pr_clanek
22. čer 2015

Bezesné noci a okousané hračky

U zdravého dítěte je prořezávání prvních zoubků pro rodiče velmi náročným obdobím. Některé děti mají pusu plnou zubů už ve dvou a půl letech, jiným se prořežou až později. I samotné začátky se mohou různit – kdykoli mezi třemi a patnácti měsíci není první cinknutí lžičkou výjimkou.

K normálnímu vývoji dítěte patří, že se učí dávat si věci do úst. Obvykle s tím drobečkové, i přes značnou nelibost rodičů, začínají okolo třetího měsíce. S tím se pojí i značně nepříjemné slintání.

Uplakané období

Ať už zoubky začnou růst hned během třetího měsíce nebo později, doprovází to i řada nepříjemných projevů. Dítko nemá chuť na pevnou stravu, kouše, slintá, tře si ouška. Může se objevit i zvýšená teplota a v oblasti obličeje se může vyskytnout vyrážka. Děti bývají často podrážděné a mají problémy se spaním. Některé děti dokonce trpí i průjmem, což může způsobit i zarudnutí nebo vyrážku na zadečku.

K běžným symptomům však nepatří snížená chuť na tekutiny, kašel, vyrážka jinde než v obličeji a vysoká horečka. Pokud dítko některou z uvedených potíží trpí, obraťte se na svého dětského lékaře.

Ani při nepříjemných bolestech nenamáčejte dudlík dítěte do medu nebo jiné sladkosti! Jednak to může vést k zubnímu kazu, jednak by med neměl být podáván dětem mladším 12 měsíců. Dudlík také neolizujte, aby nedošlo k přenosu bakterií. Dále se vyhýbejte tvrdým hračkám s ostrými hranami – mohly by poškodit zoubky i dásně.

Jak ulevit od bolesti

Když chcete své ratolesti ulevit, můžete jí prstem jemně masírovat bolavé dásně, dát jí kousací kroužek. Pro zmírnění bolesti můžete kousátko zchladit v lednici, případně si připravte led z převařené vody. Pokud děťátko zoubky bolí, můžete mu podat lék s paracetamolem, například Panadol pro děti.

Panadol pro děti je k sehnání buď jako sirup nebo čípky. Sirup s jahodovou příchutí je určen dětem ve věku od 3 do 12 let; čípky Panadol Baby pak dětem s váhou 9 až 15 kilogramů. Oba přípravky neobsahují cukr, ani barviva a jsou nejen rychle účinná, ale i šetrná k dětskému organismu. Snadnou pomoc pro dávkování najdete v podobě dávkovací kalkulačky, kterou si můžete stáhnout na svůj mobilní telefon pod názvem Panadol dávkovací kalkulačka (pro Android i iOS).

Na YouTube kanále Panadol CZ&SK najdete nejen spoustu dalších tipů, jak se vypořádat s dětskými nemocemi, ale i praktické rady pro čerstvé maminky.

Začni psát komentář...

Odešli