Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    spinkej
    15. zář 2014    Čtené 0x

    Týden ze života maminek

    Jak se projevuje nemoc z povolání u maminek? Třeba, že si ráno namažete místo denního krému na tvář krém na opruzeniny. Nebo když muži připravíte místo kafe kakao do lahvičky. Ale nejsme v tom samy. Jednou za čas to potká každou z nás. A tak nás napadlo zavést i na českém Modrém Koníku oblíbenou dávku "mateřského humoru" vytvořeného vámi. První vyšel nedávno také v časopisu Miminko. Pod názvem Týden ze života maminek se budu snažit sesbírat každý týden to nejlepší co nabízejí vaše statusy. Doufám, že z toho vytvoříme silnou tradici i s vaší pomocí. Stačí navrhnout status, který se vám nejvíce líbí označením #navrh nebo #zivotmaminek . Jako pilotní článek mám pro vás souhrn toho, co jsem objevila a nejvíce mě zaujalo za poslední měsíc. Věřím, že vás do začátku týdne příjemně naladí. 

    Týden ze života maminek

     Někdy se snažíme vychovat až příliš dokonalé děti. Nedávno jsem se zamýšlela nad tím, jak naučit svou dceru trpělivosti. Stačí, že jí něco nového nejde, jak by chtěla a už se na sebe zlobí a mračí. Během přemýšlení jsem samozřejmě stíhala ještě péct koláč. Až když jsem ho dala do trouby, zjistila jsem, že jsem do těsta zapomněla dát vejce. Jak já se vám na sebe rozčílila.

    Chceme, aby naše děti měly pořád dobrou náladu, aby se usmívaly na návštěvy. Chceme, aby usínaly a uměly se zabavit samy. Říkáme jim, ať nebrečí a nerozčilují se pro hlouposti. Chceme, aby se rychle učily nové věci a hlavně, aby nás ve všem poslouchaly a respektovaly naše pravidla, která mnohdy nechápou. Přitom jsou to právě děti, které nás milují takové, jaké jsme, nesnaží se nás měnit a přes všechny naše chyby i nálady jsme pro ně středem vesmíru. 

    Nikdo není dokonalý

    • Přijdu na záchod, vezmu dětské prkýnko, položím ho a sednu si na něj. BOŽE!!!  Co to bude příště?? Takže až potkáte nějakou podivnou babu na odrážedle, jela jsem nakoupit.
    • Jako každá druhá matka na mateřské nemám na nic čas.  Asi proto jsem si naprosto bez váhání pytlík kojícího čaje vymáchala v šálku kávy. Jednoduše šetřím čas, kde se dá.
    • Zbytečně jsem si lámala hlavu s příkrmy a převařenou kojeneckou vodou. A vůbec s hygienou. Poté, co mu včera manžel nalil do lahvičky zbytek kojenecké vody z pet láhve, kterou tady má dva dny malej na hraní a poté, co mimin snědl kus toaletního papíru, už je mi všechno fuk. 

    Spánek nade vše

    • Až naučím plyšáka namíchat mlíčko a přebalovat plínky, tak už budu úplně mimo hru. (mimochodem Matýsek dneska vstával v pět ráno! A já až v 8:30.)
    • Říkám si: “Lehnu si k ní nachvilku ať rychleji usne.” Chyba. Po několika minutách se proberu z mikrospánku a dítě nikde. Když se vzpamatuji, najdu jí sedět u komody na hromadě vyházeného oblečení. Samozřejmě s úsměvem na tváři.

    Nedávno jsem četla zajímavý citát. „Žádné dítě není tak roztomilé, aby matka nebyla šťastná, když konečně usne."

    • Miluju jí víc než cokoli na světě.  Ale někdy je prostě fajn, když spinká.
    • Nepotřebuji spát jako mimino. Stačilo by mi spát jako můj manžel.
    • Miluju, když uspává tatínek! Klaudinka pak vždycky přileze oznámit, že tatínek už spí. 
    • Když se rozhodnete vzít dítě k sobě do postele, pamatujte na jedno základní pravidlo: Ten, kdo si jde lehnout jako první, zabere celou postel. Ti ostatní už se musí složit, kde se dá.
    •  Když jsem ráno Kubíka převlíkala z pyžama, říkala jsem si tak polohlasně: "Ty jsi nějakej studenej, co já ti dám ještě na sebe?" A on pohotově: "MASO!"

    Tiché dítě budí podezření

    Lety prověřená pravda. Když je ticho, je třeba mít se na pozoru. 🙂

    •  „Mami, víš, kolik se vejde zubní pasty do jedné tuby?“ „Ne, to nevím, miláčku.“ „Já jo, přesně od gauče k televizi!“

     A nakonec jedno praktické doporučení od jedné maminky:

    •  Dnes jsem měla syna na koníka a koupila mu zmrzlinu. Povím vám to asi tak. Jestli budete na dovolené a zapomenete tužidlo, kupte dítěti Ledňáčka a šup s ním na ramena. Takhle pevný účes jsem neměla léta. 

    Pobavte maminky

    Jestli máte nějakou vtipnou nebo zajímavou rodinnou fotografii, výrok či zážitek se svými nejbližšími, neváhejte se s námi podělit. Nebo klidně dejte tip na dobrý příspěvek od své kamarádky. Nikdy nezaškodí dobít si na konci týdne trochu té mateřské energie. Stačí k statusu přidat  #navrh nebo #zivotmaminek . Přeji vám hezký týden. Ať si konečně zase užijeme více slunce než deště. A těším se na vaše návrhy. 

    spinkej
    27. srp 2014    Čtené 0x

    Krátké triky jak uspat miminko

    S mateřstvím se stáváme výživové specialistky, zdravotní specialistky, pedagogické pracovnice, psychologické poradkyně a v neposlední řadě často i spánkové expertky. Jaké tajné uspávací tipy se šíří maminkovským světem? 

    V celosvětovém žebříčku vede jednoznačně jako nejúčinnější uspávadlo kojení. 🙂 Po něm určitě houpání. (na fitloptě, na rukách... kreativitě se tady meze nekladou.) Jedna americká spánková expertka tvrdí: "Jestli vaše děťátko neusnulo při houpání, houpete zřejmě příliš krátce." 🙂 Ale je i pár dalších tipů, které stojí za vyzkoušení. 🙂 

    Bílé šumy 

    Možná se vám už stalo, že jste se báli, aby vysavač neprobudil vaše dítě. A ono se probudilo, ale až když jste ho vypli. Mnoho dětí zase nejlépe usíná u mixéru. Bílé šumy jsou překvapivě účinné. Zabírají na ty nejmenší děti, nejlépe od narození do 6 měsíců. Připomínají jim totiž dobře známý zvuk z maminčina bříška kde poslouchaly tlumené zvuky našich každodenních činností.  Bílé šumy jsou neustále se opakující monotónní zvuk. Patří sem: zvuk ventilátoru, pračky, mikrovlnky, fénu, mixéru nebo i déšť. Stačí si vybrat co vaše miminko uklidňuje nejlépe. Tip na jistotu je prý vysavač a ventilátor. Nemusíte kvůli tomu ale běhat celou noc s vysavačem po bytě. Pokud miminko netrápí hlad, žízeň, chlad, teplo nebo nějaká bolest, měl by jej šum uspat do deseti minut. Inspiraci najdete na internetu. Ty nejoblíbenější zvuky můžete pouštět i odsud www.uspavac.cz. nebo jednoduše z YOUTUBE. 

    Magický dotek

    I tak by se dalo nazvat toto pohlazení. Porodní asistentka v Anglii mi hned po porodu zašeptala. "A když bude unavené a nebude chtít usnout, zkuste jej prstem pohladit směrem od čela ke špičce nosu. Na některé miminka to vážně zázračně funguje. 🙂 

    Správná poloha 

    A další rada porodní asistentky. Miminka se často v postýlce cítí opuštěné a v nebezpečí. Jsou v otevřeném prostoru. Pokud nechcete brát děťátko k sobě do postele, je jěště jedna možnost jak mu pomoci usnout v postýlce: Děťátko dáte tak, aby se nožičkama dotýkalo konce postýlky. Jindy zase zabere poloha naboku a při kraji postýlky, aby cítilo, že se jí něčím dotýká. Prostě musí mít pevnou půdu pod nohama. 🙂 Některé babice v Anglii zase radí, dát do postýlky matčino tričko, které celý den nosila. Její vůně miminko uklidňuje a prý tak i lépe spí a cítí se v bezpečí.

    Začněte už v bříšku

     Miminka jsou z bříška zvyklé na různé zvuky a šumy. Co je naučit na určitý zvuk už v bříšku? To, že nás miminka vnímají již takto brzy je vědecky dokázáno. Dokonce se už snaží rozpoznat maminčin hlas, proto je po narození pro ně tak uklidňující. Pokud mu zkusíte pouštět nebo zpívat ukolébavku již v bříšku, je možné, že ho tento zvuk uklidní i po narození. 

    Tmavá místnost 

    Tma produkuje melatonin potřebný k dobrému spánku. Pokud je tma dostatečně "tmavá" 🙂 spánek je podle vědců kvalitnější. Platí to i pro některé děti. Tmavé závěsy tak někdy mohou vyřešit nejen denní odpočinek, ale i noční buzení. 

    Spánek a přítmí 

    Některé maminky tvrdí, že nejlepší je zpomalit už hodinu před spánkem. To znamená nepoužívat ostré světla, ztlumit, ztišit zvuky a mluvit pomaleji a potichu. Vše s cílem naznačit miminku, že svět se zpomaluje, svět se chystá na spánek. 

    Podělte se o své vlastní triky s dalšími maminkami. 🙂 Co zabírá u vás?