Očkování. Je to nutnost nebo přežitek?

gretuschka
21. črc 2011

Ahoj,
jsem nastavajici maminka zijici v zahranici a tak bych se rada zeptala,jak je to s ockovanim miminka.Cetla jsem par prispevku o ockovani a rada bych se zeptala,jake mate zkusenosti vy?Ktere jsou povinne,ktere muzeme odmitnout?Jsou vsechny aktualni?Nektere ockovani nadelaji vice skody nez uzitku a sance,ze by dite dostalo onu nemoc je miziva.Dekuju za radu,jsem v tomto ohledu novacek a rada bych se vyvarovala nekterych chyb,aby pak me dite zbytecne trpelo...

boruuvka
21. črc 2011

Já jsem zastáncem všech povinných očkování. Navíc jsme nechali dát pneumokoka. Povinné jsou hexavakcína (3dávky od 3 měsíců věku) a pak spalničky, příušnice a zarděnky (od 15 měsíců věku). O jiných zatím nevím. Neštovice nechávat očkovat nebudu a rotaviry jsme taky nedávali.

hansed
21. črc 2011

Ahoj, tak jak psala boruvka...povinné se dávají, u těch bych byla pro, aby dítě bylo naočkované... moc nesouhlasím s TBC, protože aby dítě chytlo TBC by muselo být ve velmi těsném, několikahodinovém kontaktu s nakaženým....
Po tom, co Adélka prodělala rotavir. infekci a 4 dny byla na JIPu, jsem si říkala, že nechám druhé mimčo naočkovat, ale pravděpodobně se poradím s mudrou 😉 být tebou, poradím se s dětským doktorem, ke kterýmu budete chodit 😉

myscha
22. črc 2011

V ČR je povinná hexavakcína(4 dávky, proti 6 nemocem) a pak MMR očkování - spalničky, zarděnky, příušnice.....to jsou 2 dávky.Zadej si do googlu "očkovací kalendář 2011" a najdeš hned přesný kalendář "akcí".
V každé ze i je to jinak, liší se povinná očkování, někde je to zcela dobrovolné, někde ne a jiné jsou pak i sankce za neočkování.
Já jsem pro zdobrovolnění očkování v čechách, i když jsem dětem zatím dala vše povinné, dobrovolné očkování nedávám. Můj názor je, že do roka toho do sebe dostanou příliš a některé to opravdu může poškodit.
Problematické je očkování MMR, je to živá vakcína a dá se potom i umřít, ale děje se to naštěstí vyjímečně.

Dceři jsem ho odložila až někdy na třetí rok věku, horní hranice, kdy musíš očkovat stanovená není, takže pediatr tvé rozhodnutí musí respektovat. Nevidím důvod, proč to dávat 15-měsíčním dětem, ty choroby až na vyjímky smrtelné nejsou, problematické mohou být pouze spalničky, ale ty komlikace se mohou objevit i v důsledku očkování.

pattie
22. črc 2011

TBC už povinné není!!! Nejhorší je, že když jsem u dcerky odmítla TBC, tak mě nechtěli pustit z porodnice 😠 Jinak jsem pro očkování, sama jsem podstoupila před cestama do Asie atd. spoustu očkování, takže ano, určitě to k něčemu dobré je, jen je otázka, kdy. Přijde mi nesmyslné cpát to těm maličkatým miminkům... Rotavirus ani neštovice dávat nebudu, pneumokoka mají naočkovaného obě děti...

med
24. črc 2011

Gretuschka, já myslím, že povinné očkování nemůžeš odmítnout... vím, že kvůli tomu nějaké rodiče popotahovali po soudech.... Já jsem rozhodně pro povinné očkování. Pneumokok mi přijde navíc, dcera ho nemá, syn ano,ale měl po něm vysoké horečky, takže jsem toho litovala už v den očkování :( To, že zrušili TBC vůbec nechápu, rozhodně nechám malýho očkovat, protože žijeme v Praze, kde se pohybuje velké množství cizinců. Dceru jsem kromě povinného nechala očkovat ještě na žloutenku A, ze stejného důvodu, ale to až ve třech letech.

vycu
24. črc 2011

V současné době není povinné žádné očkování, protože "povinnost" je dána vyhláškou MZ a povinnosti mohou být ukládány pouze na základě zákona, takže do novely zákona o péči o zdraví lidu lze odmítnout, bez hrozby sankce, jakékoliv očkování.

TBC bylo vyškrtnuto kvůli masivně se vyskytujícím nežádoucím účinkům, kvůli kterým nebylo možné děti dále očkovat. Vakcína je zastaralá a málo účinná.

mitote
21. srp 2011

ja jsem take pro povinne ockovani...bratranci meho manzela se narodily v letech, kdy nebylo povinne ockovani proti mozkove obrne...oba dva ji dostalia dnes, kdy je jim 18 a 21 let jsou oba silne fyzicky i psychicky postizeni a nesobestacni...myslim, ze je lepri prodelat nejakou drobnou reakci v podobe horecky a mrzutosti, nez onemocnet a byt odkazan do konce zivota na pecovatele

vycu
28. srp 2011

@mitote No proti mozkové obrně se opravdu neočkuje, očkuje se proti dětské virové obrně a to jsou manželvo bratranci dost staří, že nebyli očkování a nejde o to jestli to očkování povinné, ono prostě do té doby nebylo. Jinak pov. očkování proti dětské obrně je od roku 1960.

Myslím si, že i kdyby nebylo povinné a bylo hrazené, byla by proočkovannost v populaci u sta procent.

romana29
28. srp 2011

Nemyslím, že některá očkování jsou zbytečná, představ si, že zrovna tvoje dítě by dostalo něco, proti čemu mohlo být očkováno.
Neznám nikoho, kdo má kvůli očkování nějaké problémy.
Sama pediatrička mi říkala (když jsme se jednou bavili o očkování), že pokud je třeba dítě nějaké nemocné nebo postižené, očkovací kalednář se přizpůsobuje a mění právě podle druhu postižení.

kubaka
16. únor 2014

Povinné nutnost, ať si antivax hysterická klika říká co chce,, zbytek podle okolností. Žiju-li u luk a hájů, dám klíšťovou encefalitidu. Jsem-li městské dítě, je zbytečná. A touhle vylučovací metodou zvážit ostatní. Ale nejsou nijak podstatná. Důležité jsou pouze proti dětským smrtelným nemocem a to je ošetřené. Samozřejmě že má smysl. Proto se u nás nešíří epidemie jako v zemích, kde je nižší míra proočkovanosti. V posledních letech řádí všude okolo nás spalničky. Jen my jsme čistí, protože očkování u nás je povinné. Je to zákeřná nemoc a mívala i 20ˇ% úmrtnost, protože se na ni nabalují přidružené komplikace jako zápal plic a zánět mozku. http://www.ockovacicentrum.cz/cz/epidemie-spaln...

laurital
16. únor 2014

Souhlasím s @kubaka .Osobně ještě doporučila, z těch dobrovolných, očkovat proti rotavirům.Mladší dcera ho dostala v sedmi měsících a byla v ohrožení života.

kubaka
16. únor 2014

Navíc uniká základní logika: Na dětské nemoci zde děti neumírají právě proto, že se tu 70 let povinně očkuje. Proto se nešíří.Na příkaldu Sýrie je vidět, že jakmile se tam přestalo očkovat kvůli válce, začala se tam šířit dětská obrna,, kterou tady už ani neznáme. PRávě ta plošnost je ochranou všech.
Úmrtnost na očkování je oficiálně udaná na 0,003 promile!!. A to v případě nejjištěné alergie na některou složku, velmi extrémní případy atd. Tady je graf, jak jsme na tom s kojeneckou úmrtností - tam by se zajisté projevila i tzv. "úmrtí po očkování", pokud by byla tak častá, jak se šíří v debatách - .Máme 7. nejnižší úmrtnost na světě. http://www.zemepis.com/ku.php. Takže opravdu netřeba věřit nebo se bát, že vám dítě zemře po očkování. Je to nehorázný nesmysl. 😉 To vám spíš neočkované dítě zemře na záškrt nebo černý kašel. Proto těm totiž opravdu není žádný lék. Nebo na Syndrom náhlého úmrtí..

laurital
16. únor 2014

@kubaka Naprostý souhlas!Sama jsem u druhé dcery problematiku očkování studovala pečlivě a pozitiva pro mě převažují.Naopak mě děsí, že některé neočkované dítě může být tzv. nevědomý přenašeč viru.

kubaka
16. únor 2014

Kdo neví spočítat promile, mně to taky dělalo problém, 😎 tak kojenecká úmrtnost u nás je 3,89 dětí z tisíce. Započítává se úplně všechny příčiny. @laurital - souhlasím, neočkovaní jsou potenciální přenašeči a při proočkovanosti už 85-90% se nemoci začínají ozývat. Jedinou vymýcenou nemocí jsou pravé neštovice (existují jen v laboratořích) , ostatní se po světě stále vyskytují., u nás jsou jen potlačené.

radush7
16. únor 2014

@mitote Dětská mozková obrna DMO, po které zůstáva různý stupeň paralýzy těla ev. mentálních schopností, je způsobena nedostatkem kyslíku v průběhu a po porodu, může ji být postižen kdokoliv po nějaké nehodě, pokud měl jeho mozek přerušen přívod kyslíku.
Dětská přenosná obrna je způsobena virem, kdy trvalé paralýzy postihují 1 a méně procent nemocných. Tato přenosná dětská obrna se vyskytuje v některých oblastech Indie, Afriky a také teď ve válce v Sýrii.

radush7
16. únor 2014

@laurital Já jsem narazila na to, že nevědomý přenašeč může být i očkovaný jedinec. Týká se to např. černého kašle a záškrtu....bohužel.

katyxq
16. únor 2014

Kdopak kubaka asi platí, vytahovat měsíce ladem ležící téma ne s dotazem, ale PR řečma je zvláštní 😉 (mimochodem i oficiální zdroje udávají, že podhlášenost nežádoucích účinků je 90-99% procent ... a zkuśenosti rodičů, kteří nežádoucí účinky vakcínu dětí zažili jsou takové, že čím to bylo vážnější, tím spíš jim oficiálně nikdo nic neuznal ... o odškodnění nemluvě ☹).

radush7
16. únor 2014

Tak to jsem si ani nevšimla, že téma už tady leží 3 roky....

katyxq
16. únor 2014

Očkovaní taky mohou být přenašeči - (nejen) u černého kašle oficíalně potvrzeno, účinnost vakcín není stoprocentní, zrovna černý kašel se začíná blížit úrovni před zavedením očkování v ČR, přesunuje se věk nakažených a proto nejvíc ohroženými se stávají děti, které vzhledem k věku ani nemohou být očkovány a vzhledem k očkování rodiču je dnes ani nechrání protilátky z mateřského mléka - takže za mě zbytečné očkování, nemá přínos a nese s sebou rizika. Dále tetanus a hepatitida B - jak by k němu kojenec přišel. Heamophilus b, příušnice, zarděnky - zjistěte si jejich výskyt před a po očkování a počítejte pravděpodpbnosti vážného průběhu nemoci a neźádoucích účinků dle příbalového letáku (kzeté jsou navíc silně podhodnocené a takticky zamlčují, že můžpu trvat třeba měsíce po očkování), jestli to za to stojí. Spalničky a záškrt ... OK, tam jsem byla nejvíc na vážkách, ale chce si to zase zjistit rizika těch nemocí, preventivní opatření proti nim, možnosti léčby.

kubaka
17. únor 2014

Tady je důkladný rozbor . pak se ptejte katyxq, kdo kdo koho ve skutečnosti platí a kdo chce doopravdy vydělat.

http://technet.idnes.cz/proc-vedci-podvadi-kouk...

katyxq
17. únor 2014

@kubaka idnes - oprabdu "kvalitní" zdroj informací 😀 - já čerpala z oficiálních dat SÚKL a SZÚ 😉 ... a chtělo by to, abyste se podívala na aktuálnější (ne 3, 10 a více let stará) data, studie, které Wakefieldovy závěry potvrzují.

kubaka
17. únor 2014

Ano, náš významný patolog, který napsal mnoho populárně naučných knih, MUDr. Koukolík je kvalitní a seriózní zdroj informací, kromě toho, že je respektovaný vědec lékař, je také vynikající popularizátor vědy a propagátor kritického myšlení (/které v hysterii kolem očkování citelně chybí), v článku odkazuje na důkladný průzkum britského novináře, který se kauzou Wakefiel zabýval a odkryl ji jako podvod, protože mluvil s rodiči dětí, kteří figurovaly v jeho výzkumu. Kromě toho byl Wakefield jednoznačně usvědčený podvodník, zbavený lékařské licence, odsouzený britským soudem a jeho spolupracovníci do jednoho stáhli své autorství na jeho studii a dali od něho ruce pryč. Jeho aktivita byla motivována pouze touhou po zisku. Sám měl patentovanou "zaručeně bezpečnou vakcínu proti spalničkám, která nezpůsobuje autismus a přístroj, který měl diagnostikovat jím vytvořenou nemoc." - přečtěte si odkaz z Koukolíkova článku. Pokud nevládnete angličtinou, překladač google si s tím relativně poradí. Popř. info máte přímo zde - kauza je podrobně popsaná. A SÚKL naprosto nic nepotvrdil. Jejich vyjádření jsem sem také kopírovala. Je staré pár dní. Úmrtnost bezprostředně spjatá s očkováním jsou 0,003 promile.
Pořád se opíráte o podvodníka, jehož žalovali i rodiče dětí, které zneužil ve svých tzv. výzkumech. Vydělal akorát na několika procesech - což byla také jediný účel.http://briandeer.com/mmr/lancet-summary.htm
Toto jsou seriózní informace. Pořád podporovat antiočkovací hysterii je nebezpečný blud. Nikdo už tu není schopný odlišit realitu od blábolu. Očkování nezpůsobuje autismu, ani rakovinu ani jiné vrozené choroby, které se projevují v prvních letech života. Právě proto, že jsou vrozené. Očkování pak s nimi má asi tolik společného, jako když řeknu "moje dítě začalo po očkování chodit." Opravdu začalo chodit týden po očkování. Dokažte mi, že to nebylo tím. Tvrdíte něco o "farmamafii" a všichni ti alternativní odborníci vám snad nabízejí své preparáty a konzultace zadarmo? Kolik dáte za hodinu u Elekové, Strunecké? 1000-2000 Kč. Kolik zaplatí matka za očkování? Vůbec nic. Zdravotní pojištění za děti hradí stát, za matku na MD taktéž. Kdo tedy tahá peníze z kapes matkám na mateřské dovolené za homeopatika, která nefungují, za MMS za zaručeně léčivé bůhví co a za tučnou hodinovou sazbu? A víte, kolika procenty se podílí vakcíny na zisku farmaceutických firem? Jsou to 2% zisku. Zbytek je za léky. Zanedbatelné, že. 😉
Wakefield způsobil, že proočkovanost MMR klesla tak, že se v Evropě i v Americe vyskytují epidemie spalniček. Jednoznačné odkazy a důkazy jsem dávala do Nebezpečného očkování.
Čtěte seriózní průzkumy, a nevymýšlejte si nesmysly prosím. A neurážejte. dostala jste se dál ve čtení než za název serveru???

Leze mi na nervy bludy, které se šíří jako lavina a kdejaký šarlatán se chce na hysterii přiživit. Kriticky myslet a držet se ověřených fakt je jediná cesta ven z tohohle guláše. Celé oddělení o očkování je plné nesmyslů. Je to jako davová psychóza. 🙄

gepe
17. únor 2014

Nechavali jsme ockovat rotaviry a uz se nam dane rozhodnuti vyplatilo. Hexa a Prevenar, Priorix odlozime na pozdeji. Do debut kdo koho plati se nezapojuju, myslim si svoje. Nazorna ukazka jak cloveka bez prehledu zblbnout, pro me byla tady na mk pred par dny, kdy jedna mamina napsala kdesi s XXX vykricniky at nenechavame deti jak ji je do place atd co vse do deti ockuji, orodovala proti neockovani aj. Stale vsude hromada vykricniku a na skoro konci kz, ze jeji dite dostalo dve hexy v rozmezi 14ti dnu a s druhou hexou i rotaviry. Znale ocko kalendare pochopi. Me spis vydesilo, jak lze jednoduse zblbnout lidi.
@kubaka a @laurital jako homeopatika - ver a vira Tva Te zdravi.

katyxq
17. únor 2014

@kubaka ale četla a víc to komentovat nebudu ... a taky jsem četla spoustu článků z PubMedu 😉 i o nežádoucích účincích vakcín... a s daty se dá manipulovat různě, třeba když jako placebo použijete jinou vakcínu, neučinnou vakcínu (tedy roztok adjuvans pomocných, reziduálních látek) - to vám pak z příbalového letáku vakcíny (tedy přesně řečeno všech vakcín) zmizí spousta nežadoucích účinků, nebo třeba když na nahlášené reakce domtor od stolu, bez přemýšlení, semenšího vyšetření řekne, že to byla náhoda s očkováním nesouvisející .... nejen já mám pro to slovo gumování negativních efektů vakcín a šíření bludů.
Mimochodem, homeopatii nevěřím (ale té jsem nevěřila nikdy) stejně jako očkování. Já mám jasno, já už ruskou ruletu se zdravím svého dítěte nehraju, ty měsíce po třech hexách mi stačily asi na celý život. A to jsem před porodem v očkování věřila (ano, věřila, jiné slovo pro to nemám), chtěla dát i nepovinné, po porodu jen povinné a i to byla chyba ☹. S tím se loučím ... a těm, kdo se rozhodnou očkovat přeju, ať mají větší štěstí než my 🙂.
https://www.modrykonik.cz/group/4693/

katyxq
17. únor 2014

@kubaka no, nakonec neodolám poslední věci: Máte-li jedinou víceletou studii, jak se chová hliník po aplikaci vakcíny v reálném lidském (konkrétně kojenckém) těle, sem s ní - jaks e distribuuje mezi tělními tekutinami, v kterých orgánech se ukládá, kdy a jak se z těla vylučuje ... zatím s ní nikdo nepřišel (a to mi přijde jako dost důležitý argument, že si nechci nechat dělat z dítěte pokusný objekt, protože se zatím nikdo jaksi nenamáhal ne/bezpečnost hliníku přítomného ve určitých vakcínach prokázat v dlouhodobém horizontu - ale víme, že v mozku napadaném Alzhaimerem hliníku je víc než ve zdravém mozku, takže ... hm?)

kubaka
17. únor 2014

Tady máte odpovědi na své otázky. Všechny mýty o očkování se dají lehce vyvrátit. I ten váš hliník 😀 Z nevědomovsit (nemyslím, že záměrně) opakujete jen blud, který je záměrně rozšiřován a samozřejmě úplně zavádějící. Hliník ve vakcínách je ve skupenství (chcete-li formě, je mezi nimi totiž dost rozdílů), které je zcela neškodný tělu 😉 . V jídle ho denně sníte víc a ani o tom nevíte. V těle se nerozpustí, ani kdyby jste to na kolenou prosila. Ani pod mikroskopem, ani v louhu ho nerozpustíte. Známý chemik to zkoušel a bez výsledku. tedy v těle se nikde neusazuje - nemá jak. Opakuji: čtěte vědecké informace, ne ezoblábloly, je to zdravější pro nervy. Očkování je bezpečné jako všechny ostatní léky..
http://bezpecneockovanie.wordpress.com/2014/02/...

kubaka
17. únor 2014

Jestli chcete hrát ruletu se zdravím svého dítěte - neočkujte. Pak se totiž může rozšířit další byznys - obchod s dětskými rakvičkami. Protože už to nebudou 3 promile dětské úmrtnosti, ale když se číslo díky epidemiím dětských nemocí vyšplhá na procento, už bude stát za to vyrábět rakvičky v sadách třeba růžové, modré, , s peřinkami v barvě, zdobené plyšáčky, kytičkami uvnitř, protože "každá maminka chce pro své děŤátko to nejlepší!". Žádná hnusná černá. ALe pěkně"Veselé rakvičky pro vaše dětičky" Určitě se najdou tací, kteří se toho byznysu rádi ujmou. Nevěříte? najděte si úmrtnost na dětské nemoci před 100 lety. 😝
Sorry, ale ta vaše umanutost k sarkasmu přímo vybízí. Nicméně už to říkal doktor Haus, já jen vymyslela detaily.

kubaka
17. únor 2014

A tady je graf, jak doopravdy funguje očkování.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Measles_US_19...

melodygirl
17. únor 2014

@kubaka bože, co je to tady za podplacenou farma agitku??? Nestačím se divit 😎