OSVČ na vedlejší pracovní poměr a neschopenka na HPP

ssaskiaa
22. srp 2016

Ahoj holky 😵
Chtěla jsem vám vysvětlit moji situaci a zeptat se co byste doporučovaly, jak dál a co s tím? Vůbec se v tom nevyznám a jsem z toho jelen 😨
Jsem zaměstnaná na HPP do konce října a od listopadu budu mít novou smlouvu na neurčito. Pracuji jako zubní instrumentářka -sestřička v zubní ordinaci. Práce je namáhavá na onfelční prostředí, skoro žádný přestávky, pracovní doba od rána do večera, práce s rentgenem, a hlavně i lidi se žloutenkou.. No co vám budu povídat, asi nic moc pro těhotnou.
Miminko bychom chtěli cca říjen/prosinec, uvidíme jak rychle to půjde a potom bych musela na rizikové.
K tomu jsem chtěla začít podnikat. Uvedu příklad, že bych začala podnikat v říjnu (před tím než bych šla na neschopenku u zaměstnavatele). Vím, že lze jít na neschopenku na HPP a pracovat jako OSVČ u toho, ale povězte mi lze to takhle jde, jak je to s vyplácením pak PN, mAteřské a rodičovské a zda budu mit nárok na těch 220 000 od státu? Jsem uplně v tomhle ztracená 🤔

Děkuju všem za rady a všem snažillám přeju hodně štěstíčka a hlavně sil! 🙂 😘

ssaskiaa
autor
22. srp 2016

To tady není nikdo kdo by se v tom vyznal? 😒

eva1987
22. srp 2016

Materska se bude vyplacet z HPP pokud si nebudes platit mesicni zalohy z OSVC pri vedlejsi cinnosti (nepovinne) pak by se do vyse zapocitavalo i toto.Na rodicak budes mit normalne narok ten je vyplacen po materske a vysi si volis sama.

zuzkabou
22. srp 2016

@ssaskiaa neschopenka a mateřská by měla jít na základě příjmů od stávajícího zaměstnavatele. Ještě je otázka, jestli bude nutné jít na rizikové těhotenství s PN nebo bude možné vykonávat jinou práci pro stejného zaměstnavatele, která nebude riziková pro těhotné. Na rodičovský příspěvek 220000 má nárok snad každý, u peněžité pomoci v mateřství musí být odpracovaná nějaká doba za poslední dva roky (raději si ověřte, kolik přesně).
Když je OSVČ jako vedlejší činnost, ze které se neodvádí žádné dávky, tak by vyplácení PN nemělo být nijak ovlivněno. Snad ale někdo jiný bude informovanější.

eva1987
22. srp 2016

Ja pracuji jako OSVC jako vedlejsi cinnost a mam take HPP, ale v PN nejsem.Vykonavat zivnost muzes pri PN, ale nesmis porusovat rezim docane prace neschopneho (zdrzovat se v miste pobytu, vychazky atd.), abys nedostala vypoved od zamestnavatele....

ssaskiaa
autor
22. srp 2016

@eva1987 děkuju mockrát. Takže teoretickY můžeme čekat miminko, jít na PN, živnostenský list mám akorát pozastavenou, takže si jí akorát aktivuji a v době PN si zařídím vše co potřebuji a začnu s podnikáním? A mělo by to být vše v pořádku akorát musím dodržovat vycházky zvolené - tedy v nich vykonávat OSVČ?
Je to tak? Děkuju jso zlataá 😘😊😊😊

ssaskiaa
autor
22. srp 2016

@zuzkabou bohužel jiná práce pro mě není, takže bych chtěla zkusit ať mi najdou náhradu práce - nic jiného se tam dělt nedá.. Oni mají jen jednu ordinaci.. A když by neměli, tak zůstávám doma za normální plat viď? Akorát aby na mě něco nevymysleli, něco zákeřnýho a nedonutili mě jít raději na PN 🙄 Já rok odpracovaný budu mít v pohodě takže mateřské se nebojím 😊 Ale děkuju jsi moc hodná 😊😊

eva1987
22. srp 2016

@ssaskiaa Jj přesně tak 🙂 Taky budu podnikat během mateřské a rodičovského příspěvku.

ssaskiaa
autor
22. srp 2016

@eva1987 a ještě jak je to s podnikáním v době mateřské? Tam by se nějak podnikat nemělo viď?

ssaskiaa
autor
22. srp 2016

@eva1987 ještě teda jen pro upřesnění.. Nevadí když nezačnu s podnikáním před odchodem na PN, stačí když začnu až na PN? A ještě když to bude brano jako vedlejší činnost.. Zdravotní a sociální si tedy neplatím? A začnu si ho platit kdy?🤔 Děkuju a prmiň za blbý dptazy 😊

eva1987
23. srp 2016

Staci kdyz svou zivnost prevedes na nekoho jineho pr. manzel,rodina proste ji papirove bude vykonavat nekdo jiny....na rodicaku uz podnikas za sebe musis si platit ZP, SP a dan pri rocnim zuctovani dani vyse je podle prijmu (kolik vydelas).

eva1987
23. srp 2016

@ssaskiaa Ale ja vykonavam zivnost i u sveho zamestnavatele plus HPP takze ten prevod zivnosti plati u me....ty muzes normalne podnikat behem materske pokud je vyplacena z titulu nemocenskeho pojisteni zamestancu.

eva1987
23. srp 2016

Zkus se zeptat nejake dalsi ucetni urcite bude vedet vice ja mam vse od sve ucetni....a znas je obcas kecaji kraviny.

ssaskiaa
autor
24. srp 2016

@eva1987 děkuju, jsi zlata ❤️ Moc mi tve rady pomohly 😊

sovulka
14. říj 2016

Tohle se bude týkat i mě.... Mám práci na HPP (taky zdravotník) pracuji v rizikovém prostředí, takže až budu těhu, odcházím na PN. Mám ještě vedlejší činnost k zaměstnání, co jsem si zjištovala, tak vedlejší činnost budu moct stále vykonávat, ale pouze v rámci vycházek. Budu muset podat daňové přiznání, atd. Jen nevím, kerá instituce tohle všechno řeší, kam se mám jít případně poradit. Sociálka, živnosťák, finančáci...?

svobodka86
29. lis 2016

ahojky, prosím také o radu.Pracuji na HPP a chtěla bych jít v únoru na neschopenku. K HPP ještě na živnosťák prodávám home made šperky a chtěla sem si tím přividělávat na neschopence a pak i na mateřský...jak by to šlo udělat? Nebo sem si říkala, radši to teď ke konci roku pozastavit, abych nemusela dělat daň.přiznání za leden a únor 2017...co myslíte?
Jako vím o variantě že bych podnikala na někoho z rodiny...

sovulka
30. lis 2016

@svobodka86 Pokračovat v podnikání na vedlejší činnost můžete dál, i po dobu mateřské, tím, že je vyplácena mateřská s HPP, můžete dál provozovat živnost vedlejší, neplatíte soc, ani zdr. Ale daňové přiznání udělat musíte, v tom bych ale neviděla problém..... Já jsem zatím na nemocenské a podnikám dál....

svobodka86
30. lis 2016

@sovulka takže jste na nemocenské, která vám jde od zaměstnavatele, kde máte HPP a k tomu jako vedlejšák podnikáte...stále i na nemocenské? Chápu to dobře? A má to nějaká pravidla? Určitě ano.....moc Vám děkuji za informace.

sovulka
1. pro 2016

Ano, přesně tak. Ale tím, že marodím, tak mám vycházky (6 hodin denně), takže vedlejší činnost můžu dělat pouze v rámci vycházek. Mimo vycházky musím být doma! Jinak se pro mě nic nemění, soc + zdr. nadále neplatím... v březnu podám daňové přiznání za rok 2016 .... živnost přerušovat nebudu, ani po dobu mateřské, ani po dobu rodičovské. Pokud pracovat hned po porodu nebudu, tak vykážu nulový příjem, ale živnost prý pozastavovat nemusím.

sovulka
1. pro 2016

@svobodka86 vy když děláte sperky doma, nechodíte nikam pryč jako já, tak to máte uplně bez problému

svobodka86
3. pro 2016

@sovulka jo máte to taky tak? Mně akorát včera nechali na neschopence, nevíte kam zavolat a raději se na to podnikání zeptat?

sovulka
4. pro 2016

@svobodka86 říkala mi jedna zákaznice, že si mám zavolat na sociálku, když nebudu vědět

svobodka86
4. pro 2016

@sovulka diky moc