Jak vzali v práci, že jste těhu?

luciejancarova
28. srp 2014

Ahoj holky, jaká byla reakce zaměstnavatele na to, že jste těhu? Moje přímá nadřízená v pohodě, i když připustila, že se to teď moc "nehodí". Ale generální manažer se rozčílil s tím, že mám dát výpověď, že jsem je stála hodně peněz (přes headhuntery), bla bla...jsem z toho docela na měkko ☹ je fakt, že jsem tam teprve 10 měsíců ale chci chodit do práce tak dlouho, jak mi to zdravotní stav dovolí, zaučím novou kolegyni, prostě je v tom nechci nechat ze dne na den.... potřebovala jsem to ventilovat 🙂

tarra27
28. srp 2014

@luciejancarova vyprdni se na ně, žádnou výpověd nedávej, oni tě jako těhotnou vyhodit nemůžou....v klidu a pokud, tak běž na PN, aby ses nestresovala...
a neboj, šef vychladne... .)

ps v práci se těhotenství nebude hodit nikdy 🙂))

luciejancarova
autor
28. srp 2014

@tarra27 Snažim se se nestresovat a prdím na ně 🙂 Ale těhu hormony se projevily tak lítostí ukápla slzička ☹ Jak to vzali u tebe v práci?

tarra27
28. srp 2014

@luciejancarova já měla dobré vztahy s nadřízenou...řekla jsem to pouze jí, myslím si, že to řediteli řekla, nicméně to byl před vánocema a domluvily jsme se, že prosinec a ještě leden odchodím, v lednu mi napsala služby jak jsem tak nějak potřebovala a pak už jsem byla doma...

nic si z toho nedělej....je to chlap a on vychladne... .) a klidně běž i na PN....hlavně v klidu....bud ráda, že jsi těhu...a oni se s tím smíří...nedělala bych naschvály, ale ani se nenechala nějak vyštípat nebo stresovat...už tím, že do tebe vrazili spoustu peněz jak píšeš, se jim budeš pak hodit, neboj se.... 🙂

verunka_korunka
28. srp 2014

@luciejancarova a mas smlouvu na neurčito, že? Jako na jednu stranu ho chápu, na druhou určitě vychladne. Ze mě taky nebude mít šéf radost, ale co, co jsem mu slíbila jsem dodržena. Jsem v práci už přes 3 roky 🙂 Jo a ze se jim to nehodí... To není vždy pravda... Před 5ti lety to uvítali, protože byla krize a tak aspoň nemuseli propouštět.

luciejancarova
autor
28. srp 2014

@tarra27 Nedám se 😉 na neschopenku se mi nechce, pokud to není nutný, práce mě baví a doma by mě asi kleplo 🙂 ale pokud nevychladne a bude nepříjemnej tak se na ně vyprdnu.

luciejancarova
autor
28. srp 2014

@verunka_korunka Jo jo,na neurčito 🙂 No jo, zaměstnavateli se to asi nebude líbit nikdy, ale u mladý holky s tím musejí počítat...

verunka_korunka
29. srp 2014

@luciejancarova Jasně že s tím počítají. Ale máš strašně štěstí s tím na dobu neurčitou. Já měla první rok na dobu určitou a kamarádky takhle jinde tahali 2x na 2 roky. Zaměstnavatel má trochu pravdu, stojíš ho na začátku hodně ale pak mu to vynahradis, ale u tebe to nenastala ☹ Po pravdě řečeno u pohovoru, i když se nesmí ptát na tohle téma, stejně se všude ptali a kdybych neodpověděla, tak práci nemam doteď. Jo a taky nevím kolik ti je, jestli kolem 30, tak s tím počítat mohli, jestli 22, tak to prostě nečekali a o to byla reakce bourlivejsi.

petrajavor
29. srp 2014

@luciejancarova v práci to vzali dobře, před těhu jsme o jedno miminko přišli, což kolegyně i šéfová věděly. Takže když jsem došla s tím, že jsem zase těhotná vyšly mi vstříc. Dělala jsem jen denní směnu která je nenáročná a když jsem jsem začala mít zdrav problémy zůstala jsem okamžitě doma a poradily si. Pracovala jsem v kasínu.

luciejancarova
autor
29. srp 2014

@verunka_korunka Je mi 27, u pohovoru jsem jim na rovinu řekla, že děti chci 🙂 Bylo mi řečeno, že je to přirozený a že v tom nevidí problém 🙂 ale teda asi to nečekali takhle brzy...

verunka_korunka
29. srp 2014

@luciejancarova no tak to už je jejich problém 🙂 ale myslím, že vychladne. A pokud to chápu správně, stejně se s ním často nepotkavas.

editah222
29. srp 2014

Na jednu stranu je chápu, zaučovat nového člověka je drahá záležitost a na 10 měsíců se určitě nevyplatí. Asi nikdo nepočítal s tím, že otěhotníš tak brzo, ale musí se s tím nějak vyrovant nic jiného jim nezustává 😀 Věc druhá je, že toto, podle šéfa nefér, jednání může mít neříjemný vliv na tvé další setrvání ve firmě. Ale to je ještě daleko a hlavu bych si tím nelámala.

ninive211
29. srp 2014

@luciejancarova Tak to je teda pěkně hnusná reakce ☹ Chlap, no...jak si může vůbec dovolit ti vytknout, že jsi je stála moc peněz? Kór jestli i na pohovoru jsi jim na rovinu řekla, že děti chceš, nic nezatajovala, nevymýšlela si, tak jeho reakci teda nechápu...asi je to docela cholerik, co? Anebo má zároveň i nějaký osobní či jiný problémy a tímhle to v něm prostě vybouchlo, přehnaná reakce a uklidní se. Hlavně buď v klidu, nestresuj se pokud by ti měli dělat nějaký velký problémy nebo naschvály, tak raději na tu nechopenku, i když tam je to taky naprd, když ti v podstatě nic není (vycházky atd....) Ale lepší než stres v práci...a taky už nikdy nebudeš mít tolik volného času jenom pro sebe 😉

ninive211
29. srp 2014

@editah222 Ale ona jednala fér, na pohovoru přiznala, že děti chce (nevymýšlela si neplodnost, lesbickou orientaci ani touhu poznat nejdřív svět a děti možná tak ve 40ti), taktéž neotěhotněla hned po zkušebce, ale "až" za 10 měsíců, jasně, není to moc, ale rozhodně v tom nevidím žádné nefér jednání...a upřímně, když nabírám 26-letou holku, tak i kdyby mi naslibovala modrý z nebe, tak stejně jako šéf musím ve skrytu duše počítat s tím, že téma děti jednou na pořadu dne budou a že se to klidně může stát dříve než za pět, sedm let...v dnešní době, kdy polovina párů má problém s otěhotněním, protože dlouho otálí, se snad ani nemohou divit.

editah222
29. srp 2014

@ninive211 jenže to je ten problém, příště už 26letou holku nevezme, vezme chlapa 🙂 Já to jako žena a zároveň šéfka beru z obou stran. Taky bych byla nazlobená kdybych přijala někoho nového do práce, kde je třeba delší a dražší zaučení (školení, certifikáty...) a ten někdo by mi po 10 měsících odešel. U muže to mám ošetřené smlouvou a peníze by musel vrátit, ale žena je 3 a více let doma a vložené investice jsou fuč a jdou se vydávat znovu na nového zaměstance.
Na druhou stranu většina žen chce dítě a když přijimám ženu v rozmezi +/- 20-40 let tak s tou variantou počítám 😉

ninive211
29. srp 2014

@editah222 No a však to právě vidíme dnes a denně - že mladou holku po škole zaměstnat je někdy problém :-/ Právě proto, že se zaměstnavatelé "bojí" otěhotnění. Na místě, kde je vysoká fluktuace a samotné zaučení je rychlé a otázkou pár dní či hodin (pokladní v supermarketu apod.), tak je to asi jedno, ale je fakt, že na odbornějším postu, kde se předpokládá série školení a seminářů a dlouhodobé vzdělávání se, tak to problém být může. Ale znovu, pokud někdo už přijme holku ve věku 26 let, která navíc myšlenkami na dítě se netají, tak výše uvedená reakce je prostě přehnaná a neadekvátní. Spíš se fakt přikláním k názoru, že daný člověk má prostě nějaký osobní problém a tato nečekaná zpráva v něm vyvolala tuto reakci.
Navíc slečna/paní neodchází po 10 měsících, po 10 měsících oznamuje těhotenství a třeba ještě další 4 měsíce, když zdraví dovolí, tam může zůstat a pomoci zaučit novou posilu.

blondynka400
29. srp 2014

@editah222 já to bohužel vidím naprosto stejně. Podobné věci stojí dost často šíleně peněz, když se to pak v HR auditech zpočítá... Jako chápu, že to žena neudělá schválně (až na výjimky), ale z pohledu firmy se prostě podobné reakce dají čekat....
@luciejancarova být tebou bych výpověď určitě nedávala ani nechodila na neschopenku, ono se ti sklidní. Každopádně třeba u nás by jsi už prostě neměla šanci se vrátit, tak to máme nastavené od "matky" přes to nejede vlak.

editah222
29. srp 2014

@ninive211 neadekvátní to nejspíš je, jenomže on už si spočítal, že ted bude zaučovat nového člověka a po návratu po RD bude toho člověka propouštět a paní zaučovat znovu (nebo ji někam přeřadí či propustí). Takže rozčílení nebo možná rozčárování je pochopitelné, navíc je to chlap a na tychle věci se dívá jinak.

Ale abych se vrátila k dotazu, výpověd bych nedávala a vydřela v práci co to jde. Pokud budete někomu ležet v žaludku tak at vám dá výpověd sám a s odstupným.

uztotakbude
29. srp 2014

Hele u nás očekávám velmi bouřlivou reakci, naštvání, asi mi to dají sežrat. Kašlu na ně. Až to přijde, tak to bude. Pravda, na pohovoru se mne ptali, zda prcka plánuji a já řekla, že ne, ale to byla jiná situace. Neměla jsem práci, praxi a neřešili jsme bydlení. Situace se prostě změnila a já opravdu nepotřebuji povolenku k tomu, abych mohla mít dítě. Svůj reprodukční rytmus si s dovolením nastavím a zařídím sama, pískat mi to nemusí. 😀 A když mne vyhodí, resp. když mi uplyne doba, na kterou mám smlouvu (nemám na dobu neurčitou), tak se taky prd stane. Bude jiná práce, tahle je stejně od rána do večera a žádné terno. Takže buď v klidu...buď vychladnou, nebo ať jdou k šípku a výpověď nedávej, oni tě teď vyhodit nemohou a za tři roky může být situace úplně jiná a ještě tě rádi přivítají zpět.

beruna84
29. srp 2014

prď na ně, oni to překousknou.. hlavně nedávej výpověď. Vyhodit tě nemůžou a za chvíli už budeš mít klid.. Já se v práci šíleně stresovala, jak to vezmou (moji šéfové jsou chlapi..).. Řekla jsem to asi v 8tt, chtěla jsem to mít za sebou. Fakt sem se bála - překvapivě to vzali úplně v pohodě a gratulovali, kdybych to bejvala věděla, spala bych o dost líp 🙂 ale ne každej to tak vezme no..

uztotakbude
29. srp 2014

PS: Nejvíc se těším jak začnou vyvádět a já jim ledově klidným hlasem a zcela racionálně řeknu: Hele, buď se uklidníte, já tu zůstanu a zaučím si za sebe novou holku, nebo budete vyvádět, já se tu nebudu rozčilovat a ohrožovat tak své těhotenství a půjdu na rizikové a dělejte si tu co chcete. Uvidíme jak se rozhodnout. Prostě je donutím chovat se normálně, protože těhotenství je v životě ženy radostná událost a já si ji nenechám ničím a nikým zkazit. Za to by mi nestála žádná práce na světě...

dasenka888
29. srp 2014

@luciejancarova To já vím, že budu mít peklo, až to jednou oznámím a doufám, že to nebude už dlouho trvat... :D Vedoucí v životě nechce děti, aby si nezničila postavu apod... A moje kolegyně by děti chtěla, ale její přítel se kterým je 6let je prostě nechce... Takže ta mi furt v práci brečí a je to s ní nesnesitelný, protože se doma hádají a všechno ods*ru já :( Takže mě tohle nerozhodí.. :D A o to víc chci otěhotnět 🙂 Zkoušíme to 4tým měsícem 🙂 Jinak naše pani vedoucí řekla jedné kolegyni na to , že za ní nikdo nemůže do práce a bude muset ona, že jí to dítě nenap*cala , ať se stará... Občas si bohužel lidi nevidí do huby... :(

luciejancarova
autor
29. srp 2014

S tím, co bude po rodičovský si moc hlavu nelámu, je to daleko, když tak budu hledat něco nového. Spíš mě ta jeho reakce zamrzela, za celou dobu jsem byla jen na jednom hromadném školení, které tedy drahé nebylo. Měla jsem praxi, takže ani nebylo potřeba extra zaučování - spíš jen seznámení s tím, jak to funguje. Dali za mě asi dost peněz headhunterům, pač tenkrát byli v situaci, kdy nemohli hledat jinak, proto ho to asi štve...což samozřejmě dokážu pochopit. Každopádně jsem jim řekla, že budu do práce chodit tak dlouho jak mi to zdravotní stav dovolí abych zaučila novou paní/pána. A na mimíska se strašlivě těším, tak si to těhotenství budu užívat a nestresovat se. Děkuju moc za vaše názory 🙂

karlajasmine
29. srp 2014

@luciejancarova Zkus to moc neresit, vim, ze to zamrzi, ale clovek muze z prace odejit z ruznych duvodu.. mohla ses treba z osobnich duvodu prestehovat, mohla jsi najit neco lepe placeneho, atd atd.. tehotenstvi neni jediny duvod odchodu z prace.. zamestnavatele obcas reaguji, jako kdyby zrovna tehotenstvi zeny udelali ''naschval firme'' a vubec jim nedochazi, ze kazdy ma nejakej osobni zivot, ktery se neda planovat a ktery obcas proste z jakehokoli duvodu zpusobi, ze clovek musi z prace odejit. Kdybys nedejboze mela zdravotni problem a byla dlouhodobe nemocna, tak by taky museli hledat nahradu... meli by si uvedomit, ze tohle je radostna udalost, kterou by ti meli prat 🙂 Pri nejhorsim jim to takhle rekni 🙂

xpila
29. srp 2014

Mně šéf řekl, že jestli otěhotním, tak to může zabalit 😀

luciejancarova
autor
29. srp 2014

@karlajsmine To máš recht 🙂 Moje šéfová to vzala úplně úžasně, i když se to moc nehodí 🙂 ale má z toho dokonce radost - je to ženská, která chce brzy děti 🙂 a šéf snad trochu vychladne 🙂

luccy.luccy
29. srp 2014

@luciejancarova Můj se zachoval jako správnej debil. 😒 když jsem mu oznámila před třemi lety první těhotenství, sice pogratuloval, ale od druhýho dne začal dělat naschvály a hledat chyby, aby mne mohl vyhodit. Dokonce jsem slyšela, jak se baví s externím personálním poradcem, že jsem ho stála dost peněz a otěhotním si. a radil se, jak mě vyhodit. Prý když dostanu napomenutí, tak mě může propustit... hned druhý den jsem dostala první, za úplnou blbost, navíc ta "chyba" byla dávno napravena. Ale když si chce něco najít, vždycky si najde.. no a tak já jsem mu další den odešla pěkně na neschopenku. 😀 a teď jsem nastoupila na další mateřskou, v listopadu si nechám pěkně proplatit dovolenou a zcela jistě se tam už nevrátím.

luciejancarova
autor
29. srp 2014

@luccy.luccy To snad nemyslíš vážně? 😲 tak to je ale moc, to je fakt hnusný! Je dobře, žes šla na neschopenku, akorát by ses stresovala a těžko by sis těhu užívala. U mě to doufám až takhle daleko nedojde 😒

kamino
29. srp 2014

U nas ve firme jak se objevila propustka z Pronatalu,tak nasledovala vypoved pro nadbytecnost. Byla opravdu slozita situace,tak jsem byla hned prvni na rane. Ovsem zadarilo se hned napoprve,takze jsem stihla na konci vypovedni lhuty nastoupit na nemocenskou,takze mi platila i materska a po ukonceni materske sice vypoved platila,ovsem s vyplacenym odstupnym i dovolenou 😉 takze vsechno zle je pro neco dobre 😉

luccy.luccy
29. srp 2014

@luciejancarova jsou to tři roky, ale když si na to vzpomenu, tak mi z toho taky není dobře. a tehdy, když jsem zaslechla ten jeho rozhovor s tím personalistou, docela jsem si, ještě pod vlivem hormonů, pobrečela. Člověk z toho má radost, že se povedlo, všechno je v pořádku a nějaký blbec řekne tohle...a na co bych měla čekat? bylo mi tehdy 26 let a do důchodu čekat nemůžu. 😀 samozřejmě každý zaměstnavatel to bere jinak, já mám zkušenost blbou. a když jsem potom potřebovala potvrdit papíry na výpočet MD apod, to byly taky pěkný problémy, všechno zdržoval....

kikimaruska
29. srp 2014

U mě v práci s prvním synkem vedoucí hlavně chtěl, aby nemusel šachovat s měsíčním plánem,. Řekl, že si je vědom, že jako těhule nemohu dělat noční, zrušil mi NOČNÍ službu v zahraničí, ale aspon ty ostatní, že musím doklepat. No, první noční mi bylo šíleně špatně, proseděla sem toho dost na wc a ráno začala krvácet...takže rychle k Dr.a ten mě z práce hodně rychle vyvedl (už ze začátku tedy chtěl dát PN,ale já chtěla odělat aspon ten měsíc). Moje vina to nebyla, já se snažila, ale stejně se na mě dívali jako na nějakého zrádce no... A jinak určitě výpověď sama nedávej!!!!