• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Alergie na sóju

Alergie na sójuAlergie na sóju je imunitní rekce organismu na některou z bílkovin sójových bobů. Může se projevovat jedním nebo kombinací více příznaků z široké škály kolika, bolesti břicha, průjem, zácpa, zvracení, gastroezofageální reflux, hleny ve stolici či krev ve stolici, ekzém, kopřivka, otoky, astma, nechutenství, nepřibírání, chudokrevnost, neklid, poruchy spánku, poruchy chování.

Alergie na sóju je světově jednou z nejčetnějších potravinových alergií, postihuje až 5% malých dětí (dětí do 3 let). V souvislosti s množstvím zkonzumované sóji je alergie na sóju nejběžnější potravinovou alergií v Asii, u nás její výskyt roste a v současnosti zaujímá čtvrtou příčku mezi alergiemi na potraviny.

Diagnostika alergie na sóju

Alergie na sóju může být typu IgE (kdy se v těle tvoří specifické IgE protilátky), nebo typu non-IgE (alergická reakce probíhá jinými mechanismy imunitního systému). Non-IgE typ nelze dokázat krevnímy testy, nemusí se projevit ani reakce při kožních testech. Testy specifických IgE protilátek jsou, obzvlášť u malých dětí, spolehlivé nanejvýš na 50%. Mohou vycházet falešně pozitivně, kdy se v krvi nachází specifické IgE protilátky proti sóje, ale reálně k alergické reakci na ni nedochází. Mohou ale vycházet především falešně negativně, kdy se v krvi specifické IgE protilátky nenachází, k alergické reakci po požití sóji dochází jinými mechanismy imunitního systému (non-IgE alergie), jedná se zpravidla o pozdní reakce (v řádech i dnů po snězení sóji). Jedinou spolehlivou diagnostickou metodou je tedy eliminačně-expoziční test (více o něm naleznete ve článku o potravinových alergiích).

Souběh alergie na sóju s alergií na jiné potraviny

Alergie na sójuPoměrně častý je souběh alergie na sóju s alergií na živočišná mléka (kravské, kozí, ovčí, z důvodu podobnosti bílkovin), ve většině případů i na sóje příbuznou luštěninu karob (moučku z lusků svatojánského chleba neboli také rohovníku).

Reakce může nastat i na bílkoviny z rohovníkových klíčků - jako např. kaše Nestlé Sinlac a kaše Nutrilon allergy care, obě tyto kaše jsou, nejen pro alergiky, nevhodné i pro vysoký obsah cukru), v některých případech je možná i reakce na karubin (vlákninu svatojánského chleba, může totiž obsahovat rohovníkové bílkoviny, karubin obsahují AR umělá mléka a Nutriton).

Možný je i souběh s reakcemi na jiné luštěniny včetně arašídů, arabskou gumu a gumu guar.

Léčba alergie na sóju

Léčba spočívá v dodržování bezsójové diety, kdy na pití a vaření lze používat jiná rostlinná než sójová mléka a nebo živočišná, ale ty vzhledem k častému souběhu alergií vhodná příliš nejsou. Pokud je dítě kojeno, dietu často musí držet i maminka (pokud dítě reaguje i přes mateřské mléko). Pokud dítě dostává umělé mléko, jsou obvykle běžná HA UM kontraindikována (kromě bílkoviny kravského mléka obvykle obsahují i sójový lecitin), je třeba přejít na UM s plně štěpenou bílkovinou kravského mléka (Nestlé althéra, Nestlé alfaré, Nutrilon allergy care, Nutrilon allergy digestive care) nebo UM vyrobené z volných aminokyselin (Alfamino, Neocate).

Alergie na sójuBílkoviny sóji jsou termostabilní alergeny - jejich alergenní potenciál se varem snižuje jen minimálně. Doporučeno je, stejně jako u ostatních alergiků, každý den podávat probiotika a dbát na zdravá střeva (omezit živočišná mléka i pokud na ně není osoba alergická), sladké a lepek.

Během diety je třeba vyhýbat se sóje ve všech jejích formách - bílkoviny se nalézají v sójových bobech a bobech edamame jako takových a veškerých sójových výrobcích - sójovém mléku, sójových jogurtech, "sýrech" a pomazánkách, sójovém "mase" (texturované sójové bílkovině), sójových klíčcích, sójovém "tvarohu" okara, tofu, tempehu, natto, miso a sójové omáčce (včetně shoyu a tamari).

Sójové bílkoviny můžeme nalézt ale i v ostatních potravinách, je proto nezbytně nutné číst složení všech potravin a kosmetiky (i ta totiž může obsahovat sóju či její složky). Stopy sójových bílkovin je možné vzhledem k výrobnímu postupu nalézt i v sójovém lecitinu, glutamátu sodném a sójovém oleji, tyto složky se velmi často vyskytují v potravinách, kosmetice, léčivech a potravinových doplňcích.

Související články

Více o alergii na sóju na modrykonik.cz

Použité zdroje

  1. MUDr.Pavel Frühauf: Revidovaný doporučený postup při diagnostice, léčbě a prevenci alergie na bílkovinu kravského mléka
  2. MUDr. Martin Fuchs: Alergie číhá v jídle a pití
  3. http://en.wikipedia.org/wiki/Soy_allergy
  4. http://en.wikipedia.org/wiki/Soybean
  5. http://www.fao.org/fileadmin/templates/agns/pdf/jecfa/cta/69/Carob_bean_gum.pdf
  6. http://espghan.med.up.pt/position_papers/con_15.htm
  7. http://journals.lww.com/jpgn/Fulltext/1999/10000/Allergy_to_Carob_Gum_in_an_Infant.20.aspx
  8. http://www.jiaci.org/issues/vol21issue01/13-16.pdf
  9. http://cs.wikipedia.org/wiki/Rohovn%C3%ADk_obecn%C3%BD
  10. http://www.proalergiky.cz/diskuze/tema/3295
  11. http://www.pediatriepropraxi.cz/pdfs/ped/2011/03/10.pdf
Wiki Modrý koník je Vaše encyklopedie. Je tvořena Vašimi vědomostmi a zkušenostmi s cílem pomoci jiným. Chybí Ti něco k tomuto tématu? Neváhej a napiš nám.
Změň nebo doplň článek
Uveřejněné informace nenahrazují návštěvu zkušeného odborníka (lékaře, právníka a pod.)

Má osobní zkušenost s alergií na sóju