Ahojte,
prosím vás kdo mi poradí dobré a tím pádem i vyzkoušené těsto na domácí pizzu 😉
Delam testo prakticky stejne jako @chezzie, jen ho nechavam kynout 24 hodin v lednicce.Nedelam kvasek, vse dukladne propracuji v robotu nebo pekarne a dam kynout.Kynutim v chladu se lepe rozvine lepek a testo ma dokonalou strukturu, drozdi lze dat opravdu malo, ctvrt kostky je maximum.Pecu kratce na maximum.
Doporucuji Pizza mouku od firmy Ramill, stoji cca 22,- .Vyrovna se i italske, ktera je k sehnani vetsinou jen ve specialkach.
Na dvě pizzy průměru 30 cm
Těsto: 250g hladké mouky, špetka soli, 1/3 kostky droždí, špetka cukru, 1 lžíce olivového oleje, 125 ml vlažné vody
Na čtyři pizzy průměru 30 cm
Těsto: 500g hladké mouky, špetka soli, 1/2 kostky droždí, špetka cukru, 1 lžíce olivového oleje, 250 ml vlažné vody.
Mouku smícháme se špetkou soli, uděláme důlek a do něj rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme olivový olej a zbytek vody. Zpracujeme v pružné hladké těsto, přikryjeme fólií a necháme přes noc vykynout v ledničce.
Vyválíme těsto na plech na pečící papír. Smícháme dvě lžíce protlaku, dvě lžíce olivového oleje a jeden stroužek česneku a potřeme těsto. Lehce osolíme.
Ozdobíme podle chuti. Posypeme oreganem/bazalkou.
Pečeme v troubě - horkovzduch rozpálené na 230 C, 10 minut.
ja dělám toto :
300g hl.mouka,
1,5dcl vody ( vlažné),
20g droždí nebo pul sáčku sušeného,
2 lžíce olej (olivovy nebo slunečnicový)
špetka soli a cukru
nechat krátce vykynout cca 30 minut ( lze dělat i hned), 180°C 15-20 minut, toto množství je na 2 pizzy 🙂
já mám velký problém s přesnými recepty - dělám všechno od oka, ale pizzu dělám tak že do mísy dám hladkou mouku (cca 1/2 kg), do toho udělám vařečkou důlek do kterého dám špetku cukru, tak půlku kostky droždí a zaleju troškem vlažné vody. Nechám pár minut vykynout, potom osolím a míchám a přilévám vodu aby to bylo tak akorát. A potom to dám teprve pořádně vykynout, tak minimálně na půl hodiny. Pak z toho vyválím opravdu tenký plát (z tohoto množství tak na dva plechy) a potřu kečupem naředěným vodou a kapkou oleje a na to co hrdlo ráčí🙂
Ahoj, já dělám pizzu (a mnoho dalšího, zatím se vše povedlo) podle Majkla. Je to Kanaďan a na Youtube má svůj kanál "Vařte s Majklem".
Já dělám pizzu podle receptu z kopečku
http://unasnakopecku.blogspot.cz/2013/07/pizza-...
1 kg hladké mouky
500ml studené vody
50ml olivového oleje
1 lžíce soli
1/4 až půlka kostky droždí
Já to vyvaluji na plech, takže z uvedeného množství mám 6 bochánků, které dotenka vyválím.
Paní z Kopečku vyvaluje na kulatý plech na pizzu, takže má 8 bochánků.
Přítel je z ní absolutně nadšenej, prý lepší pizzu nejedl.
moje špaldové celozrnné - http://www.skritcikuchyne.cz/2014/12/pizza-z-ce... ... už mockrát vyzkoušené 🙂
Od Cuketky, luxus..s pizza moukou od Ramillu, maj ji i v Tescu, kynuta v lednici je snad ještě lepší než udělána hned po vykynuti. Potiram též směsi protlak+drcený rajčata z plechovky, 1 malý česnek.strouzek, olivac, sůl pepř, bazalka+oregano /já to rada dohromady, jsem divná/..a třeba mozarellu. Pecu na 250 do zlatova, tenouckou.
250g hladké mouky, 1/2 prdopeč, 6 lžic oleje,150 ml vody.
Dělám tuto:
360g hladké mouky
180ml vody
sušené droždí cca 5g (necelý sáček)
lžička olivového oleje a lžička soli
mělo by to kynout minimálně 24 hodin v lednici. Takže se těsto musí dělat den dopředu, ale zabere to tak max. 10 minut, spíš méně. A pizza je výborná. S jinými těsty nemám zkušenost, tohle bylo první co jsem zkusila a jsem spokojená.
Holky a pečete to na plechu, jako buchtu? Nebo jak s těstem dál pracujete?
@silvapokorna Já si těsto vyválím rovnou na pečícím papíru, mezitím dám rozpálit plech do troubu, pizzu obložím a sázím rovnou na rozpálený plech. To zaručí křupavost a je rychleji upečená.
@xpila v pravé pizze nemá co dělat ani droždí. Osobně tedy nevidím rozdíl mezi práškem do pečiva a droždím 😝
@xpila Juuu, děkuji. Myslím, že o víkendu bude u nás pizza 😀
@blondynka400 dyť to nevadí. Nejde o to mít pravou pizzu, ale fajn jídlo. Každému vyhovuje něco jiné. 😲
@silvapokorna to je jasné, o tom se nepřu. Jen jsem nepochopila, proč někdo "uráží" prášek do pečiva do pizzy, když tam nemá co dělat stejně jako droždí 😉
@blondynka400 A co je podle tebe pravá pizza? Mimochodem pokud nevidíš rozdíl mezi práškem do pečiva a droždím, tak rovnou napiš, že pizza se dělá z rohlíků jako Hruška 😝
@xpila pravá pizza je pouze z mouky, vody, soli a maličko olivového oleje. Italovi předložit pizzu s droždím, hnal by tě jako divokou sviňi 😉
Do pizzy v tom fakt rozdíl nevidím 😀 Můžeš mi tedy prozradit, v čem ten rozdíl je? To by mne fakt zajímalo 😀
@blondynka400 Aha, tak to je fakt zajímavý, že i Italové dávají droždí. Ale to je fuk, nehodlám se s tebou dohadovat, ty to očividně víš líp než Italové.
@blondynka400 zajímavé - a proč potom ale italské kuchařky (např. Marcella Hazan, The Silver Spoon), uvádějí v receptech droždí?
@xpila žila jsem tam 3 roky, ve měste, kde pizza vznikla 😉 Takže ano, vím to.
@katyxq na severu Itálie se do pizzy dává kde co, a to i bohužel na ní. Není jedna italská kuchyně, je to hodně odlišné od regionů. Ale od Říma dolů kvasnice v pizze ve slušné restauraci nenajdeš a místí Ital by to ani nepozřel.
@blondynka400 a stejně tak se v některých místech ĆR jedí třeba bramboráky se šlehačkou a borůvkama a jinde by to nepozřeli a dají si ho s uzeným a zelím ... stejná logika, oboje je to česká kuchyně, taky má své regionální zvláštnosti, ani jedna z možností ale neznamená, že je špatná
@blondynka400 Proto jsem se tě i ptala, co je podle tebe pravá pizza. Droždí se používá, jen na rozdíl od českých receptů ho dávají minimum, protože používají dlouhodobou fermentaci. V tom je ten rozdíl. Já zas vím tohle a mám to potvrzené od mnoha Italů 😉
@katyxq pizza Margarita je vyhlášená jako národní jídlo a je zde i přesně popsáno, co zde má být a co ne. Droždí tam prostě nenajdeš. To je fakt. Jestli si to s tím chcete dělat, klidně. Dej te si na to eidam a je to. Je to každého věc. Mne jen fakt zarazilo, jak někdo může na někoho takto vyjet kvůli prášku do pečiva, přitom sám dělá to samé 😉 Ps: fakt by mne zajímalo, kde se jedí brambodáky se šlehačkou a borůvkama 😀
@xpila tak to znáš asi jiné Italy než já 😉 Jak jsem naspala, v některých částech ho dávají, ale v pravé "národní" pizze prostě není. Nic víc nic míň. A tím končím, nehodlám tím ztrácet čas. Není to přeci perník ne? 😝 😀
@blondynka400 Jenže to je právě to, co je to tvoje "národní". Je to jak se svíčkovou, se vším. Někdo ji zahušťuje moukou, někdo ne. A taky to je národní jídlo 😉
A srovnávat prášek do pečiva a droždí opravdu nejde...
Ja delam tohle:
450 g hladké mouky
5 g cukru
1/4 kostky droždí nebo 4 g sušeného droždí
kávová lžička soli (7 g)
20 ml olivové oleje
220 ml vody
Z 50 ml teplé vody, cukru a droždí si uděláme kvásek. Mezitím smícháme mouku se solí, přidáme vykynutý kvásek, olej a vodu.
Uděláme vláčné těsto, až se nebude lepit k míse. Lehce ho poprášíme moukou a dáme do tepla na půl hodiny kynout,nebo dáme do pekárny a necháme kynout. Po vykynutí těsto prsty rozmačkáme do formy na pizzu nebo na plech.
ozdobíme podle chuti a dáme péct do vyhřáté trouby na 220°C a pečeme cca 15 minut