Psychický blok s vyprazdňováním u 2,5letého prcka

mujrisa
25. srp 2014

Ahoj,mám problém s mým 2,5 letým synkem .Z ničeho nic,ze dne na den mi začal odmítat "dělat bobek" na záchod i na nočník. Je už půl roku přes den úplně bez pleny a před tím s tím problén neměl.V pohodě si řekl...Momentálně stolici i několik dnů zadržuje a když už je to nevyhnutelné tak s hysterickým řevem to pustí do kalhot. Netrestám ho za to,ale nevím jak ho přesvědčit aby začal opět chodit normálně na záchod. Nemáte některá podobnou zkušenost?

abecedka
25. srp 2014

já ano, držela to i týden. Začla jsem dávat za odměnu bombonek, a je po starosti. Chodí každý den. Před tím plakala, že ji to bolí. Ted pokaždé řekne, a už mě to nebolí maminko.
Pěkně jsem s ní o tom mluvila, o každém zvířátku co jsme potkaly jsem řekla a ono taky kaká, každý den a tak....

sikulik
25. srp 2014

Máme podobný problém, už jednou jsme to překonali, asi před rokem a teď, díky průjmům, jsme se k tomu zase vrátili. Malej to drží v sobě několik dnů a když už není zbytí, bobek už mu pomalu vylízá sám, tak si ho tam ještě zacpává zpátky. Taky potom volá, že ho to bolí a další kakání opět zdržuje, aby ho to nebolelo. Vysvětluju a vysvětluju, ale mám pocit, že mě nechce poslouchat anebo řekne, že nemám pravdu. Je to boj na delší dobu. Momentálně se nám trochu daří, za každé kakání dostává kokino nebo lízátko. Někdy se sekne, ale někdy se nám daří každý den. Synovi jsou 4 roky.

madulinka
25. srp 2014

Ahoj, trápila jsem se s tím samým u malé asi od června.. Ze začátku brečela, že ji to bolí, když dělá bobek. Byla celá spocená a nervózní, když měla "jít na věc". Musela jsem ji objímat, abych ji alespoň ulevila, ale cítila jsem se bezmocná.. Opravdu měla hodně tvrdou stolici. V lékárně jsem jí koupila lactulozu, ale, že by nějak extra zabrala, to se mi nezdá. Vždycky jsem chtěla, aby chodila každý den, když šla každý den, nebylo to tak hrozné (když šla ob den, byl to hrozně tvrdý bobek - omlouvám se za podrobnost).. Několikrát tam měla i krev, jak se při tlačení "natrhla".. Takže jsem se hodně soustředila na to, aby pila. Kupovala jsem taky často švestky, nektarinky, broskve, meruňky. Ty by měly měkčit stolici.. Musela začít jíst třeba jablíčko a ostatní ovoce (a zeleninu) se šlupkama, protože jsem říkala a myslím si, že i to jí pomůže.. Teď poslední 2-3 dny je to lepší. Naštěstí už u toho nekřičí bolestí, jak kdyby nám měla zbourat byt. Pevně věřím, že se jí ulevilo (dávala jsem jí probiotické kapky Biopron (ale nevím, jestli pomohly ty). Doufám, že tohle období máme za sebou a bude to jen lepší.. Za týden nastupuje do školky, a nechci, aby podstupovala další stres ohledně toho, jestli tam s ní někdo bude mít čas jít udělat bobek, protože bolestí brečí (je mi jasné, že čas na to učitelka mít nemůže).. Přeju, ať to u vás taky brzo přejde... zjišťuju, že teď jsou tyhle problémy u dětí mnohem častější než dřív.. A nemyslím si, že bych malé dávala nějakou nezdravou stravu ☹

mujrisa
autor
25. srp 2014

@madulinka že by měl nějak extra tvrdou stolici to u nás problém není.On má problém v tý svojí malý makovičce ☹

helcenka
26. srp 2014

@mujrisa - takový problém jsem měla s dcerou starou 2 a třičtvrtě roku. Nešla i třeba 8 dní a pak už to samozřejmě nešlo ani vytlačit bez tvrdého bobíku, který ji poranil a bolelo jí to. Vůbec si nejsem vědomá, kde se to vzalo, proč začala najednou kakání zadržovat. Pak už samozřejmě kakat nechtěla vůbec, protože jí to bolelo. Začala jsem jí dávat Duphalac, na změkčení stolice, aby už neměla tvrdé bobíky a každé ráno šťávu ze švestek nebo meruněk na lačno tak decku. A samozřejmě vysvětlování a přesvědčování... Když nešla tři dny, dostala kousek glycerinového čípku. A tady se to zlomilo, protože řvala, jen čípek viděla, za žádnou cenu ho nechtěla a jak jsem jí ho šoupla do zadečku, tak se ho snažila vytlačit a zároveň se i vykakala. Tak jsem jí vysvětlila, že pokud čípky nechce, musí začít kakat... Takže každý den to zkoušela, tlačit a pokud vytlačila malý bobík, měla radost, že nedostane čípek... A taky jsem vymyslela povídačku, že v záchodě je "hovňousek", který čeká na naše hovínka.
Výsledkem bylo, že po měsíci takovýchto procedur malá kakala každý den... Už je to půl roku, co je to v pohodě. Kaká každý den, někdy obden. Pokud jeden den nejde, tak jí druhý den připomenu, že nekakala, tak se musí vykakat nebo bude mít zase nemocné bříško. Tak se ten den vykaká... V září nastupuje do školky, tak snad bude všechno v pohodě, má to i od doktorky v evidenčním listu do školky potvrzené, tak snad budou učitelky obezřetné. Protože syn neměl se zácpou nikdy problém, jen když nastoupil do školky, tak jako tříletý řekl paní učitelce, že mu špatně utřela zadeček, a že ho to bolí a ona jako profesionálka mu řekla, že když je tak chytrej, ať se utírá sám. Způsobila mu tím trauma na 2 roky, kdy ve školce za žádnou cenu nechodil na záchod, držel to a odpoledne jsme nemohli ani doběhnout domů, jak se mu chtělo. A to už se dávno uměl utírat sám. Nejradši bych jí nafackovala.
Jinak doktorka mi říkala, že pokud bude chodit kakat na záchod, tak by neměla mít nohy ve vzduchu, ale vždycky zapřené, protože správně při vyprazdňování nefungují svěrače...

zizala79
26. srp 2014

@mujrisa vím, že to pro tebe asi bude krok zpět, ale proč mu tu plínku nedat? můj syn (už mu byly tři, ale plínky měl dost dlouho i na čůrání, teprve před asi čtvrt rokem jsme je odbouraly) udělal jednou bobek do nočníku a jednou malý do záchoda, ale to omylem, a hrozně se toho vyděsil. na kakání má plínku a nehrotím to, jednou se to naučí. já vidím, jak se tím trápí, i to zkoušíme chodit na záchod, ale vím, že jak už potřebuje moc, tak uteče a rychle rychle chce nasdit plínku a pak šup a je to ve vteřině, ale do záchoda též "nemůže". nechci ho "týrat" a nechávám mu tolik času, kolik potřebuje

baris
26. srp 2014

@mujrisa Ahoj,

my už to naštěstí máme za sebou, ale od cca necelého roka do 4 let jsme řešili zácpu.

Jak jsem již psala - katuška se před rokem blokla a konec. Zadržovala stoli týden a pak to šlo jen pomocí projímadel. Podle dětské psycholožky se nedá většinou přesně zjistit, co jim v hlavičce přepne, že si začnou sami způsobovat zácpu. Ale zjistí, že díky tomu mohou ovlivňovat své okolí. Po čase to už bohužel není o ovlivňování, ale že to bolí jak ..... se vykadit.

Mé rady a poznatky:
- NEMLUVIT O TOM. Obzvlášť ne před dítětem - dáváte mu tak pocit, že tak vás tím může ovlivňovat a že to funguje dobře. Po vykadění JEN POCHVÁLIT, výsledek týdenního snažení nefotit, nevykupovat hračkářství ... Stačí jen ta pochvala, říct mu, že je šikovný a dále se o tom nebavit. I my jsme vykoupili málem celé hračkářství, slibovali hory doly, za to že se vykadí ... Po radě psycholožky jsme už jen pochválili a tečka.

- koupit si Forlax 4g (už je volně prodejný). ze začátku jsem Katušce dávala 2sáčky každé ráno. Má za úkol změkčit stolici. Brali jsme ho přes 3 roky. Neboj, není návykový, ani nijak neubližuje. Jen změkčuje stolici.

- koupit si easylax - dětské projímadlo - je to pidi ampulka, která se dává do zadku (je tam olejíček). Slouží k rychlému změknutí stolice - většinou se do 30minut vykadila.

- strava s tím nemá zase až tak moc společného. Ze začátku jsme ale najeli na striktní dietu - vše, co by mohlo způsobovat zácpu jsme vyřadili a výsledek byl stejně nula - zatla a konec. Kupovali jsme a vyráběli švestkové, hruškové ... šťávy ...

- pro jistotu se objednat na dětské gastro (musíš mít žádanku od dětské dr.). udělají testy, zda nemá náhodou nějaké střevní problémy. Pokud bude vše OK, budete to řešit pomocí léků - většinou se to řeší forlaxem, mohou ti předepsat Yal - lepší projímadlo.

No a pak se to chce obrnit trpělivostí, protože nic jinmého než čas nepomůže. Pokud to není dané nemocí, tak nic jiného než čas nepomůže. ať mu to docvakne, že to dělat nemusí, tak nepomůže nic.

Doufám, že ti to alespoň trošku pomohlo. když tak ještě písni, co potřebuješ vědět. Je to boj, kdo nezažije nepochopí. Nejhorší je tlak okolí - musíš s tím něco dělat, to není normální, musíš dávat ovoce, musí mít pohyb ... Řid se svým vlastním rozumem, ber dítě takové jaké je - musí mu to docvaknout samo a to nijak neuspěcháš ale oddálit to můžeš o dost dloluho.