Lehce rozšířená plícnice / zúžená aorta u miminka

lina2015
29. zář 2015

Holky,je tady některá,která má podobný problém ? Jsem v 3.trimestru a minulý týden (34.TT) mi při běžné prohlídce gyn. dr. zjistila rozšíření plícnice a zúžení aorty u mého miminka. Jde o rozdíl v šířce obou tepen cca. 1,5mm. Vyšetření v Praze bude až za 14dní : (( Vůbec nevím,jestli to pro miminko něco znamená nebo se spíš nemám bát a tepny se vývojem snad srovnají (?) Achjo : / ...díky za jakékoliv info

jaresska
19. říj 2015

Ahojky, dokud to neuvidí v Praze, tak není nic jisté. Asi jdeš do Motola k Tomkovi na echo....Já to tam už dobře znám. Mám syna s komplexní srdeční vadou, umějí tam zázraky. Držim palce aby to bylo jen lehkého rázu.

gepe
19. říj 2015

@lina2015 pokud jdes do Motola a primo k Tomkovi, tak se neboj! 🙂 @jaresska ma pravdu, ze umeji zazraky a Tomek je snad nejvic erudovana osoba, lidsky pristup a na vse odpovi i povi co vse lze atd.
Drzim moc pesti, at to neni vazne a da se to pripadne operovat a lecit. Detska motolska kardiologie je spicka v Evrope.

micha2105
20. kvě 2016

Ahoj, můžu se zeptat, jak to nakonec dopadlo? Včera na utz zjistili miminku to samé, na vyšetření jdu až za 14 dnů.. 😖

lusesita25
20. kvě 2016

Tez jsme byli u Mudr. Tomka. Jak sem mela strasny strach, okamzite ze me u nej v ordinaci opadl. Vsechno krasne vysvetlil a ukazal, nicim zbytecne nestrasil, ale vysvetlil nam jaky bude postup a co se bude dit az se maly narodi. Nam zjistil tez srdecni vadu, ktera se da po narozeni operovat a neni to ve sve podstate tak hrozne jak to vypada. Takze klid a mysli na mimise, ktery ma brzy prijit na svet.

jaresska
20. kvě 2016

Ahojky, to jsem ráda, že je to řešitelné....a půjdete na operaci hned po narození? My šli 3 den a zrovna na mé narozky. Holky nechtěli by jste založit skupinu? O srdíčkových dětech tu není žádná.

lusesita25
20. kvě 2016

Mi pujdem po sestinedeli na kontrolu a tam se uvidi co a jak dal. Jinak nas bude cekat operace nekdy ve druhem az tretim mesici.

jaresska
20. kvě 2016

Tak to je fajn když nemusíte hned, a bude jen jedna? My už máme za sebou 2 a další nás čeká, možná 2

lusesita25
20. kvě 2016

Nastesti jen jedna a hlavne je stale moznost ze se mu to spravi jeste samo nez vykoukne. Ma totiz maly defekt na komorove prepazce, a kdyby jsme to nechali byt tak chudinka bude brzo zadychany. Coz nam pride uplne zbytecne, kdyz se to da operovat nejspis i laparoskopicky

gepe
20. kvě 2016

U nas to nedopadlo dobre, avsak melo nejtezsi vadu, nelecitelnou, pouze moznost paliativni pece. Ukoncili jsme to sami v 2.trim.
@jaresska to co konkretne za komplexni vadu?

jaresska
20. kvě 2016

@gepe u nás je to taky paliativní, nikdy ho nebude mít jako ostatní děti, uplně to zpravit nejde, bude to mít jednokomorové až to bude hotové, ale měl by mít saturaci jako zdravý člověk, pokud operace dopadnou jak si představují bude mít jen omezení že nebude vrcholový sportovce.
máme toho dost- nemá plicnici ta se vůbec nevytvořila, srdce do prava, anomální návrat plicních žil totální, Defekt atrioventrikulárního septa, malpozice arterií, hepatální a dolní tenká dutá žíla ústí jinam než má a po porodu se zjistilo že nemá slezinu a nepárové břišní orgány jsou převrácené....hrozně jsem se bála jak to bude, ale naštěstí je malej úžasnej 🙂

jaresska
20. kvě 2016

@lusesita25 Tak to je dobře, dcera měla 3 dirky na komorové přepážce a sami se zatáhly, takže je uplně zdravá 🙂

jaresska
20. kvě 2016

@gepe A co jste měli vy?

gepe
20. kvě 2016

@jaresska koukala jsem, jak se ma maly k svetu 🙂 u tech srdicek to malokdo chape, ze je dite nejednou tezce nemocne, protoze navenek to normalne videt a poznat na nich neni.
Nase melo hypoplasii leveho srdce a koartaci aorty, strucne nemelo levou pulku (pumpu) srdce a nevyvinutou aortu. Teoreticky taky 3 palia operace na jednokomorovy system pres plicnici a plice (plus urcite dalsi "podruzne), avsak dle Tomka tohle byla nejtezsi mozna srdecni vada.. v podstate nam nebyl schopny rict prognozy atd. Uz i v prechodu z 1trim na 2trim male melo velke otoky, nejen sijove, ale i brisni a u hlavicky - napr v podstate dve hlavicky jak byl u hlavy velky otok.. takze potom co nam nasel a povedel Tomek jsme se rozhodli, jak jsme se rozhodli. Nechali jsme predtim udelat i genetiku a vysledky az po dna, vada nahodila.
Na Tomka nedame dopustit, lidsky pristup avsak do niceho netlacil, nenutil, moznosti "reseni" predlozil. V podstate nasledne v Podoli, i muj gyndr aj. sdelili, ze to bylo hodne spatne a male by po porodu urcite zemrelo.

jaresska
20. kvě 2016

To mě moc mrzí, malýmu se v bříšku dařilo dobře naštěstí žádné otoky, my navíc neměli na vybranou, naše dr ve 20 týdnu to úplně přehlídla a je to taková vada dle tomka viditelná v 17týdnu, pak si všimla že něco nehraje v 32.....
Ta vaše vada byla opravdu hodně vážná, naštěstí my máme obě komory balancované a srdíčko dobře pumpuje, takže pokud dopadne dobře ta korekce na jednokomorový měl by mít plnou saturaci....U nás v rodině nikdo s vadou není, nechápu to proč....Pan doktor co ho operoval taky říkal, že záleží jakej má dítě kořínek, mohou mít 3 děti stejnou vadu a každý na tom bude jinak....
Malej má vážnou vadu a Tomek nám dával 50% ....ted se diví jak dobře na tom je přez tu diagnosu....
Když se narodil tak mi pediatr řekl, že vypadá jak zdravé dítě a že kdyby se to nevědělo tak by to byl průšvih, neměl ani šelest...