Jaká musí být hodnota CRP, aby se nasadila antibiotika?

marjama
4. led 2013

Ahoj holky, mám takový dotaz. Nevíte, jestli je nějaké "pravidlo" nebo prostě stanovená nějaká hranice CRP, kdy už se mají nasadit atb? Naší malé píchali včera obě ouška a měla crp 69 a dr. se zhrozil, že je to strašně moc 😕 Atb by stejně na ty uši dostala, ale jedná se mi o tu reakci dr., že jaká je to šílená hodnota ?! 😕 A pak jsem se dočetla, že může být crp třeba i 200. Předem díky.

aneta0707
5. led 2013

dlouho jsem nad tim premyslela a rikala si, proc by mela mit atb pri pichani nausnicek a pak mi doslo, ze ji pichali zanet stredniho ucha? 😅
taky sem to ted resila a dostala sem od kamaradky zajimavy info o crp:
http://www.solen.sk/index.php?page=pdf_view&pdf...
to co hledas je na druhy strance, prostredni sloupec zhruba od pulky 🙂

eloana
5. led 2013

@marjama u na dava doktorka kdyz je crp na 40......do 40 obvykle nedava

ffiinnkkaa
5. led 2013

@marjama Tak vzhledem tomu, že normální hodnota CRP je do 5 tak je to dost, těch 200 je už asi fakt nějaký moc velký zánět.

marjama
autor
5. led 2013

@aneta0707 díky za super článek 😉 Jo, jo, bohužel zánět středního ucha. Malá na to hodně trpí. 😔

@eloana
@ffiinnkkaa
holky díky, já jsem vůbec neměla představu,kolik je normální hodnota, teď už jsem zase chytřejší
🙂

mamkamarketa
6. led 2013

CRP hodnoty

student 06.05.2011 15:07Orift > student
Co je to CRP
Zkratka CRP znamená C-reaktivní protein. Jedná se o bílkovinu vytvářenou v játrech, jejíž zvýšené hodnoty signalizují akutní zánět. Přítomnost CRP v krvi je výsledkem nespecifické reakce organismu na zánět vyvolaný virovými, bakteriálními a mykotickými infekcemi nebo některé jiné stavy, jako jsou autoimunitní onemocnění, pooperační stavy, popáleniny, nádory, aktivní revmatická onemocnění, Crohnova choroba atd.

Jak probíhá vyšetření
Vyšetření se provádí z kapilární krve ("píchnutí do prstu") a výsledek testu je znám do 3 minut.

Hodnoty CRP
Zvýšená koncentrace CRP v séru (během 6 – 12 hodin po začátku zánětlivého procesu) může posloužit k rychlé ambulantní diagnostice a odlišení bakteriálních a virových zánětů (a ke sledování úspěšnosti léčby) a ke sledování jejich průběhu. V průběhu zánětu se může koncetrace zvýšit až tisíckrát oproti normální hladině.

Hodnota CRP [mg/l] Význam
do 6 normální hodnota
6-35 virová infekce
35 - 50 neurčité rozmezí
přes 50 bakteriální infekce
Hraniční hodnoty nejsou ostře dány a podle různých zdrojů se liší (často se také udává do 40mg/l virová infekce, přes tuto hranici bakteriální).

CRP a antibiotika
Pokud je hladina CRP nižší než 40 mg/l, obvykle se předpokládá, že se jedná o virovou infekci, nepředepisují se antibiotika, která zabírají jen na bakteriální infekce, u kterých jsou hodnoty CRP vysoké (v určitých situacích však antibiotika mohou být předepsána i u chorob způsobených viry k zabránění možných komplikací). Po úspěšném podání antibiotik na bakteriální infekci hladina CRP rychle klesá.

mamkamarketa
6. led 2013

@marjama norma je do 6ti a teda podle tohohle clanku je do 50ti vir? 😕

marjama
autor
6. led 2013

@mamkamarketa díky za info. Ta hranice je teda tak do 40ti nebo do 50ti asi, no aspoň trochu už se orientuju. Já jsem předtím nevěděla vůbec nic. Takže těch 69 co mě Martí už je určitě na atb. Aspoň vím, že dr. postupoval správně 😉

diamanta
25. črc 2014

Náš malej měl kdysi přes 100 a vyšel z toho pneumokokový agresivní oboustranný zápal plic (očkovanej byl, ale jen na 13 typů)

pisisvori
25. lis 2014

dcera měla teď spálu...streptococcus pyogenes ve výtěrech masivně!!! a CRP měla jen mírně zvýšené a pak v normě a sedimentaci také..někdy to úplně vypovýdající není🙂

polaks
25. lis 2014

Ahoj,podľa hodnoty CRP sa pozná o čo ide,či je to len nejaký mierny zápala,alebo niečo fakt vážne,keď mala dcéra CRP 186,Dr. hneď vedela,že kašel ktorý má nebude len tak nejaký vírus,ale s najväčším predpokladom plesňový zápal pľúc,rovno nasaadila lieky proti tomu a výsledky krvi potom potvrdili to,čo Dr. správne predpokladala.Každý bacil,vírus či iná pliaga má určitú hranicu a už podľa tej hodnoty CRP a príznakov choroby by mal Dr. presne vedieť o akú chorobu sa jedná a aká ej správna liečba!

verosek
7. led 2015

já měla nad 160 a mysleli si že mám zápal plic a byly to dutiny. Horečky týden na 40 a atb nezabíraly

jancip
21. led 2015

O teto metode jsem dlouho nevedela, protoze jsem nebyvala nemocna. Velmi jsem uvitala, ze se diky tomu nenasazuji antibiotika hned. Nicmene jsem poznala, ze udaje jsou velmi zavadejici. Kdyz mi bylo opravdu hodne zle (dusivy kasel, teploty, malatnost), vysla mi hodnota pouze 18 a lekar to tedy resil slabymi leky a ja se citila skoro jako simulant, stav se ale zhorsoval, ze jsem uz mohla jen lezet a po 5ti dnech mi hodnota vylezla take ne nejak dramaticky vysoko (43) a pri tom mi byl diagnostikovany oboustranny zapal plic. Takze jsem nyni z teto metody dost rozpacita a neduveruji ji.

ingrid1450
21. led 2015

@jancip Oboustranný zápal plic nemusí být jen bakteriální, proto pravděpodobně nevyskočilo CRP. Vždy by se mělo vycházet nejen z laboratorních hodnot, ale taky ze samotného vyšetření a subjektivních stížností pacienta. Stanovení CRP není "nedůvěryhodná" metoda, ale musí s ní umět lékař zacházet a spojit si ji s celkovým stavem.

faflina
21. led 2015

Ja dnes crp pouze 15 a nasazen klacid atb aby se predeslo zapalu plic.... to co zazivam uz druhy den je masakr. Kdyby nekdo nekde potkal plice jsou moje brzo je vykaslu.

lin18
21. led 2015

Holky muze byt CRP zvysene tehotenstvim? Mam 38 a dr tvrdi, ze je to tim, ja jsem to ale nikde nedohledala.

jancip
21. led 2015

@ingrid1450 Dekuji za dovysvetleni....jsem se totiz uz pri prvni navsteve lekare ptala, zda to nemuze byt zapal plic (opravdu mi bylo mizerne a kaslem jsem se dusila) a on ze ne, ze tomu neodpovida crp. Takze me docela udivuje, ze to takto smetl.

jancip
21. led 2015

@faflina Klacid jsem dostala taky. A jeste kapky tussin na zmirneni toho kasle. Kaslu taky silene. Mam to teprve od vcerejska a dnes uz citim zlepseni

faflina
21. led 2015

Ja taky od vcera ale k toktorce az dnes. Ja teda dostala jedte mucosolvan v tabletkach.

adrianka1712
21. led 2015

Syn (6) mal obojstranný zánet stredného ucha + angínu, CRP mal 162 a dostal ATB..

faflina
21. led 2015

A taky jsem malatna. Do toho beru leky na vysoky krevni tlak. Takze mi jeste zmerila tlak a mam nizky a aby se srdicko tolik nezatěžovalo tak mam zacit uzivat magnezko. Taky doporucila laktobacily. Jenze ja po magnezku mivam prujmyy tak jsou laktobacilky asi zbytečné. Denne uzivam ted asi 6 leku vecer jeste xyzal. Do toho jsem nejaka obsypana. A jeliloz jsem alergik tak to prej s tim nema nic spolecneko takze jsem nafasla atb mast na kuzi.

ingrid1450
21. led 2015

@lin18 Našla jsem Ti dva odkazy:

http://www.babymed.com/laboratory-values/c-reac...
http://www.porodnice.cz/poradny/hodnoty-crp-v-t...

Snad se nebude pan doktor Koucký zlobit, když jsem zkopíruju jeho odpověď:
"Dobrý den,pro těhotenství platí jednoduché pravidlo.Pokud CRP stacionární do 20, norma.POkud vyšší,normální není a pak je důvodů ke zvýšení CRP velké množství a týká se v podstatě celé medicíny."

berenika39
21. led 2015

@jancip zp může být virový a crp to neukáže. prošli jsme si tím pět lidí v rodině, v létě - podzim. nedej se odbýt. je to nějaký mutant, říká se tomu atypický zp.
moje mudra mě poslala na rentgen i přes nízké crp a bylo to jasně vidět. schvácenost, studený pot, horečky, zimnice, prostě je to jiný, než viroza nebo chřipka nebo cokoliv jiného.
crp je fajn, ale v případě, že prokazuje nemoc, která je bakterální. pokud je virového původu, tak crp nic neukáže a zp to být může. bohužel at je ti lépe.

lin18
21. led 2015

@ingrid1450 moc dekuju, takze mych 38 ukazuje na nejakou virozu

berenika39
21. led 2015

@lin18 jenže o den, dva to může být x krát víc....

alubif
21. led 2015

Nemůžete ty tabulky brát ǎ zas tak doslova. CRP je marker, který se zpožďuje za klinickým nálezem asi o 4 dny někdy i týden, hranice přechodů je velmi neostrá. Nasazení antibiotik není jen otázkou crp ale i jiných laboratorních hodnot, klinického stavu a zkušenosti lékaře. Velmi spolehlivý je marker PCT ale jehoo vyšetření je velmi drahé a děla se jen u pacientů ve vážnémstavu, tento marker odrážáží aktuální stav zánětu.

berenika39
21. led 2015

@alubif přesně to píšu, že dnes je to 38, ale o den později to může být jinak. pokud by se bralo jen crp jednou nabrané bez ohledu na ostatní - klinický obraz atd, je k ničemu. jako součást stanovení diagnozy je to super pomocník. musi se s tím umět pracovat.

alubif
21. led 2015

@berenika39 já to myslela naopak, že zánět už je pryč a crp ještě vysoké. 😉

lin18
21. led 2015

@berenika39 no jasne...bohuzel pro doktory to tim bylo vyresene a opakovany odber odmitli jako zbytecny. Ja mam samozrejme strach, jsem na zacatku tehotenstvi...Nabidli mi teda pro jistotu ATB, ale ty nebudu brat, kdyz to nema realny duvod...

votep
30. led 2015

Ahoj jsem půl roku po úrazu páteře a Crp mi stále skáče od 20 ke 350 a lékaři stále nic nenašli

73mart
10. črc 2015

@marjama crp by mělo být max 8