Změna trvalého bydliště dcery. Co potřebuji?

matyrysa
17. pro 2015

Ahoj holky. Kvůli školce potřebujeme změnit trvalé bydliště dcery, která je teď nahlášená v bytě mých rodičů, stejně jako já. Přítel je zas nahlášen u své mamky a právě tam bysme malou potřebovali zapsat, ji ak nemáme nárok na školku. (Společně bydlíme zatím jen v podnájmu). Co všechno mám mít sebou, až půjdeme malou přehlašovat? Jde mi hlavně o to, jestli bude třeba souhlas vlastníka bytu (tedy babičky) nebo tím, že je to partnerova dcera, tak se takovému papírování vyhneme? Děkuju moc.

dennj
17. pro 2015

Ahoj, když jsem se se synem stěhovala, bylo mi řečeno, že dítě jde automaticky s matkou při změně trvalého pobytu. Max. budeš muset na úřadě doložit rodný list dcerky 🙂

marrei
17. pro 2015

Je potřeba souhlas vlastníka bytu + rodný list dítěte. Řešili jsme to teď v říjnu.

marrei
17. pro 2015

@dennj jestli jsem to dobře pochopila, tak matka v tomto případě nebude přehlašovat své trv. bydliště.

matyrysa
autor
17. pro 2015

@marrei a na ten souhlas je nějaký formulář? Děkuji @dennj jak říká marrei, jde jen o dítě

marrei
17. pro 2015

Babička bude muset s Vámi na magistrát (úřad), kde zkontrolují OP a před pracovnicí úřadu se podepíše.

ivular
17. pro 2015

@matyrysa Zdá se, že se názory na toto trochu rozcházejí, což mi připadá docela zajímavé😉 Já jsem měnila už dvakrát, vždy musel naklusat majitel bytu (tedy babička), který se samozřejmě prokáže občankou, vezme s sebou výpis z katastru nemovitostí (tedy doklad, že je skutečným majitelem) a na místě podepíše, že s touto změnou (přihlášením dítěte) souhlasí.

somalicats
17. pro 2015

@matyrysa Babička bude muset na úřad taky, podepsat souhlas s tím, že tam dcera může mít trvalý pobyt. Musí prokázat, že je vlastníkem bytu (takže výpis z katastru s sebou).

scruffy
17. pro 2015

Babička u toho nemusí být osobně, pokud by to byl problém, ale musíte přinést výpis z katastru nemovitostí a její souhlas, úředně ověřený.
https://www.brno.cz/sprava-mesta/magistrat-mest...

cattus
11. led 2016

mám trošku podobný dotaz. Jen s tím rozdílem, že dům, ve kterém mám hlášený trvalý pobyt je aktuálně prodaný, a já už tam vlastně nemám vůbec být hlášená. Na úřadě v Praze mi řekli, že nový vlastník dojde na úřad a nahlási, že chce ukončit mé trvalé bydliště, čímž mě automaticky přihlásí na OÚ v místě mého trvalého bydliště a pak následně si budu moci požádat o přehlášení na OÚ sem do Prahy. Do současného bydliště se přihlásit nemůžu protože jsem v podnájmu, nikoliv v nájmu.
Jenže OÚ v místě trv. bydliště to odmítl s tím, že jim mám nahlásit novou adresu TP a pak že mě odhlásí. Jsem tedy v patové situaci. A teď chci vyřešit především to, že na OÚ v místě tp jsem odhlášená z placení svozu odpadu atd, s tím, že jsem tam kdysi podepsala prohlášení, že na té adrese se dlouhodobě nezdržuji a že tyto poplatky hradím na základě podnájemní smlouvy zde v Praze.
Ale až se narodí prcek, tak ho automaticky přihlásí na moji adresu tp (a pochybuji, že s přístupem úřadu jaký teď je, že to do porodu vyřeším - požadují abych se fyzicky dostavila a že to "nějak" vyřešíme, a neberou ohled na to, že za měsíc rodím a cesta 100km autobusem není žádný med), a budou po mě opět chtít, abych platila za odpad atd, což mi přijde nesmyslné, když jsem v Praze.
Partner má zde v Praze vlastní byt, je možné, abychom po porodu zažádali o změnu TP pro dítě na jeho adresu? Chci, aby miminko mělo od počátku veškeré papíry v pořádku. Já se na přítelovu adresu hlásit nechci už třeba jen z toho důvodu, že mám exekuci, a nerada bych, aby pak někdy k němu někdo naklusal a chtěl ho obrat o jeho věci.
Co mám pro to udělat? Stačí po porodu zajít na úřad v Praze a požádat společně o změnu bydliště? A další "problém" - přítelův byt je sice v OV ale v družstvu, nemůže s tím mít družstvo nějaký problém, že tam bude napsaná osoba navíc, ale fyzicky se tam zdržovat nebude?