Kontrola ve 20tt bez ultrazvuku, je to normální?

irenka12
28. led 2015

Ahoj holky, chtěla jsem se zeptat, jsem v 19+3, byla jsem po třech týdnech na kontrole, tak strašně sem se těšila až mimi uvidim a třeba mi řeknou pohlaví. Doktorka mě odbyla a neudělala mi ani ultrazvuk, je to normální?????

novina
28. led 2015

Je to opravdu individuální, některý doktor dělá UTZ jenom pro potvrzení těhotenství, pak posílá na spec. pracoviště na screening a pak na velký ultrazvuk ve 20. týdnu.

pajiskazemlyna
28. led 2015

Já mám u svého lékaře jen 3 ultrazvuky za celé těhotenství 🙂 v UK dělají běžně jen 2 a myslím si, že je to tak v pořádku. Sem tam čtu, že nadměrné množství ultrazvuků může plodu škodit - nevím, co je na tom tedy pravdy, ale proč to pokoušet ? 🙂

Pohlaví se dozvíte brzy na velkém UZ ve 20. týdnu 🙂

endy85
28. led 2015

Mám to stejné jako @novina. UZ pouze jednou na potvrzení těhotenství v 8 týdnu a pak až na specializovaném pracovišti na screening a teď nás čeká velký UZ. V poradně kam chodím každé 3-4 týdny mě většinou, pokud nemám problém pouze váží, měří tlak, vyšetří moč.

brouzdalka
28. led 2015

Co by za to jiné daly 😀 Vzhledem k tomu, že se spekuluje o škodlivosti utz pro miminko (přehřívání tkání a různé neuro poruchy, poruchy chování a další), tak už více maminek utz při každé návštěvě odmítá a doktoři se na ně pak dívají skrz prsty.
Ale jinak, pokud se ptáš, jestli je to normální - máš nárok pouze na 3 utz během těhotenství (obvykle ve 12., 20. a 30. týdnu), zbytek dělají doktoři navíc.

palomitacheca
28. led 2015

Pojistovny proplaci asi jen 3 UTZ za cele tehotenstvi, takze nekteri doktori vickrat UTZ nedelaji. Muj doktor mi dela UTZ pri kazde kontrole, je to jeho rozhodnuti a nic navic za to platit nemusim.

mysonek
28. led 2015

Standardně se dělají 3 UZ - kolem 12. týdne, ve 20 týdnu a kolem 30 týdne. Moje doktorka dělá ještě při diagnostice těhotenství a do cca 20. týdne jen ultrazvukem koukne zda bije srdíčko. Předpokládám, že kolem toho 20. týdne půjdeš na velký ultrazvuk k vyloučení vad u miminka, tam Ti pohlaví řeknou. Takže je zbytečné pár dní předtím dělat další UZ.

janagm
28. led 2015

Mně tři ultrazvuky přišly málo, takže jsem si u svého gynekologa zaplatila nadstandard a budu mít ultrazvuk při každé návštěvě.

sangita
28. led 2015

Já jsem byla naopak naštvaná, že mi chtěla dělat gyn. ultrazvuk na každé kontrole, tak už k ní nechodím. Pokud je vše v pořádku, jsem pro max. dva ultrazvuky..
Ultrazvuk se v těhotenství používá poměrně krátkou dobu a tak je těžké posoudit, co to s člověkem (zvlášť tím malým) dělá. Z některých výzkumů vyšlo, že děti častěji vystavené ultrazvuku jsou častěji leváci. Zřejmé také je, že to dětem není příjemné.. Hodně faktů o ultrazvuku a výzkumy v Ultrasound? Unsound od AIMS: http://www.aims.org.uk/
Tady článek česky: http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/2969-studie-...

sim007
28. led 2015

Me dela utz pri kazde kontrole....ani nerikal ze by mely byt jen tri.... dela ten utz spodkem a diva se na cipek jestli je vse ok.Je to jen rychlovka.

tarra27
28. led 2015

me delal muj lekař každou kontrolu, ujistil se,zda bije srdíčko a vše je ok....já jsem pak šla ke známemu na velký UZ na vady po 20tt....a nemyslím si, že UZ škodí miminku...

já se těšia, že mi řekne, že je vše vpořádku,.....první tehu že uvidím mimi....při druhém spíš pro klid že je vše ok...a když bych chodila s třetím těhu, tak bych ho radeji měla, abych vedela, že je mimi vpořádku....

ale pkud nekomu stačí 3 UZ jak jsou od pojištovny, proč ne .-)

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru