestane Vám připadat tuhá i tahle plena. Pleny jsou dodávány v papírové krabici (+), vnitřní pytel je zřejmě igelitový (-) ale vlastně nevím, z čeho je vyroben. Po rozbalení měly pleny specifickou vůni resp. spíše zápach, nechávala jsem je rozbalené vyvětrat.

Plenka občas protekla, protože mrňouskovi uplně neseděla, občas na záda, občas okolo nožiček. Gumičky nebo pružné pásky v plence jsou, ale z ekologických materiálů nevykouzlíte takovou pružnost a přiléhavost pro nejmenší, jako u neekologických jednorázovek.

Plenky jsou to tedy dobré, pro objektivní hodnocení je ale musím vyzkoušet ale na větším miminku. Jinak bych dávala asi průměrnou známku.

Beaming baby - Bio degradable Nappies

Tyhle plenky jsou sice rozložitelné ale už je to trochu složitější. Výrobce udává 65 % biodegradabilitu (včetně obalu). Většina pleny se rozloží do 4 let. Materiály jsou z obnovitelných zdrojů ekologického zemědělství. Přirozeně prodyšná tenká svrchní vrstva, která je výborně vodě odolná je vyrobena z přírodní bavlny a kukuřičného škrobu. Plenky Beaming Baby pleny jsou zcela bez chlóru a obsahují pouze čisté plasty, které jsou použity v suchém zipu a elastické zadní části a bočních panelech. Absorpční vrstva obsahuje velmi jemně drcený papír, který má konzistenci vaty a 100% přírodní kukuřičný gel vyrobený z kukuřice, která nebyla geneticky modifikovaná. Plenky obsahují aromaterapeutické esenciální oleje heřmánku a ylang-ylangu, které pomáhají chránit dětskou citlivou pokožku.

 Pleny mini jsou balené po 20 kusech, cena vychází cca 8,80 Kč/ks, větší velikosti baleny po 40 ks cena cca 9,30 Kč/ks v případě neakčních balení. Původ výrobku je z UK. Vyrábí se ve 4 velikostech – mini až junior.

Aktualizace 8/2012:

K dostání i na Mall.cz!! 🙂 http://www.mall.cz/plenky-beaming-baby-2/ Cena za velikost Mini 149,- Kč (20 ks) tj. 7,45 Kč/ks, Midi 340,- Kč (40 ks) tj. 8,50 Kč/ks, Maxi mají 2 druhy 7-11 kg (340 Kč/38 ks) a 9-15 kg (370 Kč/38 ks).

 

Tyhle plenky se mi osvědčily nejvíc. Jsou krásně měkké, dobře seděly i malému miminku. Je fakt, že ekologie v tomto případě trochu ustoupila do pozadí. Větší velikosti jsme zatím nezkoušeli. My jsme měli velikost mini, tj. 1, která nám vyhovovala od 2,4 až do 6 kg (to už je ale opravdu na hraně). Provlhly opravdu jen vyjímečně a to kvůli tomu, že jsem nezkontrolovala ohrnutí vnější vrstvy okolo nožiček směrem ven.

Z vůně Ylang-ylangu a heřmánku jsem unesená nebyla, nicméně žádná alergická reakce na tyto složky se u našeho miminka nekonala.

Srovnání Beaming baby mini (tj. vel. 1) a Pampers, velikost 2 (velikost 1 k porovnání bohužel nemám):

 

Dětské ekoplenky NATURAE

 Tyto pleny se prodávají opět ve 4 velikostech (mini, midi, maxi a junior), v balení po 20 až 30 kusech podle velikosti. Cena nejmenší velikosti je cca 8,- Kč/ks. Země původu Itálie.

Údaje výrobce:

Jedná se o jednorázové pleny s nejvyšším indexem biologické odbouratelnosti na světě (průměrně alespoň 80 %). Plenka Naturae není, na rozdíl od konvenčních plen, obalena polyethylenovou folií ale materiálem známým jako MATER-BI® (forma bioplastu vyráběná z kukuřičného škrobu). To přináší lepší prodyšnost plenky. Plenky jsou přirozeně hypoalergení a citlivé k pokožce (předcházejí zbytečnému tření a přehřívání pokožky díky náhradě běžných polypropylenových výstélek plenky "textílií" z PLA). Certifikace SWAN ECOLABEL a také GOTS. Cílem společnosti WIP (výrobce Naturae) je také eliminovat všechny chemické přidané látky včetně kosmetických chemických látek všude tam, kde je to technicky možné, aniž by byla dotčena primární funkce produktu. V současné době výzkumné testy provedené Universitou v Parmě prokázaly, že výrobek Naturaé je přirozeně hypoalergenní, nedráždivý a neodírající pokožku.

Společnost WIP je první italský výrobce plen, který získal certifikát kvality životního prostředí SWAN ECOLABEL, což je norma skandinávské kontroly kvality a udržitelnosti pro životní prostředí. Jelikož neexistuje žádná certifikace Evropské unie Ecolabel pro hygienické potřeby, považuje se v současné době za nejvyšší možnou certifikaci.

Společnost WIP je také první italskou společností, která získala od ICEA (Italský institut pro etickou a ekologickou certifikaci) certifikát GOTS – Global Organic Textile Standard (Globální standard bio textilií) za používání biobavlny a materiálů „fair trade“ u výrobků, jako jsou vlhčené ubrousky, papírové kapesníky, bavlněné polštářky, bavlněné tampony.

Tuto plenku vel. mini jsme občas používali od cca 3,5 do 6 kg. Bohužel musím říci, že ač je ekologická, tak na omak působí nejvíce igelitově z jednorázových plen, které jsem zatím měla v ruce. Je to zřejmě způsobeno povrchovou úpravou svrchního materiálu, který je hladký a klouzavý. Okraje jsou sice dostatečně široké, ale Jonášovi tyto plenky nějak nesedly nebo se mi je nedařilo pořádně zapnout a často mu protekly nebo někde provlhly.

Zapínání je na jednorázovou plenku trochu složitější – lepítko má 2 vrstvy. Modrou a bílou. Při prvním zabalením lepíte obě vrstvy naráz – modrou vrstvu přilepíte na barevný potisk vpředu na pleně a při dalším posouvání lepítka nebo kontrole plenky odlepíte svrchní bílou vrstvu od modré a lepíte zase zpět na modrou plošku. Pokud se ale netrefíte na modrou plochu, povrch pleny se roztrhá, bílá vrstva lepítka od plenky nejde jednoduše odlepit, drží jak čert. Takže pokud se netrefíte modrou vrstvou napoprvé, je to v pasti…

Vnitřní jádro je poměrně pevné, nepoddajné, ale saje dobře. Plenka po zabalení miminka na mě dělá takový hranatý až prkenný dojem. Prostě nám uplně nesedly, až jsou z toho, co se dá koupit jedny z nejvíce „eko“ (až na tu dopravu, že? 🙂

 

Srovnání Naturae mini s Pampers 2:

 

Poslední co zatím zkoušíme, jsou Babylove nature.

To už používáme velikost MIDI pro 4-9 kg. Plenky vypadají větší, ale je to tím, že zatím nejsem zvyklá na velikost MIDI, doteď jsme používali jiné značky MINI. Tahle značka dělá i velikost MINI, nejsou ale v ekologické kvalitě, biodegradabilní jsou až ty MIDI.

Původ plenek Německo, běžná cena necelých 5,- Kč/ks.

Tyhle plenky mají 100 % odbouratelné vnější rouno i savé jádro,  jádro není chlorované, 100 % odbouratelná je i vrchní vrstva, obal plen je kompostovatelný. Celuóza ze bělená kyslíkem. Výrobce uvádí, že se pleny rychle odbourávají (neuvádí ale jak rychle) a že při spalování nevypouští jedovaté plyny.

S touhle plenou jsem zatím spokojená, nemám výhrad, saje dobře, nehody jsou minimální, vesměs jedině když ji špatně zapnu nebo nezkontroluju okolo nožek. Myslím, že je to výborná volba mezi ekonomicko-ekologickými parametry.

Obecně tyto plenky vydrží déle, než uvádí váhové rozpětí, při váze akorát mezi 2 velikosti plenky volte spíš tu menší. Velikost 4-9 kg používal synek opravdu dlouho. Vel. junior mi přijde pro 12 kg dítě hubenější konstituce fakt velká a odstává, tj. nemůže vždy spolehlivě splnit svoji funkci.

 

Srovnání Babylove MIDI s Pampers vel. 2 (i když už by to odpovídalo spíš Pampers 3, tu ale nemám). Pampers je na obou fotografiích vpravo.

Další druhy jsme ještě nezkoušeli a asi už zkoušet ani nebudeme. Přešla jsem komplet na látkovky, papírovky používáme už opravdu jen vyjímečně. Na trhu jsou samozřejmě i další plenky např. Moltex aj., ale to už přenechávám jiným.

Aktualizace 8/2012:

Takže změna, v drogerii DM jsem viděla Babylove nature eko plínky i ve velikosti mini tj. 3-5 kg!! Hurá 🙂

Aktualizace 1/2013:

Ceny s růstem DPH rostou tj. balík plen Babylove nature stojí teď v DM 247,- Kč.

a také mají nový obal:

a zřejmě i nové složení...Vnější rouno je ze 100 % viskózy, savé jádro běleno chlorém, 50 % obnovitelných surovin. Celulóza bělená kyslíkem, nikoli chlorem. Takže ekologičtější jsou, ale s tou biodegradibilitou to není nějak valné. Ostatně to výrobně ani na obalu netvrdí.

Aktualizace 1/2014:

Koncem roku 2013 došlo k intervenci ČNB, tudíž se to odrazilo na cenách valné většiny dováženého zboží, které je v ČR k dostání. Babylove Nature nyní stojí 267,- Kč za balík tj. 5,80 Kč pro vel. mini, 6,35 Kč/ks pro vel. midi, 7,40 Kč/ks vel. junior. Ale dají se použít slevové DM kuponky na 15 % slevu nebo občas akce 25 % např. na značku Babylove. A když to zkombinujete se slevou na celý nákup 5 nebo 15 %, tak už se to celkem dá.

Klíčová slova: #biodegradabilni #pleny #eko #jednorazove #jednorazovky #papirove #papirovky

Skvělej článek i já mám špatný pocit z toho kolik plenek by jsme s mrňouskem "naházeli" do již tak zdevastované přírody a tudíž jsem se snažila okouknout Eko plenky. Tvůj článek mi velice pomohl ve srovnávání, dekuji za něj 😉

22. dub 2012
dzejnyy
autor

Ahojky, právě jsem uložila aktualizaci, která ale spočívala spíš v doplnění fotek 🙂 Díky za pochvalu.

22. dub 2012

my byli moc spokojeni s Moltex öko (ty byly naše první) a potom s Alana baby eko - teď jsou prodávané v dm místo nich ty Babylove eko 🙂

22. dub 2012

ale parádní článek - ten vám musel zabrat času 😉

22. dub 2012

My měli do porodnice a prvních pár dní doma Attitude, naprosto super, ale látkovky jsou ještě lepší 😉.

22. dub 2012
dzejnyy
autor

@katyxq O těch jsem také slyšela a vypadaly dost pěkně, s dobrými recenzemi, našla jsem i nějakého prodejce, ale nakonec jsme je nezkoušeli. Už nevím proč. Člověk nemůže stihnout všechno 🙂

22. dub 2012

@dzejnyy Jen ta cena Attitude je děsivá - přes 10Kč za kus.

22. dub 2012
dzejnyy
autor

@sauvinex nebylo to tak zlý. Píšu všema deseti a Jonáš se dneska rozhodl hodně spát, tak jsem měla vyjímečně klidný den.

22. dub 2012

super zpracovaný článek! Tobě by měli všichni výrobci poslat vzorek, abys tu mohla poreferovat o víc značkách. My jsme vyzkoušeli jen Alany a teď Babylove natur, díky tobě jsem měla možnost podívat se blíž i na jiné.

31. kvě 2012

super článek. My taky látkujeme, akorát teď v létě občas na noc dávám papírovku, bylo mi líto jí dávat do vlňáku a máme babylove a super!

4. srp 2012
dzejnyy
autor

takže změna, v DM už mají od Babylove Nature eko plínek už i velikost Mini tj. 3-5 kg 🙂

7. srp 2012

Díky za úžasný článek, zkusím se sestrou otestovat http://www.mall.cz/plenky-beaming-baby-2/beamin...

10. srp 2012
dzejnyy
autor

@barborka32 Ty jo super, že už jsou k dostání i na mall.cz. Dřív je měli jen asi na 2 malých serverech, takhle člověk ušetří i za poštovné, když toho objednává víc, nebo Mall má taky vyzvedávací místa bez poštovného. Navíc jsem je kupovala asi o 30,- Kč dráž za balík, než co stojí teď na Mall.cz 🙂 Super

10. srp 2012

@dzejnyy Muzu dat Babylove natur do kompostu nebo ne? Pouzivali jsme jen Alany a Babylive natur, jine neznam, prece jen ta cena DM plinek byla priznivejsi. A hlavne jsme skoro 100%ne latkovali. Ja mam ale blbe svedomi i z jedne jednorazovky mesicne 😀
Pekny clanek.

27. lis 2012
dzejnyy
autor

@jasekd Myslím, že do kompostu se dávat nesmí. Pokud se nepletu, je to uvedené i na obalu. Ale určitě jdou pálit, to mám ověřené z praxe (tedy jen v pořádně roztopeném kotli). A jedné jednorázovky měsíčně výčitky neměj, tím že kupuješ/m něco rozložitelnějšího než jsou Pampers, tak děláme něco navíc, než většina populace,která na to totálně dlabe. Mě ostatně teď tak blbě schnou plínky a tak pomalu, že mi zatuchávaly (bambusky). No tak teď používám jen rychleschnoucí tj. asi polyamidové? s tenkou bambusovou vložkou, která uschne a když dojdou, tak jednorázovky... No nenakoupila jsem si tu výbavičku uplně ideálně, co si budem povídat. Ale sušičku nechci.

27. lis 2012

Děkuji za pěkný článek.
Po letmých zkušenostech s Pampers Premium Care (došli na návštěvě látkové pleny) dávám přes všechny papírové ještě svrchňáky AIO. Papírovým plenám prostě nevěřím. Látková mi neprotekla za 4 měsíce jediná.
Kikko jsou dobré, ale drahé. Na zimu na ven použijeme plen víc, je to nad náš rozpočet. Je sympatické, že počůraná plena je trošku cítit (a nemusím hádat, jestli je nebo není "mokrá").
Beamin Baby... ta vůně se nedadala snést a měly jsme po nich vyrážku.
Babylove Eco používám teď. Jsou sice děsně vysoké (hóóódně nad pupík), ale zatím spokojenost. Jen kdyby tam nebyl ten infantilní obrázek 🙂.

16. led 2013
Komentář byl odstraněný

Moc pěkná recenze, děkuji. Budu se inspirovat, aspoň na noc, přes den látka😉.

17. led 2013

Taky používáme babylove nature midi a jsem s nima ohromně spokojená - pampersky nebrat, z toho smradu je mi blbě!

17. led 2013

Kromě těch druhých jsme vyzkoušeli všechny.
Ty třetí - Naturae - jsem si pořídila do porodnice a byla jsem ráda, že jdu domů a můžu látkovat. Jak píšeš - byly takové igelitové, tvrdé, nepoddajné. A to lepení bylo za trest 😀 Nemohla jsem Eliáše nikdy rozbalit 😀
Ale funkčně byly výborné.

Na dovolené a víkendy používáme Kikko nebo pokud je zapomenu objednat, tak letím koupit Babylove. S oběma max. spokojenost, Kikko mám tak nějak pocitově radši.
Ovšem teď jsem si do porodnice koupila ty Babylove Mini, nějak jsem tomu nevěnovala pozornost, a až doma zjistila, že ty nejsou eko ☹

Doporučila bys nějaké eco newborn? Protože většinou se ty plínky dělají od velikosti 3-5 kg a to je na novorozence dost velký.

17. led 2013
dzejnyy
autor

@ikarkulka Ty Beaming baby jsou pro velikost 2,4 až 6 kg a co si pamatuju, tak byly nejpřijatelnější. Trochu tedy ta vůně, možná by se mohla na to vyskytnout alergická reakce. Ale my nic. Dost jsem ty papírovky ohrnovala v pase, ale nepamatuju si přesně u kterejch jsem to dělala :( Jinak z klasicky komerčních mi přišly dobrý Hugggies newborn (měla jsem balík nějakých s "bio bavlnou"?), ty měli i takový výřez na pupíček, že se to nezapínalo přes pahýlek (určitě byly o 1000 % lepší než Pampers - ty byly v porodnici). Ekologie šla u tohodle balíku stranou, ale J. byl fakt mrňavej (2400 g při odchodu z porodnice). I když Huggies tuším na našem trhu už končí, tak nevím, jestli se dají ještě koupit.
Jinak Babylove Nature dřív tu mini velikost nedělali nebo nebyla ta "eko", ale dneska už jí dodávají. Ale neměla jsem balík v ruce, takže nevím, jestli jsou ty mini biodegradabilní nebo ne. Mají ale uplně stejný obal, jako ty větší, tak bych řekla, že přešli na stejný výrobní postup i u těch mini.
Teď po zvýšení DPH na pleny bych se měla taky trochu podívat, jestli nevychízejí ty Kikko třeba líp cenově. Už mi došly DM kuponky na Babylove. Papírovky teď používáme na výsadky ven, když potřebuju mít menší tašku nebo batoh (přeci jen náhradní látkovky zaberou docela prostor) a bohužel je dáváme teď i na noc. Jonáš strašně moc čůrá (BKM nezvládáme), a na noc jsme měli hodně savé Popoliny, do kterých jsem ještě dávala 2 další vkládačky. Jenomže strašně pomalu schnou, nemůžu sušit v bytě kvůli možnému vzniku plísní. A když to schne 2-3 dny dny, tak už ta plenka zatuchne. Takže bohužel proto přes zimu máme na noc papírovky :(

17. led 2013

krásný článek, jen dodám, že dm plíny sycené ozonem, můžou spálit dětskou pokožku, příklad z rodiny :(

17. led 2013

Díky za vyčerpávající odpověď 🙂
Ty Babylove, co jsem koupila, jsou ve žlutém obalu (mělo mi to dojít hned, no pospíchala jsem, myslela na tisíc věcí...), takže asi eko nebudou, ani tam nic nepíšou.
Koupím radši jiný.
Huggies nám dávali, myslím, v porodnici, pamatuju si to podle toho výřezu 😉 Ale s bio bavlnou asi nebyly. Já je teda použila jednou, když mi došly ty moje.

My dáváme na noc Popoliny s vkládačkou a stačí to. Ale každé dítě je jiné.

17. led 2013

hurá! super článek! díky za něj! my kupujeme babylove nature 🙂

15. únor 2013
15. únor 2013

@dzejnyy , a opravdu jsou k sehnání ty babylove nature mini , tedy od 3kg?? U nás jsem neviděla, ale brala bych je.

17. led 2015

@dzejnyy , no a ty huggies newborn už jsem taky v obchodě neviděla ...

17. led 2015

Ale teď koukám, že už je to tady celkem staré , to už asi o mini plenkách nic vědět nebudeš 😀

17. led 2015
dzejnyy
autor

@zuzka84 Babylove nature mini jsou stále v prodeji. http://www.dm-drogeriemarkt.cz/cz_homepage/moje.... Dokonce jsem viděla Babylove i velikost XS tj. myslím pro 2-5 kgy, ale je to ta verze, která není zřejmě ani částečně biodegradabilní. Huggies odešli z českého trhu někdy tuším loni, už se dají koupit je občas přes internet nebo pak myslím v Německu. Druhého syna jsem jako mrňouse téměř výhradně látkovala, tak jsme toho ani moc nepotřebovali.

18. led 2015

@dzejnyy , díky moc! Já chci do začátku ,na tu smolku , jednorázovky.

18. led 2015

Ahoj, to: Zuzka84. Pokud sháníš malé jednorázové plenky, Jukni na: http://www.monperi.cz/detske-plenky-monperi/mon.... Jsou bez chlóru, ftalátů, latexu, PVC a antioxidantů.

30. bře 2015
dzejnyy
autor

@hanka1402 A jak jsou na tom ty Monperi plenky s biodegradabilitou? Píšou to na nich? Jak dlouho se rozkládají, z čeho jsou vyrobené, jestli se můžou kompostovat? Díky!

30. bře 2015

rozkládají se jako papír, buničina a netkaná textilie, není kromě lepících pásků a obalů použito PVC. Jinak tedy platí žádný chlor, ftaláty, latex, antioxidanty.

3. dub 2015

Hani, mockrát děkuji za Tvá "studia" ohledně plen a podělení se...sedím už hodiny u netu a hledám, pátrám, sbírám info...tvůj průzkum mi v tom všem udělal mnohem jasněji a věřím, že následná praxe vše objasní docela😀...jinak hledám také info ohledně složení MONPERI, které bych do porodnice a na 6tinedělí ráda objednala, ale nemohu se nikde dopátrat skutečného složení plíny, tak jak popisuješ...tedy: rozkládají se jako papír, buničina a netkaná textilie, není kromě lepících pásků a obalů použito PVC. Jinak tedy platí žádný chlor, ftaláty, latex, antioxidanty.??Děkuji za doplnění.

28. dub 2015

To: werun82, já mám od výrobce potvrzeno: MonPeri složení: - netkaná textilie, buničina, měkká přední lepící páska, gelový absorbér(SAP). Ani já to tam jako uživatel nemohla najít 🙂

3. kvě 2015

Dnes jsem zapátrala a na obalu je složení uvedeno.

4. kvě 2015
Komentář byl odstraněný

Díky moc za reference, člověk má hned větší přehled. Zatím jsem na vážkách, jestli zvládneme látkovat či ne. Ale papírovky určitě minimálně občas potřeba budou.

30. říj 2016

@dzejnyy
Na tento problém se zatuchajícïm prádlem jsem vyzrála. Jeho asi jediné co nepoužívám eko, ale pomohlo nám to moc! Do každého praní dávám dezinfekci na praní z DM. Stojí asi 50 Kč, říkám, není eko, ale to jediné nám pomohlo. A pak už Teda taky sušička mna prádlo....

8. led 2017

Dobrý den, s dovolením přidám vlastní zkušennost s ekologickými plenami, které jsem vyzkoušela. Moje dcera má citlivější pokožku a proto nebyl problém aby se v Pamperskách při teplotách nad 25 stupňů oprudila. Vyzkoušela jsem tedy "ekologické plenky" BEAMING BABY, Nappynat, NATY NATURE BABYCARE a ani jedny mi nevyhovovaly. Ve všech se mi v létě malá zapařovala a asi i víc než v Pamperskách. Měla jsem pocit, že jí snad oblékám do igeliťáku, přesto plenky mají "compost certifikát" a tvrdí že mají ventilaci. Beaming baby mají vlákna z kukuřičného škrobu a přesto pocit jak z igelitu. Nevím, o jakou netkanou textilii se v nich jedná, ale ta která se používá na zahradě, se rozhodně rychle nerozpadne. u LDPE píší, že při přidání (už 1-3 %) takzvaného oxo-rozložitelného plastu (nejčastěji označovaného jako TDPA), aby se degradace LDPE spustila nebo urychlila. Ale v čr se plenky netřídí extra aby se tato sloučenina mohla přidat a domů si ji asi nekoupím. Tak nevím, připadá mi to pouze jako reklamní tah, aby si člověk koupil drahé jednorázovky. Nakonec jsem skončila na látkovkách.

31. led 2018

Díky za článek, taky používám Baby Charm, měly by být alespoň částečně odbouratelné, nakupuji zde: https://www.plenylevne.cz/detske-pleny-baby-charm/

Látkování by bylo samozřejmě nejlepší, ale už teď nevím kam dřív skočit takže tohle je jediná cesta.

7. únor 2019

Tak taky vybiram, mam koupeny latkovky a do zacatku, aspon do porodnice jsem chtela jednorazove eko, libily se mi Mon Peri - tedy nez do doby, nez jsem zjistila vyrobu v Cine.

28. črc 2019

Začni psát komentář...

Odešli