Mám nárok na mateřskou? V 6tt začnu platit nemocenskou

mandarinka21
12. zář 2013

Ahoj holky, já vím, že tento dotaz je tu omletý několikrát, ale nemohu se dopočítat :((
do 5. září 2012 jsem byla zaměstnána 5 let.
od 5.9. do 31.4. jsem byla evidována na úřadu práce
od 1.5. 2013 jsem OSVČ, nemocenskou si zatím neplatím.

Jsem v 6. týdnu těhotenství, když bych si teď začala platit nemocenskou, měla bych ještě nárok na mateřskou, či nikoliv?
Pokud vše dobře dopadne, při rodičovské dostanu automaticky 4 roky? Nebo si můžu navolit rychlejší variantu? A při rodičovské si přivydělávat?

Díky moc za dotazy a všem přeju hodně štěstí a rodičovských úspěchů 🙂
mandarinka

ange_de_la_morte
12. zář 2013

Nejsem uplně w tomhle znalá, ale osobně si myslím že mateřskou by ti neměl kdo wyplácet když zaměstnawatele už skoro rok nemáš ( w době nástupu na mateřskou už to bude rok a půl co nemáš zaměstnawatele), tedy dle mého mateřskou nedostaneš, ale rodičowskou by sis možná mohla zwolit, protože máš něco odpracowané , popřípadě se dá rodičowská nawést i na přítele/ manžela jeli normálně zaměstnán a tedy zwolit wýši rodičáku. Jinak při rodičáku si můžeš normálně přiwyděláwat , podmínkou je že do 2 let wěku dítěte nesmí být dítě we státní školce tuším wíc jak 5 dní w měsíci ( ale tohle jsi teď nejsem jistá) - kadžopádně to ti stejně žádná školka neweme takže je to jedno , jinak zawolej si na informační linku ministerstwa práce a soc. wěcí ( číslo mají na oficiálním webu) - taky jsem si tam wolala a paní mi ochotně wyswětlila co a jak mám kde podat,k jak postupowat a na jaké peníze mám nárok ( omlouwám se za ,w,)

barborka09
12. zář 2013

@mandarinka21 Jelikož si neplatíš nemocenskou tak na mateřskou mít nárok nebudeš. Dnem porodu nastoupíš na rodičák a automaticky budeš dostávat 7600,- do devátého měsíce věku dítěte a pak 3800,- do čtyř let. V případě že je manžel (nebo partner) zaměstnán, můžeš si přes něj navolit třeba tříletý rodičák - to by ti vycházelo cca 6111,-Kč měsíčně (celkem můžež vybrat 220000,-). Nemocenskou nemá cenu začít platit. Je to udělané tak, že v momentě kdy zjistiš že jsi těhotná tak už ti to nevyjde - musíš být totiž 270 dnů před nástupem na mateřskou účastna nemocenského pojištění a ty máš teď do porodu nějakých 238 dnů a na mateřskou se natupuje 6-8tádnů před porodem. Přivydělávat na rodičovské si můžeš do jakékoliv částky.

siebs
12. zář 2013

souhlasím, barborka09 to napsala srozumitelně a fakticky správně

j.a.n.i
13. zář 2013

@siebs Ne, @barborka09 to sice napsala srozumitelně, ale nikoliv správně. Obě totiž zapomínáte na to, že @mandarinka21 píše, že do září 2012 pracovala a jelikož na mateřskou by nastupovala někdy v dubnu, tak se ji do těch 270 dnů započítá i období květen - září 2012 a to má nějakých 120 dní účasti, takže když si teď začne nemocenskou platit, tak ji nárok na mateřskou vznikne.

espada
16. říj 2013

barborka09 má pravdu. Nemocenská ze zaměstnání a z OSVČ se nesčítá, takže nárok na mateřskou nevznikne.