llluckaaa
21. bře 2013

Výživová doporučení pro ženy s těhotenskou cukrovkou

autor: Ing. Lucie Peclová, DiS.

Základem stravovacího režimu při těhotenské cukrovce je jíst pravidelně aspoň 5 krát nebo 6 krát denně (snídaně, přesnídávka, oběd, svačina, večeře a případně druhá večeře). Pauzy mezi jednotlivými jídly by neměly být kratší než 2 hodiny a delší než 4 hodiny. V hlavních jídlech by měly být zastoupeny všechny živiny, tedy sacharidy, bílkoviny i tuky, a to v dostatečném množství.

Sacharidy ve stravě

Pacientkám s těhotenskou cukrovkou je jejich diabetologem navržena dieta, která určuje, kolik energie, sacharidů a ostatních živin je vhodné během dne sníst. Nejčastěji se jedná o dietu obsahující 225, 250 nebo 275 g sacharidů. Toto množství sacharidů je třeba rozvrhnout do denních jídel tak, aby se minimalizovalo riziko kolísání hladiny glukózy v krvi (tzv. glykémie).

Ve stravě je nutné omezit potraviny a nápoje obsahující jednoduché cukry. Jedná se především o řepný, třtinový a hroznový cukr, med, obilninové slady, melasu, slazené pečivo a nápoje, neředěné džusy aj. Vyjímku tvoří čerstvé ovoce a mléko. Čerstvé ovoce patří do jídelníčku gestační diabetičky v množství přibližně 200 g denně a je možné ho konzumovat např. ke svačině, přesnídávce nebo druhé večeři. Příjem sacharidů z ovoce se musí započítat do celkového denního příjmu sacharidů. Mléko, kysané mléčné nápoje a jogurty jsou rovněž vhodnou součástí jídelníčku ženy s gestačním diabetem. Příjem sacharidů z těchto produktů se také započítává do celkového denního příjmu.

Součástí všech denních jídel by měly být potraviny s obsahem složených sacharidů. Jedná se především o brambory, různé druhy mouky, pečivo, těstoviny, rýži a ostatní obiloviny, luštěniny, atd. Je vhodné dávat přednost celozrnným výrobkům, např. rýži natural, pečivu z celozrnné mouky, celozrnným těstovinám atd. před výrobky z bílé mouky, rýže ap. Denně v množství aspoň 300 g by měla být v jídelníčku zařazena zelenina.

Bílkovinné potraviny

Vhodnými zdroji bílkovin jsou maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky a luštěniny. Z masa volíme spíše méně tučné druhy jako jsou hovězí zadní, roštěná nebo svíčková, vepřová kýta nebo panenka, krůtí, kuřecí, králík ap. Ryby by měly být konzumovány aspoň 2 krát týdně s množstvím 200 g v jedné porci a můžeme zařazovat sladkovodní i mořské ryby - např. losos, tuňák, sardinky, makrela, filé, štika, pstruh, kapr atd. Z mléčných výrobků preferujeme nízko až středně tučné - mléko do 1,5 % tuku, jogurty do 3 % tuku, tvaroh do 4 % tuky a sýry do 30 % tuku v sušině. Konzumace luštěnin v těhotenství může některým ženám způsobit nadýmání. V těchto případech vybíráme raději méně nadýmavé druhy luštěnin jako jsou červená čočka a fazole mungo nebo adzuki. Při přípravě ostatních druhů dbáme na vhodnou úpravu - několikrát měníme vodu, ve které se těstoviny namáčejí a později vaří, a po uvaření luštěniny rozmixujeme. Takto můžeme luštěniny konzumovat např. v polévkách, pomazánkách nebo kaších.

Tuky

Tuky jsou důležitou součástí stravy těhotné diabetičky. Při výběru vhodného tuku je potřeba zvážit, k čemu bude tuk používán. Za studena je možné použít rostlinné roztíratelné tuky jako jsou Rama nebo Flora pro namazání na pečivo nebo do pomazánek. Občas je možné k tomuto účelu použít i čerstvé máslo. Na salátovou zálivku můžeme využít panenský olivový nebo řepkový olej. Pro použití v teplé kuchyni je třeba zvolit tuk k tomu určený - např. řepkový, olivový nebo slunečnicový olej. Doporučené množství oleje, másla nebo roztíratelného tuku v jedné porci je 15–20 g. Výbornými zdroji tuků jsou i semínka (např. lněná nebo dýňová) nebo oříšky. Při jejich konzumaci je ovšem třeba myslet na obsah sacharidů a započítat ho do celkového denního příjmu.

Pitný režim

Žena s gestačním diabetem by měla dodržovat správný pitný režim a průběhu dne přijmout 2–3 litry tekutin. Vhodnými nápoji jsou např. stolní voda, nízko až středně mineralizovaná voda, ovocný čaj, voda s citrónem aj.

Jak stravu připravit

Při přípravě stravy je třeba dbát na vhodnou technologickou úpravu pokrmů. Maso, ryby a vejce je nutné vždy dostatečně tepelně ošetřit. V případě zeleniny volíme takový druh úpravy, který umožní zachování maximálního množství vitamínů a minerálů. Vhodná je konzumace za syrova nebo po krátkodobé tepelné úpravě. Při přípravě jídel preferujeme vaření, dušení, přípravu v páře a pečení před grilováním nebo smažením.

Čemu je potřeba se vyhýbat

Do jídelníčku těhotné diabetičky nepatří syntetická sladidla, potraviny obsahující konzervanty, barviva a jiná aditiva, alkohol, výrobky ze ztužených tuků a nedostatečně tepelně upravené živočišné produkty.

Jak sestavit jídelníček

Pro sestavení Vašeho jídelního lístku je možné využít tzv. rámcový jídelní lístek. Jako příklad zde uvádím rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu s 250 g sacharidů, 80 g tuků, 95 g bílkovin a 8800 kJ.

Při volbě druhu a množství přílohy, pečiva, luštěnin, ovoce a mléčných výrobků se řiďte obsahem sacharidů v potravině (najdete např. zde: http://www.lecbacukrovky.cz/vymenne-jednotky). V případě zeleniny platí pro většinu druhů, že není potřeba při konzumaci v běžném množství (do 200 g) počítat množství obsažených sacharidů. Jedná se o hlávkový salát, brokolici, květák, brokolici, česnek, cibuli, ředvičky, okurku, zelenou fazolku aj.

Rámcový jídelní lístek pro diabetickou dietu s 250 g sacharidů, 80 g tuků, 95 g bílkovin a 8800 kJ.

Snídaně: 50 g S

0,25 l nápoje (např. bílá káva, mléko, čaj s mlékem ap.)     10 g S

80 g pečiva                                                                                       40 g S

15 g rostlinného roztíratelného tuku nebo másla

50 g bílkovinné potraviny (tvaroh, sýr, uzenina aj.)

Přesnídávka: 30 g S

ovoce                                                                                                 10 g S

40 g pečiva                                                                                     20 g S

Oběd: 60 g S

100 g masa

(nebo 200 g ryby, nebo 70 g tvrdého sýru, nebo 100 g tvarohu)

20 g oleje

15 g mouky                                                                                    10 g S

zelenina                                                                                           10 g S

příkrm                                                                                            40 g S

Svačina: 30 g S

0,2 l mléka                                                                                    10 g S

40 g pečiva                                                                                   20 g S

Večeře: 60 g S

100 g masa

(nebo 200 g ryby, nebo 70 g tvrdého sýru, nebo 100 g tvarohu)

15 g oleje

15 g mouky                                                                                     10 g S

zelenina nebo ovoce                                                                    10 g S

příkrm                                                                                            40 g S

II. večeře: 20 g S

40 g pečiva                                                                                    20 g S

20 g bílkovinné potraviny (sýr, tvaroh, šunka, aj.)

Krásné shrnutí, děkuji 🙂
Když jsem v prvním těhotenství zjistila, že mám těhotenskou cukrovku, hledala jsem informace všudemožně, a takový článek by mi býval moc pomohl. Myslím, že v tomhle směru ještě existuje řada mýtů a mnohdy si protiřečících doporučení, ve kterých laik nemá šanci se vyznat.
A rámcový jídelníček je také velká pomoc. Takže díky!

23. bře 2013

Moc užitečný článek 🙂 Sice jsem netrpěla těhotenskou cukrovkou, ale dle odhadu lékařky mělo druhé dítě vyšší odhad váhy. Doporučila mi tedy v posledním trimestru dodržovat diabetickou dietu, ovšem vysvětelní k ní už mi téměř žádné nepodala. Takže škoda, že jsem tenhle článek neviděla tenkrát 🙂 Rámcový jídelníček, a to pdf nemají chybu 🙂

23. bře 2013

Lucka je to super, nevazila som si sacharidy, ale glykemie som vacsimou mala uplne ok. Keby som to nasla skor asi si potraviny vazim aspon zo zaciatku ja som nedostala presne navod na dietu len obmedzit toto a toto. Este mi tam chyba spomienka na steviu, lebo ta mi v tazsich chvilach pomahala. ale je to super ze si to spisala🙂 uvidime ako nas macko v brusku bude mat cukor po porode dovolili mi ho normalne donosit. Dlhodoby som mala 3,7🙂 ale vraj to bude obrik🙂 4100-4700 ale ja som mala aj deti predtym bez curovky velke!

23. bře 2013

@ballenka Děkuju za připomínky. Já tam o stévii schválně nepsala, protože ono se to nedá napsat jednou větou. Musela bych dodat, že jen čistá stévie bez přídavků syntetických sladidel (protože se bohužel často objevuje v kombinaci s nimi) a že stejně jen občas a ne ve velkém množství... Tohle by bylo na další článek 😉 Tak hlavně že sis s dietou nějak sama poradila a je to OK, já když měla cukrovku, tak jsem se v tom ze začátku dost plácala a nevěděla kolik čeho a v jaké kombinaci.

23. bře 2013

Bezva článek...... já jsem se po porodu prvního téměř 4 a půlkilového dítka taky zalekla diabetu.. jsem zdravotník a tak možná vím i to, co je někdy lepší nevědět...a nebo si to spíš tolik nepřipouštět. Při druhém těhotenství už jsem se raději víc hlídala i když všechny testy byly v pořádku. Glykemie ale byla vysloveně hraniční. U třetího těhu jsem si brala glykemii raději víckrát (i mimo plán v těhu), glykemický test opět hraniční.... Takže jsem si opět dávala větší pozor.
Proto mi přijde článek moc fajn, kde se i laik může dozvědět spoustu věcí, které mu mnohdy bohužel ani lékař neřekne.... Takových článků víc!!!!

23. bře 2013

Začni psát komentář...

Odešli