Díky cukrovce mám podle UTZ o dva týdny větší miminko

madmk
21. srp 2013

Milé dámy, mám takový dotaz a doufám, že mi některá sdělí svůj názor, popřípadě zkušenost. Jsem v 32tt a podle ultrazvuku je miminko veliké na 34tt. Může to být dané diabetes mellitusem I. typu, kterým trpím od 18 let (tudíž před otěhotněním). Nejvíc mě děsí cukr v moči, který jsem měla také zvýšený. Prosím vás, je tady nějaká mamina, která má podobné zkušenosti s těhotenstvím a cukrovkou ještě před otěhotněním. Je možné, že můžu porodit dříve? A bude opravdu mimčo tak veliké, o kterém mě říkají? Děkuji za odpovědi
Magda

monaida
21. srp 2013

Ahoj, já tedy neměla DM už před těhu, měla jsem gestační, ale v principu je to dost podobné. Ale je to všechno tak jak ti říkají - díky glukoze, která je v krvi vyšší, je miminko veliké, roste víc, než by mělo. V těhotenství jde i o to, že placentární hormony blokují odbourávání vyšší glukozy v krvi. Já měla holčičku taky dost narostlou, porod mi kvůli tomu vyvolávali v 39.tt, ale císaři jsem se stejně nevyhnula, měla nakonec 4150g a 51 cm. A po porodu měla přechodně hypoglykemii, takže jí hned museli dokrmovat. Přeju hodně štěstí, já si z toho vzala to pozitivní, měla po porodu z čeho hubnout, takže nebyla jako ty drobínci, který hubli z nějakých 3 kil... 🙂 Akorát mě mrzí ten císařský řez - přišla jsem o položení na břicho, první přisátí, dostala jsem jí až za 5 h po porodu... Ale dnes už je to jedno, hlavně, že je v pořádku!
@madmk

werumka
21. srp 2013

@madmk Ahoj, já mám DM1 a syn se narodil s váhou 3100g i když mi furt říkali, že je o dva týdny větší. Ale měl jen velkou hlavu 😀 Ve své podstatě to záleží taky na tom, jakou měl třeba porodní váhu Tvůj partner - ten je taky nositelem genetické informace. Jak jsi na tom teď s kompenzací. Cukr v moči má čas od času každá diabetička 1.typu, stačí trochu míň inzulínu a chvilkově to vyletí.

werumka
21. srp 2013

@madmk Jinak rodit bys měla nejdéle ve 39. týdnu. Standardně se u diabetiček 1.typu vyvolává kvůli rychlejšímu stárnutí placenty.

madmk
autor
21. srp 2013

Werumka: já od 28 tt jsem neměla moc cukrovku vykompenzovanou,ale teď ji mám celkem v normě. Mám z toho celkem strach, aby malý nebyl moc velký 🙂 a hlavně, aby byl v pořádku. Manžel naštěstí váhu měl v normě 3,3kg, tak by to snad mělo být dobrý. Cukr v moči mám právě od toho 28tt a nějak se ho nemůžu zbavit, i když jsem si navýšila inzulín. A nevíš jak je to s rizikem přenosu diabetu na dítě? Slyšela jsem, že je zde nějaké malé procento, že se může cukrovka objevit, ale ve většině případů je dítě zdravé. A s tou hlavičkou mi to taky říkali na 3. screeningu a právě dnes jsem byla na UZ a tam mi sdělili, že je větší o 14 dní. S vyvoláním porodu už jsem byla informována na 38 tt, tak uvidíme. A nevíš, zda-li vždy diabetičky mají císařem porod nebo ne?

vrk
18. bře 2015

@madmk ahojky, muzu se zeptat, jak to u vas dopadlo s porodni vahou asamotnym porodem? Kdy byl nakonec a jak? Vcera na poradne mi dr.rekla, ze je malej taky o 14dni vetsi, ale moc tem odhadum neverim, je to dle meho nepresne, nicmene o nejaky ten den asi vetsi bude, tak se chci jen zeptat na tvoji zkusenost

madmk
autor
18. bře 2015

Vrk: tak u nas to dopadlo ne moc optimalne. Maleho jsem porodila v 34tt s vahou 3,13 a 47 cm. Tudiz pekny macik. Odhad jsem mela 2790g, takze se mi celkem sekli 😀 nastesti vse je v poradku a doma mam rok a pul zdrave,ale i hodne zive dite 😊. Ted jsem znova tehotna a cukr uz mam nastesti vykompenzovany, proto i vahovy odhad mam na 32tt 2160g, coz je dobre😊 pokud mas cukrovku, opravdu je dulezita kompenzace, jinak hude dite vetsi a muze se jednat i o predcasny porod.

vrk
18. bře 2015

@madmk co myslis presne tou kompenzaci? Ja mam cukrovku a drzim dietu, merim hodnoty glukometrem a chodim na kontroly do dia poradny. A ten porod ve 34tt ti vyvolavali nebo jsi porodila sama? Mne se to zas tak neoptimalni nezda, aspon byl prcek driv u tebe a byl v poradku?

vrk
18. bře 2015

@madmk a tech 2160g je odpovidajici 32tt nebo je o kapku vetsi? Ja ted na utz ve 28tt 1500g...tak nevim, ale dr.rikala, ze v pohode. A ty jsi u prvniho dietu nedrzela?

megimini
18. bře 2015

Ahoj.Mám diabetes 1.typ od mala,Ve 36tt váhový odhad 2700g,tak jim to snad vyjde 🙂 Příští týden v 38tt nástup do porodnice,ale ještě nevím, jestli budou vyvolávat nebo půjdu na císaře?

werumka
19. bře 2015

@megimini Císař se nedělá automaticky. Nejdřív se vyvolává 😉

megimini
19. bře 2015

Ale je skvělý, když vyvolávají,mamina se 24hodin trápí a pak ji udělají císaře. Za pár dní se to dozvím 🙂

werumka
19. bře 2015

@megimini To jo, ono hodně záleží na připravenosti porodních cest... ne všechny ženy je v tomhle týdnu připravené mají a pak to stejně císařem skončí. Ale je pak hezký, když se může napsat, že i diabetičky 1. typu mohou mít naprosto normální těhotenství s naprosto normálním porodem! že jo...

madmk
autor
20. bře 2015

Vrk: ne, ja mam diabetes I. normalne, nemam gestacni. Jj vaha je ted v pohode, tak je to fajn. U prvniho jsem drzela dietu a vse, ale v porodnici mi osk zjistili, ze jsem mela rozbity glukometr, meril o 7 mmol mene. Tak ja celou dobu, ze jsem na tom dobre a ono ejhle ne 😔 ted je zatim vse ok. Jsem 34tt a mala ma 2300g, takze norma. Jinak prvniho jsem rodila spontalne

madmk
autor
20. bře 2015

Werumka:ja o sobe muzu tvrdit,ze jsem,prvni mela optimalni a porod jsem mela prirozeny, ale ted me strasi cisarem, protoze mala je koncem panevnim. Ptala jsem se, proc nemuzu i tak rodit prirozene a oni, ze jsem diabeticka, tak nevim.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru