Febrilní křeče u syna, zajímají mě vaše zkušenosti

deenyska
27. lis 2013

18. září nás vyděsila nepříjemná zkušenost s febrilní křečí u našeho dvouletého syna. Kdo to zažil, ví, co je to za drama... nechci se ptát na správné snižování horečky ani na nic podobného, toho jsem nabiflovaná až až a vybavená vším, co je k tomu potřeba. I když dnes už se na to dívám s odstupem a vím, jak mám reagovat, děsí mě jen myšlenka na to, že by se něco podobného mělo opakovat. Zajímají mě vaše zkušenosti s křečí, kdy měly vaše děti poprvé takový záchvat, při jaké teplotě a jestli se to ještě někdy opakovalo, případně při jaké teplotě, jestli při stejné jako poprvé, nebo byla teplota výrazně nižší než při první křeči. Případně, co vám k tomu řekl lékař. Naše doktorka mi říkala, že febrilní křeče se očekávají především u miminek, že ve dvou letech už se to tak nepředpokládá, pokud ty křeče během těch dvou let života nebyly.

majda21
27. lis 2013

Ahoj, stalo se nám to stejné. Když bylo malému 1.5 roku, dostal se do křečí při horečce 40,5st.. Nikdy se to už více neopakovalo. Vůbec na to nechci vzpomínat... Dnes je mu 7let. Každopádně už několik let si hlídám, abych měla v ledničce gel do zadečku na okamžité uvolnění. Tenkrát jsme museli dávat při každé teplotě vyšší 38st. preventivně půlku Diazepanu. Vzpomínám si, že když mu byli 3roky, byli jsme ještě na vyšetření, jestli z toho nemůžou být nějaké následky (astma atd.) To dopadlo dobře.

vanule
27. lis 2013

@deenyska nás tahle nepříjemná zkušenost potkala když malá měla rok. Celý den byla v pohodě a večer před koupáním se mi nějak nezdála, tak jsem jí změřila teplotu a teploměr na mě ukázal 40,2C tak jsem jí hned dala čípek a volala na pohotovost, řekli,že jí máme jen omýt žínkou a sledovat teplotu. Netrvalo 5minut a malá byla úplně mimo - opravdu nikomu nepřeju tuhle zkušenost, bylo to neskutečné!! ještě teď mi běhá mráz po zádech. Ihned jsem volali záchranku, ta naštěstí přijela během chvilky, odvezli nás do nemocnice, tam udělali veškeré vyšetření a zjistili zánět moč. cest. Opatření dle doktorů: při každé teplotě nad 37,8C podávat diazepam, aby se předešlo febrilním křečím, tak ani nemusím psát, že u každé zvýšené teploty jsem hotová (asi víc než malá, ale opravdu se bojím) Klepu a nebo raději rovnou buším do dřeva, že od té doby (je to půl roku) se to neopakovala a pevně doufám, že už nikdy nebude!! dle mudy. se to u dětí do 4let stává běžně ☹ Zrovna před 14dny jsme byli i na EEG (právě kvůli febril. ) a výsledky dopadly dobře.

deenyska
autor
27. lis 2013

Taky doufám, že se to už nezopakuje a vyděsí mě jakýkoliv možný příznak nějaké nemoci. U nás se stalo to, že se mi malý vzbudil odpoledne s teplotou, doktorka už neordinovala, tak jsme počítali s tím, že tam půjdeme hned ráno. Teplotu se nám podařilo srážet, večer v deset hodin se mi vzbudil, tak jsem přiložila teploměr a 39,7°, tak jsme neváhali a frčeli na pohotovost, tam mi paní doktorka řekla, že to ještě není žádná teplota, což teda mě spadla brada. No, nicméně paní doktorka poradila, jak kombinovat léky, načež jsem se jí ptala, kde najdeme pohotovostní lékárnu, protože mám doma jen panadol - jak na potvoru jsme měli zrovna protříděnou, tudíž nedoplněnou lékarničku. Doktorce jsem přišla hodně naivní, prý pohotovostní najdu jen v Brně, což pro nás bylo nemyslitelný jen v noci víc jak 50 km tam a zpět navíc do města, který vůbec neznáme. Sama doktorka mi nic nenabídla, pořád jsem si říkala, že mu mohla něco dát, třeba zrovna ten diazepam, při takové teplotě. Možná jsem se mohla zeptat sama, ale člověk je už tak dost vyklepanej, já navíc v té době prožívala ztrátu dvojčat v 5 měsíci těhotenství, takže všechno zkrátka hrálo proti nám a mě to, že jsem se mohla zeptat, napadlo až v autě na zpáteční cestě domů... doma jsme malýho přeměřili, byla zrovna půlnoc, a mě se ulevilo, když jsem zjistila, že teplota klesla na 38,5°C... šli jsme spát. Malej se mi ve čtvrt na dvě vzbudil, chtěl pít, já měla pocit, že ležím vedle otevřené rozpálené trouby a když jsem na teploměru viděla 40,1°přepadla mě strašná panika. Dodnes mě mrzí, že mě v první chvíli napadlo dát mu lék a nešla jsem s ním do sprchy, nemuselo se to stát. Ale to je všechno jen samé kdyby... možná byc h to ani nestihla, protože jakmile jsem podala panadol, malý se vyšponoval, vyvrátil oči.. no, vždyť víte... popadla jsem malýho a jen jsem se slyšela, jak křčiím volej záchranku.. můj chlap bílej jak stěna, a já, i když jsem věděla, o co jde a co se to s malým zrovna děje, ani jeden z nás nebyl schopný myslet a jednat s chladnou hlavou, jak nás to vyděsilo. Teprve až na radu dispečerky jsem s ním letěla do sprchy, kde mi vlastně odpadnul do bezvědomí, což je prý normální reakce, přesto jsem tenkrát úplně šílela strachem, že mi umře. Testy včetně EEG jsme absolvovali hned v nemocnici, nevím, jestli nás ještě do budoucna někam nepošlou, diazepam máme předepsaný k horečkám až do 6i let. Ještě dnes jsem vyděšená hrozným způsobem, proto mě zajímají vaše zkušenosti, by´t vím, že se na to vzpomíná se sevřeným srdcem.

zmrz_lina
27. lis 2013

Děti ještě nemám, ale jako malá jsem na FK trpěla, několikrát mě vezla rychlá a poslední hospitalizaci s vysokýma horečkama jsem prodělala před 6. narozeninami. Od té doby naštěstí nic. Proto jen chci napsat, že není pravda, že děti nad 2 roky na FK netrpí...

vanule
27. lis 2013

@majda21
@deenyska a ještě se Vás holky zeptám, jak to máte s měřením teploty/odečet. Máme digitál.teploměr a měříme v zadečku, při hospitalizaci v nemocnici při měření chtěli hlásit teplotu s odečtem 0,5C ale teď dr. nic takového neříkala. Jak to máte Vy?

majda21
28. lis 2013

@vanule Teď už měříme teplotu normálně v podpaží, ale když byl menší, tak se vždy ze zadečku odečítalo 0.5st. a je jedno jestli se měří digitálem nebo rychloběžkou.

deenyska
autor
28. lis 2013

@zmrz_lina Děkuji za reakci. Asi jsem se špatně vyjádřila. Doktorka nemyslela, že děti nad 2 roky FK mít nemůžou nebo nemívají. Jen chtěla říct, že když dítě má mít tyhle záchvaty, projeví se to už u miminka. Protože náš malý měl 39°teploty už 5ti měsících a nic takového se nám nestalo. Proto jí to trošku překvapilo, že ten první záchvat nastoupil až ve dvou letech. Nemyslela tím, že to není normální 🙂. Ale jinak to riziko, že je do šesti let, proto do té doby musíme při teplotách užívat diazepam. To jen tak pro upřesnění, abych nešířila bludy 🙂 ... A můžu se zeptat, jestli víš, při jak vysoké teplotě se ty křeče u tebe objevily?

deenyska
autor
28. lis 2013

@vanule Já jsem měřila v zadečku strašně málo, protože mě rozčilovalo, že to musím odečítat.. ne proto, že bych to neuměla vypočíst 😀 , ale pořád jsem se nemohla zbavit pocitu, že to určitě nebude přesný. Protože pokaždé jsem četla nebo slyšela něco jiného, pravda, nejčastěji -0,5, ale taky jsem narazila na variantu -0,2, takže jsem si říkala, že pro můj vlastní klid bude lepší podržet ručičku, ze začátku jsem měřila i v zadečku i v podpaží, abych měla srovnání. Samozřejmě je to zbytečný, ale znáte to, vyjukaná prvorodička 😀 ... už vám ale nepovím, jestli se ty teploty nějak lišily nebo ne, to fakt už nevím, protože do roka jsme byli nemocní jen jednou a pak už v případě, kdy měl teploty, byl starší a to už jsme měřila jen v podpaží a to hlavně proto, že když měl půl roku a já mu měřila teplotu v zadečku, vykopl mi nožky a na teploměr se mi vlastně "napíchl" konečníkem. To byla konečná s teploměrem v zadečku.

veronnovak
28. lis 2013

Našeho malého tyto křeče postihly, když mu bylo 8 měsíců. Naše doktorka tvrdila, že pokud se křeče dostaví před 1.rokem života, že je velká pravděpodobnost jejich opakování. Ale víckrát nás to naštěstí nepostihlo. Vždycky jsem měla hrůzu z toho, že mi začne modrat a dusit se, ale sláva tato hrůza byla jen jednou. Nicméně jsem si o tom přečetla fajn článek na http://cs.medixa.org/deti/krece-z-horecky .

zmrz_lina
28. lis 2013

@deenyska - tak to netuším a zdravotní kartu má u sebe dr. Ale trpěla jsem na "čtyřicítky".

deenyska
autor
28. lis 2013

@zmrz_lina Malý měl právě křeče až taky při 40,1, tak doufám, že když se k tomu už při případných nemocích nedopracujeme, snad nám nic podobnýho nehrozí, ale prý se objevují křeče už při těch 38, proto mě právě zajímají ty teploty, jestli někdo z vás má zkušenost, že "křečoval" už při takové "nízké" horečce. Ach jo, proč se takový trable s tělem vůbec dějí

deenyska
autor
28. lis 2013

@veronnovak Děkuju za příspěvek. A při jaké horečce malý dostal záchvat?

veronnovak
6. led 2014

@deenyska Měl 39,7°C v zadečku. Ptala jsem se doktorky, od kolika stupňů ty křeče vznikají a ona tvrdila, že to se nedá přesně říci, ale pod 38°C se nevyskytují.

ined77
10. črc 2014

Dobrý den maminky 🙂 ,

do naší Wiki knihovničky byl přidán nový článek https://www.modrykonik.cz/febrilni-krece/ Febrilní křeče.
Budu moc ráda, pokud najdete chviličku a podělíte se o své zkušenosti s tímto strašákem všech maminek i s ostatními koníkovkami. Vaše rady a tipy jistě ocení mnoho maminek, které třeba zrovna teď hledají o febrilních křečích informace a zajímají je i zkušenosti maminek, které toto již bohužel zažily.

Předem Vám velice děkuji za Váš čas a také za to, že pomáháte Wiki knihovničku tvořit a rozšiřovat 🙂.
Krásný den všem
Denisa
@veronnovak @deenyska @zmrz_lina @majda21 @vanule ... a další 🙂 .

pov
13. črc 2014

Takdcera měla první febrilky v roce a půl a bylo to něco teda :-/ Je fakt, že měla 41 horečky, už jsme byli na cestědo nemocnice, když odpadla, patnáct minut byla bez sebe, takže rychlá a už to jelo, čtyři dny v nemocnici, vyšetření... Dalšífebrilky dostala za rok a půl při teplotě 39, o měsíc později taky tak, potom za tři měsíce, to bylo bez křečí odpadnutí, dali jsme rychle diazepam, takže jsme do nemocnice ani nejeli, pak zase za tři měsíce a pak za půlroku, takže jsme je měli několikrát do roka a nejhorší, že nikdy neměla příznaky nemoci, aniteplotu, byť zvýšenou, vždycky byla ok, teplota nebyla a pak najednou jí vyletěla na 38 během půl hodiny a odpadla, teprve pak se u ní projevila nějaká viróza, takže na hovno. Naposledy jsme skončily v nemocnici loni v listopadu, kdy už jí napsali Depakine na léčbu epilipsie s tím, že epilepsie u ní prokázaná není, nicméně aby jsme tomu předešli, bude brát tohle. Měla to tak často ty stavy, že neuroložka už se bála poškození mozku :-/ CT bylo v pořádku, nicméně mi doktor sám řekl, že i kdyby tam něco bylo, nejspíš to vidět nepůjde, takže paráda. Teď co bere ||Depakine, tak febrilky neměla, EEG nám vyšlo dobře. Má to zděděné po sestře manžela.

kkoberova
16. zář 2014

@pov
@deenyska Dobrý večer maminky ráda bych se informovala o stavu vašich dětí s ročním odstupem,,, my jsme totíž dnes poprvé prodělali febrilní křeče a jsem z toho dost vyděšená,,,,máme diazepam kdyby se záchvat opakoval a já doufám že nebude protože po otmhle zážitku nevím jak budu ode dneška spát s pocitem že to může přijít znovu,,, děkuji
@vanule

vanule
17. zář 2014

@kkoberova přesně s tebou souhlasím, já mám strach z každé zvýšené teploty (naštěstí ťukám, jsou vyjímečně) prožívám jí víc jak malá! ale po zkušenosti už to prostě ani jinak nejde!
Na druhou stranu musím říct, že se febrilní kolaps za tu dobu neopakoval a doufám, že ani nebude...opatření je takové, že pokud se zvýší teplota nad 38C dáváme Diazepam, aby jsme předešli tomu "strašákovi" a pevně věřím, že se nám obloukem vyhýbá! Přesně tohle přeju i Vám 🙂 takže hlavně hooodně zdravíčka 😵

deenyska
autor
18. zář 2014

@kkoberova Ahoj... tak u nás je to naštěstí rok bez křečích, přesto nás každá teplota moc vyděsí. Jsem přesvědčená o tom, že kdyby tenkrát teplota nevyšplhala tak vysoko, tj. 40,1, vůbec by k tomu nedošlo. Od onoho záchvatu fungujeme tak, že při každé teplotě nad 37,5 dávám diazepam. Nečekám na 38, jak mi bylo řečeno ve špitále, protože teplota se může vyhoupnout zničeho nic a to pak člověk nestihne zareagovat. Podle zkušenosti maminky, s kterou jsem tenkrát sdílela pokoj. Když podám diazepam, cítím se podstatně klidnější, i když pořád jsem ve střehu a děsím se jakéhokoliv záškubu, který synek předvede. Jestli si chceš přečíst o našem příběhu s febrilními křečemi, koukni na https://www.modrykonik.cz/febrilni-krece/ , psala jsem tam svojí zkušenost. Jinak přeji, ať jste brzy zdraví a teploty, pokud přijdou, ať se drží v rozumné míře.

katykubesova
28. bře 2023

@zmrz_lina moje maka měla před 3 týdny a v květnu ji budou 3

martinkamn
29. bře 2023

@deenyska Ahoj tak i já napíšu zkušenost, u nás febrilni křeče proběhly ve 2,5 letech.Teplotu měl kolem 38.Trvalo to neuvěřitelných 15 minut.V nemocnici všechny vyšetření v pořádku.Křeče se už neopakovaly a vždycky jak měl 38 dostal Nurofen.Od té doby chodí na neurologii a teď v 7 letech se zjistilo dle EEG,že má ve spánku změněnou křivku.Takže pro jistotu bere léky na epilepsii i když se pořádně neví zda je to epilepsie,nebo tuto hodnotu má normálně,může to vymizet a nemusí.Ct bylo v pořádku.A febrilní křeče patří mezi epi záchvat.Ale samozřejmě nikdo neví zda to byl spouštěč či ne.Bude docházet na kontroly a uvidí se co dál.