Kolik se platí za cestu sanitkou do porodnice?

snowvwhite
29. dub 2013

Chci konkrétní porodnici. Mam to jen jako variantu, kdyby jiné cesty selhaly, ale chci mít klid a vědět to dopředu. V porodnici mi dali kontakt na firmu, ale když jsem jim napsala, tak mě odkázali, že musim mít cestovní příkaz na konkrétní den a čas (což mít nebudu), nebo mam volat 155 (a ty mě dovezou do nejbližší volné porodnice, ale já chci do konkrétní jiné). Máte někdo jasno, jak to je? A jestli to budu muset zaplatit, mam mít peníze u sebe, nebo mi dají fakturu? Díky

martinatrnkova
29. dub 2013

To co ti dali v porodnici, to je na převozovou sanitku. Ta vozí nemohoucí lidi k doktorům (konkretní datum a čas) a potřebuješ k tomu cestovní příkaz, ten vydá lékař.
Ty pokud budeš potřebovat jet do porodnice, tak volej 155, ale zavezou tě do nejbližší příjmové porodnice. Neměkla bys platit nic, budeš v tu chvíli braná jako akutní.

veruska007
29. dub 2013

Já mám telefonní čísla z porodnice také na konkrétní sanitky, které vozí rodičky do vybrané porodnice. Sama jsem je nakonec nevyužila, ale kamarádka před časem platila asi 500,- a myslím, že se to platí na místě - jako taxi. Osobně bych 155 nevolala, protože Tě neodvezou tam, kam chceš rodit... a zrovna tady by mě odvezli do porodnice, kterou mi dr. vyloženě nedoporučuje kvůli nekvalifikovanosti personálu. A raději bych zaplatila soukromou převozku než se kroutit chlapovi v taxiku.

jajulin
29. dub 2013

ahoj, zrovna o tomhle jsem se nedávno bavila s bráchou, který jezdí se záchrankou po Praze. Pokud jsi v některé pražské porodnici registrovaná, neměl by být problém tě tam odvézt, i když to nebude nejbližší porodnice. Právě to odvážení pacientů a přetahování, která nemocnice je laskavě přijme, je prý v Praze velký problém. A taková rodička, která je někde registrovaná, nemocnice s ní počítá atd., to je prý práce za odměnu 🙂. Otázka je, jestli jsi registrovaná v Praze nebo někde úplně mimo.

uwinnika
30. dub 2013

A co se domluvit přímo v porodnici, kde jsi registrovaná, že jim zavoláš až to na tebe přijde a oni ti pošlou sanitku sami ?
Nevím jak jinde ale tady u nás ty převozové ambulance fungují jen přes den, rozvážejí důchodce po doktorech a tak, a jinak
pro akut případy jezdí "rychlá" a porod je akut případ a myslím, že je jen na domluvě kam tě odvezou a když řekněš že v porodnici kde jsi zaregistrovaná už tě čekají tak asi ani nebudou diskutovat.

blondynka400
30. dub 2013

V Praze to funguje jak píše @jajulin. Když máš registraci, odvezou tě klidně přes celé město. Je to pro ně jednodušší, než tě někde "udávat" . Když chceš mimo Prahu, musí to být ta nejbližší, ale i to může být problém.
Já to poptávala u soukromých společností (dvou). Napodruhé jsem chtěla jsem rodit do 130km vzdálené porodnice, takže jsem řešila i toto jako varinatu. Auto přistaví do 15 minut, bez doktora by to stálo asi 7 tis, s doktorem 10 tis. Platíš pronájem sanitky,kilometry a ještě doktora 😝 Nakonec jsem to využít nemusela a do porodnice i takhle daleko jsem dorazila bez problémů sama 🙂

duracell79
30. dub 2013

Tak třeba u nás to bylo tak, že kdybych si zavolala sanitu, tak mě odveze do nem. co spadá do té lokality kde bydlíme. Bez ohledu na to, že bych chtěla jinam, přes to,že bych byla registrovaná jinde a je to vzdálenostně skoro nastejno. Tak nevím... V Praze a jiných větších městech to bude fungovat as jinak, když je tam více porodnic...

xvitk101
30. dub 2013

Minulý týden jsem se na to ptala v porodnici, zda mohu volat sanitku, když bych byla doma sama a manžel pryč. Bylo mi sděleno, že ať si jí klidně zavolám a řeknu, že chci do konkrétní porodnice, že mě tam dovezou. Takže se dá volat normálně 155, ale zda se platí třeba ten pohotovostní příplatek (jen 90,- Kč), tak to netuším. Bydlím v Praze a registraci mám taky tady.

mafeska
2. kvě 2013

Mně to řekla sestřička na gyndě taky. Nezajímá je kde jsem registrovaná a odvezou mě do nejbližší porodnice a jako hlavní důvod mi řekla že jsou finance. Mě by vezla přesně tam kam jsem nechtěla, tak jsem požádala ségru kdyby náhodou že mě odveze. Nakonec mě vezl přítel asi v 5 ráno.
Koukám ale že takle to všude nefunguje.

ange_de_la_morte
2. kvě 2013

Taky jsem to řešila, wybrala jsem si porodnici wzdálenou 55km, spárdowě jsou další 3 porodnice blíž než ta co sem si ji wybrala, řešila jsem to kdyby náhodou manžel nestihl dojed z práce ( jezdí pracowně po celé ČR a SR) , je to přesně jak píšeš, pokud bys měla například plánowaný nástup tak ti w porodnici wypíšou žádanku na sanitu, pokud ale začneš rodit a budeš úptřebowat do porodnice musíš wolat 155 - ti tě odwezou do nejbližší spádowé ( podle okresu) porodnice která je na to wybena ( tedy pokud budeš rodit bez komplikací např. w 39tt odwezou tě do nejbližší porodnice, pokud bys ale začala rodit třeba w 34tt tak tě odwezou do nejbližší spádowé porodnice s neonatologickým centrem, které je wybaweno pro předčasné porody) .... takže pokud chceš do jiné porodnice než spádowé musíš si wzít taxíka nebo zajistit wlastní odwoz ( omlouwám se za ,w,)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru