Marcipánové torty - recepty na korpusy, krémy, poťahové hmoty

dadka212
23. jún 2012

ahojte, zakladám novú tému, aby to bolo prehladnejšie, takže ak má niekto zaujímavé recepty sem s nimi, ja skopírujem tie, čo mám zozbierané 🙂

dadka212
autor
23. jún 2012

* Falošný parížsky krém *
*350g kryštál cukru
*250ml šľahačky
*2 žĺtka
*1 kakao (100g)
*150g roztopeného tuku (Cera)
*2 veľké kocky masla (500g)
Postup : uvarím 350g kryštál cukru s 250ml šľahačky a 2 žĺtkami, ak to zovrie odstavím a vmiešam 1 kakao (100g) a pridám 150g roztopeného tuku (Cera)- treba dobre premiešať, nech sa tám masa spojí. Nechám do druhého dňa prechladnúť, aby to bolo úplne tuhé a potom vmiešam 2 veľké kocky masla (500g) a trocha rumu.

dadka212
autor
23. jún 2012

Pribináčikový krém
2 slahacky vyslahat, pridat 500g makkeho tvarohu, 1 smotanu, 2 lyzice praskoveho cukru, 2 vanilkove creme ole.

dadka212
autor
23. jún 2012

jogurtový krém
1 šlahačku
3 smotanové jogurty (ovocné)
1 želatinovy stužovač za studena
-šlahačku vyšlahať do tuha, pridať jogurty a prešlahať, potom podla návodu pripraviť želatinový stužovač za studena a pridať do hmoty premiešať ručne metličkou.

dadka212
autor
23. jún 2012

*RAFAELO KREM* ( mamina1978)
Jedno maslo ( 250 g) vymiesat s 1 Milchmädchen (SALKO)- nevarene!!! , pridat husty vychladeny vanilkovy puding( 2 zlate klasy v 500 ml mlieka) a 5 polievkovych lyzic struhaneho kokosu
K tomu sa hodi z ovocia : ananas, mandarinky a nektarinky.

dadka212
autor
23. jún 2012

Mascarpone krém od Mizulienky
v dvoch slahackach rozpustis dve biele cokolady, nechas zovriet, odstavis, nechas vychladnut a cez noc odstat v chladnicke. na druhy den das dva stuzovace slahacky, vyslahas, a pridas dve mascarpone. baby pridavaju maliny

dadka212
autor
23. jún 2012

* Mramorovy korpus *
250g hladké mouky
1prášek do pečiva
4 vejce
240g cukru moučka
150ml oleje
100ml vroucí vody
kakao
POSTUP PŘÍPRAVY Ušleháme bílky, V druhé míse šleháme žloutky s cukrem. Postupně přiléváme olej,vodu a mouku zamíchanou s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ručne metličkou sníh. Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem. ( nevím, kolik napsat, určitě to jsou 2 lžíce, poznáte podle barvy...) Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! Tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky. Pečeme ve vyhřáté troubě pri 150st..

UNIVERZAL piškotove cesto
na 1 vajíčko pridať 1 PL polhrb.múky 1 PL kr.cukru mozno pridat trocha PDP a oleja.Toto vsetko vymiesať šľahačom

SVETLÝ KORPUS takže 5 vajec, 5pl výb.múka, 5.kryš.cukor, 1 vanilka, 1PDP, 5pl olej, 5pl minerálka najprv dám 5 bielok, štipka soli super sa vymiešajú bielka, potom pridám 5 pl kr. cukor s 1 vanilkou potom žĺtky,potom olej s minerálkou nakoniec pridám múku s PDP.Miešam spolu v jednej miske, cukor pridávam až keď sú bielka dostatočne vyšľahané (tuhé).

dadka212
autor
23. jún 2012

Orechovo-kávová plnka

1 a 1/2 dcl teraz uz precedenej ciernej kavy, 1 dl mlieka, 3 pl polohrubej muky, 1 vanilka,
15 dkg praskoveho cukru, 20 dkg masla, 5 dkg orechov, rum podla chuti, 1 zltok

Z mlieka, kavy, muky a vanilky uvarime husty krem a po vychladnuti pridame k vyslahanemu maslu s cukrom poriadne vymiesame pridame najprv orechy, potom rum a nakoniec zltko na zjemnenie plnky /kto nechce nemusi dat/ a naplnime korpusy.

dadka212
autor
23. jún 2012

Orechový korpus
5 vajec, 30 dkg praskoveho cukru, 20 dkg hladkej muky, 10 dkg mletych orechov, 10 pl varenej ciernej kavy /melty/ aj so zrnkami
vyslahame do peny zltka s cukrom a po lyziciach pridavame vopred uvarenu kavu aj so zrnkami, cim viac zrniek tym lepsie, pridame muku s orechami a nakoniec vyslahany sneh s bielkov. Upecieme dva korpusy v okruhlej forme. Po upeceni nechame vychladnut a kazdy prerezeme na polovicu ja este kazdy pokropim ovocnym sirupom rozrobenym s trochou rumu tak dostanu stavnatu chut

dadka212
autor
23. jún 2012

Kávový korpus (robím ako mramorový len miesto vody dávam kávu)
250g hladká muka
1prášok do pečiva
4 vajcia
240g práškový cukor
150ml olej
100ml kávy
vyšlaháme bielka, s cukrom vyšlaháme žltka, pridáme olej, kávu a múku s pdp a nakoniec ručne metličkou primiešame sneh, pečieme pri 150 st.

aduskatt
23. jún 2012

karamelový krém podľa mňa (bez masla):
prevarit 500 ml slahacky s 100g bielej cokolady, nechat do druheho dna v chladnicke. Vyslahat s dvoma stuzovacmi, pridat asi 3/4 skaramelizovaneho salka a polovicu zelatinoveho stuzovaca

dadka212
autor
23. jún 2012

varená čokoládová plnka
15 dkg. čokolády
1dcl. mlieka
1 van. cukor
3 žltka
15 dkg. kryš. cukru
25 dkg. masla
všetko okrem masla uvaríme za stáleho miešania, po zovretí variť za stáleho miešania ešte 5-8 minút, po vychladnutí pridať do vyšlahaného masla

luciahromadkova
23. jún 2012

@dadka212 super, dakujem za napad... 🙂

luciahromadkova
23. jún 2012

mramorovy korpus s fotopostupom aj s mierami do rozne velkych foriem, vyborny 🙂, skusala som na odporucanie a vydaril sa a to som zaciatocnik 🙂
http://forum.dortomanie.cz/viewtopic.php?f=17&t...

dadka212
autor
23. jún 2012

**NAHRADA ZA KUKURICNY SIRUP

•400g krystalového cukru,
•200g vody,
•1/2 lžičky kyseliny citronové

Smícháme cukr, kyselinu citronovou a vodu a VELMI POMALU zahříváme, nesmí se to vařit. Na elektrickém sporáku vaříme tak na dvojku, necháme na plotně asi hodinu a občas promícháme - podle zkušenosti Kajd mícháme častěji, potom je krásně světlá, ale NEVAŘIT! Kyselina působením doby a tepla rozštěpí cukr na čistou glukosu. Tato glukosa je čirá, má hustotu tekutého medu, když vychladne, ještě trošku zhoustne. Uchováváme v uzavřené sklenici při pokojové teplotě. Pokud by se delším skladováním utvořily na dně krystaly, opatrně rozpustíme v mikrovlnce.

**RKT - Rice Krispie Treats - burizonová hmota
Suroviny:
•150g ryžových burizonov
•42g masla
•štipka soli
•285g penových cukríkov
•1/2 ČL vanilkového extraktu

Postup:

•23 cm formu vymažte tukom alebo vysprejujte Carlex sprayom
•to isté spravte aj s väčšou misou a stredne veľkou (najlepšie teflonovou) panvicou
•do misy vložte burizony
•na panvici na nízkom plameni rozpustite maslo a soľ
•pridajte penové cukríky a za stáleho miešania ich rozpustite
•pridajte vanilkový extrakt a zamiešajte
•nalejte na burizony a premiešajte, aby sa všetky burizony obalili v rozpustených cukríkoch
•preklopte do vymazanej formy a lyžicou utlačte, aby bola vrstva burizonov rovnomerná
•nechajte pri izbovej teplote vychladnúť
•nakrájajte na kúsky
•skladujte vzduchotesne uzavraté pri izbovej teplote niekoľko dní. Možno mraziť

**VANILKOVY KREM:
250 ml 33% slahacky
300 ml mlieka
2 smotanovo-vanilkove pudingy
2 van.cukry
1 prava vanilka - nemusi byt
1-2 biele cokolady
500 g masla
praskovy cukor podla chuti

V slahacke, mlieku s 2 van. cukrami uvarim puding,po odstaveni vmiesam bielu cokoladu.Pravu vanilku davam ked puding varim.Vyslaham maslo s praskovym cukrom a po lyziciach pridavam vychladeny puding.A hotovo

lokalistin
23. jún 2012

KOLAC S VAJECNYM LIKEROM
6 vajec
2 balenia vanilkového cukru
250 gramov práškového cukru
1/8 liter olej
1/4 l vaječný likér
250 gramov múky
1 balenie prášku do pečiva

Vajcia s práškovým cukrom miesat kym masa nezbledne. Potom striedavo vmiešame , vaječný likér olej a prášok do pečiva zmiešany s múkou.
Naliat do formy 26 vystlanej papierom na pecenie a pri 165 ° asi 70 - 80 min. piecť. Pečenia sa môže líšiť podla rúry, Takže skusit spajlou.

Dam obrazok,ked som robila namiesto vajecneho likeru bailys a robila som z polovicnej davky.Z normalnej davky je o polovicu vyssi.

lokalistin
23. jún 2012

SALKOVY KOLAC( u nemcov velmi oblubeny)
Na cesto:
1 plechovka Salka
2 vajcia
200 g múky
o niečo viac ako polovica balenia prášku do pečiva

krém:
2 šl. smotany
práškový cukor alebo salko (3-4 polievkové lyžice).
Stuzovac
Miešajte, vajcia so salkom do hladka,vmiesat múku s práškom do pečiva. Na papier na pečenie si nakreslite(na 26 cm je to asi 5 poschodí, ja vyjdem na 23 na 8 cm). Na 26 cm dat 2 lyžice cesta , na menši priemer menej. A rozotriet. Pečieme pri 200 ° asi 5-6 minút, do zlatožlta. Počas tejto doby, si pripravime dalsi kruh. Papier stahuje hned za horuca!Nechat vychladnut, Vyslahat smotanu do tuha s pr.cukrom alebo salkom a so stuzovacom(ja som davala slahacku s citronovym ole bolo to super take kyselkave-osviezujuce)Jednotlive cesta ponatierat a poukladat na seba . Nechat cez noc postat aby cesto nasiaklo slahackou a nabralo chut. Potom si to potrite maslom s cukrom a potiahnite ak nechcete potah tak len slahackou dozdobit.
Ja som robila 23 priemer prilozila som papier na sklokeramicku dosku a cesto som rozotrela podla jednej patne tak som nemusela nic kreslit.
Pridavam fotos

Je vhodný aj pre iné formy super-jeden môže ovál, trojuholník a a a pečieme.
Veľa šťastia!

stankapk
25. jún 2012

Osviežujúca jednoduchá plnka tvaroh + mascarpone:
750 g tvarohu (makkeho, ja som dala z lidla) 500 g mascarpone, 120 g cukru krupica, 2-3 lyzice citronovej stavy, 1 vanilkovy cukor. Vsetko dat do misy a zmiesat. Ak by bola riedka, mozete pridat trochu crem-ole.

lokalistin
26. jún 2012

@dadka212 prosim ta ty mas ten besamelovy krem?ak hej prosim vlozit.
dakujem

dadka212
autor
27. jún 2012

čokoládový korpus:
6 vajec
240g práškový cukor
250g hladká múka
prášok do pečiva
100g čokoláda na varenie (rozpustiť)
100ml olej
100ml voda
z bielok vyšlahať sneh, žltka vyšlahať s cukrom do biela, pridať rozpustenú čokoládu, olej, vodu a nakoniec múku s pr.do peč., ručne metličkou vmiešať sneh, piecť pri 150stupňoch

dadka212
autor
27. jún 2012

@lokalistin ja nemám ten recept @vlada111 ho tuším robieva....

vlada111
27. jún 2012

@lokalistin 6 dkg hladkej muky, 6 dkg masla, spravit zaprazku, zaliat 400 ml mlieka, po zovreti odstavit....
po vychladnuti spojit s 20 dkg masla, 20 dkg praskoveho cukru, kakaom
Ja ale dávam o niečo menej tej múky, 250g masla a ešte do teplého bešamelu jednu 200g lidl čoko na varenie. Po zašľahaní masla dávam cukor podľa chuti a kakao tiež.

lokalistin
27. jún 2012
mishulle
30. jún 2012

Citronový krém podle mě
•350 g másla
•0,5 l mléka
5 lžic citron. pudingu
cukr dle chuti
•šťáva z 1/2 citronu
z mléka a pudingu uvaříme hustou kaši, necháme vychladnout, všleháme cukr, máslo a šťávu z citronu

mishulle
30. jún 2012

zkopírováno z 1
tvarohovej č.1 (tenhle jsem dělala, super na dětský dorty )
hustej pudink z 500 ml mléka, 1 vanilk.cukru a 2 vanilkových pudinků. V misce vyšlehat 250g másla s vanilk.cukrem a cukrem moučka Pořádně vyšlehat pudink, máslo a 0,5 kg tvarohu

tvarohovej č.2
uvařit pudink (250 ml mléka, 1 vanilkový puding, 2-3 vanilkové cukry, krystal podle chuti), pořáááádně nechat vychladnout, smíchat s 1/2 kg tvarohu.. Můžeš vylepšit 1 želatinou za studena.. tu rozmíchat ve 100 ml kompotové šťávy a vmíchat do tvarohu

máslovej klasika
1/2 litru mléka, 6 dkg vanilkového pudinku, 10 dkg cukru krystal, cca 30-40 dkg másla (nebo podle potřeby)

máslovo čokoládovej
stejnej jak máslovej jen do uvařeného pudinku okamžitě po uvaření vsypat 1-2 tabulky čokolády a pořádně promícháš.. do vanilkového pudinku bílou čokoládu, do kakaového mléčnou

pařížský krém
350g kryštál cukru, 250ml šľahačky, 2 žĺtka, 1 kakao (100g), 150g roztopeného tuku (Cera), 2 veľké kocky masla (500g) uvarím 350 g kryštál cukru s 250 ml šľahačky a 2 žĺtkami, ak to zovrie odstavím a vmiešam 1 kakao (100g) a pridám 150g roztopeného tuku (Cera)- treba dobre premiešať, nech sa tám masa spojí. Nechám do druhého dňa prechladnúť, aby to bolo úplne tuhé a potom vmiešam 2 veľké kocky masla (500g) a trocha rumu.

Vynikající čokoládový krém s nuttelou :o)
2 čokoládové pudingy, 0,5 litru mléka, 2 lžíce cukru-z toho uvaříme puding Ještě horký puding smícháme se 4 vrchovatými lžícemi nuttely (dávám dvoubarevnou-čokobílou,v kauflandu nebo tescu kolem 30 korun)k tomu přihodíme 3 kostičky hořké čokolády.Toto necháme vychladnout,občas promícháme,aby se neutvořil škraloup.Mezi tím vyšleháme 350g másla(může být i 400g)se 4 lžíce i moučkového cukru.Nakonec vše smícháme s vystydlým pudingem,krém je výtečný. Dělám ho i pod potahované dorty. V kombinaci s oříškovým korpusem jé luxusní.

straciatella krém
5 dcl bieleho jogurtu alebo kyslej smotany, 5 dcl smotany na šľahanie, 4 bal. vanil. cukru, 2 ks vanilkového Créme Olé Dr. Otker, 10 dkg čokolády na varenie - nastrúhať nadrobno, 1 ks tyčinka ľadové gaštany alebo Margot tiež nastrúhať nadrobno.. Vanil. cukor rozpustiť v jogurte. Potom pripraviť smotanu s Créme Olé a spojiť s osladeným jogurtom, nakoniec primiešať nadrobno postrúhané čokoládu a taktiež nadrobno postrúhanú tyčinku ľadové gaštany

višňová náplň
celý višňový kompot i se šťávou, na půlky překrájené višně, uvařit zahustit vanilkovým pudinkem s cukrem, nechat vychladnout a dort naplnit spolu se šlehačkou.

Višňový krém
Višne (2 poháre) zleješ, vykôstkuješ. Šťavu doleješ do litra a uvaríš s 2 zlatými klasmi. Ten uvarený puding rozdelíš na polovicu. Do jednej zamiešaš ešte zahorúca višne - ja ich krájam nadrobnoa druhú polovicu necháš vychladnúť. Do tej potom vmiešaš 250g maslo. Na korpus dáš najprv ten višňový maglajz a na to krém. Je to veľmi dobré a pekne to ukáže na reze.

mishulle
30. jún 2012

Suroviny:
20dkg polohrubé mouky
20dkg cukru písek
4 vejce
2 rovné lžičky prášku do pečiva
10 lžic oleje
8 lžic horké vody
špetka soli

Postup
Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuhého sněhu.
Ve větší míse šleháme žloutky s cukrem, dokud hmota nezbělá a nekolikanásobně nenabyde, pak přidáme po lžících horkou vodu, každou zašleháme, poté stejně přidáme olej. Konečná hmota by měla bát téměř bílá a neměly by v ní být cítit krystaky cukru (pokud tam ještě jsou, stále šlehejte, dokud se nerozpustí).
Do žloutkové směsi přimícháme vařečkou mouku smíchanou s práškem do pečiva, pořádně promícháme a nakonec přidáme sníh. Ten se vmíchává velmi jemně, jen se hmota zespoda překlápí přes sníh pořád dokola, dokud se nesmící. Pokud budete míchat příliš razantně, vyžnete ze sněhu vzduch a korpus nevyběhne.

Dortovou formu vyložíme na dne pečicím papírem, pokud máte olej ve spay, stačí papír a boky vystříkat, jinak vymažte sádlem a vysypte hrubou moukou. Do formy nalijeme těsto, urovnáme a dáme do trouby předehřáté na 175°C. Teplotu ztlumíme na 150°C a pečeme cca 40min. Po 40 min. zkusíme špejlí, jestli se na ni nelepí těsto, vyndáme z trouby a necháme ve formě cca 5min. odpočinout. Pak nožem oddělíme případně přilepené boky, z korpusu oddělíme postranní kruh a korpus necháme vychladnout.

mishulle
30. jún 2012

Červený samet (Red Velvet Cake)

250 g mouky (dala jsem napůl hladkou a polohrubou)
0,5 lžičky soli
2 lžíce holandského kakaa (15 g)
113 g másla
300 g cukru krupice
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
240 ml podmáslí
půl lžičky gelové červené barvy
1 lžička sody
1 lžička octa

Dno dortové formy vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou (Smícháme mouku se solí a prosátým kakaem. V podmáslí rozmícháme barvu. Změklé máslo rozšleháme, přidáme cukr a šleháme další cca 3 minuty. Pak po jednom zašleháme celá vejce a vanilkový extrakt. Nakonec postupně vešleháme třetinu mouky, polovinu podmáslí, druhou třetinu mouky, druhou polovinu podmáslí a zbytek mouky. Sodu v malém hrníčku zalijem octem. Směs vzkypí, okamžitě ji nalijeme na těsto a vařečkou rychle ale opatrně do těsta zamícháme. Těsto rozetřeme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 175°C. Pečeme asi hodinu, zkusíme špejlí.
Upečený korpus necháme asi 10 minut ve formě odpočinout. Pak opatrně nožem odřízneme korpus od stěny formy, vyjmeme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce. Zcela vychladlý korpus zabalíme do fólie a uložíme minimálně na hodinu do ledničky, lépe přes noc. Studený korpus dvakrát prokrojíme...

dajna11
30. jún 2012

nejdu mi pridať fotky,je chyba vo mne či zasa tu?

mishulle
30. jún 2012

punčovina
Jedná se o hmotu, kterou použijete k dotvarování dortíku - ať už třeba k vytvoření krajiny, kopců, údolí, nebo i k dorovnání nižší strany, aby dortík nebyl křivý. Časem příjdete, na co se vše dá použít. Stačí na ni zbytky korpusu, nebo musíte upéct jakýkoli piškot - záleží na tom, jaké množství budete potřebovat. Toto dáme do mísy, přidáme v malém množství krém a pikantní jam, nebo marmeládu. Celé promícháme, piškot musí být dobře rozmělněný a hmota poměrně hustá. Podle chuti a potřeby přidáváme opět krém, jam, nebo, když je to vše řídké tak piškot. Někdo přidává i rum - já ne, kvůli řidičům v rodině

dadka212
autor
30. jún 2012

@dajna11 tu ani mne nejdú

dajna11
30. jún 2012

ani na tom druhom nejdú teraz....