Špatné jaterní testy v těhotenství, máte zkušenost?

monullinkka
21. říj 2015

Ahoj holky. Mam dotaz.cca 14 dni zpet me začala svědit kuže, šla jsem na krev a vyšly mi hraniční hodnoty jaterních testu.
V pondělí to vyšlo ještě o něco hůř. Co to znamena pro miminko? Mate někdo stejnou zkušenost? Děkuji za odpoved

lpamela
21. říj 2015

To jsem měla při prvním těhotenství. Dali mi nějaké tablety, ale ty mi moc nepomohly. Nakonec jsem porodila v 33+1. Byl to překotný porod. Tím Vás nechci strašit. Myslím si, že každé tělo je jiné. Každopádně Vás budou hlídat. Já se začala prostě otvírat. A hodně jsem zadržovala vodu.

pety91
21. říj 2015

Doktoři to musí hlídat v prav. intervalech, dává se na to nízkotučná dieta a nějaké léky. Víc nevím.

frantiska85
21. říj 2015

Kup si ostropestřec.

jhhd
21. říj 2015

Budou tě hlídat a krev ti brát každých 14 dní až týden. Možná tě pošlou i na sono jater, štítné žlázy, ledvin atd.. Možná ti předepíší nějaké léky. Pokud by ti ty hodnoty vylezli nad nějakou mez, kterou neznám, budou asi na porod chvátat. Špatné odbourávání žlučových kyselin může být problém pro miminko, protože prostupují placentou.

Mě už takhle sledují 7 týdnů. Hodnoty stále nepatrně rostou, ale doktoři je hodnotí jako lehce zvýšené (prý jako chlap, který si den před testy dá pivko a bůček). Držím jaterní dietu a předepsali mi prý spíše potravinové doplňky na ochranu jater (Flavobion a Essential).

Je to dost na nervy, ale zkus se nenechat vynervovat. Doktoři miminko pohlídají. Dnešní svět je tak alibistický, že tě budou hlídat možná až moc jako mě. Dieta se dá přežít.

monullinkka
autor
22. říj 2015

Moc děkuji za odpovedi

barulina
22. říj 2015

Preeklampsie,vyhledejte infonv googlu

alkuska
22. říj 2015

@barulina Nemusí to znamenat preeklampsii, neplaš ji. Je dobře že to hlídají.

barulina
22. říj 2015

@alkuska neplasim,ale ja bych bypa osobne rada kdybych mohla studovat atd. Nemyslela jsem to nikterak zle

alkuska
22. říj 2015

@barulina Však OK 🙂, já taky ne

markyska88
22. říj 2015

Jak psala @frantiska85 , kup si ostropestřec !! 🙂 je to odzkousene, pomaha .
@monullinkka

zuzana_ka
22. říj 2015

@monullinkka Neprodělala si žloutenku?

jhhd
22. říj 2015

Ano, doktorka mi také mimo jiné kontrolovala dle krve, zda nemám žlouteku, mononukleozu a ještě jeden infekční sajrajt. Tyto nemoci jaterní testy taky zvyšují, jelikož velmi zatěžují játra.

Nevím, jaké máš přesně hodnoty jaterních testu (moje z minulého týdne - 35+5tt.: ALP 1,83; AST 1,36 - uvádím jen ty zvýšené), ale taky to nemusí znamenat vůbec nic. Jen to, že je těhotenství pro tvé tělo už zátěží. Je dobré to sledovat a krevními testy zhruba po 14 dnech kontrolovat, ale rozhodně nestresovat maminku, protože stres může být mnohem horší než vlastní lehce zvýšené jaterní testy.

Toť vlastní zkušenost a názory několika doktorů, kterým jsem během velmi přehnaného sledování prošla rukama. Bohužel moje gynekoložka je alibistka a sledovala přehnaně a stresovala.

monullinkka
autor
23. říj 2015

Žloutenku jsem neprodělala. Dnes budu mit výsledky tak jsem zvedava

jhhd
23. říj 2015

Jen možná pro uklidnění: limit pro AST je 3, pak to začíná být nebezpečnépro miminko a je na čase porod vyvolat. Do té doby je to v klidu a sleduje se to po 14 dnech. Tyto informace jsem dnes dostala v porodnici.

monullinkka
autor
24. říj 2015

Děkuji moc

jhhd
24. říj 2015

Držím moc palce! Procházím si tím posledních 7 týdnů a je to opravdu díky mé gynekoložce hodně stresující. Raději jsem se sama odeslala do péče porodnice, kde chci rodit, protože všichni kromě mé gynekoložky jsou v pohodě, berou to rozumně a zbytečně nestresují.

monullinkka
autor
24. říj 2015

Děkuji. Teda jsem mela lepší výsledky tak snad to tak vydrží. Kdy máte termín?

jhhd
24. říj 2015

Termín máme 12.-15.11.. Na další krev jdu v pátek, takže miminko už v klidu donosíme, pokud se samo nerozhodne jinak. Navíc už jsem díky péči porodnice zcela v klidu a zase po dlouhé době si těhotenství užívám.

jhhd
24. říj 2015

Kdy máte termín vy?

monullinkka
autor
27. říj 2015

my máme termín 11.11. nebo 18.11.2015 tak uvidíme. Držím pěsti ať je vše v pořádku a máte zdravé miminko 🙂

marfushenka
28. říj 2015

Ja mela hodnoty 10x vyšší nez by melo byt a skoncila jsem v nemocnici. Dostávala jsem léky a pri ukoncenem 36. Tydnu se porod vyvolaval.

jhhd
1. lis 2015

Tak my už to máme za sebou. Syn se sám rozhodl, že ho to v bazénu už nebaví a v 37+3 tt. si jej sám prokopl. Je zcela v pořádku. Moje hodnota AST po porodu byla 1,78, takže na nějaké vyvolávání jsme měli stále rezervu dost velkou.

monullinkka
autor
2. lis 2015

Moc vám gratuluji a přeji hlavně zdraví

ajik123
10. lis 2015

Ahoj holky, já jsem 27 tt a doktorka mi dnes oznámila, že mám také vyšší jaterní testy a zítra jdu na další krev, zda se to zvyšuje. Také mi děsila nemocnicí. Také Vás některá tak děsila a nakonec stačili léky ??

monullinkka
autor
10. lis 2015

Jj me zabraly prášky. Ale u me to zjistili AZ někdy kolem 33 tt

jhhd
11. lis 2015

My jsme to zvládli jen s prášky (spíš výživové doplňky, jak mi řekli doktoři), ale také se ten problém objevil až ve 30.tt. Nemocnicí mě taky děsila a nejen jí. Ale problém byl spiš v doktorce, která mě zbytečně stresovala, než v mých hodnotách, jak potvrdili asi čtyři další doktoři, kteří mě pak viděli či jsem u nich rodila.

Vše záleží na hodnotách jaterních testů - zda je zvýšený jeden nebo více parametrů a jak moc. Doktoři mají na vše postupy a kritické hodnoty, kdy se to musí řešit honem. Dobré je to kontrolovat, ale s rozumem.

ajik123
11. lis 2015

@jhhd A co dieta ? Koukala jsem, že spoustu věcí se dá jíst. Čím jsi ale např. nahradila sladký ?? Já mám šílenou chuť na čokolády. Děkuju 😅

jhhd
15. lis 2015

Jaterní dieta je v pohodě, pokud k ní ještě nemáš diabetickou dietu (ve 27.tt mi diagnostikovali gestační diabetes). Já bohužel měla od 30.tt. obě a to je opravdu peklo. Protože to, co ti jedna dovolí, tak ti druhá zakáže. Dokud jsem měla jen diabetickou dietu, tak jsem si občas, když mě hodně honila mlsná, dala 85% čokoládu. Po tom už jsem si nedala nic. Bez sladkého se naučíš žít, trvá to tak týden. Ale raději jsem pak přestala chodit nakupovat a posílala na nákup manžela, protože v supermarketu mezi regály se spoustou věcí, které jsem nemohla jíst, ale věděla jsem, jak jsou dobré, jsem slintala jak Pavlovův pes. Dokonce jsem zvládla i víkendový pobyt na Šumavě s kamarády, kdy jsme se stravovali v hospodách, takže jsem měla třeba dvakrát děnně pečené kuře s bramborem. Ke konci, kdy už jsem kvůli plašení doktorky měla opravdu strach, jsem jedla skoro jen pečivo s lučinou a šunkou od kosti, kuřecí či krůtí maso dušené na vodě s rýží, těstovinami nebo brambory a metráky zeleniny (hlavně rajčat). Věř mi pokud máš dietu jednu, tak je to v pohodě a časem si zvykneš. Dvě diety jdoucí proti sobě jsou mnohem horší, ale i to se dá zvládnout, když máš motivaci v podobě svého dítěte. Navíc mě tyhle diety naučili jíst docela zdravě a hlavně se zajímat o to co jím.

Držím palce. Určitě to zvládneš. Rozhodně nepropadej skepsi. Dieta je to nejmenší, rozhodně lepší než se cpát prášky nebo nedej Bože skončit v nemocnici.

ajik123
16. lis 2015

Holky a já mám termín 12.2., takže mě nervy potrvají ještě dlouho, vy už to máte za pár (asi už jste dokonce po porodu🙂 a výsledky mám nejvyšší 1,63. Jinak s tím, že se porod vyvolává od hodnoty 3 - tak mám trochu jinou zkušenost. Mě doktorka řekla, že při hodnotě 3 jdu do nemocnice a jen mi budou dávat kapačky cca 20 dní, takže to hned neznamená vyvolání porodu 🙂 .

michelle1
16. lis 2015

Já měla špatné testy při obou porodech. Poprvé mě sledovali (to je ovšem silné slovo) 3 dny v nemocnici, pak pustili domů. Při druhém opět na 3 dny, s tím, že čekám dvojčata, tak už si mě nechají až do porodu.... a z těch nervů, že tam budu zbytečně ležet 2 týdny, jsem za ty 3 dny porodila 😀

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru