bata
    10. pro 2013    Čtené 0x

    Zajímavosti - Víte, že?

     Víte, že:

    • hmotnost obuvi se při chůzi zvyšuje 2x, při běhu 6x
    • noha se během dne mění o 10 %, tzn. 1 velikostní číslo
    • dítěti roste noha neustále, proto je nutné nohu dítěte měřit každé 3 měsíce
    • u dívek noha roste do 14 let, u chlapců do 16 let
    • během života se chodidlo 300 milionkrát ohne, natáhne a stáhne, a přesto zůstává funkční
    • u štíhlých lidí se noha během dne prodlužuje, u silných rozšiřuje
    • průměrný člověk udělá za den asi 10000 kroků, za rok ujde v průměru okolo 3200 km, během svého života ujde vzdálenost, jako by obešel čtyři a půlkrát zeměkouli
    • každé chodidlo je za den vystaveno tlaku okolo 500 tun
    • žádní dva lidé nemají stejná chodidla, dokonce ani obě chodidla jednoho člověka nejsou přesně stejná. Otisky chodidel jsou také jedinečné a po celý život zůstávají stejné.

    Něco z historie

    • starověcí Egypťané při bolestech hlavy inhalovali kouř z doutnajícího sandálu
    • v koloniální Americe se na bolestivé břicho pokládaly těžké holínky
    • v různých koutech světa se na ochranu proti zlu nosily amulety ve tvaru boty

    Pro více informací klikněte zde.

    bata
    5. pro 2013    Čtené 0x

    Desatero dětského obouvání

    Deformace nohy. Závažná diagnóza a noční můra dětských ortopedů. Problém, na který svému dítěti můžeme nevědomky "zadělat" i my sami. Třeba jen nákupem nevhodné obuvi. Je proto dobré znát zásady zdravého obouvání.

    1) Péče odborníků

    Při každém nákupu obuvi žádejte kvalifikované přeměření velikosti nohou dítěte. Odborný personál vám poradí, pro jakou šířku a délku je nabízený vzor vhodný. Obuv musí dobře padnout jak do délky, tak do šířky

    2) Správná délka

    Vždy zkontrolujte vzdálenost mezi nejzazším bodem oblouku paty a koncem nejdelšího prstu. Obuv musí být vpředu před prsty o 10 až 15 mm delší než noha. Polovina tohoto prostoru slouží jako rezerva pro pohyb prstů při chůzi, polovina pro růst.

    3) Správná šířka

    Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Příliš široká bota nohu nedostatečně fixuje, noha v ní klouže při chůzi do nadměrku a poškozuje prsty tlakem na obuv. Úzká bota zase omezuje krevní oběh a deformuje přední část nohy.

    4) Zkoušení obuvi

    Každou obuv dítěti přezkoušejte obutím. Rozměry nohou měříme vestoje. Nedoporučujeme zkoušet obuv bez předchozího přeměření nohy. Je vhodné, aby dítě zkoušelo celý pár obuvi, a aby se v nové obuvi prošlo po prodejně.

    5) Materiál svršku

    Vybírejte obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů. Useň a textil jsou měkké, prodyšné, absorbují vlhkost a přizpůsobí se anatomickému tvaru nohy.

    6) Váha a střih obuvi

    Čím lehčí, tím lepší! V nejmenších velikostních skupinách kupujte obuv výhradně kotníčkovou. Doporučujeme obuv šněrovací nebo uzavíranou páskem na sponu nebo suchý zip.

    7) Stélka obuvi

    Dětské nohy se poměrně hodně potí, přičemž největším zdrojem vlhkosti je ploska nohy. Proto musí být každá obuv, zvláště pak obuv uzavřených střihů, ve vnitřní nášlapné části vybavena stélkou nebo vkládací vložkou ze savého materiálu.

    8) Ohebnost a tlumící vlastnosti obuvi

    V místě, kde se noha při chůzi ohýbá (tj. v oblasti prstních kloubů), musí být obuv co nejohebnější. Tuhá a nepoddajná bota zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze a zdravý vývoj nohou.

    9) Opatek

    Je to vnitřní dílec v patní části obuvi, který by měl být dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý. Noha v obuvi musí být dokonale fixována a nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům patní části nohy.

    10) Podpatek

    Podpatky u dětské obuvi musí být co nejnižší s velkou plochou pro udržení stability dítěte. Obuv s vysokými štíhlými podpatky pro děti zásadně nedoporučujeme.

    Pro více informací klikněte zde.

    bata
    2. pro 2013    Čtené 0x

    Jak si vybrat obuv

    Základní zásady při nákupu obuvi

    Dřív než obuv začnete zkoušet, doporučujeme nechat si odborně změřit délku nohou. Důležité je poté botu vyzkoušet ve stoje přímo na chodidle. Boty musí odpovídat vašim fyziologickým předpokladům. Dámská chodidla se vyskytují v daleko více rozličných tvarech, proto je třeba dát výběru více času. Pozor na rozdílnost chodidel u jednoho člověka, zkoušejte obě boty. Je mnoho těch, jejichž chodidla jsou nějakým způsobem odlišná. Vybírejte obuv o cca 10 mm větší, než je vaše velikost (tzv. prstní nadměrek). Umožněním volného pohybu prstů v botě zabráníte jejich možné deformaci. Rozlišujte obuv podle způsobu užití. Výběr obuvi je vhodné konzultovat s personálem prodejny, který odbornou radou může přispět k vaší spokojenosti.

    Jak se orientovat v bohaté nabídce obuvi?

    Pro každý účel je vhodný jiný druh obuvi. Účelovost ovlivňuje použitý materiál, kontrukci, provedení a způsob údržby obuvi. Velice tedy záleží na způsobu užití bot, které si chceme koupit.

    Vycházková obuv

    • je obuv určená k nošení v exteriéru a interiéru. Vyznačuje se klasickou konstrukcí, bez výraznějších módních prvků. Obvykle jsou u ní životnost a pohodlnost důležitější, než módnost. Je charakteristická velkou pestrostí střihů. Pro uzavřené střihy vycházkové obuvi je nejnižší možná teplota použitelnosti -5 °C. Vycházková flexiblová obuv je určena do suchého prostředí (nepoužívejte ji ve vlhkém ani mokrém prostředí).

    Zimní obuv

    • je obuv určená k nošení v exteriérech v zimním období. Vyznačuje se vyšší úrovní tepelně izolačních vlastností, často teplou vlasovou podšívkou a mohutnější podešví, zpravidla s protiskluzovým dezénem. Zimní flexiblová obuv je určena do suchého prostředí (nepoužívejte ji ve vlhkém ani mokrém prostředí).

    Společenská obuv

    • je obuv pro krátkodobé nošení v interiéru při různých společenských příležitostech. Jedná se většinou o celousňovou obuv klasických střihů (polobotkovou nebo lodičkovou) s usňovou podešví. Tato obuv je velmi citlivá na vlhkost a nerovný povrch, a proto ji nedoporučujeme používat v exteriérech.

    Módní obuv

    • je určená pro krátkodobé nošení. Svou konstrukcí a materiálovým složením je určena, navržena a vyrobena k nošení v nenáročných podmínkách a prvoředá je u ní módnost, nikoli životnost. Zpravidla se vyznačuej aktuálními módními prvky, které také určují její přibližnou životnost. Tato obuv není určena pro každodenní, časté používání. Pokud se rozhodnete používat tuto obuv pravidelně, je nutno věnovat maximální pozornost stavu spodkových dílců a celkovému ošetřování a údržbě.

    Vysoce módní obuv

    • je obuv určená pro krátkodobé a občasné nošení v nenáročných podmínkách. Materiály a typ konstrukce jsou vybírány s vysokým důrazem na poslední módní trendy, vše je podřízeno vzhledu a estetické hodnotě (např. extrémně prodloužené špičky, podsazené podešve, vrchový materiál protažený až do spodkové části). Použití nestandardních materiálů a konstrukcí způsobuje rychlé opotřebení takové obuvi. Životnost obuvi je omezená, může být i výrazněji kratší než poskytovaná záruční doba. Tato obuv je určena především do suchého prostředí a je nutno předcházet jejímu ušpinění a jiným negativním vlivům. Na konstrukci a meteriály jsou kladeny minimální technické požadavky. Tato obuv není v žádném případě určena pro každodenní, časté používání.

    Rekreakční obuv

    • je obuv určená k nošení ve volném čase, při různých rekreačně-vycházkových příležitostech. Její konstrukce je přizpůsobena k použití v exteriéru, i v mírném, upraveném přírodním terénu. Tato obuv není určená k provozování sportovních aktivit.

    Sportovní obuv

    • je obuv určená k provozování různých sportovních aktivit. Svou konstrukcí odpovídá požadavkům příslušného druhu sportu, proto je nutné ji pouze k tomuto sportu používat.

    Domácí obuv

    • lehká, textilní obuv jednoduché konstrukce je určená k nošení v místnostech. Domácí obuv s textilním spodkem (podešví) je především určena k udržení nohy v teple – není určena k běžnému nošení. Při běžném nošení může dojít k poškození spodku této obuvi.

    Dětská obuv

    • je obuv, na kterou jsou kladeny zvláštní nároky. Tyto nároky jsou charakterizovány potřebami dětské nohy, která se vyvíjí a roste:
    • vyberte obuv, která dobře padne do délky i do šířky, nezapomeňte, že obuv by měla být o 10-15 mm delší než noha, tzv. nadměrek
    • dětská obuv by měla mít prostornou, kulatou špičku a dostatečně tuhý opatek
    • upřednostňujte kotničkový střih šněrovací nebo s páskem na suchý zip
    • nezapomeňte, že dětská noha se vyvíjí, její kosti jsou měkké a případné nedodržení základních zásad může mít za následek poškození nohy dítěte mnohdy na celý život
    • dětská noha roste velice rychle, kontrolujte proto pravidelně velikost nohy a nošené obuvi, z toho plyne, že životnost dětské obuvi nemůže být delší než cca 6 měsíců
    • vzhledem ke způsobu užívání dětské obuvi (charakter dětské chůze) je tato obuv ve větší míře vystavena mechanickému poškození – okopání, odření. Tato případná mechanická poškození nemohou být důvodem k reklamaci.

    Klikněte zde pro více informací.