Jak nejlépe postupovat při zařizování kuchyně?

pratensis
20. lis 2014

Ahoj, děvčata, diskusi na podobné téma jsem tu nenašla, takže zakládám. Momentálně řešíme, od čeho se odrazit. Máme holou místnost, kde si můžeme zavést rozvody a přípoje všeho, kam bude potřeba - čili ideální výchozí stav. Ale jak dál? Umíme si představit, že kamkoli přijdeme do kuchyňského studia či prostě k dodavateli linek, tak nám poradí, udělají návrh atd. Ale schází mi mezikrok - jak se zorientovat v kuch. studiích/ poskytovatelích, abychom věděli, co nabízejí a za jakou cenu? Přece si člověk musí nějak vybrat, než někam vyrazí, ne? Anebo musíme individuálně ty dodavatele oslovit a nechat si od každého zhotovit návrh a cenovou nabídku? To mi přijde hrozně zdlouhavé... ☹ Aspoň třeba jen mít hrubou představu, jaké typy kuchyní na trhu v ČR vůbec existují a kolik tak stojí, abychom mohli udělat základní výběr, co se nám opravdu hodně líbí/nelíbí a na co máme/rozhodně nemáme finance... 😉 Teď je spousta různých vychytávek, jak co vyřešit prostorově, jak co v kuchyni zorganizovat... ne všichni nabízejí všechno a za stejnou cenu... a taky ne o všem člověk ví, že to vůbec existuje a má se po tom shánět... Jak jste to řešily vy?

myskin
20. lis 2014

@pratensis nejlepší je si udělat nejprve nahrubo návrh sama, aby jsi měla představu co v kuchyni všechno chceš. Fajn jsou různé časopisy i speciály o kuchyních pro inspiraci. Taky si ujasni materiál z jakého kuchyň chceš. Pak si vybrat kuchyňské studio (bacha-některé chtějí jejich návrh zaplatit) a konzultovala bych s nimi svůj návrh a až bude konečný tak dají cenovou nabídku. Konečný návrh bych si nechala nacenit i u truhláře a porovnala bych ceny. Kuchyňské studio nebo truhláře je nejlepší vybírat podle referencí na netu a ještě lépe na doporučení přátel. Bratr má kuchyň od Hanáka a bratránek kuchyň Koryna a nemůžou si stěžovat. Já mám kuchyň od truhláře a jsem taky spokojená. Vždycky je nejlepší mít určitou představu, v kuchyňském studiu podle ní udělají návrh. Udělat si definitivní návrh sama je dost náročné pro člověka který se v oboru neorientuje. Nezná doporučené výšky, rozměry, odstupy a tak.

barusha_
20. lis 2014

@pratensis na navrh doporucujem programek ikei, mozes si tam naskladat skrinky ako chces a potom je tam i 3D vizualizacia, takze si vytvoris trochu predstavu, co sa ti tam vojde, ako to vyzera a tak.. a uz budes trosku viac vediet, co chces a nechces, ked budu s tebou v studiu kreslit navrh.
tiez su fajn este nejake clanky, videa o tom, ako by vobec mala byt usporiadana - napr. pracovna plocha pri dreze atd., myslim, ze v nejakom teste na idnes v tom moc neobstali ani niektore studia, asi to skladali ludia, ktory moc nevaria.
inak mi sme nakoniec aj zvolili ikeu - ked si to postavis sama, tak cena je bezkonkurencna a kvalita (pojazdy suplikov) tiez dobra v porovnani s lacnejsimi studiami (oresi atd.)
co sa truhlara tyka, radila by som jedine nejakeho na doporucenie, videla som uz par naozaj zvrzanych kuchyni, ale bohuzial si s tym uz moc potom ludia neporadili. no naopak, ak mas tip na niekoho dobreho, vysledok moze byt super, zvlast ak potrebujete nejake skrinky na mieru.

jitavrtule
20. lis 2014

taky máme nakonec IKEA - hledali jsme levnější variantu, ale s nějakous zárukou kvality a musí se nechat, že IKEA má kuchyně opravdu vychytané (hromada vybavení, organizérů, pojezdů atd.), navíc se velice dobře skládají - je to prakticky blbuvzdorné, pěkně udělané. Jediné co vidím jako minus - menší výběr dekorů dvířek a nestandardní rozměr skříněk (hloubka 59cm), což znamená, že je problem na to napasovat jinou než IKEA pracovní desku. Resp. problem to není, ale musí se objednat na míru nestandardní šířka 70 cm, třeba v Hornbachu ji ze skladu nekoupíš.
Můžu srovnávat s Oresi (taky low-end) a IKEA rozhodně tisíckrát lepší. Kvalitnější pojezdy, kování, dvířka...

Jinak normální postup při vymýšlení kuchyně:
1. změřit si místnost - určit max. nebo chtěné rozměry linky, zjistit zda jste limitovaní např. výškou parapetů(my byli)
2. rozmyslet si tvar - L, U, přímá, chcete/nechcete ostrůvek
3. materiál - chcete masivní dřevo nebo vám stačí lamino/lakovaná dřevotříska, desku klasickou lamino nebo kámen a podobné dražší materiály? co za linku - obklad, sklo, lamino, umělá hmota? trvas na suplicich nebo radsi klasicke skrinky s dvířky?
4. kolik peněz chcete investovat? to vám seškrtá dost požadavků z bodu 3) :D

No a pak to celý hodíš do mailu a rozpošleš na dodavatele co si vygooglis na netu - idealne aby nesidlili na druhe strane republiky.
IKEA, Oresi, Hanak, Koryna se dají obejít kamenné provozovny.

myskin
20. lis 2014

@pratensis babička má kuchyň Ikea a není špatná v poměru cena/kvalita + všechny vychytávky a kvalitní pojezdy. Koryna je krásná ale cena je někde jinde. A jak bylo psáno výše, od truhláře pouze prověřeného, někdy jsou to vážně umělci jak Pat a Mat.

misadan
21. lis 2014

Ještě doporučuju zajít na Modrou střechu....je to pod jednou registrací a je tam přímo oddíl kuchyně 🙂

pratensis
autor
21. lis 2014

@myskin Díky moc za tipy. Hrubý nákres a představu máme, tak teď se odpíchnout dál...

pratensis
autor
21. lis 2014

@barusha_ moc děkuji - ten prográmek je skvělý tip!!

pratensis
autor
21. lis 2014

@myskin
@barusha
@jitavrtule
A nevíte, děvčata, jak je to u IKEA s atypy a nábytkem na míru? Oni asi budou mít jenom typové skříňky, ne? My máme trochu problém, že tam máme takový nešikovný výklenek (jedná se o rekonstrukci už existující stavby), který budeme potřebovat zaplnit...

pratensis
autor
21. lis 2014

@jitavrtule Díky za detailní návod. Body 1, 2 a 4 v podstatě vyřešeny, mně šlo spíš o to, kde se dozvědět, co vůbec existuje, kdo to nabízí a za kolik. Zatím se v tom trochu ztrácíme (nejsme ty typy, co sledují trendy v bydlení atd., takže jsme dost mimo)... :-/ Asi holt budeme muset sondovat "indivindy" ve studiích a u truhlářů...

pratensis
autor
21. lis 2014

@misadan Ano, jsem trdlo, asi před půl hodinou jsem to našla. Na MK a spřátelených webech se stále rozkoukávám. Děkuji za tip - třeba bude užitečný i někomu dalšímu, kdo sem zavítá...

karelparth
Odpověď byla odstraněná
Zobraz