Antioxidanty jsou látky chránící tělo před oxidací. Buňky spotřebou kyslíku vytváří volné radikály - atomy nebo skupiny atomů s nepárovým počtem elektronů. Jejich aktivita se projevuje jako dominový efekt. Mohou napadat důležité složky buněk DNA a nebo membrán.
Bez přítomnosti antioxidantů mohou volné radikály způsobit
- Alzheimerovu nemoc,
- předčasné stárnutí,
- šedý zákal,
- srdeční nemoci,
- cukrovku,
- Parkinsonovu nemoc,
- poruchy fungování vnitřních tělních systémů,
- rakovinu.
Najznámější antioxidanty
- vitamín A a kartenoidy - žlutý meloun, broskve, meruňky, mrkev, brokolice, brambory, rajčata, kel, zelená fazole,
- selen - kuřací maso, česnek, ryby, mořské plody, červené maso, obilniny, vejce,
- flavonoidy - čaj, citrusy, červené víno, cibule, jablka,
- Vitamín C – listová zelenina, jahody, rajčata, černý rybíz, mango, citrusové ovoce, zelená paprika, brokolice,
- vitamín E – oříšky, semínka, celozrnné výrobky, obilniny, listová zelenina, olivový olej, játra,
- polyfenoly – tymián, oregano.
Přírodními antioxidanty jsou tokoferoly (E 306 – E 309). Nachází se v ořeších, slunečnicových semenech, sójových a kukuřičných klíčcích.
Najdůležitější uměle vytvořené antioxidanty patří do skupiny galátů (E 310 – E 312).
Strava bohatá na čerstvou zeleninu a ovoce je přirozeným a lehce dostupným zdrojem antioxidantů. Důležité je množství a i výběr antioxidantů. Strava musí obsahovat selen, železo, mangam a zinek.
Antioxidanty a prevence rakoviny
Existuje asi 100 druhů rakoviny. Jde o skupinu mnoha podobných nemocí. Pokud buňky ztratí schopnost kontrolovat svůj růst, mohou se rychle dělit bez jakéhokoli pořádku. To vede k vytvoření nadměrného množství tkaniva - nádoru.
Poznáme dva druhy nádorů:
- Benigní nádory - nejsou rakovinové, nešíří se, většinou se dají chirurgicky odstranit, neopakují se.
- Maligní nádory - jsou rakovinové, pronikají do okolitých tkání a ničí je.
Volné radikály způsobují mutaci buněk a potlačují prvky imunitního systému a deaktivují tělesnou ochranu proti rakovině. Antioxidanty mohou redukovat možnost tvorby metastází a posilovat imunitní systém.
Antioxidační nutrienty chrání proti rakovine:
- posilováním tělesného imunitního systému - je schopen zničit zmutované buňky, než se stanou rakovinovými,
- omezením schopností, rakovinových buněk "nalepit se" na další orgány a žlázy a vytvářet tak metastáze,
- ničením volných radikálů způsobujících rakovinu.
Antioxidanty a stárnutí
Během stárnutí se snižuje počet zdravých buněk v těle a přibudá mnoho buněk nezdravých. Jde o ztrátu schopnosti těla reagovat na změněné požadavky a stres. Antioxidanty mohou prodloužit život a to jak jeho kvalitu, tak jeho délku.
Více o antioxidantech na modrykonik.cz
Použité zdroje
- http://www.sportujeme.sk/fitness/antioxidanty-1-cast
- https://web.archive.org/web/20131104073405/http://www.premierantioxidant.sk/co-su-antioxidanty
- http://primar.sme.sk/c/5389021/antioxidanty-su-dolezite-pre-zdravie-aj-krasu.html
- https://web.archive.org/web/20140603022550/http://www.eufic.org/article/sk/1/8/artid/antioxidanty...