2 letá má zácpu, nic nepomáhá. Máte zkušenost?

maddla
22. kvě 2009

Prosím o radu, mám 2 letou holčičku a máme problémy se zácpou, neprve nechtěla kakat asi kvůli nějaké prasklince´, bolelo jí to, pak dva tři dny vyprazdňování bylo v pohodě a nyní už tři dny nic, nevím co dělat, nemohu do ní dostat švestkovou ani hruškovou šťávu a už se trochu bojím. Máte s někdo podobné zkušenosti? Mock děkuji!

kebulka
22. kvě 2009

Pokud ti ho sní, spolehlivě funguje broskovový kompot nebo sušené švestky.

maddla
autor
22. kvě 2009

To je právě to co do ní nedostanu 😢

marketamodra
23. kvě 2009

já to zažila s malou lehce po roce, a od té doby se snažím dávat aspon ob den strouhanou mrkev s jablkem - to funguje úžasně🙂

marketamodra
23. kvě 2009

a prdku natřít vazelínkou a posadit na nočník s teplou vodou

mysulka
6. dub 2010

Mamči, nemáte ještě nějaký netradiční tip? Zkoušela jsem už vše, co lajcký rozum radí, ale zase se trápíme s bříškem. Do minulého týdne jsme chodili kadit každé ráno s nesmrtelnou pravidelností. A teď jsme pěkně zazdění, ale stravu jsme nezměnili, tak ani nevím po čem by to mohlo být. Ale hlevně už mě nenapadá nic, jak se z toho dostat.

Děkujeme moc za radu a pomoc 😉

kalo
6. dub 2010

My se zácpou bojujeme dost často, protože dcera strašně málo pije. Můžu doporučit ovesnou kaši, ovocné šťávy pro mimina z lékárny, kompot. A nejíst banány 🙂 Hodně zdaru!! Vím, jak je to nepříjemné ☹ ☹ ☹

hellu
6. dub 2010

nám sice nepomáhá nic, jsem už objednaní do nemocnice do gastro poradny...ale jednu dobu zabíral odvar z ovesných vloček. dělala jsem ho v mléce a rozvařila do něj i nastrouhaný jablko. sladila jsem medem a malé to kupodivu chutnalo. taky švestková šťáva od hippu....jinak jsem vyzkoušeli vlákninu s probiotiky z lékárny ( přímo pro děti, firma asp) - mělo by to upravit zažívání, takže na zácpu i průjem (tak na týden to zabralo) Ale úplně nejčastěji se nás ptají na pití, jak píše kalo....takže bych na tvém místě první zkusila zvýšit dávky pití (jestli moc pít nechce, tak kup třeba džus a řeď mu ho).

mishah
6. dub 2010

Ahoj, koukám,že nejsme asi jediní, co se trápí se zácpou...dneska jsme zrovna byli na první návštěvě v proktologické poradně na Bulovce a dr kromě jiného právě radila dostatek tekutin-vypočítala podle nějakého vzorce,kolik by měl náš malý pít za den: na 13 kg cca 1700ml, ideálně tak dva litry(počítají se samozřejmě i polívky atp..)..vynechat čokoládu,kakao,omezeně bílé pečivo, promašťovat(olej, máslo), dávat kompoty..no,je toho víc, máme celý seznam + nějakou tabulku na záznamy(musíme už dávat i laktulozu a čípky ☹ )..říkala,že to je na dýl, než se to vyřeší....:-

hellu
6. dub 2010

mishah, tak to jsme na tom asi stejně. lactulosu už bereme šest týdnů, ale efekt žádnej ☹. čípky nám nedoporučili, poněvadž malá má vždycky na stolici i krev, asi si tam i něco natrhla. doktorka nad náma zlomila hůl, do poradny jsme se objednali za jejími zády..... jdeme tam ale až v půlce května, dřív neměli volný termín. už mám nervy na pochodu. jak přijde kakací den, tak je to docela krutý 😒

frog
6. dub 2010

Mysulka.taky s tím občas pěkně bojujeme a já když vidím že malá už 3 den nejde,tak jí dám ráno lžici olivového oleje.Je to teda silně nechutný,ale určitě jí to neublíží,naopak..a když to nepomůže dám během dne ještě jednu a pak už jen čekám.jednou mi šla až po 5 dnech,no hrůza,myslela jsem že jí snad praskne hlavička jak tlačila..hlavně se prý během zácpy nemaj dávaj banány no a mrkev taky není noc dobrá,ta se dává při průjmech na zastavení..

mysulka
6. dub 2010

Děkuju, zkusím ten oliv. olej a další, ten odvar taky není marný 🙂

ale hrozně mě překvapila ta tabulka na ten výpočet 2. litrů tek. za den, vždyď to má vypít dospělý člověk.

Ale volala jsem svojí MUDr., tak mi poradila pro změnu čípky, že se musí naučit s těma neduhama vypořádat, že to je běžné kolem těch dvou let a pořádně se s tím ještě neumí vyrovnat, tak by ho ty čípky měli naučit a "zpříjemnit" mu ten proces.

Tak uvidíme, zítra ještě jdeme k zubaři, před měsícem mu vrtali 2 zoubky, tak jdeme na kontrolu, tak na křesle u něj se určo zakákneme ☹ To bude boj 😨

glickaiva
7. dub 2010

a co třeba kiwi, to má projimávé účinky nebo stará babská rada každý den ráno na lačno sklenici vlažné vody, učinek se určitě projeví.

mishah
7. dub 2010

hellu: s tou krví, to měl malej taky, několikrát...ty čípky mu plánuju začít dávat ted o víkendu...bude to ale asi boj ☹ Ted nám to asi i dost naruší narození dalšího dítka..jinak na ty trhlinky mám mast Infadolan(normálně bez předpisu)-mazat po každé stolici, řekla bych, že pomáhá..Ten sirup nevím,jak zabírá,naštěstí teda Lukymu aspoň chutná.Jinak ty čípky se dají půlit-prý podélně(dřív dělali dětské,ale z nějakého důvodu je dělat přestali..)

Tu proktologii doporučuju,jen je třeba narazit na dobrého dr...my byli prvně v Motole a opravdu zážitek 😨 Hlavně díky příjemné paní doktorce..Na Bulovce jsme byli mnohem spokojenější..Tak nevím,jestli jste z Prahy??

Jo a naše dětská nás taky dlouho nikam neposílala, jen pořád dokola, že musí mít upravený režim...atp,ale posledně už jsem byla rozhodnutá a naštěstí i ona teda v pohodě žádanku napsala...(jo a i na tu Bulovku, protože se jí teda taky zpráva z Motola moc nezdála...)

mama08
9. dub 2010

Ahoj, můj starší syn měl taky problémy se vykadit a byl to teda vždycky horor, chodil třeba po pěti dnech. Upravilo se mu to zhruba až v 5 letech. Ale u něho byl problém, že už pak nechtěl prostě na ten záchod chodit a zadržoval to a bylo to ještě horší. Nám teda pomáhala bílá activia, denně jsem mu dávala dvě a švestková šťáva od Hippu. A hlavně jíst hodně zeleniny. Tak držím palce, taky jsme si tím prošli a byla to teda síla.

hellu
10. dub 2010

mishah, jsme od Mohelnice, takže si moc vybírat nemůžeme, v úvahu připadá jen fakultka v olomouci. čekací doba sedm týdnů mě trochu zaskočila, ale aspoň dali pár rad hned po telefonu a nevyžadovali žádanku od doktorky. někdo z rodiny tam snad má spolužačku, tak možná bude i milé chování 🙂.

mishah
11. dub 2010

hellu: ono je asi kolikrát lepší,když se člověk nemusí moc rozhodovat, do které nemocnice má jít.. 😉

mama08: tak to je dobrá zpráva, že se to taky někomu upravilo, kéž by to u nás taky tak bylo!!!Dělali jste proto něco:????Myslím kromě té activie(už jsem ji taky začla dávat,ale ovocnou,tak snad to nevadí?) a švěstkové šťávy(tu dáváme taky)?Zeleninu jste jedli v jaké formě?Náš malej jí teda zrovna moc nemusí,pokud to není např. v polívce, omáčce atp...

mama08
11. dub 2010

mishah, já myslím, že by se to mělo upravit samo, i doktorka mi to říkala, a znám spoustu mamin co s tím měli jejich děti problémy kolem těch dvou let a pak v poho. Jako náš mladej absolutně zeleninu odmítal a nejí ji ani dneska. Nevím jestli jsem mu ji zprotivila, jak jsem mu jí nutila. Dávala jsem mu teda pravidelně jabko a pak prostě třeba omáčku se zeleninou, ale musela jsem to vždycky rozmixovat. Ta activia by měla být bílá, já jsem teda dávala sladkou, ale lepší je ta neslazená, myslím, že je tmavě zelená a do toho jsem mu zamíchala přesnídávku. A když už nešel víc jak tři dny na záchod tak jsem mu dávala čípek a to se vykadil v pohodě, ale jak to bylo třeba 5 dnů tak to byl horor. Jako jsme třeba celej den proseděli na záchodě a jemu to nešlo a vykadil se třeba až druhej den, byl to vždycky horor, že mi teď ještě z toho leze mráz po zádech. Taky jsem zkoušeli nějaký probiotika, ale ty teda vůbec nepomohly. Doktorka mu předepsala lactulozu, ta taky nepomohla. A museli jsme omezit pribiňáky, protože ty on miloval, snědl za den třeba tři a když jsem to doktorce řekla, tak ta se zhrozila, že právě pribiňák ho prej zabetonuje. Začlo mu to kolem druhýho roku, kolem čtvrtýho už to nebylo tak strašný, sem tam zácpa a kolem toho pátýho se mu to upravilo úplně. Tak držím pěsti a uvidíš, že to bude časem dobrý.

reruna
13. dub 2010

Ahoj taky jsme od druhých narozenin bojovali se zácpou, pomohl nám Duphalac, využívali jsme tu jednu lahvičku a od té doby dávám každé ráno do mlíka Lactobacílky baby a taky dávám pozor na stravu, žádné banány a minimum rýže a vařené mrkve nebo brokolice. každý den bílý jogurt s živýma kulturama nebo neslazená bílá active, ovoce, zelenina - naštěstí syn má rád. No a pořád nutím pít, s tím máme problém, ale má rád polívky.
A je to hoooooodně o psychice a pravidelnosti, u nás to souviselo s narozením sourozence - šok, velká změna ....
Když bylo nejhůř , dala jsem půlku glycerinového čípku, to se vykadil hned, ale bolelo to, tak ted už ví, že po svačince nebo po obědě se jde kakat nebo když se nevykadí sám, dostane čípek a to on nechce...
Te´d se to upravilo a chodí pravidelně každý den, doufám, že se to zase nějak nepokazí, už to nechci zažívat znova, tak přeju hodně trpělivosti všem, co máte stejný problém

zuziik
30. kvě 2010

Ahoj všem, jak to tady čtu, tak jsem rada, že nejsme jediný. Minulý týden nás hospitalizovali kvuli akutní zácpě. Malá kakala jednou za týden. Je ji 2,5 roku. Máme přisnou dietu + laktulozu. V utery dostala v nemocnici klystýr a dodnes nekakala, nemela ani zadny kakao, cokoladu, nic co stavi......ale to piti. Dostat do ni aspon vic nez 500ml tekutin denne je nadlidskej ukon. Už nevím jak s tim bojovat......ale snad se nám to podaří. Ona se totiz boji, že ji to bude bolet a tak to zadrzuje. ☹

barborabarbora
18. čer 2010

@kalo

Ahoj Proč nejíst banány ????

barborabarbora
18. čer 2010

@reruna
Ahoj.

Mám syna 2,5 roku. Neumí kakat do hrníčku (čůrat v pohodě) a vyžaduje plínu. Pokud mu ji nedáme, kakání zadržuje a to dokonce i týden. Je to hrůza. Také jsem mu zkusila dát čípek (1/2 ) ale to ječí jako pavián,ale většinou se vykaká. Nejsem si jista zda tak malému dítěti lze dávat čípky pravidelně. Pije spíše méně a jí také docela málo. Takže se motáme v bludném kruhu. Jsem překvapena, že uvádíte, že při zácpě ne banány a ne mrkev. Myslel ajsem si pravý opak. ???

barborabarbora
18. čer 2010

@zuziik
No to je hrůza. Mám úplně to stejné se synem, téměř 2,5 roku. Nechce kakat do hrníčku, zadržuje to (i týden) potom se například po čípku vykakaá ale bobek má velký a prcka ho bolí. Takže se bojí a stále dokola. Pije docela málo a ačkoli velice chápe a dost mluví, nemohu mu "vysvětlit" že musí pít a kakat pravidelně. Jak jsem si četla že jste byli dokonce hospitalizováni, jímá mě úplná hrůza..........

hancazivocich
19. čer 2010

ahoj,
máme stejný problém - od narození trpí na zácpy... V nejhorší situaci to řešíme glyc. čípkem (na radu mudry), problémy s pitím jsou taky, ale někdy překvapí a lohní...
Jinak - když rostou zuby, rýma, nebo nějaký jiný problém - trpí na zácpu a prdíky. Pomáhá švestková šťáva - od Hippu nebo Hamánku, švestkové přesnídávky, mrkev - jen strouhaná, nevařená. Vařená staví, banán staví... Jo a pomáhají i hrozny - ze strachu z křečí jsme je loupali, ale pomohly.

reruna
19. čer 2010

@barborabarbora banány a vařená mrkev, rýže, brokolice, borůvky, maso,bílé pečivo,to jsou potraviny,které obvykle staví, dávají se proti průjmu, u někoho to tak nemusí působit, ale většinou to tak je. při zácpě se doporučuje hlavně čerstvé ovoce (jablka, hrušky, švestky, nebo š´távy z nich), syrová zelenina, ovesné vločky a hodně pít, to je u ás taky problém. teď jsme bohužel prodělali střevní chřipku, takže se ná to zase zvrtlo 😠
s tím kakáním do plíny jsem to už slyšela, že to tak někdy je...
čípek dávat jen v krajním případě (1/2), ani dospělí by to neměli užívat pravidelně
v nemocnici bych taky nechtěla skončit, to musí být hrozné

zuziik
21. čer 2010

tak píšu po nějaké době. A vypadá to, že jsme se zpravili. Dceři už nedává, žádné kakao ani čokoládu, protoze ta hodne staví. Má sice jeste tu Lactulosu, ale kakame v pohode. tak jednou za 3 dny a neplakame a konsistence je úplne v pohode. Uvidíme, jak to bude pokračovat až vysadíme tu lactulosu. Pokud s tim máte dlouhodobé problémy, tak doporučuju zajít za doktorovi. nemusí Vás hospitalizovat, ale aspon Vám řeknou co a jak, a třeba taky daji tu lactulosu, která jim pomuže, užívá se dlouhodobě, takze si děti zvyknou ze kakani neboli. Ja jsem nakonec rada, že to takhle bylo, protože abych se takhle trápila další min další půlrok třeba to by byla hrůza. Sami víte, jaké to je, kdyz Vaše maly chce kakat a hrozně u toho pláče a vy mu nemuzete pomoct.
Držim palce všem, co mají s tímto problémy. !!!!!!

paja
23. čer 2010

Ahojky, taky přidám svou zkušenost. Malý mi v roce a půl začal trpět na zácpy. Jednou zatvrdnul, bolelo ho to a pak každou stolici zadržoval tak dlouho až zase zatvrdnul a pořád tak dokola... Lila jsem do něj Lactulosu, která teda většinou zabrala - někdy ale až po několika dnech ☹ . Byli jsme z toho dost nešťastní. Nakonec se to tak nějak vyřešilo samo - ve třech letech začal mít rozum a nechal si vysvětlit, že kakat se musí, že je to zdravé atd. a teď už je vše OK, chodí třeba i 2x denně 😉 (raději klepu, abych to nezakřikla). Pravděpodobně to byl teda psychický problém. Je pravda, že teda bojujeme s plínkou, protože on na to své kakání potřebuje mít klid a nejraději kaká u hraní ve svém pokojíčku, takže záchod odmítá. Nechci ho nutit násilím, aby mi zase nezatvrdnul. Takže tomu nechávám volný průběh, objednala jsem mu prkýnko na WC a postupně ho nenásilně budu přesvědčovat, že už je velký kluk a že musí chodit na záchod. Jednou se to určitě povede 😉 .

paja
23. čer 2010

Jo a ještě jsem zapomněla - Honzíček miluje kakao, což byl problém. Museli jsme ho vysadit a začala jsem ho "šidit" pouze teplým mlékem a cukrem. Pokaždé když mlíčko vypije, tak už volá, že chce kakat 😉 .

jitina
20. črc 2010

Ahoj maminky,chtěla bych se zeptat,mému synovi jsou 2 roky,už asi měsíc jsme bez plínek a do té doby,když měl plíny měl stolici aspoň jednou denně,bez plínek ze začátku to bylo jednou ob den,což bych z toho tragédii nedělala.
Ale teď poslední dobou prostě se nějak sekl a nekakal už 4 den a tohle je podruhý,předtím to bylo taky po 4 dnech,ale to jsem mu dala lactulozu-na zácpu,protože švestková šťáva nezabrala,ani jogurty ,no prostě nic ☹ .Je třaba možné,že všechno stráví,tak nemá co kakat,protože on nemá žádné potíže,že by ho bříško bolelo,ani nafouklý není.Větry normálně odcházejí,já jsem z toho trošku vykolejená jestli je to normální?!Předem děkuji za odpovědi. 🙂

jindri
20. črc 2010

@jitina: to možné není, vždy je nějaký odpad. Zavolej si svou dr, co ti poradí. Každopádně už bych to nějak řešila, 4 dny je dlouho.
Mě malá min. týden nekakala 3 dny ze změny prostředí, volala jsem si dr a poradila mi glycerinové čípky, dát by se měla třetinka.

renat2
20. črc 2010

Ahoj holky, já přidávám zkušenost, malý nekakal už při kojení, ale to jsme neřešila se slovy, že je to normální, pak při přechodu na příkrmy (mu ale dlouhé intervaly zůstávaly a pak se trápil, jak byla stolice i tvrdší. Čípky jsem dávat nechtěla, občas zabral baby calm, ale to spíše výjimečně. Pořád jsme kojili, já začala brát kapičky a najednou se to srovnalo (a to jsem je opravdu užívala jen já), takže jsem to vyřešila takto....jsou přírodní, vím, že většinou chodí zácpa ve dvou letech, tak vím, že mu je budu dávat taky.
Ale tyhle teda fakt ťuk ťuk zabraly a srovnaly mu to...jsou přírodní, olejíček...

dneska jsem to akorát řešila s kamarádkou, malýmu je rok a má s tím hodně velké problémy, stolice hodně tuhá, po hodinách tlačení nic, byli s tím x krát na chirurgii ☹ tak snad mu taky zaberou. Je to fakt hodně časté..

Přeji ať je brzo po problémech 🙂