Svěření dítěte do péče

wict
7. lis 2017

Dobrý den,
Ráda bych se zeptala na pár otázek ohledně svěření dítě do péče,
S partnerem, byli jsme spolu 9 let, máme tříletého chlapečka, je v podmínce za krádež a bohužel začal nejspíš užívat marihuanu, dokonce mi i sám řekl, že hulí.. Bohužel žijeme v bytě, který je psán na něj a já se synem zde nemáme do dnes trvalé bydliště, do zaměstnání chodí řádně.
Já jsem po mateřské dovolené a bohužel nemohu najít práci jen na ranní směnu kvůli synovi (nejsme z Plzně), dochází do MŠ. S bydlením by to také bylo složité, ale podnájem bych určitě našla. A ještě jsem se já kr.va zasloužila, aby si miláček mohl koupit třetí auto..
Chtěla jsem se zeptat, jak se pak řeší svěření do péče, dnes se hodně prosazuje střídavá péče, ale kdyz bych s ní nesouhlasila? Nerada bych syna nechala s jeho otcem, když vidím jak se za poslední 2 roky dokáže chovat ke mě.
Moc Vám děkuji za případnou odpověď, radu..jsem vážně zoufalá, chci odejít, ale bojím se, že přijdu o syna. Pořád mi vyhrožuje, že se prosadí a já už malého neuvidím Bohužel rok se snažím žít s tím, že jsem s chlapem jen kvůli dítěti, ale skutečně to nejde vydržet, psychika trpí a fyzické napadení už bylo také.
Je případně možné si na sociální odbor zajít i osobně a dozvědět se více informací, aniž by se o tom nedozvěděl chlap? Moc děkuji.

wict
autor
7. lis 2017

To, že nejsem z Plzně je tam proto, že jsem se ptala i v jedné skupince Plzeňského kraje, jen jsem si nakopírovala text. 🙄

mili_ilim_ilmi
7. lis 2017

@wict Tak na ospod je možné si zajít. Můžeš samozřejmě bez otce dítěte. Na to, zda se to otec dítěte nedozví, nelze úplně odpovědět. Za jistě situace by se to dozvědět mohl a to v případě, že bys tam řekla něco, kvůli by s ním chtěli mluvit nebo něco kvůli čemu by chtěli přijít domů na šetření. To riziko je vcelku minimální, ale neznám tě a nevím, co přesně tam řekneš. Každopádně když tam se tam přijdeš obecně zeptat, jak to probíhá a pro formuláře, tak to nikdo otci dítěte hlásit nebude. Co se peče týče, tak pokud nejste manželé a nebudete se tedy rozvádět, tak tu péči nemusíte řešit oficiálně, pokud se dokážete dohodnout. Pokud nedokážete, tak o te péči musí rozhodnout soud. Ty si pořád návrh k soudu o svěření do péče. Dítě může být svěřeno do péče jedné osoby, do společné péče a do střídavé péče. O tom, do jaké bude svěřeno péče rozhodne soud. Může rozhodnout i přes tvůj nesouhlas. Soud si bude zjišťovat podklady pro své rozhodnutí. Zájmy dítěte bude zastupovat ospod jako tzv. kolizní opatrovník. Což v praxi znamená, že si s vámi popovídat, zjistí si o vas potřebné informace, mozna se koukněte k vám domů a ne děcko. A pak sdělí své dojmy soudu. Soud pak rozhodne. Pokud dojde ke svěření dítěte do péče jedné osoby, lze upravit i styk s druhým rodičem. Dále je fajn si vyřešit výživné. Tohle je jen tak ve zkratce, nevím, co přesně tě zajímá, tak se ptej kdyztak dál a já se pokusím odpovědět. Jinak doporučuji promyslet, kde budete s děckem bydlet, z čeho budete žít, kdo bude dítě hlídat atd.

wict
autor
7. lis 2017

@mili_ilim_ilmi
Sama nevím na co se mám ptát.
Jsem v situaci, kdy nevím co mám dělat. Malého miluji z celého srdce a dýchal bych za něj a samozřejmě mu nechi vzít tatínka, ale už dva roky vyrůstá v nefunkčním vztahu a teď se to jen stupňuje. Vzdy jsem měla práci, žádné dluhy, nic..Bohužel teď dluhy mám, udělala jsem to pro partnera. Práci hledám pouze v možnostech MŠ, protože mi bylo řečeno - Ji matka, starej se..on dělá 12ky..se mnou se neomluvi na ničem. O socialce mu říct nechci, protože vín, jak by to dopadlo, doma by mě psychicky deptak o sebevraždě a podobně..a i mě fyzicky napadnout, na to však důkazy nemám..je to na dlouho, jeho jsem vytahla z fetu, z dluhů a když mělo být už vše úžasný, tak se narodil syn a on se takhle změnil.
Chtěla bych od něj odejít a aby měl malého treba na víkend jednou za 14 dní, ale to jsem asi hodně naivní. Samozřejmě vím, že je těžké žít sama s malým dítětem a o finanční stránce přemýšlím pořád..nejprve si musím najít práci, ale bydlíme v takové prd..že těžko něco seženu..pronájmy už jsou věc druhá s tím by problém nebyl.
Neodcházím kvůli jinému chlapovi, ale opravdu proto, že už nemůžu..ale bojím se, že bych o malého, nedej bože, mohla přijít, protože vím, že partner by byl schopný říkat i věci, které nejsou pravda, vyhrožuje mi tím již dlouho..

lus24
7. lis 2017

Já by jsem to tak černé neviděla. Když píšeš jakou má minulost (co se na soudě preukáže) a do toho řekneš pravdu jak se k tobě chová tak by to mohlo vyjít v tvůj prospech. Samozřejmě nějaký svedci který tě podpoří se taky určitě najdou. A o tom, že by měl na syna špatný vliv kdyby soud určil střídavou péči není pochyb. Každopádně by jsem to začala co nejdřív řešit - ideálně s nějakým pravnikem, ten ti poradí nejlíp. Přeji hodně štěstí 🙂