libidrozdova
26. srp 2014

Baby friendly hospital

V rámci iniciativy Všichni jsou na koníku vítám u nás 

prim. MUDr. Petra Kolka z Gynekologicko – porodního oddělení v Porodnici Praha 4 – Krč, Thomayerova nemocnice.

Pane primáři, jakou péči zde těhotným ženám poskytujete?

Poskytujeme standardní předporodní a porodní péči těhotným od 30tého týdne těhotenství a jsme tak zařazeni do intermediálních center perinatologické péče.

Vaše oddělení nese titul Baby friendly hospital, což je titul, který garantuje přátelské prostředí matce a dítěti. Jaká byla cesta k jeho získání a co vše musíte splňovat?

Titul Baby friendly hospital jsme získali před deseti lety jako první porodnice v ČR.

V současné době procházíme kontrolním procesem, kde se zjišťuje, zda stále splňujeme podmínky udělení titulu.

Mnoho věcí jsme museli nově doplnit, v současné době třeba možnost ošetření novorozence přímo na porodním boxe. Dále k podmínkám patří pozdní podvázání pupečníku, položení novorozence na břicho matky ihned po porodu, ochrana hráze, jako prevence poranění.

Speciálně se věnujeme podpoře kojení, od vyšetření prsou v prenatální poradně, až k vlastním technikám kojení po porodu. Tuto problematiku máme ulehčenou v tom, že přímo v prostorách porodnice sídlí Liga kojení, kde pracují odborníci přímo vyškolení pro tuto problematiku.

 

Kolik dětí se zde ročně narodí a kolik odborníků se o maminky a narozené děti stará?

V naší porodnici se každý rok narodí přes 2 tisíce dětí, personál složený z lékařů a sester je v počtu 100 lidí. Další pracují na novorozeneckém oddělení.

Tzv. Registrace těhotných je pravděpodobně “pražská specialita” a vznikla na základě trvalého překračování kapacity porodnice.                  Kdy a jak se má maminka registrovat?

Nemáme přesně stanoven termín registrace a nastávající maminky zaregistrujeme prakticky od vystavení průkazky.

Registrace lze provést na webu nemocnice, osobně, nebo telefonicky.

Co byste vzkázal maminkám prvorodičkám, které čeká porod v Thomayerově Nemocnici nebo které zvažují, že porodí právě zde?

Rozhodně bych doporučil návštěvu porodnice, kterou zvažují. Zde jiště získají pocit bezpečí a poznají personál, který je zde velmi vstřícný a milý.

Děkuji za rozhovor.

Libuše Drozdová, Modrykonik Team

Maminky, můžete se podívat do skupiny uživatelek

 Porodnice Praha 4 - Krč, Thomayerova nemocnice.

Začni psát komentář...

Odešli