Na jakou potravinu měl váš kojenec alergickou reakci?

eppik.m
22. led 2009

Ahojky, pište prosím maminky které jste se setkali u svých kojenců nebo batolat s alergickou reakci na potravinu. Táto anketa by nám měla pomoci se vyvarovat u dětí do 24 měsíců alergických potravin z praxe. Napište i jaká byla alergická reakce a zda to odeznělo samo nebo jste museli podat medikamenty nebo jste byly hospitalizovány v nemocnici a zda dítě z toho vyrostlo nebo bylo i nadále alergické, popřípadě se přidali i jiné alergie, nebo zdravotní potíže... Pište prosím stručně a k tématu. Všem moc děkuji za příspěvky. 😉
Moje špatná zkušenost byla když Michal v 10,5 m. snědl JEDNU arašídovou křupku (arašidovú chrumku) a do pěti minut začal kýchat, kašlat, obličej se mu osypal kopřivkou, celý zrudnul, spustil se mu soplík a otekly mu obě očička a zarudli spojivky. Naštěstí mu nenatekla sliznice ani jazyk takže se nezačal dusit ale pro jistotu jsme zavolali záchranku. Dostal čípek Rectodelt 100 a doporučili nám studené obklady a jít na čerstvý, chladný vzduch aby otoky odezněli. Pak jsme ještě dostali kapky Zodac, kdyby se nám to v budoucnu opakovalo.
Na netu jsem se dočetla toto: POTRAVINOVÉ ALERGIE
Patnáct procent populace uvádí, že mají potíže po požití určitých potravin. Nicméně alergie na mléko, vejce, ryby a oříšky může způsobit závažné příznaky, zejména u dětí, u nichž např. alergie na arašídy přibývá doslova alarmujícím způsobem.
Po kontaktu i s velmi malým množstvím potraviny se vyvinou známé příznaky. U silně alergických osob se ihned po kontaktu potraviny se rty objeví svědění a do několika vteřin až minut se vyvine otok rtů. Následuje otok jazyka, který může způsobit obstrukci zadní části ústní dutiny, takže postiženému hrozí až udušení, není-li rychle podána patřičná léčba v podobě injekce adrenalinu. Pokud postižený jídlo spolkl, dochází k těžkému zvracení, a při vstřebání určitého množství alergenu do krve se rozvine rozsáhlý kopřivkovitý exantém, pískání na plicích a rychlý pokles krevního tlaku.
Tato generalizovaná reakce se nazývá anafylaxe a bez léčby může skončit smrtí. Někdy může být nástup příznaků skrytý a ztěžovat správnou diagnózu, takže je nutná pomoc dietologa. V takovém případě je třeba pečlivě zkoumat vztah mezi stravou pacienta a příznaky, což vyžaduje i několikatýdenní podrobné zaznamenávání všeho, co postižený snědl a vypil.

wali
22. led 2009

takuto silnu alergicku reakciu sme nastastie nemali, ale napr. nas maly je alergicky na rajciny. stacilo, ked som ju zjedla ja a nakojila som ho. cely sa osype drobnymi cervenymi vyrazkami. stalo sa to asi 2x, takze mu rajciny vobec nedavam, mam stale obavu. pockam do 3 rokov a vyskusame opat.

roasha
22. led 2009

dcere zacala potravinova alergia ked mala cca 2,5r,zakazdym po poziti jahod,dostala quinckeho edem /opuch pusinky/,odvtedy je na antihistaminikach.tento rok pribudli slivky/opuch ruk,zihlavka v oblasti podpazi/,a broskyne,z tej sa vysypava.
zaujimave je,ze zatial nevadilo ziadne tropicke ovocie.

roasha
22. led 2009

samozrejme kazda potravina,ktora nam vyskoci ako alergen,je z jedalnicka vypustena,nesmie sa vyskytnut v ziadnej forme. 😔

dadkaa
22. led 2009

Moja malá je alergická tiež na paradajky a ryby, keď nejaké zjem a potom ju nakojím hneď sa vysipe drobnými červenými vyrážkami ktoré svrbia. Momentálne riešim problém s bielym jogurtom, lebo som si všimla že keď jej ho dám urobia sa jej také vyrážky pod krkom a strašne sa v tú noc škriabe tak neviem či je to alergia na kravské mlieko alebo nie, môžete mi niekto poradiť ako by som to zistila, a ktorých potravín sa tým pádom vyvarovať napr. maslo ???

susik77
22. led 2009

mne sa mala vysypala asi v 11 mesiacoch ked sme jej dali ochutnat cerstve jahody. po jahodovej presnidavke, kde ich bolo menej a bolo to varene sa nam to nestalo. skusime torto leto, uz to hadam bude ok. ale obidvaja s mm sme alergici, tak ocakavam probl. aj u malej

kejka
22. led 2009

Žádnou 🙂 🙂

zuza.m
22. led 2009

dadka alergia na BKM sa zistije v krvi moj nemaval žiadne vyrašky a predca je alergicky.

skrecok
22. led 2009

Zatial cokolada, ktoru zboznujem. 😔

zuzula25
22. led 2009

zatial na nic, musim si zaklopat klop klop 😉

mimom
22. led 2009

my mame zmiesani potr.alergiu na mlieko,lepok,vajcia,citrusy,orechy,zacalo to hnackami od narodenia,trochu prestalo,ked som kojila a nepila nic mliecne,hnacky este sem/tam mame,netolerujeme zeleninu,len mrkvu a zemiaky,uzivame kvapky zyrtec,ovocie toleruje iba zavarane al.podusene a najnovsie,ak nezareaguje hnackami a kolikami,tak sa zacne vyhadzovat al.je strasne zahlienena.a je aj neskutocne citliva na akekolvek stopy alergenov v potravinach.

bambusko
22. led 2009

obe dievcata mali alergiu na cokoladu ,kakao a jahody - drobne vyrazky okolo oci a na zadku, stacilo, ked to bolo niekde len ako prichut, napr. jahody v caji, kakaovy pribinacik ap. od 5-6 rokov uz cokoladu mozu, ale maju este ine alergie - jahody, kivi, orechy, mandle + atopicky ekzem + astmu
maly sa hrozne vyhadzal na licach - bordove uzly v kozi, ked som zjedla cokoladu ja - dostal to cez materske mlieko, mal uz 11 mesiacov!

anazuzik
22. led 2009

Moja starsia dcerka(2r.) mavala zhruba okolo 5-6 mesiaca taku suchu kozu za uskami, nepomahali vobec ziadne masti, vodicky, stale sa to zhorsovalo,no trapili sme sa s tym asi 2 mesiace, kym som si niekde na nete precitala, ze to byva aj priznak potravinovych alergii.A po zvazeni vsetkych moznosti mi vysiel med, ktory mi prechadzal do mlieka.Po jeho vysadeni sa uska uplne uzdravili behom tyzdna.Odvtedy nechcem med ani vidiet, kym kojim, ani detom min. do 3 rokov nedam.A pri mladsej dcere som si vsimla, ze sa vzdy vyhadze ked vypijem Vineu.Ale len na tvari, nikde inde. 😔

jjaanca
22. led 2009

Calgel, gel na znecitlivění dásní při prořezávání zubů. Mírné otoky očí a ekzém na bříšku.

jjaanca
22. led 2009

Teď koukám, že dotaz je na potravinu a tohle není potravina. 😨

beruska2x
22. led 2009

my se osypaly po kapuste 😠

andy80
22. led 2009

ani u jednoho dítěte zatím nic

eppik.m
autor
23. led 2009

Zastavme se podrobněji u nejčastěji alergizujících potravin:

Ve vajíčku je hlavním alergenem bílek, a to jeho součásti ovalbumin a ovomukoid. Existuje částečná zkřížená reaktivita mezi vajíčky různých druhů, ale také mezi alergeny bílku a peří. Alergie na žloutkové alergeny (livetiny) je vzácnější. Alergie na bílek může být někdy tak silná, že vyvolá životu nebezpečný anafylaktický šok.

Hlavním alergenem kravského mléka je β-laktoglobulin. Po enzymatickém rozštěpení se alergizující vlastnosti ztrácejí. Na tomto faktu je založena výroba hypoalergenních mlék, která obsahují natrávené mléčné proteiny.

Častá je alergie na rybí maso. Tyto alergeny jsou odolné vůči tepelné úpravě i enzymatickému natrávení. V poslední době se i v našich podmínkách setkáváme s alergickými projevy na další mořské živočichy, např. krevety, mušle a další.

Jako potravinový alergen působí také oříšky. V našich podmínkách je častější alergie na lískové oříšky, na burské oříšky jsou alergičtí zejména v USA (souvisí to s tamními dietními zvyklostmi). Na rozdíl od alergie na mléko nebo vajíčko přetrvává alergie na burské oříšky do dospělosti.

Z ovoce se jako alergen nejvíce uplatňuje jablko (mnohdy společně s alergií na pyl břízy a olše), dále broskev. Často popisovaná kopřivka po jahodách bývá způsobena farmakologickými účinky jahod, nejde většinou o pravou alergii. Výsev kopřivky proto závisí zejména na množství požitých jahod. Vzácně se popisuje alergie na banán, která může být zkřížená s alergií na latex (obsahují jej např. gumové rukavice, prezervativy).

Mezi luštěninami jsou největšími alergeny již zmíněné burské oříšky a dále sója. Vzácněji se vyskytuje alergie na hrášek nebo fazole. Tyto potraviny obsahují hodně rostlinných lektinů, které mohou způsobit uvolnění mediátorů z buněk i bez specifické imunologické reakce.

Ze zeleninových alergenů jmenujme na prvním místě celer, který je silným alergenem a jeho schopnost alergizace tepelnými úpravami nemizí. Reakce na požití celeru mohou mít i charakter anafylaktického šoku. Při kuchyňské práci s celerem vznikajítaké lokální reakce – kopřivka na rukou, rýma nebo slzení očí. Zkřížená může být reaktivita s petrželí, fenyklem, zeleným pepřem, kmínem a koriandrem, popřípadě i s pylem pelyňku.

Obiloviny alergizují svým obsahem albuminů a globulinů. Nejzávažnějším druhem reakce na lepek (bílkovinu obilí) je celiakie. Sklon k této chorobě má asi každý dvousetpadesátý člověk.

Brambory obsahují termolabilní alergeny, proto se setkáváme spíše s reakcemi lokálními, vznikajícími při práci se syrovými bramborami.

Alergie na maso je celkem vzácná, a pokud se vyskytne, působí ji nejčastěji vepřové. Reakce na masné výrobky bývá spíš důsledkem reakce na antibiotika, konzervační látky aj.

Problémem bývají reakce na potravinová barviva. Uvádí se, že recidivující ekzémy nebo chronické kopřivky mohou být zčásti způsobeny reakcí na tyto látky. Jejich identifikace bývá detektivním problémem. K podezření na alergii nebo nesnášení potravinářských barviv mohou vést reakce na přibarvené bonbony, vitaminové pastilky nebo i dětské zubní pasty. Z konzervačních látek se mohou uplatnit jako alergeny sulfity, kyselina benzoová, nitrit sodný aj. (konzervují se jimi mošty, piva, vína, sušené ovoce).

eppik.m
autor
23. led 2009

Nealergické příčiny reakcí na potraviny


Farmakologické příčiny. Hovoříme o nich tehdy, když samotné potraviny obsahují působky stejné či podobné jako látky, které se v těle uvolňují z buněk při alergických reakcích nebo působí přímo na cílovou tkáň, kde vyvolávají určité příznaky. Tuto reakci mohou vyvolat potraviny s vysokým obsahem biogenních aminů, především histaminu, což je případ rybího masa z tuňáků a makrel, hlavně když je rybí maso staré. Tyramin obsažený v sýrech (zejména plísňových), ve víně nebo čokoládě může způsobit bolení hlavy. Glutamát sodný často vyvolává bolesti hlavy, zčervenání nebo bolesti břicha. Zejména čínská kuchyně používá hojně glutamátu. Kromě toho, že potraviny samy obsahují biogenní aminy, mohou je také uvolňovat z buněk. Kromě histaminu se mohou přímo z buněk (bez účasti imunitních mechanizmů) uvolňovat i jiné biologicky aktivní látky, např. prostaglandiny nebo leukotrieny. Potraviny uvolňující histamin jsou např. ryby, vepřové maso, rajčata, vaječný bílek, jahody, čokoláda a alkohol.

Metabolické příčiny reakce na potraviny. K nim patří například nesnášenlivost mléka při vrozeném defektu střevního enzymu laktázy. Tento defekt působí (zejména u dětí) bolesti břicha nebo chronický průjem po požití mléka.

Toxické příčiny reakcí na potraviny zahrnují reakci na jedovaté látky v potravinách – bakteriální toxiny (např. botulotoxin), kontaminaci chemikáliemi – např. pesticidy apod.

Často je také potravinové alergii přičítáno lokální podráždění chemikáliemi, kterými jsou ošetřovány citrusové plody. Zejména děti trpící atopickým ekzémem nebo s jinak citlivou kůží jsou k této reakci náchylné – projevuje se začervenáním, otokem a výsevem různých pupínků na kůži kolem úst po požití pomeranče, mandarinky nebo citronu. Nežádoucí reakce na potraviny mohou být také způsobeny různými aditivy, konzervačními činidly nebo barvivy.

Nechuť k potravinám. Působení je převážně psychické. Požití potravy (někdy i její pach nebo pohled na ni) může vyvolávat příznaky, které mohou být stejné jako u potravinové nesnášenlivosti nebo pravé alergie

eppik.m
autor
23. led 2009

Klinické příznaky potravinové alergie
Nejčastější potíže po požití potravy jsou vázány na zažívací trakt, a to v celém jeho průběhu:

otoky a svědění kolem úst, vzácněji otok hrtanu,

nevolnost, křeče v břiše,

zvracení nebo akutní průjem,

chronický průjem.

Jsou-li přítomny příznaky z postižení zažívacího traktu, je vazba na potraviny jako vyvolavatele těchto potíží nasnadě. Nicméně potravinová alergie nebo nesnášenlivost se může projevit i v jiných orgánových systémech. Mezi příznaky projevující se na kůži patří:

kopřivka,

atopická dermatitida,

jiné kožní projevy.

Projevy v dýchacím systému zahrnují:

postižení horních dýchacích cest – svědění nebo otok nosní sliznice, hltanu nebo hrtanu,

postižení dolních dýchacích cest – kašel, dušnost až projevy astmatického záchvatu.

Zejména u dětí se setkáváme s projevy nespecifickými, behaviorálními – tedy změnou chování:

pláč,

zaujímání úlevových poloh.

Naštěstí zcela výjimečně může vést reakce na potraviny až k celkovým reakcím, které nazýváme anafylaktické. Ty mohou ve svých důsledcích vést až k:

oběhovému selhání,

smrti.

eppik.m
autor
23. led 2009

Prevence potravinové alergie
Vznik alergie je obvykle předurčen geneticky. Přesto bývají účinná preventivní opatření, která nástup alergie oddálí nebo alespoň omezí závažné klinické příznaky. V souvislosti s potravinovou alergií je třeba zmínit význam kojení, které snižuje riziko vzniku alergie na kravské mléko. U dětí alergiků, které jsou alergií více ohroženy, by měla matka v těhotenství i při kojení dodržovat určitou dietu, kterou je třeba konzultovat s klinickým imunologem a alergologem.

mmarky
23. led 2009

mala se hodne osypala po kokosu, ale ted uz ji navadi nic 🙂 (stale z 90% kojim a ji m vsechno..)

marinka
23. led 2009

My jsme měly alergickou reakci na první příkrm - mrkev. Nikdo mi to nevěřil, ale byla to klasická potravinová alergie. Na nějaký čas jsme mrkev vysadily a pak už na ni žádná reakce nebyla. A od té doby na nic, ani na silné alergeny - čokoláda, oříšky, mandarinky..

kajacz
23. led 2009

Moj starší syn, ked bol malý sa osypal po mandarinke...a ten mladší zase po Calgelu, ked som mu natrela dasná...

hancas
23. led 2009

dcerka se osypala po borůvkové přesnidávce, syn po ničem atím(mají rok) a zatím v pohodiččce

srnkamt
23. led 2009

moja dcérka mala silnú alergickú reakciu na jablčko...mala veľmi riedku stolicu asi týždeň,krče v brušku..a to spapala jednu lyžičku...dr.mi zakázala na 9 mes.davať jablko..tak zatial nevieme 😖

certica
23. led 2009

banan
inak ten calgel tusim obsahuje harmancek, tak asi tym...

denisocka
23. led 2009

Super tema! Ako viete po com maju aler.reakciu-vyrasky?po akom case sa vysypu? Ja to riesim uz pol roka a stale to je neiste.mali sme po mrkve aj zemiaku,drobne vyrasky.po banane ho svrbi nos,aj jablko a kokos robia zle.no je toho hodne,a co zjem ja a ide do MM UZ VOBEC NEMAM SANCU ZISTIT

junovka
23. led 2009

povacsine je to do 3 dni 😉

junovka
23. led 2009

srnkamt, zvyknu byt aj skrizene alergie, ako napr, vo vasom pripade, ze ked mala netoleruje jablko, tak vacsinou takyto ludia zvyknu byt alergicky na brezu 😉

denisocka
23. led 2009

No do 3 dni sa toho poje vela :(