Zakázaná práce těhotným. Po otěhotnění půjdu na PN?

klaraskruzna
13. zář 2015

Ahoj, chci se zeptat. Mám práci, kterou zákoník práce zakazuje těhotným ženám. otazka zní - co se bude dít až otěhotním??? Půjdu na nemocenskou? Mátě někdo zkušenost??? Díky 🙂

lucien
13. zář 2015

Zaměstnavatel by Tě měl přeřadit na práci, kterou můžeš vykonávat. Pokud takovou nemá, je to bráno jako překážka na jeho straně, takže bys měla být doma za plný plat - tedy bez nemocenské.

kolmenka
15. zář 2015

Já mám také malý dotaz. Jaké práce jsou pro těhotné zakázané? A co se stane když i tak těhotenství neohlásím zaměstnavateli protože mě osobně by ta práce nevadila?

luj_89
15. zář 2015

Myslím, že se to tady řeší dnes a denně... Lucien má naprostou pravdu. Zaměstnanec má povinnost oznámit různá zdravotní omezení. Nehledě na to, že ten zákaz je z nějakého důvodu.

handangervidda
15. zář 2015

Zakázené jsou třeba noční, celý seznam prací zde, v druhém paragrafu http://www.mpsv.cz/ppropo.php?ID=v288_2003. POkud tě ale zaměstnavatel přeřadí jinam a tobě klesne plat, máš nárok na dorovnání ze sociálky.

bari33
26. dub 2017

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kdo posuzuje to, že moje práce je těhotné zakázaná? sociálka nebo doktor? děkuji

xpila
26. dub 2017

@handangervidda Noční nejsou zakázané - pokud je těhotná chce vykonávat, tak může. Jen jí je nesmí zaměstnavatel sám nařídit.

@bari33 Jednak je daný seznam, jednak to posuzuje i doktor. Tzn. i kdybys vykonávala práci, která není na seznamu, ale doktor ti ji zakáže, protože ohrožuje těhotenství, tak tě zaměstnavatel musí také přeřadit.

@kolmenka Pokud bys opravdu vykonávala práci těhotným zakázanou, tak máš povinnost zaměstnavateli ohlásit, že jsi těhotná.

bari33
26. dub 2017

@xpila zaměstnavatel mě musí přeřadit na jinou práci a nebo nechat na stejné s tím, že např. těžké věci bude tahat někdo jiný?

xpila
26. dub 2017

@bari33 Ano.

bari33
26. dub 2017

@xpila super děkuji

astyna
27. dub 2017

Z práva na výšce si jen pamatuju, že žena pracující v dolu nesmí být těhotná 😀 Vím, že i chlapi v galvanovnách podepisují papír, že se nebudou "rozmnožovat". Taky se tam berou většinou už chlapi před důchodem....

Když to nevadí osobně tobě, tak bych to neřešila ani s gynekologem. Mě třeba nevadilo táhání těžkých krabic ve skladu, což dělalo týdně 4 tuny zboží, co mi prošlo rukama jen na sklad, pak to ještě porozesílat...Jen jsem pak musela vymyslet, jak dosáhnout na dno, pupek mi už fest vadil 🙂