2,5 letý syn nechce kakat, co s tím?

alicci
18. bře 2013

Ahoj maminky,chtěla bych se zeptat jestli máte někdo doma dítě co nechce kakat? 😲 Mám syna bude mu 2,5 roku.Do 2,2 roku nebyl problém s kakáním chodil ob den max.ob dva.Prostě to přišlo a bylo.Ve stejnou dobu jsem trénovali nočník ale nenásilně čůrání klaplo. Nevím co se v něm zlomilo, začal si uvědomovat,že to umí zadržovat a ovládat a s tím začali problémy ☹ .Začal chodit co 4-5-dokonce i 6 den s tím,že 1 i 2 dny zadržoval zadupával.Už 3 měsíce se trápíme,mohlo se stát,že měl tuhé a bolestivé....ale od doby kdy to začal zadržovat tomu jdu naproti, takže ovoce,pití,omezení čoko a kakaa.Zkouším všechno možné-laktobacily, homeopatika ,švestkový kompot, hrušku, kefír....ale nic moc.Teď měl kůru s Lactulosou (to se mu to upravilo, tak že chodí ob dva dny, bobek měkký v pohodě, nemůže ho nic bolet.Prostě nechce kakat když to na něj jde tak zadupává, pobíhá řve, plače že nechce.....úplně je v transu ☹ .Pak už to nevydrží a kaká(chce jen do plíny) pak je úplně zpocenej..ale při tlačení nepláče a pak když už je hotovo tak je spokojenej.Prostě ten moment dokud nekaká je opravdové psycho.Co s tím? Kdy to přejde ?

rasha
18. bře 2013

https://www.modrykonik.cz/diskuse/detske-zdravo... tady jsme řešily něco podobného,třeba to pomůže

marton
18. bře 2013

@alicci Ahojky,tvůj příspěvěk ač to nikdy nedělám jsem musela přečíst manželovi.Popsala jsi totiž to co máme doma.A to tak detailně ☹ .My už jsme nevydrželi a byli jsme minulý týden na proktologii.Dostali jsme "jen" papír s doporučenou stravou a termín další kontroly.Máme za sebou vše co vy.Probiotika,švestky,lactulosu,kefír,čípky....a kakají jen do pleny/problém mají obě dvojčata/.Teď jsme ještě začali dávat na lačno vlažnou vodu.Klukům to nechutná a nepomáhá.To že chodí do pleny je prý v tomto věku normální.Jinka čůrají na záchod.Nepomohla jsem ti,jen víš,že nejsi sama.A jak píšeš,je to psycho.Pro všechny.

ija1
18. bře 2013

taky jsme to meli, trvalo to asi 2 mesice, ale proste kefiry, probiotika, svestky....porad a porad..................
a u nas pomohlo vysvetlovani, a kdyz uz ji to orpavdu bolelo, proste jsme s ni sedeli u nocniku a povzbuzovali.....i kdyz to bylo fakt na nervy psycho kdyz brecela ze ne ne....a pritom to slo............. jedine vydrzet, to prejde..........ted uz chodi sama normalne, vi ze kdyz vyleze ven rychle tak je to lepsi nez to zadrzovat a pak jit k dr.

alicci
autor
19. bře 2013

@rasha díky nahlédnu 🙂

@marton tak to je mi vás líto,že to máte double.Hodně nepříjemná záležitost,kdo nezažije-nepochopí.My se taky báli aby neměl nějaké zdravotní problémy ale je to spíše v hlavě.Dětská doktorka nám dala homeopatika a doporučila laktobacily ale to vůbec nefungovalo,sama jsem šla pro Laktulosu a je znát zlepšení.Hovínko normální,žádné tvrdé kozí bobky.Pravděpodobně jde o období ale je to strašně stresující. 😒 Občas jsme použili i čípky,protože zadržoval dlouho a bolelo ho z toho bříško,což je logické. Četla jsem i psychologické hledisko,že to některé děti dělají že trestají své rodiče a taky že to je jejich majetek a nechtějí ho dát.Za psychologem bych spíš potřebovala jít já aby mi poradil,jestli to řešit, řešit s malým nebo jestli jo mám nechat se s tím vypořádat. 🙂 Zjistila jsem,že čím víc jsem to řešila a šla tomu naproti tak to lepší nebylo.Určite dejte vědět jak jste na tom a jestli je nějaké zlepšení.Ps. jedna maminka mi radila ješte zkusit Hylak forte.

@ija1 to je super,že to máte za sebou.Malého to nemůže bolet,nemá tuhoše,spíš je toho objemově víc,za ty dny.Na nočník ho nedostaneme kakat ale to není důležité-to pak přijde samo až začne normálně.

Všem vám dìky za reakce

marton
19. bře 2013

@alicci na proktologii jsme šli ,že jsem fakt už měla strach abychom něco nezanedbali.Tím spíš,že jsme vyzkoušeli co se dalo.Dál už tomu necháme volný průběh.Dnes jsem do nich ráno narvala ovesnou kaši.No narvala,nemusela jsem jedli ji jak diví.Tak jsem zvědavá co z toho bude. Vy se taky držte 🙂 .

alicci
autor
19. bře 2013

@marton je mi to úplně jasné, člověk má obavu aby něco nepodcenil 😖 Dnes radost v neděli bobek(drama)a dnes bobek - ale zajímavé - byli jsme na návštěvě a tam to přišlo - to už se nám stalo po 2,že jsme nebyli doma a mělo to o hodně lepší průběh - všechno kratší - prostě neměl možnost se tam nějak projevovat, navíc ho čapla ségra tak,že se nemůže hýbat do polohy čůrající holčičky( nad kanál)a za chvilku byla pohoda 🙂 Každopádně pokud v tom není opravdu zdravotní problém, tak se s tím budeme muset poprat.Čím bude kakání častější, tím musí dřív pochopit,že to tak je...že to nic není.Opravdu je to unikátní porucha 😎 Včera dobral lahvičku Lactulosy....a ode dneška zase najedu na laktobacily homeopatika, panáka švestkového kompotu a min.ks ovoce/zeleniny....a uvidíme jestli si situace udrží...nebo zhorší. Přeju ať je tohle období brzo za námi.

zvirka
19. bře 2013

@marton
@alicci

Ahoj holky, naprosto náš případ, taky už z toho s manžou šílíme. Malý má 2,5. Kakáme co 2-6 dnů, hrůza. Vyzkoušeli jsme Lactulosu (bolí ho po ní bříško), jinak klasika, bez kakaa, hodně vlákniny, pít. Občas musíme dát čípek, to jsou nervy nejhorší. Na nočník ani za nic, to jsou scény šílené, jedině do plínky. Navíc, když se mu chce, tak zadržuje, chodí po špičkách. Asi budeme zas dávat tu lactulosu, byli jsme s tím i u MuDr., ale poradila to stejné, strava, lactulosa. Já už z toho mám asi větší nervy než malý. Zkusili jste knížku "Víš, co má v plínce myš?" Kamarádce pomohla, u nás teda ne, už ji čteme rok bez úspěchu. U nás vysvětlování nepomáhá, malý nakonec vždycky prohlásí "Mireček chce, aby bolelo" a to už nemám argument.

liliz
19. bře 2013

Já už jsem myslela, že jsme jediní, co mají tyto problémy. Uplně přesně jak to popisujete. Chodí po špičkách, zadržuje to. U nás už to trvá skoro rok, nepomáhá nic. Vykaká se jedině po "olejíčku". To je projímadlo, přímo určené pro děti, prý nenávykové, je v ampulce, vstřikuje se to do zadečku - Easylax. Funguje docela rychle, ale než se malý rozhodne, že to teda pustí, tak to je psycho. Řve jak tur, zpocený studeným potem, běhá u toho po chodbě, snad že to rozchodí, když už je to fakt neúnosné, musím ho chytit a přidržet v poloze s vystrčeným zadečkem. Pak už to jde a je to v pohodě, ale než to pustí - kdo to nezažil, nepochopí. Za ten rok jsem už zralá na psychinu, kolikrát u toho pláču s ním, připadám si jak pedofil, nervy mám v kýblu A se mnou celá rodina.To když se vykáká, tak je u nás svátek a to doslova, obvoláme babičky, tetičky, všichni se radují z bobku, já se raduju dokonce i z toho smrádku, no nejsem blázen? Kaká zásadně do plenky, vlastně i čurá, jak vidí nočník nebo záchod, dostává hysterák. A tak si u nás žijeme každý tak 4 nebo 5 den. Děs.
@alicci Jaké homeo? Já jsem našla jen na zácpu, ale zácpa jako taková to není. Poradíte? To jsme ještě nezkoušeli.

marton
20. bře 2013

@alicci
@zvirka
@liliz je to blbý,ale jsem ráda,že to není jen náš případ a že je to asi fakt otázka věku-období.U všech stejné.Chození po špičkách,pláč,děti spocený a rodiče taky.Tobíkovi taky pomáhá stočit ho jako čůrající holčička,Maty si nenechá na sebe ani sáhnout.Včera jsem jim dala bio ovesnou kaši s jahodovou příchutí a fakt šli večer oba.Ne bez problémů,ale šli.Dnes ji spráskli zase,tak uvidíme.
Knížku jsme nezkusili.

alicci
autor
20. bře 2013

@zvirka
@liliz
@marton nejsme v tom sami,tak si aspoň budeme moc dávat info,co kdo zkusil a jak to funguje.Holky rok?tak to by mě kleplo☹ Přesně nejedná se o zácpu jako takovou ale mají to ti naši tvorečkové v mozečku-zásek-blok-a je to zacyklené.Nevím jestli je možné,že by třeba jedno hovínko bylo kamenem úrazu,kdy si to uložili do paměti či podvědomí nebo jestli je to nějaké trauma?Ono všechno souvisí se vším,možná jsme my jako rodiče udělali někde chybu o které nevíme-nejsme si ničeho vědomi? My jsme se před tím,než to vypuklo přestěhovali, začalo mi růst břicho,učili jsme na nočník...prostě změna za změnou, všechno nenásilně ale....Je mi jasné, že všichni děláme maximum proto aby to už skončilo.Proto to řešíme.Paradoxem je ,že čím víc jsem to řešila tím to bylo snad i horší...Zašla jsem k MUDr.jenže ona mi vůbec neporadila nic nového-co bych nevěděla-ovoce-zelenina-jogurty-probiotika-pití-omezení čoko atd.Doporučila laktobacily,nějaký tip na jídla a homeopatika Graphites 9 ch(5 kul.2x denně rozpustit)Tuto kůru plus všechno možné jsem nasadila a vůbec nic 😲 Šel kakat 6 den ☹ a to jsem mu musela dát ještě čípek nebo bych se asi fakt už složila,protože jsem měla v hlavě jen bobek.Tak jsem šla pro laktulosu-ta nám hodně pomohla 10 ml po snídani-chodil ob 2 dny-nádhera až na ten tanec před výkonem 🙂 Nyní jsem se vrátila k homeo a laktobacilům a jsem zvědavá co bude dál...Prioritou je udržet bobek měkký.Budu ho brát sebou na WC...a pak se uvidí🙂 Holky to jsem se rozepsala.Taky napište co si o tom myslíte, co vám pomáhá a co vůbec ne🙂

alamo
20. bře 2013

@alicci Ahoj, necetla jsem vsechny odpovedi.
Dcera ma problemy s kakanim od necelych dvou let (ted ma 2 a 3/4). Nepomahaly zarucene rady jako ovoce, svestky, atd. Doktorka doporucila laktulozu a glycerinove cipky, ale to jsem skoro nepouzila, chtela jsem to vyresit upravou stravy.
Hodne pomohlo vyradit UM - zelezo zpusobuje zacpu. Pak take dodat kvalitni tuky (deti v dnesni dobe maji premiru bilkovin a sacharidu a kvalitni tuky chybi) - takze treba dam lzicku olivoveho oleje do hotoveho jidla, nebo pokapu olejem cerstvou zeleninu. Postupne se ji hodne zmekcila stolice, takze ji to prestalo bolet (predtim to bylo psycho, kroutila se na zemi v krecich). Akorat ze psychicky blok pretrvaval, furt kadila do plinky kazde 3 az 5 dni.
Nakonec se to dost zlepsilo tim, jak zacala chodit na zachod. Bavi ji tam sedet, ja musim odejit, takze pak tam najdu docela casto bobek - sice ne uplne kazdy den, ale parkrat do tydne jo. Nejlip, kdyby si udelala rutinu kazde rano. Takze to chce hodne trpelivosti. Drzim palce!

marton
20. bře 2013

@alamo ano,taky nám dr.doporučil vysadit UM.Kluci ho rádi pili každé ráno.Najeli jsme na čerstvé 3,5%.To teď hltají i během dne 🙂.Je fakt,že to možná malinko vliv má.

zvirka
20. bře 2013

@alicci No u nás to bylo vždy, už jako malinký se schovával při kakání do rohu, sotva lezl. Pak se to postupně zhoršovalo. Na nočník zkoušíme od roka a půl, tj. cca rok, pořád stejné, řev, šílené. Teď ho nestresuju, dám mu vybrat, jestli na nočník, na záchod nebo do plínky. Samozřejmě, že jde do plínky, pokud jde. Ode dneška začínám zase lactulosu, ráno. Míchám mu to do jogurtu, samotnou nesní. U nás je problém i s jídlem, máloco jí.

Viz příklad - malý kaká se mnou, samotnou mě na záchod nepustí, abych se zavřela. Takže si sedne do otevřených dveří přede mě a vykládá mi, co mají v letáku za slevy, to jeho oblíbená četba 😀 Ví, že mamka a taťka kakají na záchod, s taťkou už taky párkrát byl, když byli doma sami a jinak to nešlo.

Já jako malá jsem měla ten samý problém, chodila jsem i jednou týdně, akorát na nočník nebo WC, plínky nepamatuju, však víte, za nás to byla jiná doba. Ale u mě to teda nikdo neřešil, máma mi dávala pít prakticky jen černý čaj a flašku s kakaem, takže na zácpu super. Mám celkově pomalý metbolismus, taky chodím tak cca obden, takže to má určitě i po mě.
@marton
Um jsme nikdy nepili, nepodařilo se nám po kojení nasadit, žádné nechtěl. Máme večer kaši a dáváme jogurty.

alicci
autor
20. bře 2013

@zvirka jakou máš tu lactulosu?že jí musíš míchat do jídla....my jsme měli Duphalac sirup - a je to dobrý sladký - vůbec nebyl problém to do něj vpravit 🙂 http://www.medsmarket.net/product.php?productid... taky do plíny ale to nevadí hlavně že je bobek venku.....S tím jídlem je to taky na prd to tomu taky vůbec nepomůže , ideální je když jí všechno.....to je taková výhra mít dítě co jí všechno taky občas bojujeme 🙂

petule246
20. bře 2013

@alicci - já to měla podobné se starším synem, ve chvíli, kdy už neměl plínu, se bál kakat na nočník, takže to v sobě držel. Proto jsem omezila sladké, dávala hodně pít a hodně ovoce. Vysvětlovala jsem mu furt dokola, že je potřeba bobek vykakat, aby ho nebolel v bříšku a že pokud ho vykaká včas, tak je to lepší, než když si ho v bříšku nechá. A samozřejmě jsem mu slibovala hory doly, když se vykaká. A taky jsem mu dávala pravidelně plínku na odpolední spaní, aby měl možnost se v klidu vykakat - to mu pomohlo zdaleka nejvíc, že odboural stres z kakání do nočníku. No a v létě kakal nahatej na zahradě a tehdy se to nějak zlomilo.
Alfíno netrpěl na zácpu, spíš měl strach z kakání do nočníku, takže když jsme to přestali hrotit a nějak se to odbouralo samo. Teď něco podobného řeším s ml. synkem, nechce kakat do nočníku (zadařilo se mu asi 3X), tak ho nechávám v klidu kakat do plíny po odpo spaní a doufám, že se to časem zlomí taky.

marton
20. bře 2013

@zvirka no,tak v UM to tedy taky nebude 🙂 .Naše jedno dvojče se dokonce i stále kojí 😉 A mléko fakt milují.Oni vlastně mají rádi vše.Pořád by se cpali jogurtama,sýrama...Teď jsem je připravila o nejoblíbenější ovoce,banány.Teda ne úplně.Koupila jsem je starším klukům a oni tak prosili,že chtějí taky..no nedej jim 🙂 .
@alicci kluci jedí skoro vše a hodně,jedno z věcí s kterými nebojujeme 🙂 .

alicci
autor
20. bře 2013

@marton myslím a dokonce mi to MUDr.potvrdila,že kravské mléko staví ta bílkovina je na ně asi těžká. Co mám kamarádky co mají +- stejně staré děti a pijí UM tak tímto ani zácpou netrpí ba naopak kadí 1x-3x denně, každý den a někdo dokonce pravidelně ráno.Malému UM nezachutnalo.Tak jsem se vrátila občas ke kaším Sunarka.
@alamo s tím olivákem do jídla je to fakt jako prevence ale my neřešíme zácpu ale že zadržují a nechtějí kakat.😉

marton
20. bře 2013

@alicci tohle nám právě řekl dr.v Thomayerce.Že UM dělá zácpu,hlavně Nutrilon a ať pijí čerstvé,ne krabicové.A když jsem mu řekla,že jsem se bála alergie na kravské mléko, a to jen proto jaké mají problémy,u starších dětí by mě to nikdy nenapadlo,tak mi řekl,že to by musela udělat jedině dětská dr.testy.Jo a jinak,kluků to začalo v létě po dovolené.Mysleli jsme si,že je to krátkodobé jak seděli v letadle a změnili stravu ☹ .

alamo
20. bře 2013

@alicci jj, chapu, nase taky hodne zadrzovala, uz to kolikrat bylo 'na spadnuti', ale 'rozchodila to' a sla zase az za nekolik dni. Ta psychika je previt, myslim, ze casem to bude lepsi, az vic rozumove pochopi, ze do zachodu je to pohodlnejsi a navykne si na najakou kakaci 'rutinu'.
Jinak co se tyce UM - tak tam jsem mela na mysli, ze konkretne to obohaceni zelezem zpusobuje zacpu. Z podobneho duvodu jako treba boruvky ve vetsim mnozstvi, take bohate na zelezo. Co se tyce kravskeho mleka, tak to ja ji nedavam, kdyztak spis syr. Mame v rodine intoleranci laktozy a mleko ani nekupuju.

renros
20. bře 2013

@alicci Nečetla jsem odpovědi.
Jen chci vyjádřit účast tím, že náš starší to měl taky, to samé. Bez pleny byl od dvou let, čůrání pochopil, ale nastal problém s kaděním. Jedině do pleny, ne do nočníku. Prostě jako u Vás. Pak se to jednoho dne zlomilo a začal kadit do nočníku. Naprosto bez problému. U Vás se to taky spraví, chce to čas. Mně přišlo, že neumí tlačit v sedě. Musel si na to přijít sám. Ale na těch x dní, které jsme trávili neustálými pokusy o kadění, byly nekonečné! Vydrž a věř mu, on se to naučí.

zvirka
20. bře 2013

@alicci
@marton

Máme tuhle lactulosu http://www.lekynainternetu.cz/p/lactulose-al-si...
No u nás je boj se vším. Náš Mireček má totiž svoji hlavu. No po mamince 😀 Taky jsem jako malá nic nejedla. To on toho jí proti mě ještě hodně 😉

zvirka
20. bře 2013

@alicci
@marton
Nejvíc se děsím, že má jít od září do školky a tam musí umět kakat na záchod.

marton
20. bře 2013

@zvirka taky bych ráda,aby šli kluci do školky.Mám se vrátit do práce.Hlavně se chci vrátit do práce.Ale asi je do státní nevezmou.Jsou malí,mají přednost starší.A nějak nikoho nezajímá,že jsem od 19ti v jednom zaměstnání ☹ .
No ale kakat do září snad budou všichni ti naši kluci,ne? 🙂

elu
20. bře 2013

holky,my jsme na tom stejně...ve stravě to nebude, je to psychika...přechod z plen, trpí tím hodně dětí...časem se to spraví..ale je to boj, že...my když mame kakací den, tak jen dupe a dupe...bobky nemá tvrdé, prostě má z toho jen asi nějaký strach...když bylo nejhůř pomáhala tepla van a vykakala se tam...ted si myslím, že nám nezbývá než vydržet, snažit se jim pomoci a podporovat, že jsou šikulky!

liliz
20. bře 2013

No když tak nad tím zpětně přemýšlím, tak to asi začalo když jsme se přeštěhovali. Dříve kadil každý den a potom v novém tak co dva tři dny. No a pak se to asi nějak zvrtlo špatným směrem, přestal kakat, bylo to 11 dnů, to byl extrém jako blázen, mudra to nijak zvlášť neřešila, prý jogurty, ovoce a bla bla bla. Nic už samozřejmě nepomohlo až ten easylax, no a s tím kakáme do dneška. Jinak jídlem to u nás asi nebude, co ten sní každý den ovoce a zeleniny, to by musel srajdit tak aspoň třikrát denně 🙂 . UM pije už jen večer a kaše do něj nedostanu ani omylem. Jednou jsme zkusili, byl to boj do něj trochu kaše dostat, jenže skoro po poslední lžičce následovala zpětná expedice veeelkým obloukem, takže u nás žádné kaše nene.
A jinak taky doufám, že v lˇétě to nějak dáme, od září ho chci zvykat do školky na těch pár dnů a od příštího února naostro, tak aby byl šikulka. 😉

alicci
autor
21. bře 2013

@alamo kakací rutinu bych ráda.....ale až jednou až se odbourá blok.....nebude pro něj problém plína tak začnu nočník nebo pak rovnou wc.....ale asi to ještě bude na dlouhé lokte 😎

alicci
autor
21. bře 2013

@zvirka taky máme v plánu jít do školky od září-října.Máme čas....určitě se to do té doby spraví....a nebo je taky možné,že to tam pochytí od ostatních dětí .... 😉

alicci
autor
21. bře 2013

@elu je to tak ,,ta psychika..děs běs....ci člověk říká, jinak pohodové šikovné,inteligentní dítě....a potká nás takováhle záležitost.Já se s tím v mém okolí nesetkala - jako se zácpou a tvrdým hovínem jo...ale s blokem,že NECHCE teda fakt ne. Holky všem nám přeji jen pevné nervy a ať je tato fáze co nejdřív za námi a můžeme se jí jen zasmát!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🙂

alicci
autor
21. bře 2013

ps: a fakt se mi ulevilo, že v tom nejsme sami ,takže vzhůru do boje !!!! 😉

alicci
autor
21. bře 2013

@liliz jejda tak 11 dní extrém 😢 to bych ho už nenechala...i ted jsem rozhodnutá,že když se nevy... 5-6 den tak dostane glycerinový čípek (je to taky šetrné, jedná se jen o mechanické podráždění konečníku,ani se mu nerozpustí ale změkčí bobek a do 20 minut je hotovo)Fakt je to zajímavé že jídlem to není a oni předvádí takové držecí maratony.Těším se na léto - melouny, meruňky, broskve, hrozny a mraky zeleniny ....to by bylo aby se něco nezměnilo 😉