Práce na zkrácený úvazek - nechci ji přerušit kvůli PPM

katerinap1978
13. říj 2014

Dobrý den,
Pracuji z domova na velmi zkrácený úvazek sotva pár hodin týdně a této práce se nechci a ani nemůžu vzdát - předávat někomu mojí velmi specifickou a odbornou práci vč. všech dat a systémů na těch povinných 14 týdnů kolem porodu by byla v podstatě utopie jak z odborného, tak finančního hlediska. Lze se legálně v takovém případě vzdát PPM a dál z domova pracovat (cca 2 hod denně, což zvládnu i s miminkem a nijak ho neomezím), nebo musím nutně na PPM nastoupit a řešit to obcházením zákona (na tuto dobu DPP s papírově napsanou jinou činností, než jakou skutečně vykonávám)??
Díky za jakoukoliv radu. Chystám se z tohoto důvodu na OSSZ, na internetu jsem toho moc nevyčetla a chtěla bych být trošu chytřejší i o vaše osobní zkušenosti.
Ach jo, to mi vážně může tento stát diktovat, kdy smím a kdy nesmím pracovat a za jakých podmínek? Copak žena kolem porodu a těsně po něm není intelektuální práce schopná?
Podotýkám, že již dvě děti mám a tudíž vím, co jsem a nejsem schopná zvládnout.
Moc děkuji za jakoukoliv reakci.
Katka

carmenz
13. říj 2014

Já podám asi jen nějaké mlhavé info, přesně nevím, ale...naše kolegyně taktéž pracuje formou home office, celé těhotenství takto pracovala a nevynechala ani po porodu (dokonce řešila jednu pracovní věc cestou na porodní sál 😀 ). Vím jen, že mi říkala, že se zaměstnavateli se dohodla, že po určitou dobu těch pár měsíců bude mít pracovní smlouvu na dohodu její partner, protože si při mateřské může vydělat jen určitou sumu... Ale jak to přesně je, to nevím. Je to hrozný galimatyáš, vím, že mě to bude čekat taky, protože nehodlám přestat pracovat, tak jsem zvědavá.

blondynka400
13. říj 2014

@katerinap1978 já bych to jako obcházení zákona neviděla, ani tě nikdo nenutí k tomu, kdy pracovat můžeš a kdy ne... PPM je v podstatě nemocenská. Je tedy jasné, že když jí čerpáš, není možné na stejném postu pracovat. Takže máš dvě možnosti, buď se PPM vzdáš a můžeš pracovat bez přerušení (nikdo tě nemůže nutit jít na mateřkou) a nebo jestli je k tomu zaměstnavatel svolný, tak klasika dohoda na jinou činnost a nebo lze i na někoho jiného. Já bych šla do druhé varianty, je to poměrně běžné a zákonné.

malydelfin
13. říj 2014

@katerinap1978 Ahoj, mám to skoro stejně, ale já se se zaměstnavatelem dohodla na oficiálním nastoupení na mateřskou samozřejmě dle zákona, ale pracovala jsem neoficiálně dál. peníze jsem od něj dostala formou odměn, takže trochu jsme to obešli, ale spokojeni jsme byli oba. Mám také dost specifickou práci, kterou by nebylo jednoduché předat. Takže pokud s tím bude zaměstnavatel souhlasit, tak v tom nevidím problém 🙂

Přeju hodně štěstí 🙂

kuratkol
13. říj 2014

Taky jsme to se zaměstnavatelem obešli. Nastoupila jsem na mateřskou a papírově jsem po dobu mateřské pracovala na jméno někoho jiného. U nás se bohužel nedá změnit ppracovní pozice.

xmarg04
13. říj 2014

@katerinap1978 Tady je to pekne shrnuto...😉 http://www.epravo.cz/top/clanky/povinne-na-mate... (me sice plyne ppm z jiného pracovního pomeru, ale ten stavajici jsem i nechala i ted, během materske...😉)

katerinap1978
autor
14. říj 2014

@xmarg04 Moc děkuji za odkaz. To stejné jsem se dnes dozvěděla na infolince ČSSZ.
Tímto děkuji i všem ostatním za své zkušenosti.

Vyjádření ČSSZ:
Mateřská dovolená a čerpání PPM s tím související je PRÁVO, NIKOLIV POVINNOST. Pokud se rozhodnu PPM nečerpat a na mateřskou nenastoupím (nevezmu si žádanku od GynDr. a nepředám zaměstnavateli), budu nadále vedená jako klasický zaměstnanec, svému zaměstnavatli nemusím nic dokládat a on nemusí nic s ohledem na mé těhotenství a mateřství řešit. Mě pak stačí po porodu zažádat rovnou o rodičosvský příspěvek, který mi bude automaticky nabídnut pouze ve 4-leté variantě. Pokud bychom chtěli kratší variantu, můžeme si zažádat přes manžela.

Takže tak i pro ostatní maminky. Sice nebudu mít mateřskou, ale budu mít svojí práci, hurááá - to je pro mě mnohem víc 🙂.

katerinap1978
autor
14. říj 2014

@malydelfin Děkuju za odpověď. Toto by u nás nebylo možné. Musím se pod svojí práci podepisovat a tato práce nemůže tzv. stát 3 měsíce (musela by za mě být náhrada, přes to nejede vlak). A sehnat na tu dobu někoho jiného, kdo tuto práci vezme jen papírově jako vedlejšák a podepíše se pod ní za mě je sci-fi.

anushka111
14. říj 2014

Nevím jestli je to stále platné, ale před pár lety NESMĚL zaměstnvavatel ženu zaměstnat 6 týdnů po porodu - bylo to přímo trestné. Takže myslím, že to budete muset nějak obejít, pokud se tedy ten zákon nezměnil 😉

petrusew
14. říj 2014

Já tedy pracuji na částečný úvazek z domu. S klienty komunikuji telefonicky a jsou dny(spíše většina) kdy bych to nezvládla. Na PPM nastoupím a po přechodu na RP budu pracovat dál.

mooncaa
14. říj 2014

@katerinap1978 A nebylo by to pro Tebe výhodnější to nějak obejít, jak to píší holky výše. Myslím, že každá koruna je dobrá a připravit se takto celkem o dost peněz, když živíš 3 děti, je škoda. Nastoupit na PPM můžeš dnem porodu a pak budeš brát PPM od termínu porodu 22 týdnů a až pak rodičák.
Já taky pracovala 5 měsíců neoficielně a pak nastoupila na částečný úvazek, bylo to pro nás finančně výhodnější.

somalicats
14. říj 2014

@katerinap1978 Sama bych tuhle situaci řešila tak, že nastoupím na mateřskou a po dobu mateřské budu pracovat dál, ovšem nikoli v zaměstnaneckém poměru, ale jako OSVČ a zaměstnavateli budu fakturovat částku, kterou mi má za práci zaplatit. Vzhledem k tomu, že jsi zaměstnanec, tak v případě práce jako OSVČ to bude vedlejší činnost, čili se na Tebe nebudou vztahovat povinné odvody zdrav a soc. pojištění, jen pak záleží na výši výdělku a odpočtech, kolik ve finále zdaníš a kolik zaplatíš na zdravotku. A po přechodu na RD bych se opět vrátila k poměru zaměstnaneckému. Přece jen by mi přišla škoda připravit se o PPM.

katerinap1978
autor
14. říj 2014

@anushka111 Hm, proto jsem volala na sociálku a tam mi rovnou řekli, že je to jen má věc, jestli budu nebo nebudu pracovat. "Trestné", kde toto zjistit, na ÚP? Zkusím tam zítra zavolat.

katerinap1978
autor
14. říj 2014

@mooncaa Jak píšu výše, moje práce nemůže stát a někdo jí oficielně za mě musí dělat. Sehnat kvalifikovaného člověka na těch pár týdnů by byl problém, nekvalifikovaný podpis = žádný podpis.
Peníze až zas tak neřeším, kdyby ano, nepořizujeme si třetí miminko 🙂
OSVČ na vedl. činnost už mám, jsem dost činorodá 🙂

katerinap1978
autor
14. říj 2014

@somalicats Díky, zajímavý nápad. Probrala jsem to s vyšší instancí a bohužel - v mé pozici tento švarcsystém nelze, nepodpoří to ☹.

Tož tak, jsem možná unikátní případ, ale věřím, že spousta manažerek či jinak specificky postavených žen/matek to může mít podobně jako já - snad někomu pomůže, jak to lze řešit legálně, bez obcházení a s přihlédnutím k personální agendě a politice zaměstnavatele. Ještě zjistím ten ÚP a pak podám info, co jsem se dozvěděla.

Děkuji

somalicats
14. říj 2014

@katerinap1978 Není zač. Je to škoda, když nelze prakticky legálně pracovat a zároveň pobírat peníze, na které má člověk díky tomu, že pracuje, nárok... Já právě proto dělám tu činnost, kterou nemůžu převést na nikoho jiného, jako OSVČ, ovšem teda celou dobu, nikdy jsem ji nedělala jako zaměstnanec, takže u mě je ta situace o to jednodušší.

j.a.n.i
14. říj 2014

@katerinap1978 @anushka111 To s tím šestinedělím bývalo v zákoníku práce, ale zmizelo to z něj, ani nevím jakou novelou, ale každopádně to tam už není.

anushka111
15. říj 2014

@j.a.n.i Díky moc za info, určitě se mi to bude ještě někdy hodit 😉

anushka111
15. říj 2014

@katerinap1978 Tak se moc omlouvám za starou informaci 🙂

katerinap1978
autor
16. říj 2014

@j.a.n.i Děkuju moc za informaci. Mě se to bude hodit určitě - moje chuť pracovat neohrozí zaměstnavatele, neznamená to pro něj žádnou admin. zátěž a já mu to můžu vrátit tím, že budu dál pilně pracovat bez jakékoliv dlouhodobé pauzy 🙂

yvetta
10. led 2015

@katerinap1978 - ahoj diki za info ja som v podobnej situacii ako ty a este by ma zaujimalo ci rovno po porode budes cerpat rodicak miesto materskej?? Ta 4 rocna varianta sa spomina preto,ze necerpas PPM? Lebo ja mam narok platovo na tu 2 rocnu variantu tak neviem preco by to muselo ist cez manzela 🙂
Mohla by si potom supnut nejake realne infos ako to dopalo? Diki moc 🙂

katerinap1978
autor
10. led 2015

@yvetta Nakonec neporadím. Bohužel musím kvůli zdraví (naštěstí jen svému, prcek je v pohodě) práce nechat. Nesmím dlouhodobě sedět a práce je u počítače. Končím 25.1. a jdu na klasickou mateřskou. Dál se pak uvidí. Ale protože jsem člověk akční, už jsem si nasmlouvala práci jako OSVČ, ale až od dubna 🙂.

yvetta
10. led 2015

@katerinap1978 - tak nech si skoro fit...ja uvidim, ale zatial sa citim dobre, ale zariadim sa podla situacie 🙂 a hlavne praca ma bavi 😅