Měsíční prohlídky v těhotenství, jak u vás probíhají?

majovka24
6. únor 2015

Všechny zdravím 🙂.

Ráda bych vás všechny těhotné a dále maminky poprosila o radu. Je mi čerstvých 24 let a jsem ve 25. týdnu těhotenství. Absolvovala jsem screening v I. trimestru a dále jsem byla klasicky ve 20. týdnu na velkém ultrazvuku. Je to mé první těhotenství, a tak je vše pro mě nové a své gynekoložky se vyptávám na spoustu věcí. Moje lékařka mě však vždycky nějak odbude a pořádně mi nikdy nic nevysvětlí. Měsíční prohlídky probíhají tak, že se mě zeptá, jak se cítím, dále mě pošle na lehátko, aby se podívala na miminko. Ukáže mi, jak bije srdíčko, změří miminko a ani ne za minutu už se utírám a jsem na nohou....Je tohle běžné, aby ta prohlídka trvala vždycky takto krátkou dobu? Sestřička si zapíše mojí váhu, změří tlak a je hotovo. Pohlaví miminka jsme si nechali říct na velkém ultrazvuku a prý to vypadá na chlapečka. Moje lékařka však o pohlaví se mnou vůbec nemluví, prý když mi to řekli na velkém ultrazvuku, tak to tak mám brát, že prý ona toho stejně moc neuvidí. ☹ Minulé pondělí jsem byla opět na prohlídce a doktorka mi řekla, že si mám za tři týdny dojít na krev a že když budou výsledky ohledně cukru ok, tak nemusím na ten test OGTT. Já jsem si ale četla, že by měla chodit každá těhotná žena. Tak nevím, co si o tomto myslet, přijde mi, že to bere moc na lehkou váhu a že když mi jen tak řekne, že u mě nikdo v rodině cukrovku neměl a nemá a že krevní testy byly vždycky ok, tak na to nemusím. Nerada bych, aby se něco zanedbalo.

A ohledně toho pohlaví...švagrové 2x za sebou řekli, že to vypadá na chlapečka a pak změnili verdikt a že prý nakonec holčička, takže teď čeká, zda se jim nakonec narodí chlapec či děvčátko. Já vím, že ne vždy se to snadno pozná a že i lékař se může v tomto splést, ale aspoň s ní nějak o tom její lékařka mluví. Se mnou vůbec. Nemá nejmenší zájem..nebo mi to alespoň tak přijde.

Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale hodně mě tohle zajímá a prosím tedy o radu. Jak u vás probíhají měsíční prohlídky a co si myslíte o tom testu OGTT? Opravdu není nutné, aby to podstoupila každá těhotná žena?

Moc všem děkuji za přidání se k této diskuzi a za vaše rady a zkušenosti.

andrrriiik
6. únor 2015

@majovka24 Ahoj,mě ta tvoje dr přijde divná,když tě odbyde ohledně pohlaví miminka,a nepošle tě na test.Já tam byla automaticky,ale je fakt,že až při druhém těhu.Ale to byl jiný doktor.Nemáš možnost změnit gynekologa?

zulitvi
6. únor 2015

Tak mě teda kolikrát ani ten ultrazvuk neudělal. Jestli bije srdíčko, to zjišťovala sestřička. Pak jsem si vlezla na kozu, on mě prohmatal, zeptal se jak se mám, jak se cítím a tak a poslal mě domů. Pohlaví jsem si nechala říct ve 20.tt, ale nebylo to 100%, protože si na něm Venda seděl. Pak nám to potvrdili až ve 30.tt.. A na testech OGTT jsem byla, nikdo v rodině neměl cukrovku a krev mi vycházela taky ok, ani se mě nikdo neptal, jestli tam chci jít .. prostě mě hned objednal pan doktor.

verena
6. únor 2015

Ahojky, se mnou se gynekolog taky moc nepáral. Když tvrdil, že na ultrazvuku stejně nic nevidí, příliš důvěry to ve mně nevzbudilo. Nakonec jsem si ještě připlatila třetí těhotenský screening, protože jsem mu moc nevěřila, že by něco sám zjistil. Jinak si myslím, že to je hodně o přístupu, ultrazvuk dělal jen, když byl proplácený pojišťovnou, jinak akorát poslech srdce, ale to stejně nic neslyšel a vždy, že se tam asi připletla nějaká žíla. To říkal i holkám, co byly v ordinaci přede mnou. Takže špatné technické vybavení a přístup přesně dle pojišťovny. Myslím, že to doktoři berou často dost laxně a věnují se jen svým známým, nebo když je to nějak hodně připlácené. Na tom OGTT jsem byla, ale my máme v rodině z jedné strany hodně cukrovku, takže jsem měla i strach. Ale někdo zase říká, že je to vlastně zbytečný nápor pro organismus i dítě tolik cukru strávit. Skutečně to bylo docela nepříjemné. Kolegyně ten test odmítla. Já jsem v druhém těhotenství nic moc neočekávala. V prvním těhotenství to byl úplný děs, doktor mi napovídal hrozných věcí a dělal dost chyb, vydalo by to na román, přitom byl docela vyhlášený. Těhotenství jsem prožila opravdu ve stresu. Takže můj současný gynekolog je ještě zlatý :-/ Bohužel okolo Prahy když už někdo pochválí doktora, tak ten už nepřijímá nové pacienty, takže moc není naděje na změnu. Každopádně se moc nestresuj, příroda stejně si nakonec dělá co chce a děťátko se naštěstí vyvíjí i bez doktora 🙂

kkouzlo
7. únor 2015

moje doktorka mi taky nezjjištovala pohlaví, z jednoduchého a logického důvodu, že na sreeningu mají mnohem lepší utz, také nevím ještě na 100%, zda to bude opravdu kluk.
A co se týče cukrovky, já bych byla celkem ráda, kdybych tam nemusela, případně nemusela odmítat. V dnešní době ne každá maminka chce tohle vyšetření absolvovat.
Ale chápu, že se ti přístup nemusí zdát. Nicméně nemá povinnost dělat ultrazvuk na každé prohlídce, mě teda dělá, zkoukne, poslechne srdíčko a více se bavíme o mém stavu než pozorujeme miminko, ale to mi nějak nevadí.

polaks
7. únor 2015

@majovka24 Väčšinou tie prehliadky prebiehajú tak podobne,pamätám si,že mi tiež nerobili UTZ pri každom vyšetrení,doktor si ale vždy sám skontroluje,či srdiečko bije tým "uchom" a potom ma vyšetril, raz za dva mesiace mi urobil sono,aj screening mi robil vždy sám,nikdy ma nikam neposiela,čo sa týka OGTT,ten mi robil tiež,ale nie tak,ako väčšina Dr. že tam prídete,naberú vás,vypijete,potom vás znova naberú a tak,že tam strávite pomaly celé dopoludnie...Môj gyn mi dal glukozu vždy domov,ráno som ju vypila a za dve hodiny som dorazila na odber.
Čo sa týka pohlavia,ja som si nikdy nenechala zistiť čo to bude...a môj Dr. bol z toho trochu nešťastný,lebo pri každom UTZ sa ma pýtal,či náhodou nechcem vedieť,že je to skvele vidieť a že čo by dalo mnoho maminiek za to,keby ich miminka vždy tak krásne spolupracovali a bolo vidno pohlavie.Ale nikdy,som nemala pocit,že by ma odbil,odpovie mi vždy na každú otázku,baví sa mnou ako človek s človekom.Je milý,vždy si každú pacientku príde zavolať sám do čakárne,pozdraví,keď sa vidíme po dlhej dobe podá ruku,opýta sa ,ako sa mám...Je dôsledny kontroluje každú nezrovnalosť radšej dva-tri krát.Sestrička akurát naberá krv a zapisuje priebeh vyš. do PC.,a točí CTG.

anina32
7. únor 2015

Co se týče toho ultrazvuku, tak třeba můj gynekolog a mnoho dalších, v ordinaci ani ultrazvuk nemají, ze začátku jsem byla sledovaná v CARu protože jsem byla po IVF a po vystavení průkazky, mě za celou dobu těhu poslal s žádankou na ultrazvuk dvakrát. Pohlaví ti neřekne na 100% nikdo, kamarádce celý těhotenství tvrdili že to je kluk a narodila se holčička. Vyšetření probíhalo pohmatem přes břicho, vnitřní vyšetření a pak poslouchal srdíčko naslouchátkem. Sestřička zkontrolovala moč a tlak, zajímala ji váha. To bylo vše. Na test na cukrovku jsem byla až ve druhém těhu, nejsem si jistá jestli tam není nějaká věková hranice, odkdy na něj posílají, 25let?

majovka24
autor
7. únor 2015

Děkuju moc všem za rady, názory a zkušenosti 🙂. Jinak jak tu někdo výše psal, že ho lékař prohlíží na koze, tak na té jsem já nebyla od 3. měsíce. Doktorka mi dělá jen ten vnější ultrazvuk, jak jsem psala v tom příspěvku (zkontroluje srdíčko, změří miminko). Jinak mě neprohmatává...
Ano, mně je jasné, že 100 % určit pohlaví nelze..respektive nikdo to na 100 % raději nepotvrdí, ale jde mi o to, že se se mnou o tom lékařka nemá zájem bavit...Jen v tom 20tt v Genetu nám řekli, že to vypadá na chlapečka, ale tam už mě zřejmě žádné vyšetření nečeká, teď už budu chodit jen ke své gynekoložce a ta mi asi nesdělí nic ohledně pohlaví.
Lékařku bych i klidně změnila, jenže bohužel v okolí není žádná, kterou by mi vyloženě někdo doporučil.
A s tím testem ohledně té cukrovky jste mě trochu uklidnily, že nejsem jediná, koho lékař neposlal 🙂. Uvidím, jak dopadnou výsledky z odběru krve a když ten cukr bude ok, tak snad nebude problém.

veliisek
7. únor 2015

Ahoj mi to nepříjde zase tak divné. U nás v poradně se taky zvážím,změří se tlak,odevzdá se moč. Pak doktor mrkne v rychlosti na prcka jestli bije srdíčko. napíšou mi další kontrolu,popř zdělí kdy jít na odběry. Pohlaví mi řekli taky pouze na velkém ultrazvuku ve 20tt a ve 30tt. U syna mi taky nedělali test na cukr, asi byly dobré výsledky z té krve. Bylo mi 22 let ve 23 jsem rodila. Někde jsem četla ,že rodičkám do 25 let se ten test na cukr nemusí dělat,ale nevím co je na tom pravdy ?
@majovka24

evaamy
7. únor 2015

U mě ty prohlídky probíhaly zrovna tak. Myslím, že tvoje dr je jako každá jiná dr, akorát na tu cukrovku se posílají všechny ženy automaticky. Dřív se to nedělalo, někomu to může přijít tudíž zbytečne. Navíc je to velmi nepříjemné vyšetření. Proste řekni, že bys tam pro klid duse chtěla jít a ať ti napíše zadanku (Jestli neprovádí ogtt přímo ona)

evaamy
7. únor 2015

Jj, věk se taky zohledňuje, mne je 31- asi čím vyšší věk tím vyšší riziko cukrovky? na koze jsem byla jenom kvůli mykoze, jinak by mě minula. Na prsa se mi nedivala ani jednou.

ladyhacek
7. únor 2015

u mě to probíhá asi podobně:
Sestřička mi změří tlak, zkontroluje moč, zapíše moji váhu.
doktor vyšetří břicho změří velikost dělohy, poslechne srdíčko miminka. Jednou se koukal i na čípek. (UTZ u sebe v ordinaci nemá dělí se s ním s jedním kolegou ve vedlejší místnosti - byla jsem jen 4x UTZ (potvrzení těhu, 1.sreening(jiná nemocnice), 20 a 30 týden. )
Na test cukru jsem šla (ale děda má cukrovku a manželův otec jí také měl) a teď jsem byla zase na krvi

Nevím co jiného by měl ještě vyšetřit? zeptá se jak mi je řekne, že miminko prospívá a že se uvidíme příště.

lucifereeek
7. únor 2015

Někteří lékaři posílají na OGTT ženy starší 24let, ty mladší tam někdo ani neposílá. U toho vyšetření, v prvním těhotenství jsem měla jen utz na začátku a pak jen screeningy v nemocnici, utz mi dr. vůbec nedělal a v tom 32tt (ten 3screening), vždy jen rukou vyšetřil čípek a nazdar. Sestra změřila tlak, zvážila mě a musela jsem nosit každou kontrolu moč, jinak nic 🙂 myslím, že každý dr. to má prostě jinak, někdo dělá utz pokaždé, někdo ne 🙂 ale vždy když se dr. na něco zeptám tak mi odpoví, vysvětlí, atd.

sedakaterina
7. únor 2015

Mne pani doktorka ani ultrazvuk nedela, jen se zepta, jak ni je. Ultrazvuk se dela normalne pouze 3x za tehu, ty dalsi jsou navic. Na cukrovku chodi vsechny zeny po 25 roku. Co se tyce pohlavi, muze se stat, ze pohlavi mimi neni nekdy zretelne. A pohlavi rekne lekar, ktery dela velke ultrazvuky, ktere maji jine rozliseni a vse lepsi.
Za nasich babicek ultrazvuky nebyly a u nekterych rodicu taky ne. Jsme tehotny, ne nemocny.
Kdyby bylo neco v neporadku, bylo by nam to receno. Vetsi sledovani je az ke konci

jitavrtule
7. únor 2015

@majovka24 Mně přístup tvojí doktorky přijde docela standardní - u nás v poradně se zkontroluje moč papírkem, změří se tlak, zvážím se a pak mi dr. buď udělá nebo neudělá utz a buď vyšetří nebo nevyšetří čípek. Ne vždycky se dělá oboje. Ohledně pohlaví jsem se posledně ptala (protože na velkém utz bylo vidět kulový) a to mi paní doktorka ukázala a potvrdila. Jinak by mi to asi neříkala, což je celkem pochopitelný - jim je fuk, co to bude, hlavně když to bude zdravé a těhotenství a porod proběhnou bez komplikací.
Nebývám tam každopádně dýl jak 10-15 minut (ale většinou tam minimálně 40 minut čekám :-P )
Říká mi, co mě čeká za další vyšetření, případně mě sestřička rovnou objedná, ale nijak extra zvlášť se tam nevybavujeme (pokud se já aktivně neptám).
Na oGTT jsem byla, ale proti tobě jsem stará prvorodička (30+) a navíc v Podolí se vsadím, že posílají plošně kvůli nějakým svým výzkumům a studiím. Pokud tě posílá na krve a až podle výsledků se pak rozhoduje jestli testovat cukrovku nebo ne, tak mi to naopak přijde dost fajn.
Víš - aniž bych se tě chtěla dotknout - ber to prostě tak, že pro ně je těhotenství denní chleba, zatímco pro nás naprosto zásadní životní zlom, asi i proto z toho zdaleka nejsou tak poprděný jako my 🙂 Pokud tě něco zajímá, ptej se spíš než tady na fóru tam v ordinaci.

lucinka58
7. únor 2015

Ahojky, taky se přidám. U nás v poradně dám moč (kontrola papírkem), změří mi tlak, zapíšou váhu a zeptají se na otoky. Pak jdu k doktorce a tam mi udělá ultrazvuk (u mě dolní i přes břicho, ale to proto, že mám nízko položenou placentu, takže mě vždycky kontroluje jestli se zvedla a jak mám dlouhej čípek). Na ultrazvuku přes břicho se podívá na srdíčko, přeměří a alou pryč. Takže když to vezmu, tak tam taky dýl jak 10 minutek i s poradnou nestrávím. Na oGTT teprve půjdu - ale je mi 34, takže asi se zohledňuje i věk a přecejenom já mám v rodině diagnostikovanou cukrovku, takže tak.... 🙂 Na velkém ultrazvuku jsem byla v 14 tt (ten jsem si platila - NT screening), půjdu dále ve 20 tt na ultrazvuk srdíčka (ten si taky platím) a potom na velký v 22 tt. Takže v klidu, je to naprostý standart.

sara84
7. únor 2015

Na ogtt by měly jít všechny těhotné! Vyšetření to rozhodně není nepříjemné, trvá 2,5h a musí se provést předepsaným způsobem, aby nebyl falešně negativní! Takže vypit glukozu doma a jít pak teprve do bilance je docela zverstvo, nebo spise k ničemu, test není proveden správně! Hodně informací je na tehotenskacukrovka.cz Jde hlavně o zdraví miminka, vysoká hladina cukru ho ohrožuje, hlavně v poporodni adaptaci. Já žádnou zátěž v rodině nemám, cítila jsem se skvěle a měla jsrm jí takovou, že jsem skončila na inzulinu a i tak měl malý po narození hypoglykemku! A v druhém ji mám čerstve opět, bohužel :(

melis7
7. únor 2015

@majovka24 pani doktorka je asi trochu nekomunikativni clovek,ale jinak mi to prijde celkem standart,je to OGTT bych si nechala urcite udelat.Neni to nic strasneho a kdyby se cukrovka nahodou objevila,je nutne s tim neco delat.To vysetreni by se melo delat vsem,bohuzel to neni u vsech gynekologu pravidlo a vsem to bohuzel nedelaji.Takze to jedine bych ji vytknula a trvala bych na nem.

fillipepi
7. únor 2015

Podle mě je to naprosto standardní přístup doktorů. Kolikrát si říkám, že by se celé těhotenství obešlo i bez nich. 🙂 Mají toho hodně a pokud těhotenství probíhá normálně a bez komplikací, nemají co zkoumat, což je pro ně nuda. Mě si doktor všiml pořádně až ve chvíli, kdy se mi zkrátil čípek. Takže buďte ráda, že jste pro ně nezajímavá pacientka, i když chápu, že pro každou maminku je miminko tím nejdůležitějším. Mám to stejně. 🙂 Odhady váhy z ultrazvuku stejně nemusí být přesné a pokud vám řekli, že to bude chlapeček, věřila bych jim. Čekám ho taky a opravdu se nedá s holčičkou zaměnit, což poznám i já, laik. 🙂 Jinak test na cukrovku bych neodmítala, není to nic hrozného, jenom vypijete přeslazený čaj, darujete trošku krve a dvě hodinky si posedíte v čekárně. Co to je ve srovnání se zdravým děťátkem.

verena
7. únor 2015

Jo ještě jsem chtěla napsat, že někteří doktoři dle mého ani pohlaví sdělovat nechtějí, a to nejen z důvodu, že by se mohli seknout, ale někteří prostě si asi myslí, že to je nějaké tajemství přírody či co a nemělo by se to sdělovat. Párkrát jsem se s tím setkala. Můj první gynekolog byl proti tomu a vždy se nějak vykroutil, opět bylo vše slyšet takže vím, že ani ostatním maminkám to NIKDY nesdělil. "Velké" ultrazvuky mi taky dělal on, takže jsem se nakonec na poslední chvíli objednávala někdy v 7. měsíci na placený 3D ultrazvuk, a to jen z důvodu, abych znala pohlaví. Někdo se chce nechat překvapit, ale pro mě to je takové osobnější, když už vím, že čekáme kluka, tak si ho už víc představuju.

majovka24
autor
8. únor 2015

Koukám tedy, že ty kontroly probíhají všude skoro stejně 🙂.
jitavrtule: Samozřejmě kdyby byla moje lékařka sdílná, tak bych se jí na vše zeptala, ale vždycky mi odsekne a odpoví úplně z cesty..prostě jak kdyby nevěděla správnou odpověď, a tak se radši vykroutí. Proto jsem napsala tento příspěvek, abych se zeptala vás..ona mi asi nebude totiž vyprávět, jak kontroly probíhají jinde atd 🙂.

Pokud by mě na OGTT lékařka poslala, tak samozřejmě půjdu. Záleží mi na zdraví miminka.

Já vím, že pro lékaře je to ,,denní chleba", ale nezlobte se na mě..co mi je do toho?? Je to jejich práce, aby se těm těhotným věnovali se stejnou péčí. Vždyť každá jsme jiná a každá si přejeme mít zdravé miminko, a proto se dělají různé testy atd a když nám není něco jasné, tak by měl být lékař ochotný to vysvětlit. Jelikož čekám své první miminko, tak je asi normální, že mě zajímají různé věci..a třeba to s tím testem OGTT bych řekla, že je docela důležitá informace. Já samozřejmě nejsem člověk, který by potřeboval přehnanou péči, jen si myslím, že by lékař měl chápat, že mi nemusí být vše jasné a chtěla bych to od něj vysvětlit..O jeho dítě totiž nejde. A nikde není napsáno, že každý lékař dělá vše správně 🙂.

Takže opravdu nesouhlasím s tím, že když je to pro lékaře denní rutina, takže to nebude brát vážně a bude lidi odbývat...to by pak nefungovalo nic. Kuchař, který 20 let vaří a už po stopadesáté dělá svíčkovou, tak jí i po stopadesátéprvní musí udělat dobrou a ne že to odflákne jen kvůli tomu, že už je to pro něj denní rutina...snad chápete, co tím chci říct 🙂.

bajana
8. únor 2015

@majovka24 podľa toho, čo píšeš, si tvoja lekárka normálne robí svoju prácu. Čo konkrétne (okrem určenia pohlavia, čo nemusí na svojom UTZ vidieť) s tebou nechce preberať? Čo s ňou chceš riešiť? Aj ja som bola nedávno prvorodička, veľa vecí som si hľadala v knihách a na nete, keď ma niečo zvlášť zaujímalo, opýtala som sa na to, ale vlastne si spätne nepamätám, co to bolo. Ak si typ stresorky a hysterky, ktorá riesi každú prkotinu, tak si radšej zaplať nadštandard u nejakého iného lekara. Aj to je dnes celkom bežné.

bobulka_216
8. únor 2015

Ahojky tak u mojí to probíhá takto... příjdu a sestřička mi dá papírek na moč ( tu mam sebou), pak si mě zavolá k sobě sestřička a zeptá se jak se mám, zda je vše oka, zváží a změří tlak ( vypíše nemocenskou a dá lístek na peníze) 🙂 ( pokud je nutné a čekají mě nějaké testy tak to vím předem od doktorky a sestřička popřípadě odebere krev. Sděluje mi výsledky testu krve. Pak si mě zavolá doktorka. Zeptá se jak se mám, zda je vše oka , zda krvacím jak se cítím. VŽDY MI DĚLÁ UTZ. A ja vždy beru fotečku na památku a hlavně pro manžela 🙂Co druhou kontrolu kontroluje čípek a prohmatá uložení. Pokaždé měří a váží miminko kouká na srdíčko ( teď i na uložení orgánů a mozek). Popřípadě pohlaví, ale má nožičky u sebe tak jen asi na 60% holčička. ... Vždy se sama podiva co a jak a pak mi ukazuje kde co máme a tak. Zatím o cukrovce nic neříkala jsem v 22TT. Kontrola mě čeká v 24TT uvidíme. Jsem spokojená s mou doktorkou. Časově nevím jak dlouho tam jsem ale 15min určo. 🙂

veronikec
8. únor 2015

Já jsem ze svého "nového" doktora byla taky překvapená, zvlášť když mám tady srovnání s holkama z ČR.. na NT screening mě neposlal s tím, že prý jsem mladá a zdravá a stojí to 180€, tak to není nutné.. ale ať se připomenu kolem 20.tt, že mě pošle na velký ultrazvuk na kliniku (opravdu, kdybych se nepřipomněla, tak mě nepošle nikam!).. normálně dávám moč, když přijdu, sestřička zapíše váhu a změří tlak.. jednou mi dělala test na cukr, ale jenom píchnutím do prstu, tak jak si to měří diabetici, tak uvidím, jestli půjdu ještě na nějaký jiný cukrovkový test, když jsem doktorovi na začátku uvedla, že děda diabetes měl.. pak se doktor zeptá, jak se mám, prohlédne mě pohmatem (nejsem si jistá, jestli pokaždé), ale každopádně jdu pokaždé na ultrazvuk (za což jsem si musela připlatit, protože pojišťovna proplácí jen 3 - v 10., 20. a 30. týdnu - zato dostanu pokaždé fotečku 🙂 ) na jednu stranu jsem ráda, že mě nestraší, ale na druhou ve mě hlodá červík, jestli něco nepodceňuje.. velký ultrazvuk neukázal žádné nenormálnosti, malá je v pořádku, tak snad to bude dobré i dál.. 🙂

majovka24
autor
8. únor 2015

@bajana Nevím, podle čeho soudíš, že jsem hysterka, protože to rozhodně nejsem a nemám to ani v povaze. Spíše se mi lidi diví, jak můžu být pořád tak klidná ze všeho...Možná jak hysterka působím z toho mého dotazu ohledně této diskuze, ale co je špatného na tom, když se zeptám ostatních, jak probíhají jejich kontroly na gyndě v těhotenství??Mně jde o zdraví miminka...Jen jsem se zeptala a spousta lidí mi tu slušně odpovědělo, za což jsem moc ráda. Zajímalo mě to hlavně z toho důvodu, že švagrová je vždy na prohlídce tak půl hodiny a doktorka jí zkoumá opravdu vše, a tak jsem si říkala, zda ta moje náhodou něco jen neodbývá, když jsem tam vždy sotva 10 minut. Proto jsem se tu optala, jak to mají jiné...A z toho bych teda nesoudila, že jsem hysterka...Švagrová musela třeba k zubaři, na plicní, ekg snad a já nevím, co všechno a na nic z tohoto mě moje doktorka dosud neposlala.

A třeba když jsem se doktorky zeptala, co pro mě znamená, že jsem rh negativní, tak mi řekla, že to budou sledovat..tak jsem se znovu zeptala, co to ale pro mě a pro miminko znamená a ona mi řekla, že kdyby něco bylo, tak mi to řekne...prostě absolutně se vyhýbá odpovědi..Ale podle tebe bych to měla asi brát ok a rovnou jí s tím neobtěžovat a vygooglit si to...no nevím no, mně spíš přijde důležitější, když lékařka na takové věci odpoví, než abych si to hledala na netu..Je jasné, že se pak na to doma podívám, ale ten její přístup mě prostě trošku překvapuje. Kdyby se něco dělo, tak to beru jako samozřejmost, že mi to oznámí a řekne mi, co a jak..ale to neznamená, že mi nemůže odpovědět, co to pro mě a pro dítě znamená, když jsem rh negativní..Teď už to teda vím, protože jsem si to zjistila jinde, nic jiného mi ani nezbylo.

A spoustu věcí si zjišťuji sama, to snad každá těhotná. Jen říkám, že takové ty důležité věci, jako je rh negativní, test OGTT atd. co jsem tu řešila, tak mi přijde, že veškeré info by mi k tomu měla dát lékařka, jelikož ona by můj zdravotní stav měla vědět nejlépe..

verena
8. únor 2015

No já ti rozumím, mě tento přístup taky netěší, je to jako se vším, buď za nějaké extra příplatky se ti věnují, nebo přes známe, to jsou pak jak med. Docela mě mrzí, že jsme doma samí technici a nemáme žádné známé mezi zdravotníky. Taky se divím, že už jen tak ze zvědavosti mě na ten ultrazvuk nedá pokaždé, stejně ho tam má zapnutý a stálo by ho to jen tu trochu gelu na břicho. Neříkám vše přeměřovat, ale prostě jen kouknout, vždyť to musí být i pohodlnější pro něj to vidět. Tím se možná taky liší dobří doktoři, že do toho prostě dají trochu lidskosti, a ti holt už mají pacientek dost. Každopádně buď v klidu, doktorka dělá vše potřebné a příroda si stejně poradí sama. Gynekolog, kterého jsme měla v prvním těhotenství, byl fakt strašný, vydalo by to na román, škoda, že jsem to tenkrát nesepsala, ani se tomu nechtělo věřit, při každé návštěvě něco plácl, spletl, vyvedl (jako že potratím, zemřu, neporodím a tak, nejdřív se divil, nač chci znát termín porodu, a pak se mě ptal, kdy mám termín, pokaždé říklal jinak, triple test dělal dávno po termínu, no byly tam i horší věci, kterými teď nikomu nechci kazit náladu). Byla jsem z toho fakt na nervy celé těhotenství, že o syna přijdu. Ač do té doby pohodářka, strašně se to na mě podepsalo. Ještě jsem neměla ani štěstí na lidi v porodnici. Takže se mi pořádně nespustila laktace, pak mi začaly úzkostné stavy s nočním bušením srdce a tak a v podstatě to se mnou jde dál až doteď. Takže ten můj současný "venkovský" doktor, který si prostě jen dělá, co má (a kdy má) a nevypráví mi žádné hlody, je ještě zlatý. Celé těhotenství jsem byla jak na obláčku, porod v poho a kojím doteď.
Ale asi bych ti pro klid duše doporučila si připlatit ten screening v 30. týdnu, pokud tě tam nepošle, jakože asi ne. Můžeš tam jít normálně na vlastní žádost cca za 1000 Kč. Já chodila do Pronatalu. Chtěla jsem vědět, zda dobře funguje zásobování dítěte a tak, oni tam měří i ty průtoky a vše. Říkala jsem si, že kdyby něco nebylo ok, lze těhotenství už ukončit a dítě už je životaschopné. Můj gynekolog by na tom svém vybavení stejně nic nepoznal, i když mi ultrazvuk dělal. Naštěstí vše bylo ok a opět nám potvrdili kluka 🙂.

bajana
8. únor 2015

@majovka24 v prvých príspevkoch si písala konkrétne len o pohlaví, iný problém si nešpecifikovala...pisala som "ak si hysterka" tzn. "jestli" ...to či si či nie si ja samozrejme neviem, len tu na fore ich je viac než dosť a viem si predstaviť nadšenie lekára, keď mu do ordinacie nabehne tehulka s hlavou plnou informácií z netu a chce konzultovať každú blbost...čo samozrejme zase netvrdím o tebe

majovka24
autor
8. únor 2015

@bajana Příspěvek byl hlavně o dotazu na měsíční prohlídky a test OGTT a i to pohlaví. To pohlaví samozřejmě beru s rezervou a chápu, když to lékař neurčí přesně...šlo mi o to, že mi pohlaví bylo sděleno jen na velkém ultrazvuku. Což jak jsem se tu dočetla, tak to tak mělo i spousta jiných těhotných..ale některým bylo pohlaví sděleno třeba 3x a pokaždé stejný verdikt, což si myslím, že je fajn 🙂.

Jinak se svou doktorkou se snažím konzultovat jen to, co ona mi říká a jaký je můj zdravotní stav..né vždy se mi ale dostane adekvátní odpovědi..

A k těm těhulkám, co chtějí ,,řešit každou blbost" - no, to já naštěstí nedělám a necpu jí vše, co si přečtu na netu. Jak říkám, řeším s ní jen věci, které ona sama mi říká a které se týkají přímo toho mého zdravotního stavu 🙂. Ale pokud si nějaká těhotná něco přečte na netu a zajímá jí to, tak nevidím důvod, proč by se na názor na to téma nemohla zeptat svého lékaře.. 😉.

majovka24
autor
8. únor 2015

@verena Tak to chápu, že jsi byla z toho prvního doktora vynervovaná. Takže jestli to chápu dobře, tak teď očekáváte také chlapečka 🙂. Já většinou kupuji neutrální oblečení a hlavně už k němu promlouvám jménem, tak pokud to bude nakonec holčička, tak se jí budu muset omluvit 😀. Ale stejně, nějaké oblečky s traktůrkama a autíčkama už jsem pořídila, ale jen v té nejmenší velikosti pro novorozence, takže kdyžtak by v tom případně holčička musela měsíc vydržet 🙂. Možná je to i fajn nevědět pohlaví a chápu taková rozhodnutí, ale my jsme to vědět chtěli a i když je nám jasné, že to nemuselo být poprvé dobře vidět, tak stejně nám jde hlavně o to, aby miminko bylo zdravé 😉.

marcicek84
8. únor 2015

neplaš TEST na cukrovku je povinný až od určitého věku,tuším od 25 nebo snad dokonce 30 let nahoru, ultrazvuky v těhotenství jsou povinné 3, někteří dělají pokaždé, ale nikdo jim je neproplatí, měsíční prohlídka jako zjištění, zda plodubije srdce a zda nemáš potíže, správný tlak atd., nejpřesněji vyjde pohlaví na velkém ultrazvuku, nebo při odběru plodovky nebo až ke konci těhotenství...

majovka24
autor
8. únor 2015

@marcicek84 Díky za info 😉

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru