Nízké váhové přírůstky u 7týdenního miminka - kojeného

evcamonca
15. lis 2016

Maminky, chtěla se zeptat, jak jsou na tom vaše miminka s váhou? Syn mě při narození 3300g, při odchodu z porodnice 3000g, ve 4 týdnech 3300g a nyní v 7 týdnech 3900g. Syna kojím po 2-3h, v noci po 3h. Ale bohužel přibírá pomalu. Jsem z toho nešťastná. K doktorce chodíme neustále na převažování a tváří se na mě jak kdybych mu nedala najíst. Syn je spokojený, spinka, čůrá, hlady nepláče... Pořád přemýšlím co je špatně. Měla jste to taky některá takto? Spravilo se to? Mám vydržet nebo dokrmovat? - kojím 30minut, prsa střídám po 5-10minutách.
Prosím vaše rady. Díky

panickatlamicka
15. lis 2016

Nekoukat na hodinky, nech dite u prsa, jak dlouho bude chtit. Syn ti pribira dobre. 100 g tydne je hranicni, ale naprosto pripustne. Takze zadne limitovani kojeni a prestat vazit do zblbnuti. K dr zajdi az klidne za 3 tydny.

stelar
15. lis 2016

chci te povzbudit, dělej, jak citis, že je to správne. Mám téměř dvouletou dcerku, taky se narodila s váhou 3340g a za první tři měsíce přibrala ani ne kilo. U lekare jsme byly kazdý týden, podstoupili milion vyšetření a nakonec vše dopadlo dobře. Ale ten strach o dcerku a stres z dalších a dalších vyšetření byl príšerný. Navíc pod vlivem "laktačního teroru" jsem delala vše možné nemožné, aby jsem mohla dál kojit..vydržela jsem to půlroku..Píši ti to, abys vedela, že i miminko s takhle malými prirustkami muže být naprosto zdrave. Zustan v klidu, nestresuj se tim a pozoruj sve ditko, jak prospiva. Pokud je spokojený, tak si myslím, že by měl být v pořádku a mléčko mu stačí. Treba je jen nejedlik jak naše dcerka 🙂

kackakastanka
15. lis 2016

taky te podporim, syn mel po porodu pres ctyri kila, v sesti tydnech necelych pet, ve trech mesicich necelych sest, kojila jsem porad, kdykoliv si rekl, jen mi hned nedoslo, ze mam kojit z obou pri jednom kojeni, ale doktorka nerekla nikdy nic, vzdy byla ok s jeho vahou, jediny kdo do toho neustale vstupoval byla tchyne, porad mi rikala, ze je hubenej a ze mam dokrmovat, dokrmovat, nedala jsem se, prestoze mi to dost vadilo. Plne jsem kojila do sesti mesicu, castecne do 19. Dnes je mu skoro dva a pul, je nejvetsi z deti v okoli jeho veku, krasne stavenej, svalnatej, udelanej. Doktorkou se nenech stresovat.

zuzajda20
15. lis 2016

@evcamonca hlavně se nenechte vyprovokovat od dr, důležité je že je spokojený a pokud je zdravý tak bych to neřešila. My měli u dcery pořád nějaký problém a do toho nepřibírala a u nás byl hlavně důležitý přírůstek, tak jsem se nechala vystresovat a začala dokrmovat a postupně jsme přešli na um a od 5m nekojím a ve výsledku je to stejně jedno, protože se stane, že dcera za měsíc nepřibere nic, je prostě drobná a mléko moc nechce, ale už má skoro rok a dostala se konečně na 7 kg, je zdravá, aktivní, už od 6m leze, sedí a obchází nábytek, v 10 m začala sama chodit a už se nad tím nikdo nepozastuje a prostě to tak je, ale už to bohužel odneslo kojení, tak pokud nemáte žádný problém tak se nenechte vystresovat a kojte podle potřeby 🙂

adypro
16. lis 2016

Ahoj, měla jsem to u první dcery podobně, navíc měla těžkou žloutenku, tak ze za začátku hodně zhubla, pak špatně přibývala, já jsem měla stres, dr. mlela pořád něco o sunaru ze začátku, ale nedala jsem se a ono se to rychle začalo lepšit, sice vždy přibývala míň a byla prostě drobnější, to je i teď, prostě je drobná, ale zdravá a v pohodě. Takže se nenech stresovat, stůj si za svým, pokud je děťátko v pohodě, tak určitě netrpí hlady! Každé dítě je jiné, třeba bude také drobnější celkově. Dokrmování ti jen pokazí kojení. Myslím, že špatně není nic, jen lpění na tabulkách paní doktorkou. Držte se!

babanci
16. lis 2016

Prostě jsem chtěla napsat, to, co adypro. Měla jsem totéž se svými dětmi. Byly kojené každá 1,5 roku a taky nebyly zrovna buclaté. Největší měla v roce 9 kilo a co?

evcamonca
autor
19. lis 2016

Maminky, a co růstový spurt? Mám pocit, že jsem žádný v 6 týdnech nezaznamenala...

franerka
19. lis 2016

Ten nemusí být přesně v 6 týdnech 😉 třeba ještě přijde anebo vůbec nemusí být

evcamonca
autor
21. lis 2016

@franerka Tak u nás asi neproběhl :( Není to špatně? Mám strach, aby rostl správně

betelgeuzz
21. lis 2016

@evcamonca bu´d ráda, že jsi ho nezaznamenala, není to vůbec špatně. A pokud dobře počítám, za 3 týdny přibral 600 g, to přece není vůbec špatný přírůstek. KOlik by si doktorka představovala?

evcamonca
autor
22. lis 2016

@betelgeuzz Podle ní je ideálně min. 200g týdně. To se nám povedlo 2x. Jinak pořád jen 100g.

panickatlamicka
22. lis 2016

@evcamonca tak to je dr dost mimo

rebejsova
22. lis 2016

@evcamonca Přírustek 600 gr za tři týdny mi připadá úplně v pořádku. Pro svůj klid bych si pozvala laktační poradkyni (mně se osvědčily LP z mamily), aby se podívala, jestli je s kojením všechno ok (jestli drobek dobře a dost pije). Nenech se rozhodit tím vážením, kojená miminka přibírají skokově, doktora tě zbytečně stresuje. Bude to v pořádku (už teď je)! 🙂

evcamonca
autor
22. lis 2016

@rebejsova poradkyni z mamily jsem pozvanou měla - vše ok, spokojené miminko. Synovi jsou zitra 2mesice a pribral zatím 1kg :( dnes opět 100g za týden.
Máte někdo nějaký tip? Prsa mám pořád v teple, zabalené plinkou, piju kojící čaje, vitamíny Humana.. vím, že pokud přibírá (aspoň teda 100tydne-coz je teda minimum) je to dobré, ale pořád čekám kdy se to zlomí . Nemusím z něj mít koulu, ale 😭

kackakastanka
22. lis 2016

@evcamonca jak jsem psala vyse, opravdu je to v poradku, pribira, je spokojenej, psalo to tu vice maminek, viz vyse, takze za me, prosim prestan to resit a doufat, ze se to zmeni, podle vseho je v poradku a ma svoji rychlost pribirani, pokud by plakal hlady, nepribiral vubec, byl jakkoliv v nepohode, bylo by to k reseni. Uzivej si maminkovstvi a ver v kojeni, bude to dobre. Pokud bys mela jinou pediatricku, vubec bys to neresila.