pr_clanek
15. čer 2015

Pohoda po očkování

Některé nemoci jsou ve srovnání s jinými opravdu „brnkačka“. Dítko něco pár dní bolí, možná se mu lehce zvýší teplota, ale není to nic, čeho by bylo potřeba se bát. Některé choroby jsou ale zákeřné a nebezpečné. Naštěstí žijeme v době, kdy se proti řadě z nich můžeme nechat očkovat.

Očkování s přehledem

V současné době se v České republice povinně  očkuje proti devíti nemocem: záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, spalničkám, příušnicím, zarděnkám, hemofilové infekci a žloutence typu B. U očkovaného dítěte je výrazně menší pravděpodobnost, že se danou nemocí nakazí, když se s ní setká. Očkování navíc napomáhá vymýcení příslušné nemoci tak, že po proočkování dostatečného množství lidí se nemoc již nešíří a vymizí.

Očkovací kalendář je pravidelně aktualizovaný. Ve 2., 3., 4. a nejpozději do 18. měsíce se dítě očkuje proti záškrtu, tetanu, černému kašli, dětské obrně, hepatitidě B a hemofilové infekci. V 15. a 21.-25. měsíci proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím. V pátém až šestém roce proti záškrtu, tetanu a černému kašli a o pět let později navíc ještě proti dětské obrně. Když si nejste jistí, kdy by mělo dítě podstoupit další očkování, stačí se poradit se svým dětským lékařem nebo sestrou.

Jak si poradit po očkování?

Očkování má několik nepříjemných vedlejších účinků. Patří mezi ně například mírně zvýšená teplota, bolest, otok nebo zarudnutí v místě vpichu, únava, bolest svalů, ztráta chuti k jídlu nebo celková nespokojenost. Naštěstí to není nic, co by brzy neodeznělo. Své malé ratolesti však můžete pomoci tím, že zvýšíte příjem tekutin, nebudete ji příliš oblékat, pokud je venku teplo a v případě horečky jí dáte paracetamol.

Paracetamol obsahuje například Panadol. Díky používání lepších vakcín s menšími vedlejšími účinky se dnes již nedoporučuje užívání paracetamolu před nebo při očkování. Po něm však pomůže s bolestmi nebo horečkou. Panadol pro děti je k sehnání buď jako sirup nebo čípky. Sirup s jahodovou příchutí je určen dětem ve věku od 3 měsíců do 12 let; čípky Panadol Baby pak dětem s váhou 9 až 15 kilogramů. Oba přípravky neobsahují cukr, ani barviva a jsou nejen rychle účinná, ale i šetrná k dětskému organismu. Snadnou pomoc pro dávkování suspenze najdete v podobě dávkovací kalkulačky, kterou si můžete stáhnout na svůj mobilní telefon pod názvem Panadol dávkovací kalkulačka (pro Android i iOS). Kalkulačku brzy čeká obohacení o informace ohledně dávkování čípků Panadol.

Na YouTube kanále Panadol CZ&SK najdete nejen spoustu dalších tipů, jak se vypořádat s dětskými nemocemi, ale i praktické rady pro čerstvé maminky.

Začni psát komentář...

Odešli