Ventolin bez receptu. Léky na roztáhnutí průdušek?

cervik1111
12. únor 2011

Prosím o radu: 3letá dcera-stále se jí vrací akutní bronchitida, vždy skončíme na jipce. Z lékařské zprávy jsem si všimla, že ji dávají ventolin. Nevíte prosím někdo, zda je k sehnání bez receptu? A pokud to jde jen na recept, jestli něco podobného na roztáhnutí průdušek bez receptů. Budu ráda za všechny rady od maminek, které mají stejné problémy, moc děkuji.

berenika39
12. únor 2011

@cervik1111 ahoj. s ventolinem a podobnými přípravky, které řeší už vzniklý problém, dušnost, je to težké. syn je zatím ok, ale já se s astmatem trápím už xx let. bez receptu nejsou, bohužel, a dokonce je to tak, že ho musí předepsat lékař - specialista. Párkrát se mi v sezoně stalo, že mi došel lék (Berodual, silnější Ventolin) v nevhodnou dobu, a musela jsem do nemocnice na plicní....nebo jsem hojednou stratila, a nic. Nedomohla jsem se. Neradi předepisují tyhle léky - měly by řešit jen akutní potíže, současně by měla běžet léčba problému. Nemáš možnost nějakého nového lékaře? Nevím, jestli vás trápí alergický původ, možná by stála alergologie za to....malá by se léčila, ventolin by byl potřeba omezeně. Vždycky si nechám napsat dva a jeden mám doma v záloze. Nci s podobným účinkem bez receptu bohužel není. Mě pomáhá - když je nejhůř, ledové pití, zmrzlina, otvřené okno a chlad, spím v sedě, když nastoupí záchvat rychle, funguje poloha na všech čtyřech, odlehčí se průdušky. moc vám přeju, at se to brzo upraví, malé děti z toho často vyrostou. Alergologie je ale první volba🙂)).
Přeji brzké uzdravení.

janicavopica
12. únor 2011

ahoj, no presne jak pise berenika, sla bych s malou na alergo a tam ji prasky predepisou.
ja jsem astmatik od raneho detstvi a presne mam vypozorovane co berenika 😀 studene piti, otevrit okno a spat v sede 😅 no a co mi ted pomaha predtim nez bych si mela pridychnout od justu tymianovy krem a striknout do vzduchu eucasol, ale neni to lek, je to jen pomoc jak jsme psaly jako to studene piti atd.
tak hlavne rychlou a uspesnou lecbu, je to neprijemne onemocneni, ale v dnesni dobe snadno lecitelne. to za mojeho destvi byl jen ruzovej a zelenej prasek a cipky do prdky, nic vic 😢

andyalukasek2008
12. únor 2011

@cervik1111 Nevím, zda máš na mysli Ventolin sirup nebo sprej... Nemám s tím zkušenosti, ale Lukáškovi teď sednul kašel na průdušky (zřejmě nezabrala ani ATB, dneska je na tom hůře), a ve středu mu Ventolin sirup předepsala pediatrička naprosto normálně.
Kamarádce předepsala pediatrička i Ventolin fukar, tak nevím...
Snad Ti to pomůže a bude Vám lépe...

berenika39
12. únor 2011

možná že ten sirup, nebo verze ventolinu ve spreji pro děti má jiný režim, než pro dospělé, ale stejně - není to lék na vyléčení nemoci, jen to ulevuje od potíží, takže k ničemu moc nevede, pokud by se to jen tak kupovalo a neléčila se příčina potíží.

vojtisek2007
12. únor 2011

@cervik1111 ventolin není bez receptu ani sirup ani sprej, ale nám ho píše normálně naše dětská mudra....a je fakt, že je to jen na uvolnění průdušek, aby se dítě nedusilo a lépe se mu dýchalo, kašel ani bronchytidu to nevyléčí....nám teď předepisuje Spiropent - sirup - je bez kortikoidů, Ventolin už myslím nějaké obsahuje.....

lojzina
12. únor 2011

Jeste je berodual-ten je bez hormonu,ale taky jen ulevi od potizi...

lojzina
12. únor 2011

ted sem si vsimla ze berodual uz zminovala Berenika 😔 .my ho mame doma a zatim spokojenost

cervik1111
autor
12. únor 2011

@berenika39 právě alergologii už máme za sebou,a všechno měla v pořádku.Poslali nás tam hned,co jsme prodělali podruhé bronchitidu.Alergolog mi sice napsal nějaký sirup(A.....nemůžu si vzpomenout na název),ale není to na roztáhnutí těch průdušek.
Jeli jsme dnes radějí na plohotovost,a díky bohu nás pustili domů.Napsali nám atb,spiropent(ten je taky prý výborný na to).už to tady někdo zmiňoval.
Takže doufám,že nám léčba doma zabere.
Jinak tuto nemoc jsme měli za půl roků 2x,nyní je to potřetí a vždy jsme skončili na jipce......Furt mi nikdo nechce říct,čím to je,že se nám to tak často vrací 😢

cervik1111
autor
12. únor 2011

@vojtisek2007 vidíš,tak to budu muset říct doktorce ať nám to předepíše,ať mám doma,vždy,když to na nás příjde

berenika39
12. únor 2011

@cervik1111 rozhodně je dobrý mít něco doma, u mě někdy jen ta panika, že nemám u sebe "fífadlo", vyvolala záchvat, ii psychika může být spouštěč. u dětí je to jiné, já vím, ale i ty budeš klidnější.
Jinak švagrová má prcka, který od cca roka a půl téměř nonstop marodil s průduškami, přešli si všemi léky, které jsou snad dostupné, alergologie nic moc, ale začarovaný kruh - pořád osabený, tím snáz se na něj bronchitidy lepily. i cystickou fibrozu vyloučili, lázně dvakrát....a dneska je mu pět, je zdravej jak řípa, užívá léky, to ano, ale imuita už se srovnala a dostal se z toho. Neboj, poporoste a bude líp. Jen bych fakt hledala co nejlepší lékaře, dá se tomu hodně pomoct...švagrová dlouho chodila k mudře typu: jak je? furt stejně, někdy hoší. tak berte dál léky, nashledanou. Až se malý dostal na specializované pracoviště, kde opakovali všechna vyšetření, přidali další, změnili léčbu, upravovali ji v krátkých intervalech podel kontrol, byl do roka ok.

cervik1111
autor
12. únor 2011

@berenika39 tak mi porad,kde se s takovým problémem chodí...doporučili mi alerg.,tam nic.Tak nevím na jakého odborníka se obratit.Je fakt,že naše obvodní je doktorka je o ničem,ale pokud nás nic netrápí,tak dobré...asi tak nějak jak jsi psala ty.......a pokaždé co nás to chytlo,bylo to v noci,tak jsme valili na pohotovost,tam už b y mi snad měli poradit co dál,ale ani tam asi moc neví........už jsem z toho zoufalá,protože mít 3xza sebou bronchitidu,je dost.A máme jen rýmu a už trnu co z toho vznikne ☹

berenika39
12. únor 2011

já jsem z Prahy, tady výborně funguje alergologické oddělení v dětské nemocnici na Bulovce, ale samozřejmě nevím, jak je to u Vás. Poptej se, najdi reference na internetu, zkus regionální diskusi tady na MK, určitě někdo má dobré zkušenosti s lékaři na severní Moravě.

torrus
26. pro 2011

berodual je jen kombinace ventolinu a atroventu ale v kazdom pripade by som s tymito liekmi u deciek neblaznil je pravda ze fuknem a parada ale vatsina deti ho nedokaze poriadne uzit takze je to viac menej plytvanie na druhej strane vsetky inhalacne bronchodilatans maju jeden spolocny zly vedlajsi ucinok na srdce takze opatrne lebo dnes sa trapime s asthma a zajtra budeme liecit srdcove selesty a ine divociny

urcite by som sa na vasom mieste snazil inhalovat najprv prirodne vytazky eucalyptu a podobne skontroloval vlhkost vzduchu pravidelne vetranie my asthmatici oblubujeme studeny vzduch 🙂 aj ked nam to vraj skodi

mne osobne pri dusnosti vela krat pomoze zachovat klud dat si zuvacku ist na cerstvy vzduch a az potom ako zvladnem prvotny stres s zblkiziaceho sa zachvatu resp. prechadzajuceho uzijem berodual pretoze ked som ho uzival hned v panike mi vatsinou zabral az na tr4eti raz co je plytvanie tych prvytch dvoch davok

co sa tyka lekarne hmm da sa kupit vsetko len treba mat recept od lekara bud repetour.
ja osobne jazdim po svete a najvatsi problem je zohnat spravne lieky v cz a sk ( lekarnici to beru prilis vazne teda mam dsojem ze v cz a sk skor kupite tvrde drogy ako lieky ) inac zvysok europy je fantassticky ze si ho vatsinou bez problemu kupite v lekarni ak nie tak vam v ktorom kolvek centre prvej pomoci napisu potvrdenie na kupu v lekarni toho ktoreho lieku a nestoji vas ten recept nic .

luisa77
28. zář 2012

ahoj mám 20ti měsíční holčičku a objevila se u ní přes noc laryngitida,zvládli jsme to doma,ale pořád chraptí.švagrová mi řekla,že když to nebude lepší,večer jí přijede stříknout do krku ventolin,ale nejsem si jistá jestli to tak malé dítě může.nemáte s tím někdo zkušenost?

ludva
28. zář 2012

@luisa77 Spíš než Ventolin bych dala Spiropent sirup. Ten roztahuje dýchací "trubku" 12 hodin. U dítěte, které neužívá Ventolin pravidelně a neumí dýcháky používat nemáš stejně jistotu, že sprej vdechlo... Vyhledej lékaře, to bude nejlepší 😉

luisa77
28. zář 2012

aha a můžu Spiropent kombinovat s Aerius sirupem?

ludva
28. zář 2012

@luisa77 určitě 😉 Hlavně vlhčit vzduch, chladno a klid 😉

ludva
28. zář 2012

@luisa77 na pohotovosti by ti napsali čípky proti udušení 🙂

ludva
28. zář 2012

@luisa77 jo a ten Spiropent po 12 hodinách 😉

jarkakr
17. srp 2015

@ludva Dobrý den, vypadá to, že tomu rozumíte a přestože je už diskuze starší, poradíte prosím? Jde nám o cenu léků na astma - kvůli přispívání na léky dceři mého manžela z prvního manželství. Upřímně - potřebujeme vědět, kolik si tak může nárokovat.

frankie
17. srp 2015

Nám vždy napsala dětská na ventolin recept.

jarkakr
17. srp 2015

@frankie A doplácíte něco? Já jsem totiž taky měla astma a ventolin, seretide discus a ještě něco a dopláceli jsme v řádech desetikorun. Ale to už je asi pět šest let, co jsem se z toho dostala.

evulina77
17. srp 2015

@luisa77 ventolin je v tekuté podobě a nech si ho napsat dětskou...

jannnaaak
2. únor 2016

Ty jo, kdyby jste nektera jela na dovolenou do španělska, tak tam je Ventolin inhalator bez lekarskeho receptu za necelá 3eura!