pr_clanek
8. pro 2014

Soutěžte s eshopem Montessorihracky.cz o poukaz na nákup v hodnotě 500kč!

V tento předvánoční čas se na nás valí takových reklam na hračky pro naše děti! Ale jsou všechny opravdu vhodné? I nad tímto se snažíme zamýšlet téměř neustále a vybírat pro vás do prodeje jen takové produkty, které bychom koupily i vlastním dětem. Mnoho zákazníků se nás ptá, co koupit dětem okolo jednoho roku… Tak tedy – tady jsou naše doporučení pro ty nejmenší a to spolu se soutěží o kupón na nákup u nás v hodnotě 500Kč! 

Dnešní děti mají často tolik hraček, že se mezi nimi ztrácí. Hodně stimulů způsobuje, že se děti nedokáží soustředit a po pár minutách skákání od jedné hračky k druhé se zase nudí, protože se do ničeho nedokáží „ponořit“… Nebylo by tak lepší volit kvalitu před kvantitou?

V prvních letech života je velmi důležité, aby dítko přicházelo do styku s přírodními materiály, díky kterým se učí o okolním světě. Dřevo, vlna, bavlna, ale i keramika, sklo (např. nádobí)... Kvalita materiálu často přímo vybízí k tomu, aby se s pomůckou zacházelo jemně, opatrně, s úctou a zodpovědností. Kromě své krásy a estetičnosti jsou tyto materiály také šetrnější k životnímu prostředí a je u nich menší riziko používání barev a toxinů, které nepatří do rukou (a úst) našich dětí. 

Asi je nám všem jasné, že bychom mohli vybírat hračky, které by byly smysluplné a zobrazovaly by objekty z reálného světa (např. dám přednost hnědému psovi před růžovým). A pro nás dalším důležitým bodem je jednoduchost. Velké množství barev, zvuků, činností a vjemů v jedné hračce může dítě rozptylovat, může narušovat jeho schopnost soustředění. Osobně věřím, že na rozvoj hudebních vloh jsou tu hudební nástoje, k trénování motoriky, např. zatloukání jsou zatloukačky a k učení písmen a číslic další pomůcky. Když pak máme všechno v jednom, třeba v plastovém stolečku, kde se kladívkem zatloukají hlavičky, které zpívají při každém trefení se a navíc abecedu nebo čísla... Pro dítě je to moc. Věřím, že v jednoduchosti je krása a síla! 

A které hračky se nám osvědčily? 

Nejdříve pár tipů z klasických montessori pomůcek….

Okolo osmého měsíce můžeme dítku koupit ohrádku s míčkem, který se mu vrátí vždy, když ho hodí do určeného otvoru. Naše Veronika vydržela sedět desítky minut a házet a házet a házet… Případně je sympatická také deska s otvorem na prostrkávání míčku, nebo malého disku. 

Později přijdou na řadu např. kojenecká kasička, či puzzle s tvary.

S klasických hraček okolo 1. roku mohu určitě doporučit hudební nástroje, jako např. bubínek či hudební dřívka; skládací pyramidy v jakékoliv podobě… klasickou, či již trochu složitější, pro trochu starší děti.  

Hry na podporu rozpoznávání tvarů, barev, na koordinaci oko- ruka: různé vkládačky či prostrkávačky.

Určitě se dětem bude líbit, pokud jim dáte do ruky kladívko. To mohou použít jak u klasických zatloukaček, tak např. u zatloukaček spojených s mini kuličkovou dráhou. 

Když už jsme u kuličkových drah, tak pohyb je pro děti také velmi fascinující a např. dráhy pro auta či klasické kuličkové dráhy jsou také něco, co se vám doma určitě neztratí. 

Mnoho pomůcek si doma jistě vyrobíte sami! Z mnoha možností určitě doporučuji vyrobit kartičky s obrázky zvířátek, nejlépe tematicky dělené. K tomu si můžete pořídit různé sady se zvířátky z ekologického plastu. Děti je potom mohou přiřazovat, učit se jejich jména a např. co jedí či kde bydlí. 

Většina z nás vyrostla na dřevěných kostkách. V této době se prodávají stále jak klasické, které všichni známe, tak i trochu odlišnější, jako např. duhové nebo tematicky zaměřené. 

Jediné, co bych vám ale chtěla určitě doporučit, je: Pozorujte vaše dítě... Samo vám ukazuje, co potřebuje. Následujte ho. Stačí si na něj udělat čas, v klidu si sednout a dívat se, co se mu líbí, co dělají jeho ruce, co ho zajímá, co je pro něj teď důležité a aktuální. 

Lucie Tamášová, www.MontessoriHracky.cz 

Začni psát komentář...

Odešli