pr_clanek
27. říj 2014

Tipy na eko dárky

Co je pro vás důležité při výběru hračky pro vaše děti? Pro mě jsou určitě nejdůležitější především tato tři kritéria: materiál, zpracování a smysl. Nechci vás ale zahlcovat mluvením o atestech a certifikátech, a proto to shrnu jednoduše. Každá vhodná hračka by měla být vyrobena tak, aby byla nejen nezávadná pro dítě, ale také pro přírodu. Pokud se tedy firma při výrobě ohlíží i na to, co vlastním projektem ovlivňuje a snaží se to napravit, nebo dokonce jít nad to, pak je to pro mě správná volba. Pokud je tedy hračka vyrobena z kvalitního, nezávadného a nejlépe ekologického materiálů, zbývá už jen řešit, co od hračky očekávám já a co mi ona nabízí. Zde samozřejmě záleží na věku dítěte a na představě každého z nás.

Pokud uvažujete stejně a rádi byste získali pár nápadů na dárky ve formě hraček, které jsou kvalitně zpracované a mají smysl, zde je několik tipů.

Pokud chcete jít s dobou, ale stále ve hravém stylu, darujte dítěti ekologický telefon. Můj první telefon je velmi důmyslně propracovaná hračka z kaučukového dřeva a pro jeho obarvení jsou použity pouze barvy na vodní bázi, které jsou bezolovnaté a bez těžkých kovů. Místo displeje obsahuje telefon lupu a místo číselníku barevné korálky, což podněcuje dítě v interaktivní a nápadité hře a dopomáhá mu rozvíjet své kognitivní schopnosti.

Jakmile se dítě naučí chodit, už ho nezastavíte. Můžete mu tedy darovat bezva barevného kamaráda ze zvířecí říše. Tančící krokodýl je vyroben rovněž z kaučukového dřeva. Krokodýl je připevněn k tenkému provazu, za který ho může dítě snadno táhnout. Pohybem se krokodýlovi rozpohybují záda, což vydává klapavé zvuky a krokodýl vypadá, jako když tančí.

Dřevěné hračky ve vodě? I to je možné… Firma PlanToys, která vyrábí již zmíněné ekologické hračky z kaučukovníku, se vrhla i do vodního světa… Vynikajícím doplňkem pro čas strávený při koupání a hrách ve vodě je Koupelová sada v tématu mořský život. Případně se můžete inspirovat různými čluny, pro vodní závody.

Pokud se ale chcete zaměřit spíše na procvičení jemné motoriky prstů, doporučuji Dům se zámky, který je celodřevěný s kovovými zámky a patenty. Několik druhů zámků a patentů přinucuje dítě přemýšlet o principu zamykání.

Z oblasti Montessori pomůcek pro trochu starší děti doporučuji dřevěné Puzzle Evropy. Jednotlivé dílky představují evropské státy, úchyty jsou umístěny v oblasti hlavního města. Díky mapě si dítko jasně představí, které státy jsou jak velké, které mají moře a které ne, či které mají nějaký nepravidelný tvar.

Pokud vaše děti mají zájem o přírodu, zvířata, či si hrají rády s figurkami, mohu vřele doporučit tuby s miniaturami, které umožní dítěti lépe poznat jednotlivé oblasti nejen přírody, ale také celého světa a jeho historii. Tuby obsahují ručně malované figurky vyrobené z ekologického plastu. Každá tuba je pak přímo zaměřena na nějakou určitou oblast světa. Krásné jsou např. Život v pralese, Africká vesnice nebo Stavby světa. Díky realistickému zpracování dítě mnohem lépe poznává okolní svět a učí se jeho jednotlivé oblasti. Tak je tomu i u miniatur, které jsou zaměřeny na vývojová stádia určitých živočichů. Životní cykly, např. berušky, žáby nebo včely jsou výbornou pomůckou pro pochopení jednotlivých etap v životě určitého jedince.

Na to vybrat jen několik hraček a trefit se všem do vkusu, jejich zájmu a především představě o dárcích je jeden článek opravdu málo, a tak doufám, že jsem vás alespoň inspirovala k hledání v různých oblastech, které odpovídají pojmu ekologických hraček. Důležité je si při výběru vzpomenout na to, že darujeme především kus sebe sama, pak je hledání přeci jen jednodušší.

Barbora Šedinová - www.MontessoriHracky.cz

Začni psát komentář...

Odešli