Je tu maminka, která také nedávala moc Vigantol?

orchidis
12. srp 2014

Maminky, uklidněte mě, prosím.

Dávala jsem Vigantol asi jen dva měsíce, pak jsme hodně chodili ven, na světlo, dítě bylo sem tam chvilku na sluníčku, prospívalo pěkně. Teď, kolem roku, bývá ale hodně nemocné. Dost mě to trápí a vyčítám si to, jestli jsem svou nedbalostí něco nezavinila. Četla jsem různé studie, které Vigantol zpochybňovaly a tak jsem jej prostě raději nedávala.

Je tu ještě nějaká maminka, která VIgantol moc nedávala? Jak to hodnotíte zpětně?

Díky.

monul88
12. srp 2014

Dávala jsem vigantol, pak měl Peťa zánět uší, bral toho hodně a měl toho plný zuby (asi ve 4 m). Tak jsem to vysadila a pak jsem se k tomu nedokázala vrátit. Občas to dostal, ale to bylo jen chvíli, teď je mu 20m a nedostává to vůbec a nebývá nemocný. Doktorka mi oznámila, že to má brát do 15let, teda jen v zimě. Takže vše odkývu a jinak mu to dávat nebudu. Jestli to dávat nechcete a mít klid s doktorkou, tak si berte recepty a nevyzvedávejte. Pochybuju, že vigantol je zázračnej, abyste si to musela vyčítat.

dokument
12. srp 2014

já ho zapomínám dávat, třeba tři dny. Tak pak dám tři kapky místo jedné. Na každý den jednu. Ale dítě mi teda prospívá velmi dobře, má zdravou barvu, ven chodíme denně dvakrát. Pouze když jsou třicítky vedra, tak jdeme jen dopoledne. Chodíme ven i když prší a mám podzimní miminko. Celou zimu jsme takhle prochodili venku. Myslím, že jsme tady v okolí jediní, nikoho za nepříznivého počasí venku nevídám. Tak si říkám, že toho vitamínu D má až až...

dokument
12. srp 2014

@monul88 my jsme teda do 15 let nic nebrali 😅 dneska už je to fakt přitažený za vlasy

monul88
12. srp 2014

@dokument oni furt něco vymýšlí za novinky. 🙂

dezyre
12. srp 2014

Taky jsem to u prvního syna flákala.. Ze začátku jsem dávala poctivě, pak jsem občas zapomínala.. A prospíval velice dobře, nemocný moc nebývá. Tak jednou za zimu se objevilo nějaké to nachlazení nebo bacil. Nic jiného.

denyzuza06
12. srp 2014

taky se přidávám flákačům ☹ nerada, ale dávala jsem fakt sporadicky...nedokážu brát pravidelně ani antikoncepci....si na to prostě nevzpomenu no 😀

betelgeuzz
12. srp 2014

@monul88 do 15 let jsem teda ještě neslyšela. 😲
ale je pravda, že vitamín D je velmi důležitý na imunitu, je to docela nový poznatek, dokonce ho už nenazývají vitamínem, ale hormonem. Netrápila bych se tím, že jsi ho zapomínala, ale přes zimu bych dávala. Pokud se ti nelíbí vigantol, dá se koupit vitamín D od firmy Swanson, v ČR je teda dost předražený, dá se objednat i ze zahraničí.
Já dávám holkám D preventivně přes zimu (střídám vigantol a Swanson, podle toho, co mám) a při nemoci ještě přidávám C, probiotika a echinaceu. Je vidět, že nemoci mají lehčí průběh.

denyzuza06
12. srp 2014

jo dodávám že dcery na nemoci netrpěli vůbec, až ve školce :_)

denyzuza06
12. srp 2014

@betelgeuzz a kde se dá koupit ten pro děti? ja se ptala před zimou a doslala jsem koupit jen pro dospělé pro děti jen prý jen vigantol a ten je na předpis

denyzuza06
12. srp 2014

@betelgeuzz a je to tedy vhodné i pro děti jo? já to právě taky loni četla, že Dečko je dobré na imunitu a tak jsem to chtěla zkusit holkám do školy na zimu ale to že pro děti jen na předpis mě zase docela vyděsilo abych jim neublížila. Zkusím toto děkuji

monul88
12. srp 2014

@betelgeuzz mě to doktorka oznámila teď na 18m prohlídce, že si mám dojít v listopadu pro recept na vigantol, protože ho budu dávat až do 15 let jen v zimě. Je docela dost novinek a za blbých 4 měsíců. Švagrová má o 4 měsíce starší holčičku a nikam na oční je nehnali a nám dali kontakt a že se bude chodit ne ve třech, ale v roce, v 1,5 a ve třech na kontrolu očí.

gepe
12. srp 2014

@orchidis davame vigantol od pidi veku, stale kazdy den - i kdyz ted v lete, kdyz ma ve dne slunecni davku tak ne. V patek ji bude rok. Nemocna nebyva, napr. ted jsme s manzelem meli oba anginy - kazdy trochu jinou, oba na silnych atb. Podezreni u maly na spalovou ang., proklepnuta i testy crp a primo i na spalu - naprosto zdravy dite. Jo a kojenim to asi nebude, nekojim od konce sestinedeli.

orchidis
autor
12. srp 2014

Holky a jak jej aplikujete? Do flaše s mlíkem? Ono mi právě někdy mlíko nedopije - budu mít jistotu, že to do sebe dostal?

@betelgeuzz Tak jen doufám, že když teď začnu dávat, že se ještě něco dá zachránit ☹. Dítěti je rok.

memento1331
12. srp 2014

Pokiaľ viam, tak Vigantol je len vitamín takže nič zázračné to nie je a určite Vaše dieťatko nie je choré preto lebo ste mu ho nedávali.
A vitamín, ktorý je v ňom obsiahnutý dostáva človek zo slnka a z jedla (napríklad ryby, menej napríklad vo vaječnom žĺtku). Takže pokiaľ nejete iba trávu, určite Vaše dieťa dostávalo všetko čo potrebovalo.
V dnešnej dobe je to žiaľ tak, že z každej strany tlačia na ľudí - rodičov čo všetko musia dávať svojím deťom aby boli zdravé. No väčšina (ak nie všetko) je úplne zbytočná a človek bez nich dokáže prežiť.
Ja som Vigantol dávala síce lebo vtedy som tiež robila všetko čo mi doktorka povedala, ale nedávala som ho dlho - iba pár mesiacov. A náš syn žije, je zdravý a akurát tak na soplík (nie častý).

@gepe určite to nie je ani Vigantolom ;), keďže Vigantol - vitamín D je vlastne na kosti.

veroniquez
12. srp 2014

Nedávala jsem a dávat ani nebudu. Od dubna do října budu teď dávat vit.D od Swansonu, je mnohem kvalitnější než Vigantol. Jinak stačí, aby dítě chodilo na 15minut denně na sluníčko (že je pod mrakem nevadí) a má vit.D dost 🙂 Syn nebývá vůbec nemocný, jediné s čím nás na kontrolách prudili bylo, že mu pomalu zarůstá fontanela na hlavičce. Ale teď v 18m ji má srostlou a vše je OK 🙂

orchidis
autor
12. srp 2014

@veroniquez Díky za názor, pro mě uklidňující. Smím se zeptat na základě čeho ses takto rozhodla? Já louskala tu nizozemskou studii v originále, že tyto preparáty jsou možná škodlivé a dráždivé pro CNS.

kajalka
12. srp 2014

Nedávala jsem, přes léto jsme x hodin denně venku. Na zimu jsem koupila swanson, ale taky jsem ho nedávala denně..

betelgeuzz
12. srp 2014

@denyzuza06 je to jen vitamín D v olivovém oleji, rozhodně lepší složení než vigantol. Takže ano, můžou i děti 🙂
@memento1331 studie ukazují, že lidi mají vitamínu D strašně málo. Na slunce sice chodí, ale mažou se opalovacími krémy, které tvorbě vitamínu D zabraňují.

gepe
12. srp 2014

@memento1331 ja vim ;) to byla jen poznamka k jejimu zdravi, ze byt nekojena ma dobry korinek 🙂

veroniquez
12. srp 2014

@orchidis Já se rozhoduji spíše pocitově 🙂 Nedávám žádné léky, občas homeopatika. Ale Vigantol je pro mě prostě v sekci léků - chem. vyrobený vitamín v bůhví jakém oleji. Swanson má alespoň ten olej olivový extra virgin. Po konzultaci s jinou maminkou, která má načteno mnohem více než já jsem se utvrdila v názoru, že Vigantol prostě ne-e. Navíc mi vadí, jaký na něj výrobce má v ČR monopol - jiný vitam D je prakticky nesehnatelný. A toto já vážně podporovat nebudu 🙂 Takže faktorů proč nedávat bylo více...

memento1331
12. srp 2014

@betelgeuzz
Ako som písala vyššie, pokiaľ človek konzumuje všetky potraviny ako sú napríklad ryby, mäso, vajcia, rastlinné tuky - oleje, tak sa nemá vôbec čoho obávať.
Áno, opaľovacie krémy zabraňujú preniknutiu UV lúčov, ktoré produkujú vitamín D. Preto sa odporúča opaľovať bez opaľovacích krémov prvých 15 minút až násldne sa namazať.
Preto si ho treba dodávať v strave, ktorá je našou každodennou súčasťou.
Ja osobne sa nemažem ničím, ani môjho syna nemažem opaľovacím krémom.

evelle
12. srp 2014

Mě doporučil Vigantol můj gynekolog po ukončení aplikování Depo-provery injekcí. Prý jako prevenci. Brala jsem čtvrt roku.

kamino
12. srp 2014

Ja Vigantol davala cca ob den,ale jen prvnich par mesicu a pres zimu..prcek mi pripadal pri pravidelnem uzivani neklidny,hur usinal..podle dr to pry nemelo souvislost,ale me zkusenosti jsou jine..

orchidis
autor
12. srp 2014

@memento1331 Ano, dítě bylo do 5. kojené plně, následně částečně, na jídlo dáváme vše - králičí maso, játra (biochov), kuřecí (taky objednávám z biochovu), obyčejné hovězí, po roce i vepřové (ojediněle). Často má vaječný žloutek z vajec od babičky, máslo, veškeré přílohy, oliv. oil, zelenina veškerá, ovoce také, krom citrusů. Takže snad měl i něco ze stravy....

memento1331
12. srp 2014

@orchidis
To je naozaj pestrá strava, takže tam sa určite toho vitamínu dostalo dosť 🙂

megy
12. srp 2014

tak já se přidávám taky k nedávačkám 🙂 první syn ho měl snad první měsíc - a co se týká imunity , tak do teď žádná antibiotika, žádné nemoci - do školky jde v lednu, tak uvidíme. u druhého mi řekli 2 kapky denně, potom, co furt vyhrožovali, že půjdeme na neurologii s rychle zarůtsající fontanelou, tak jsem si přečetla pár věcí i mimochodem o tom, že právě na zacelení se vigantol dává jako podpora, takže to letělo z okna 🙂 druhý syn prospívá až moc - v půl roce 10,5kg, výška 76cm , sluníme se, již přidáváme jogurty pomalu, takže o vit. není nouze 🙂 myslím, že v poslední době je to jen handrkování farmaceutických společností, aby vyděsili veřejnost,

hedusska
12. srp 2014

nedávám..dávala jsem asi týden, ale mala desne plakala a bolelo ji brisko...

memento1331
12. srp 2014

@betelgeuzz
Ako čo kto to takto robí?
Inak takýmto článkom ja určite neverím. Lebo vždy treba ľudí vystrašiť aby kupovali lieky - nelieky.
A taká otázka, keď je taký veľký nedostatok vitamínu D v Čr, tak Vy poznáte konkrétne niekoho? Lebo ja nikoho. Vitamín D si telo vyrába samo pomocou slnka alebo teda stravy, takže nevidím absolútne žiaden dôvod na to aby ho človek do seba pchal ešte aj v umelej forme.