Jak na ekzém u miminka na UM? Používat Sudocrem?

Zodpovězené
7. led 2019

Dobrý den,

poprosila bych o radu, až dnes jsem se dozvěděla, že by syn mohl mít kvasinku? Od 4. měsíce přibližně se mu objevilo první ložisko, kterému jsem nepřikládala na významu. Postupně to červenalo a přidávalo se další, prvně jen na ručičkách. Od dr. jsme dostali kortikoidy a lipobasi. Přišlo malé zlepšení a pak prý jen mazat. Ale začalo se to horšit. Vyzkoušela jsem jogurt a osypal se na zádech. Pak to přešlo v ekzém. Vyfasovali jsme další kortikoidy, ale ty už jsem vyzkoušela jen na jedné ruce a na druhou sudocrem. Výsledek je stejný, tak jsem zahodila kortikoidy a mazala jen sudocremem a začalo to světlat. Asi jsem pak udělala chybu, že jsem začala brzy promašťovat. Tak začínám znovu se sudocremem a navrch lipobase.

Dosud nemáme žádnou dietu, synovi je 7 měsíců a je na UM Hami, to má ráno, pak ovoce se 2 piškoty, pak masozeleninový oběd, pak mlíko a večer mlíko s kaší. Jinak odpoledne mi po mlíku hodně ublinkává. Mám zkusit mléko nutrilon alergy care? a přidat hylak? Mám vynechat mrkev? Určitě mu něco vadí, nenápadně se to rozšiřuje.

Moc děkuji za radu!! Určitě jsem to způsobila já, kojila jsem sice do 6.měsíce, ale moc jsem toho kvůli prdíkům nejedla, tak jsem to doháněla čokoládou, ale to si asi ani neumíte představit v jaké míře. Jsem prostě pitomá!!

Dobrý den,

děkuji za dotaz. Vypadá to jako klasická potravinová reakce. Na stavu kůže se u miminka velice odráží stav střev. Negativní dopad na stav střev si může nést dítě s sebou už od narození (např. porod sekcí, předčasně narozené děti, nevhodná chemická péče po narození, užívání atb, léků atd). Lékaři v těchto případech na topickou léčbu doporučují standartně kortikoidy a nějaké zklidňující promazávací krémy, bohužel málokdo z nich se zamýšlí nad složením a nad tím, jak některé vyloženě zbytečné látky v těchto produktech mohou negativně ovlivnit zdraví dítěte. Například syntetický parfém, což je mimochodem také složka Sudocremu. Vaše dítě je na UM, tedy i toto ovlivní stav mikrobiomu. Při vší snaze o maximální přiblížení se složení mateřskému mléku UM nikdy mateřské mléko nebude, je to stále jen náhražka. Byť se nutričně daří díky UM dětskou výživu alternovat, nikdy nebude mít ideální dopad na dětskou imunitu jako mléko mateřské. Ve vašem případě je ve stravě kromě UM ještě celá řada potenciálních alergenů, zejména BKM, a také poměrně dost sacharidů, které mohou napomáhat přemnožení kvasinky.

Primárně bych tedy doporučila omezit, nebo úplně vyloučit mléčné příkrmy, pokud je dítě na UM, piškoty také nejsou nutné, je to zbytečný sacharid a pouhá "výplň". Přesnídávky jsou další zdroje sacharidů. Před vysazením BKM a nasazením allergy care bych ještě zkusila úpravu stravy směrem k menší expozici mléka, případně zalternovat třeba za ovčí jogurt, pokud by vůbec nestačily masozeleninové příkrmy. Zcela vyloučit cukr. Mrkev problém dělat může a nemusí, zatím bych neomezovala, zkuste se ale zaměřit na mrkev z bio produkce, ať snížíte možné dráždění chemickými látkami ze zeleniny, v bio kvalitě za dostupnou cenu seženete mrkev v Lidlu.

Místo sudocremu zvolte netoxickou verzi zinkové masti, buď si můžete namíchat sama za laciný peníz z oxidu zinku a oleje, nebo destilované vody. Oxid zinečnatý lze sehnat i v některých lékárnách, pokud by se vám nezadařilo, tak např. zde lze objednat on-line: https://eshop.ekokoza.cz/cs/oxid-zinecnaty.html . Smíchat s vhodným jednodruhovým olejem (např. mandlový, meruňkový, jojobový - seženete v běžných drogeriích např. od Saloos) do konzistence kašičky. Nanášet ideálně na noc, nevysušovat extremně, přes den pak promazat například zklidňujícím mlékem od weledy. Zinkovku v netoxické verzi můžete i zakoupit, pokud se vám nechce s ní míchat, pěkné složení má například tento produkt : http://www.vcelarstvihorakovi.cz/prirodni-kosme... .

Pokud by takto nastavená péče neměla požadovaný efekt, zvážila bych dočasnou BKM dietu.

Prostudujte si také na netu základy protikvasinkové diety, například na Fb skupině, kde se můžete i poradit, jak stravu s příkrmy správně nastavit. Omezení by neměla být trvalého charakteru, ale začíná se cukrem a mlékem. Nedoporučuji sojové alternativy a jakékoli ořechy, pokud by se nedalo bez nějakého mléka obejít, zkuste například kvalitní kokosové. Stav pokožky mohou také zhoršovat další chemické přípravky, zejména prací prášek, aviváž, kosmetika, koupelové přísady. Toto vše bych doporučila zalternovat za NT verze, více tipů k NT praní najdete v předešlých dotazech nebo u nás na FB skupině Svět non toxic.


Přeji Vám krásný den.
Pavla