Vaříme v parní troubě/hrnci. Jak na to?

aleachim
19. led 2010

Do nové kuchyňské linky jsem si nechala dát i parní troubu, podle článků na netu to je báječná věc, jenže v tom vůbec neumím vařit. Myslela jsem, že najdu plno receptů na net, a nic moc jsem nenašla ☹. Jasně zvládnu uvařit brambory, zeleninu, ale představovala jsem si, že bych v tom uvařila třeba kuře nebo rybu, a to nevím, jak na to.

Jestli jste ve vaření v parní troubě zběhlé a nebo máte nějaký nápad, tak šup sem s ním, ať můžeme vyzkoušet i my úplné začátečnice 🙂 .

aleachim
autor
19. led 2010

tak holky, žádná nevaříte v parní troubě???

tulanek
20. led 2010

Ahoj Aleachim,k Vanocum jsem dostala parni hrnec,takze zatim jsem tam kde ty,brambory,ryze,kureci maso na kosticky atak 🙂 ale jak prijdu na nejakou spesl dobrotu,urco s ji sem supnu 🙂 mam recept i na moucnicek,tak chci v nejblizsi dobe vyzkouset 🙂

aleachim
autor
20. led 2010

tak až vyzkoušíš, tak šup sem s receptem. Manžel se mě pořád ptá, kdy něco pořádného udělám v naší nové parní troubě..... no, zatím hledám po netu a nic moc jsem nenašla. Ale jak na něco příjdu, hned napíšu.

tulanek
20. led 2010

Tak to mame doma uplne stejny 😀 taky se me porad vyptava,kdy bude nejakej spesl recept z toho naseho noveho parniho hrnce 😀 jo jo i kdybych narazila na adresu,hned ji sem supnu 🙂

aleachim
autor
23. únor 2010

tul, tak co našla jsi něco?? Já jsem měla teď nějak moc práce, ale hned od příštího týdne se na to vrhnu a začnu experimentovat.

marquett86
20. bře 2013

Tipy na úvod
Při vaření knedlíků a bramborového těsta je třeba vymazat nádoby olejem,aby se knedlíky nenalepily na stěny. Rýže je velice chutná,když se solí a omastí kouskem másla po uvaření. Knedlíky by se měly po uvaření propíchnout špejlí a potřít olejem,aby neměly okoralý povrch. Aby z masa a potravin neodcházelo moc tekutin,je lepší je solit až po upaření.
Dušená rýže
200 g rýže
300 ml vody
sůl

Propláchněte rýži. Vložte rýži, vodu a sůl do rýžové misky. Vařte 20 minut v pařníku (rychlovazná) Rýže obyčejná nebo dlouhozrnná cca 50 min. Proto, aby se rýže nelepila, smíchejte ji s kouskem másla. Servírujte. Na konci přípravy můžete přidat kousek parmezánu nebo krájené šunky.
Čočka
Pařte předem namočenou čočku v misce a ve druhém patře mističky s vejci. Pařte asi 35 minut a pak dejte čočku do hrnce na cibulovou jíšku a nechte asi 15 minut provařit.
Špenát
Mražený špenát necháme trochu povolit a na půl zmrzlý dáme do misky na rýži,přidáme sůl,česnek,trochu mléka a kousek másla a paříme s brambory 25 min. Pak promícháme. Dá se zahustit i jíškou nebo vajíčkem.
Lečo
rajčata,paprika,cibule /může být i cuketa/
klobása
sůl,pepř,kmín
vajíčka
Do jednoho patra dáme papriku,nakrájenou klobásu a cibuli,do druhého patra rajčata,paříme 20-25 minut.Po upaření dáme vše do hrnce s troškou tuku,zamícháme vajíčka.
Vejce s nivou

vejce
niva
sůl
pepř /koření dle chuti/
Vymazat skleněné misky máslem,rozmíchat vejce s nadrobenou nivou, sůl,pepř a vložit do parního hrnce.
Plněné kapustové listy s rajčaty

4 listy kapusty, 250 g klobásového masa, 300 g rajčat, 2 šalotky, 1 lžička olivového oleje, 1 stroužek česneku, sůl a pepř
Opláchněte kapustové listy. Vložte kapustové listy do spodní misky a rajčata do horní misky. Vařte pět minut. Zchlaďte obojí. Rozkrojte klobásu (párek) na 4 kusy a porci vložte do středu každého kapustového listu. Zabalte jako balíček. Vložte plněné kapustové listy na rošt misky s držákem a poduste 20 minut. Oloupejte rajčata, odstraňte zrnka a nasekejte. Do kastrolu nalijte olej a přidejte krájenou šalotku a česnek a poduste. Přidejte rajčata. Ochuťte. Pomalu vařte 10 minut. Podávejte plněné kapustové listy s rajčaty
Dušená jabka se skořicí

1 kg jablek, 1 lžička skořice v prášku, 100 g cukru
Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Poduste v pařníku se skořicí. Vyndejte jablka a vypracuje pyré. Přidejte cukr.
Mokrý čokoládový koláč

125 g čokolády, 125 g másla, 4 vejce, 100 g moučkového cukru, 100 g mouky
Obložte rýžovou misku fólií. Rozdělte vejce. Rozšlehejte máslo. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, vmíchejte do másla a do vaječných žloutků. Přidejte cukr, mouku a sníh z bílků. Nalijte směs do rýžové misky. Zakryjte misku fólií a položte do pařníku. Připravujte 35 minut. Nechte trochu vychladnout. Vyklopte.
Rýžový pudink
25 g rýže, 300 ml mléka, trochu soli, 50 g cukru, 3 vejce, vanilka Smíchejte horké mléko, sůl, rýži a vanilku v rýžové misce. Postavte misku do pařníku a vařte 30 minut, přidejte cukr, smíchejte a podávejte


Bramborové knedlíky
1 kg brambor
1 vejce
sůl
0,5 kg dětské krupičky

Brambory uvaříme ve slupce. Po uvaření oloupeme a necháme vychladnout. Nejlépe si je připravte den dopředu. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl a krupičku. Dobře propracujeme. Pokud je těsto řídké, přidejte ještě krupičku. Z těsta vytvarujeme knedlíky a ihned je vkládáme do parního hrnce,později těsto začíná řídnout.Paříme 35 minut. Po uvaření krájíme na plátky.
Šlejšky z bramborového těsta
Z bramborového těsta uděláme hada a nakrájíme na malé kousky. Poskládáme do olejem vymazaných misek parního hrnce a paříme 15 minut. Nakonec omastíme máslem a posypeme mákem s cukrem,nebo tvarohem s cukrem. Z bramborového těsta jsou výborné i plněné knedlíky uzeným.
Knedlíky s bramborového těsta s houbami

Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, osolíme a opepříme. Přidáme celé vejce. Osmažíme dvě velké cibule hodně do červena. Po vychladnutí slijeme olej a cibuli přidáme do těsta. Sušené a den předem namočené houby slijeme, dáme do kastrůlku s vodou a jednou kostkou hovězího bujonu vařit. Vodu necháme úplně vyvařit a vychladlé houby přidáme do těsta. Těsto zpracujeme s hrubou moukou a dětskou krupičkou. Vytvarujeme koule, které naskládáme do varných nádob. Stačí polít máslem. Čas paření 15-20 minut. Můžeme přidal uzené a zelí.
Jemné bramborové knedlíky s uzeným

500 g vařených studených brambor
5 žloutků
200 g uzeného vařeného masa
3 lžíce solamylu
dle chuti bílý pepř, sůl

Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme žloutky, uzené maso nakrájené na malé kousky, solamyl, pepř, sůl a rychle promícháme. Těsto je jemné a dobře se tvaruje, ale po chvíli začne řídnout, proto pracujeme rychle.Vytvarujeme malé knedlíčky a vaříme je v páře asi 5-8 minut. Podáváme se zelím, smaženou cibulkou.

Rychlé knedlíky

500g polohrubé mouky
sůl
1 vejce
3/4 prášku do pečiva
300ml vody

Všechny suroviny pořádně promícháme, až budeme mít polotuhé těsto. Uděláme dvě šišky a děláme na páře 30 minut. Můžeme dát na kostičky nakrájené housky, nasekanou petrželku nebo pažitku.Po upaření opět potřeme olejem.
Knedlíky

125 ml mléka
1 vejce
250g hrubé mouky (může být i polohrubá)
1 malá lžička cukru
1 malá lžička soli
1/4 kostky čerstvého droždí

Podle hustoty přidáme buď mléko nebo mouku,těsto zaděláme v pekárně nebo ručně,z této dávky jsou dva malé knedlíky,po vytvarování necháme kynout 10 minut,pak vložíme každý knedlík do vymazané misky z olejem a paříme 20-25 minut,zkusíme špejlí.Aby nebyli knedlíky okorané,po vytáhnutí potřeme olejem.
Hrnkový knedlík

200g polohrubé mouky
1/2 sáčku prášku do pečiva
3 nakrájené rohlíky
1/2 lžičky soli
125ml vody nebo mléko
1 vejce
nakrájené rohlíky zalijeme vodou nebo mlékem s vejcem,přidáme sůl,mouku a prášek do pečiva,vše smícháme.Dáme nejlíp do hrníčků nebo misek. Paříme 25-30 minut. Uvařené propícháme anebo hned podáváme.

Hrnkový knedlík II.

1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 žloutky
sníh ze 2 bílků
2 rohlíky
0,5 lžičky prášku do pečiva,sůl,vegeta
V mléce rozšleháme žloutky,přidáme rohlíky,sůl,vegetu,mouku s práškem do peč. a pak lehce vmícháme sníh.Plníme do 4 sádlem nebo olejem vymazaných hrnků,dáme pařit na 35 minut.
Tvarohové knedlíky od Jehlička

2 tvarohy (kostky)
2 celá vejce
3 dcl krupice nebo hrubé mouky
trošku soli
Udělat těsto a nechat 1/2 - 1 hodinu uležet. Pak udělat knedlíky,naplnit ( já neplním,ovoce prohřeji v másle a knedlíky poliji.) Pařit 15 - 20 minut.
Kynuté ovocné knedlíky

250 ml vlažného mléka
špetka soli
trochu cukru
2 vejce
2 lžíce tuku
500g polohrubé mouky
2 lžičky sušeného droždí
Uhněteme si těsto a vykrajujeme lžící kousky. Prsty těsto roztáhneme, naplníme, zabalíme a dáme do pařáčku na 15 minut.


Kynuté ovocné knedlíky II.

250 ml vlaž.mléka /dolít podle potřeby při hnětení/
špetka soli
trochu cukru
2 lžičky Solamylu
1 vejce
1 lžíce rozpuštěného másla
500g hrubé mouky
1 a půl lžičky suš.droždí a kousek čerstvého droždí
Uhněteme si těsto a vykrajujeme lžící kousky. Prsty těsto roztáhneme, naplníme, zabalíme a dáme do pařáčku na 15 minut.
Rychlé ovocné knedlíky

1 měkký tvaroh na pečený (balený jako máslo, ne ve vaničce)
1 balení bramborových knedlíků v prášku
1 vejce , meruňky či švestky
Dle návodu připravíme bramborové těsto, zapracujeme tvaroh a balíme ovoce (lepší vypeckované). Knedlíky paříme cca 10-15 minut, podáváme s cukrem, tvarohem nebo zakysanou smetanou ,přelité máslem.
Pstruh s brambory

Rozkrojte pstruha a opláchněte jej. Uvnitř okořeňte.Nechte odstát oloupané brambory 15 minut v osolené vodě. Sceďte. Vložte brambory do spodní misky a pstruhy na rošt horní misky. Poduste 22 – 27 minut. Servírujte pstruhy s bramborami. Polijte rozpuštěným máslem.
Losos na žampionech

filety z lososa, kořenící přípravek na ryby (sušená cibulka, hořčičné semínko, bazalka, bílý pepř, kopr, rozmarýn, kari, chilli), sůl, máslo, citrón, 1 dcl smetany, 10 dkg směsi francouzské zeleniny, 2 žampióny, na ozdobení čerstvou cibulku Filety zakápneme citrónem, lehce namažeme máslem, posolíme a okořeníme. Dáme asi na 10 min. do páry. Žampióny nakrájíme na plátky. K rybě přidáme zeleninu a žampióny a necháme chvíli podusit. Mezitím si v misce smícháme smetanu s trochou koření a čerstvou cibulkou. Rybu držíme v teple a zeleninu a vše ostatní mírně vychladíme. Dáme na talíř a zalijeme smetanou.

Játra se zeleninou

kuřecí játra
mražená zelenina,může být jakákoliv

Játra vložíme do misky na rýži,mraženou zeleninu do jednoho patra,paříme 25 minut.Játra pustili hodně šťávy,dochutíme kořením jak jsme zvyklý,kdo by chtěl jako přílohu třeba rýži,může šťávu dochutit osmaženou cibulkou a zahustit moukou,smetanou,kečupem.
Špagety s máslem

150 g špaget
500 ml studené vody
1 lžíce olivového oleje
sůl
30 g másla
Nalijte studenou vodu, olej, špagety a sůl do rýžové misky. Poduste dvacet minut v pařníku. Osušte. Přidejte máslo, servírujte.
Zapečené těstoviny

200g těstovin
550ml vody
mražená nebo jiná zelenina
uzené kousky masa
Do misky na rýži dáme těstoviny a vodu,kousek másla nebo lžíci oleje. Do dalšího patra dáme uzené nakrájené na kousky a mraženou nebo jinou zeleninu. Paříme 20 minut. Potom těstoviny scedíme,vše smícháme a přidáme vajíčka + mléko,koření,sůl jak jsem zvyklý a těstoviny zapečeme buď v troubě nebo pekárně.
Upařené brambory se zeleninou a vajíčkem

Brambory se nakrájí na tenké plátky cca 2mm a naskládají se do misky na rýži, na dno i po okrajích.Posypou se solí,pepřem.Na to přijde nadrobno nasekaná brokolice s květákem a také se osolí a posypou se tymiánem a opět se pokladou brambory a osolí. V parním hrnci se nechá pařit 30-35min.
Do vajíček se dá nastrouhaný sýr 50-100g,/může se dát asi 1 lžíce mléka/,já už vajíčka nesolila,ale můžete. Nalije se to na brambory a paří se dalších 15min

Kuličky z mletého masa

Mleté maso jako na karbanátky,nebo do paprik,cibuli,česnek,vajíčko,1 housku(namočenou v trošce vody nebo mléka),sůl.
Vše smíchat,udělat koule,dát do par.hrnce(já dal na vrchní patro,pod ně brambory)a 40 minut pařit.Šťávu co odkapala jsem slila dochutila troškou nivy a obyčejné hořčice,povařila,zahustila instantní jíškou,(můžeme dát i zakys.smetanu),polila kuličky a hotovo.Dala jsem i zeleninovou oblohu.
Pikantní masový nákyp

Směs mletého masa osolíme, opepříme a přidáme koření na steaky. Přidáme nastrouhaný sýr, hrnek mléka a strouhanku. Vše důkladně promícháme. Ze 4 bílků ušleháme sníh a opatrně vmícháme do masové hmoty. Varné mističky vymažeme olejem a naplníme masovou směsí. Vložíme do vrchního patra hrnce. Čas paření 30-40 minut.
Kuřecí rizoto

Nakrájíme si kuřecí maso na kostičky,osolíme,dáme do spodní misky,do další misky dáme zeleninu /čerstvou nebo mraženou/ a do misky na rýži,dáme 200g rýže+300ml vody. Zapneme hrnec a paříme cca 30 minut./pak zkusíme rýži,misku ze zeleninou můžeme odebrat.Nakonec vše smícháme a dochutíme kořením.
Kuřecí řízky se sýrem

Do horní nádoby jsme dali kuřecí stehenní řízky a do spodní nádoby do půlky brambory a do druhé poloviny brokolici. Po 30 minutách byl celý pokrm hotový. Ještě před vyndáním masa z hrnce jsme na něj pokladli plátky sýra a nechali ještě 2 minuty zapéct.
Kuřecí jambonette

2 kuřecí stehna
2 kuřecí klobásy /můžou být jakékoliv/
2 lžíce smetany,sůl,pepř,kari
Odstraňte z kuřecích stehen kosti a naplňte klobásou. Svažte. Položte stehna na čtvereček alobalu, osolte a opepřete a přidejte špetku kari a 1 lžíci šlehačky. Uzavřete alobal. Poduste v parním hrnci 25 minut a podávejte v alobalu.

Kuřecí prsa s pórkem

kuřecí prsa, 3 stroužky česneku, olej, sůl, pepř, kmín, vegeta, koření Pečené kuře, brambory, mrkev, čerstvý hrášek a kukuřice, pórek, pažitka, rajče, plátky tvrdého sýra.
Kuřecí maso potřeme rozmačkaným česnekem, osolíme, opepříme, jemně posypeme vegetou a potřeme olejem (necháme chvíli uležet). Do horního patra položíme plátky kuřecího masa, do spodního patra naskládáme brambory, na kolečka nakrájenou mrkev, hrášek a kukuřici. V parním hrnci vaříme asi 20-30 min. Pak přidáme k zelenině pórek a na maso položíme plátky tvrdého sýra. Vaříme ještě asi 20 min (aby se sýr roztekl). Místo tvrdého sýra se může dát třeba i Niva nebo Mozarella.
Na talíři dozdobíme brambory pažitkou a na maso dáme syrový pórek.
Kuřátko s dijónskou omáčkou

2 kuřecí stehna
brambory
vegeta
2 lžíce másla
2 lžíce dijónské hořčice/může být i jiná nebo kečup/
2 lžíce smetany /nemusí být/
2 lžičky solamylu
Brambory dáme do jednoho patra,stehýnka naporcujeme na menší kousky a odstraníme kůži.Vložíme do spodního patra.Paříme 40 minut. po 20 minutách odebereme patro s brambory a ochutíme solí,nebo máslem,pažitkou Až se nám upaří stehýnka,dáme na pánev 2 lžíce másla,kuře a šťávu z odkapávací misky pod patry,přidáme hořčici,vegetu,smetanu,zahustíme solamylem s troškou vody,prohřejeme.
Kuřecí se zeleninou a rýží

kuřecí maso, olej, česnek, sůl a koření na grilované kuře (pečené kuře či jakákoli jiná směs, kterou máte rádi), rýže a směs mražené zeleniny dle chuti
Maso si naložíme den předem, aby maso natáhlo chuť koření a česneku, jelikož vařením v páře se jen uvaří (nakládáme do oleje, kde rozmícháme koření a třený česnek, solíme až před vařením, aby maso nepustilo šťávu) Druhý den už jen vše nandáme do hrnce, dolů jsem dala zeleninu, doprostřed maso a nahoru rýži, ale lze to asi udělat i tak, že maso bude dole, rýže uprostřed a zelenina nahoře.Čas nastavit na 20-25 minut - lze případně i přidat, po zkontrolování měkkosti masa a rýže.

Kuřecí rolky v páře

4 kuřecí (krůtí) prsa, 4 plátky šunky, 4 plátky sýru, vejce, tymián, 1 steril. nebo 3 čerstvé žampiony, 1 cibule, olej, potravinářská folie
Řízky rozřízneme tak, abychom zvětšili jejich plochu, ty kousky prsou, které z nich trčí odřízneme a jemně nasekám na kaší. V kastrůlku zpěním cibuli, přidáme žampiony a necháme zchladnout. Do této směsi po vychladnutí vmícháme nasekané zbytky prsíček, přidáme vejce, tymián, sůl, pepř a promícháme. Touto směsí potřeme ve slabé vrstvě prsa, poklademe šunkou a sýrem. Vše položíme na potravinářskou fólii a zabalíme do rolky. Rolky válíme v jednom směru, aby se utáhla. Takto připravenou rolku klademe na pařák na knedlíky a v páře vařím cca 25-30 minut. Pak opatrně rolky vyndáme a necháme trošku zchladnout. Na jedné straně odstřihneme fólii a šťávu slijeme do misky a rolku vyjmeme. Rolka se krájí buď šikmo na polovinu, nebo na silnější plátky a přelévají vlastní šťávou. Podáváme s brambory, hranolky, zeleninou, atd.
Kuřecí maso na česneku

kuřecí prsíčka nebo stehenní steaky (jsou šťavnatější), sůl, pepř, majoránka brambory, zelenina dle chuti (mrkev, brokolice, květák…)
Kuřecí maso potřeme prolisovaným česnekem, opepříme, okořeníme majoránkou a posolíme.Ideálně necháme maso odležet přes noc, aby všechny ingredience správně „natáhlo“.
Do parní nádoby dáme maximální množství vody a na první patro parního hrnce položíme okořeněné maso. Druhé patro zaplníme osolenými, na tenké plátky nakrájenými brambory. Zapneme časovač na 20 minut a po dokončení programu přidáme osolenou zeleninu. Nastavíme dalších 20 minut a po dokončení programu necháme ještě 15 minut.
Dušené kuřecí paličky v bylinkovém másle s vařenými bramborami

12 ks kuřecích paliček
800 g brambor ve slupce
svazek libečku a tymiánu
100 g másla
6 stroužků česneku
50 ml bílého vína
sůl, pepř
Paličky osolíme a vložíme do koše parního hrnce. Brambory nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky a vložíme do druhého koše. Zapneme hrnec a vaříme asi 20 minut. V pánvi rozpustíme máslo, přidáme sekaný česnek, cibuli a bylinky. Orestujeme a zalijeme vínem. Osolíme, opeříme a krátce povaříme. Přidáme hotové paličky a prohřejeme. Podáváme s bramborami.
Kuřecí stehýnka po Španělsku

2 kuřecí stehýnka
200 ml kuřecího vývaru
50g dlouhozrnné rýže
trošku šafránu,sůl,pepř
2 rajčata,2 malé cukety,1 paprika
Vložte kuřecí stehýnka do rýžové misky, osolte, opepřete, přidejte šafrán. Přidejte již opranou rýži,a vývar. Umístěte rýžovou misku na spodní patro. Rozčtvrťte rajčata, cuketu na tenké plátky a papriku na proužky. Vložte veškerou zeleninu do jednoho patra. Poduste v parním hrnci 40 minut.Servírujte veškerou zeleninu, maso a vývar dohromady.
Vepřové závitky s rýží

2 vepřová plátky se osolí a posypou směsí pěti vůní,naplní se sýrem,cibulí a žampiony,zabalí se a zavážou nití.
Do misky na rýži se dá voda,rýže,sůl,kurkuma,anýz. Do spodní části se dá rýže a nahoru na další mísu se dají závitky.Rýže se dělá 30min,závitky 40min,dle velikosti. Kořenit může každý dle chuti.
Vepřové maso na česneku se zeleninou

2 vepřové plátky, sůl, barevný pepř, majoránka, worcester a sojová omáčka,brambory, mražená zelenina dle chuti .
Vepřové maso potřeme prolisovaným česnekem,worcester a sojovou omáčkou, opepříme, okořeníme majoránkou a posolíme. Jelikož během vaření v páře maso pouští hodně vody a soli, osolíme trošku více. Ideální je nechat maso odležet přes noc
Do parní nádoby dáme maximální množství vody (až po rysku) a na první patro parního hrnce položíme okořeněné maso. Druhé patro zaplníme osolenými, na tenké plátky nakrájenými brambory. Zapneme časovač na 20 minut a po dokončení programu přidáme osolenou mraženou zeleninu. Nastavíme dalších 20 minut a po dokončení programu necháme ještě 15 minut.


Pórkový koláč

800 g pórku, 50 g másla, 50 g strouhanky, 100 g strouhaného sýra Grubere, 3 vejce sůl, pepř, muškát
Omyjte pórek, odstraňte hrubé vnější listy a odřízněte špičku. Nakrájejte na kousky a poduste 25 minut. Osušte na ubrousku. Smíchejte pórek, strouhanku, roztavené máslo, strouhaný sýr, rozšlehaná vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek. Nalijte směs do máslem vymazaného plechu, zakryjte fólií a poduste 40 minut. Vyklopte a podávejte horké s krémovou omáčkou s příchutí muškátového oříšku.
Bramborový a eidamový bochník

800 g brambor, 150 g šunky, 150 g nastrouhaného sýru Eidam, 100 ml smetany, 3 vejce, sůl a pepř
Oloupejte brambory a nakrájejte na plátky. Nakrájejte šunku na kostičky. Smíchejte brambory, šunku, sýr, sůl a pepř. Do vymazaného pekáče vložíme brambory se směsí. Rozšlehejte vejce se šlehačkou a přelijte přes brambory. Zakryjte přilnavou fólií a poduste v pařníku 20 minut. Podávejte na talíři.
Obložená vejce

Na dno zapékací misky, vymazanou olejem, dáme kolečko salámu. Na něj vyklepneme vajíčko, které osolíme a opepříme. Přisypeme na drobnou nakrájenou cibulku a nastrouhaný salám. Misky postavíme do horního patra nádoby. Po dokončení přendáme vejce na talíř a posypeme strouhaným sýrem a zelenou petrželkou. Jako přílohu dáváme čočku nebo bramborovou kaši. Čas paření 15 minut.
KOTLETA S HŘÍBKY V PARNÍM HRNCI

Vepřová kotleta, hříbky v plechovce, pokud nemáme žampiony, koření, cibule, rýže
Maso naklepeme, posolíme, posypeme gril.kořením, dáme do první nádobky parního hrnce, na maso položíme cibuli a hříbky. V druhé nádobce budeme dělat rýži. Do misky na rýži dáme 200g oprané rýže a 300ml vody. Hrnec zakryjeme a paříme cca 30 minut. Šťávu, co máme v odkapávací nádobě nalijeme na pánev, přidáme bujon a moukou zahustíme. Jako oblohu můžeme použít čerstvou zeleninu.

Kuřecí maso v parním hrnci

Kuřecí prsa, česnek,majoránka, sůl, pepř, brambory, zelenina
Kuřecí maso potřeme prolisovaným česnekem, opepříme, osolíme, okořeníme majoránkou. Do parního hrnce dáme vodu, do prvního patra brambory na kolečka, nad to plátky masa a nad ně mraženou zeleninu. Zapneme časovač na cca 20 minut a paříme...
Kuřecí plátky v parním hrnci

1/2 kg kuřecího vykostěného masa bez kůže.2 rajčata,1 červená kapie,velká cibule,2 str. česneku,jakékoliv koření na maso,sojová om. ,kečup,sůl,pepř
Maso naložíme min. na 2 hod. do marinády z : kečupu, sojové om. koření, rajčata na kostky, papriku na proužky a cibuli na plátky a rozdrcený česnek ,sůl a pepř. Poté maso i s celou marinádou dáme do velké varné mísy úplně dolu a vaříme cca 35 min. Maso krásně pustí šťávu kterou "omastíme“ brambory rovněž vařené v páře nad masem a zbytek šťávy lze použít do vývaru z kostí od kuřete .
Kuřecí prsa v jogurtové omáčce

Kuřecí prsa naložíme do jogurtu ( bílý jogurt+gril.koření+česnek+trochu soli) přes noc a pak dáme vařit do páry na 20 minut. Přidáváme do druhého patra syrové brambory na osminky ve slupce ty v misce ochutíme drceným kmínem, s trochu soli,oliv.olej, bylinky.
Kuřecí prsa s marinádou

kuřecí maso, česnek,marináda Kuře,olej,kečup, plátkový sýr,brambory, zelenina (mrkev, kedlubna,brokolice,kukuřice)
Kuřecí maso potřeme rozmačkaným česnekem, potřeme kečupem, marinádou Kuře a naložíme na 24 hodin do oleje. So spodního patra dáme zeleninu, na to brambory, a poté patro s masem. Paříme 30 minut. Brambory posypeme kořením Americké brambory, a na maso položíme plátek sýra. Paříme asi 10 minut-až se rozteče sýr na mase.


Zapečené těstoviny

200g těstovin
550ml vody
mražená nebo jiná zelenina
uzené kousky masa
Do misky na rýži dáme těstoviny a vodu,kousek másla nebo lžíci oleje. Do dalšího patra dáme uzené nakrájené na kousky a mraženou nebo jinou zeleninu. Paříme 20 minut. Potom těstoviny scedíme,vše smícháme a přidáme vajíčka + mléko,koření,sůl jak jsem zvyklý a těstoviny zapečeme buď v troubě nebo pekárně.
Krůtí prsa se zeleninou a brambory

brambory
mrkev
brokolice
krůtí prsa
všechno dáme do parního hrnce,a paříme 15 minut,je to 1 porce.Nakonec ochutíme kořením jak jsme zvyklí. Pokud bude surovin větší množství,čas paření je delší.
Těstoviny se zelím

těstoviny 150g
hlávka zelí
sůl, vegeta, koření podle své chuti
těstoviny připravené podle receptu na špagety. do misky na rýži 150g těstovin,zalít 500ml vody,osolit,přidat olej nebo máslo a pařit 20 minut. hlávku zelí podusíme na cibulce s trochou oleje,trošku podlijeme vodou,přidáme sůl,vegetu nebo koření dle chuti. těstoviny scedíme a smícháme se zelím,podáváme jen tak,nebo s jakýmkoliv masem či uzeninou.
Vepřové plátky s rýží

2 vepřová plátky se osolí a posypou směsí pěti vůní,naplní se sýrem,cibulí a žampiony,zabalí se a zavážou nití.
Do misky na rýži se dá voda,rýže,sůl,kurkuma,anýz. Do spodní části se dá rýže a nahoru na další mísu se dají závitky.Rýže se dělá 30min,závitky 40min,dle velikosti. Kořenit může každý dle chuti.

Brambory s brokolicí a sýrovým dressingem

Brambory, brokolice, voda, česnek, eidam, jogurt, čerstvé nebo sušené bylinky, koření
Do jedné z nádob dáme umyté a nakrájené brambory- dáváme i se slupkou. Nakrájíme na měsíčky.......Brokolici rozebereme na růžičky, očistíme, umyjeme a dáme do další nádoby. Nastavíme časovač na 20-25 minut. Pak si uděláme sýrový dressing.....nastrouháme si najemno tvrdý sýr, přidáme kořeníl /lžičku grilovacího/, zalijeme bílým jogurtem a přidáme bylinky a zamícháme. Na talíř dáme brambory, brokolici, na kterou dáme nakrájený česnek a zalijeme dressingem.
Zeleninové rizoto se žampiony

rýže, žampiony, mražená míchaná zelenina, sůl
Rýži opláchneme, dáme do nádobky na rýži, posolíme, přidáme vodu, dáme do prvního parta parního hrnce. Zeleninu vysypeme do druhého parta hrnce. Do třetího dáme očištěné a nakrájené žampiony. Pokud máme jen dvě patra, přidáme hříbky k zelenině. Časovač nastavíme na cca 30 minut a paříme. Jak máme rýži hotovou, smícháme ji se zeleninou a žampiony, osolíme a dochutíme každý podle sebe..
Vepřová panenka+brambory ve slupce

vepřová panenka, koření dle chuti/grilovací/, sůl, česnek, majoránka, oregano, oliv.olej, brambory.
Panenku naklepeme, uděláme si marinádu z oliv.oleje, koření, sůl, česnek, majoránka, oregano, maso potřeme, vložíme do parního hrnce. Brambory důkladně omyjeme, nakrájíme na čtvrtky, dáme do hrnce do druhé nádoby. Paříme cca 30 minut. Jak máme upařeno, nachystáme si na talíř zeleninovou oblohu /zelí, mrkev, papriku,...), pak už jen dáme maso a brambory na talíř, kdo chce, může si brambory posolit.






Pařená svíčková
3 kuřecí čtvrtky, 2 větší mrkve, 1 petržel a kousek celeru ,1 zakysaná smetana, trošku mouky na zahuštění, koření a sůl na dochucení.
Do prvního patra pařáku dáme nastrouhanou kořenouvou zeleninu, na ni rozříznuté kuřecí čtvrtky bez kůže. Pařák nastavit na 40 min. Po 20. min. přidáme do druhého patra knedlíky. Maso odebereme, zeleninu dáme do šťávy, rozmixujeme a zahustíme zakysanou smetanou s trochou mouky. Dochutíme solí, octem a cukrem.

2. Pařená kuřecí šunka
Kuřecí maso nakrájet na kostičky, mírně prosolit a nechat uležet do druhého dne. Pak naplnit do sáčku na tlačenku, dát do hrníčku nebo jiné kulaté nádobky a pařit 35 min. Dá se použít jako klasická šunka na chlebík nebo třeba teplá s bramborovou kaší.

3. Brambory ze zeleninou,kuř. masem a sýrem
Syrové brambory nakrájené na tenké plátky(cca2mm) se naskládají na dno a kolem stěn misky na rýži,osolí se a okmínují,posype se to směsí různé zeleniny a kuř.masem,taky osolené,naskládají se další brambory,osolí a okmínují.
Koření jak je kdo zvyklý.Paříme 35min.,zalijeme to dvěma vajíčkama se sýrem a sýrem taky poklademe. Paříme dalších cca 15min.Můžou být i dvě vrstvy.

4. Špenát z parního hrnce
Mražený špenát necháme trochu povolit a na půl zmrzlý dáme do misky na rýži,přidáme sůl,česnek,trochu mléka a kousek másla . Do druhého patra dáme brambory a paříme 25 min.Pak promícháme. Dá se zahustit i jíškou nebo vajíčkem.

5.Čočka z parního hrnce
Předem namočenou čočku dáme i s vodou do misky a do druhého patra mističky / hrníčky vymazané olejem/ s vejci. Paříme 35 minut a pak dáme čočku do hrnce na cibulovou jíšku a necháme asi 15 minut provařit.

1.Kuřecí prsíčka
kuřecí prsíčka na nudličky
bazalka /nebo jiné bylinky/ do nádobky na koření
kuřecí maso nakrájíme na nudličky,do nádobky na koření dáme bazalku,zapneme parní hrnec na 15 minut,v polovině paření maso promícháme a oddělíme od sebe. Až je maso hotové,rozpustíme na pánvi 2PL másla,na kterém pak maso dochutíme kořením /možno přidat cibulku,sojovů omáčku,hořčici,kečup,česnek,kari, nebo zalít smetanou ... krátce prohřejeme a zahustíme Solamylem rozpuštěným ve trošce vody,aby se nám vytvořila omáčka,povaříme minutu.