Dnes mam pro vas velke tema, a to je poradek v kuchyni. 

Kuchyne, ta je rozbordelena raz dva, kor kdyz je zena na materske a minimalne 5x denne pripravuje nejake jidlo. Neustale se vytahuje a spini nadobi, jidelni stul je furt jak prase a pod nim vecne po detech nechutny chliv. Na kuchynske lince se hromadi talire, hrnky, pribory, drobky, sacky, zbytky jidla a nejruznejsi kypance vseho druhu. Na zakydanem sporaku jsou jeste hrnce od obeda a sitko ve drezu svym obsahem mnohdy supluje dokonaly spunt.

A ted to vsechno uklidit je docela drina, kor kdyz nemate mycku (aj i kdyz ji mate), protoze neustale odbihate k deckam - curat, kakat, kojit, prebalit, utesit, rozsoudit, zachranit, zakazat, ... no vsak to znate. Takze to trva trikrat dyl, nez kdybyste to neprerusovali a jeste k tomu z toho mate nervy. A nejhorsi na tom je, ze kdyz to pracne uklidite, tak za chvili jedete na novo. Uaaaa!!! 

Takze co s tim? Da se pracovat v kuchyni tak, aby v ni bylo stale uklizeno? Da! Dokonce i s deckama.


Jdeme na to. Nejprve tu kuchyn musime pripravit tak, aby v ni bylo snadne udrzovat poradek, tj. zredukovat vsechny mozne kramy. A tech se v kuchyni najde vic nez dost. Obzvlast barovy pult, mate-li ho, je velmi oblibenym odkladistem ruznych papiru, ovladacu, klicu, hrnku, baterek, kolicku, hracek a podobnych hovadin. Vsechno dejte pryc. Idealne, aby byla linka trvale obsazena pouze spotrebici s kazdodennim vyuzitim - tedy varna konvice, mikrovlnka, chlebnik, kavovar. A zbytek bude pouze volny prostor (i ten barovy pult!).

Je to takhle hrozne hezke, ze? Tak tohle je idealni vychozi pozice, do ktere by bylo skvele se vracet pri vasem kazdodennim uklidu. Snazte se tam fakt nic nemit a neodkladat. Treba skladovat mesic zavarovacky v koute u chlebniku ci krabici s jabkama ze zahradky od babicky. Zkratka kazda vec musi mit sve misto a tohle tam nepatri.

Mate-li doma kramarici batole a uz vam dochazi nervy, jak vsechno taha ze supliku a roznasi po celem byte, tak udelejte redukci i tam. Urcite tam mate spoustu veci, ktere pouzivate jen obcas - ruzne trychtyre, tvoritka na nanuky, mlynky apod. Dejte to klidne do nake krabice a ulozte to treba nahoru na skrin, pod postel, apod.

Dale pokracujte spajzkou a skrinkami, kde mate koreni, caje, testoviny, mouky atd. Kolikrat zjistite, ze mate rozbaleny i tri sacky s ryzi, jenom proto, ze kvuli bordelu nemate prehled.


Tak to bychom meli. A ted si musime osvojit ty ritualy. Obzvlast v kuchyni si neustale u vseho rikejte: “Uklid/udelej to HNED!” 

Pokud mate mycku, vsechno  nadobi ihned po pouziti odkladejte do ni. A kdyz mycka domyje, tak ji zase hned vyprazdnete, aby byla pripravena na odkladani nove zaspineneho nadobi. Kdyz to totiz neudelate, bude se to nadobi hromadit na lince a to znamena co?  Opet bordel.

Pokud mycku nemate, tak vsechno zase ihned umyjte a taky UTRETE. I treba jen jeden jediny nuz - umyt a hned utrit. Zda se to jako zbytecna vec, vzdyt to staci jenom umyt. Jenze! Kdyz mate obsazeny odkapavac hromadou nadobi, tak v pripade casove tisne ten hrnek a talir neumyjete (byt by vam to dohromady zabralo max. 30s), ale date to do drezu, protoze na tom odkapavaci uz nebude misto. Museli byste tu hromadu nejdriv utrit a uklidit a pak teprve umyt ten hrnek s talirem. Coz, kdyz spechate, nepripada v uvahu. No a timhle zpusobem se behem dne vytvori pekna kopa nadobi a protoze uz jste uz z toho vseho vycerpani a jste radi, ze jste tu horu nadobi umyli, tak na nejake utirani vam nezbyde energie. A rano pak zacina ten samy pribeh jako predchozi den.

Spousta nadobi se vytvori hlavne behem vareni, tak i tam odmyvejte prubezne a nenechavejte to az na samotny zaver, kdy na vas bude cekat strasidelna kopa.

Uvedu priklad. K obedu budou rizky. Naporcuji maso a naklepu. Prkynko s nozem a palickou umyju a utru. Pak nasleduje obalovani, a pote, nez zacnu smazit, umeju talire a misky, ktere jsem na to obalovani pouzila, a utru. Po dosmazeni ihned umyju panev a talir, na kterem byly syrove rizky. Mam hotovo a nadobi nula. Kdybych ho prubezne nemyla, tak by tam ted na me cekalo: prkynko, nuz, palicka, tri misky, panev, dve vidlicky. Plus talire, pribory a hrnky po obede, protoze rizky vetsinou podavate hned po dosmazeni a nemate cas se mejt s nadobim.


Chapete ten princip? Kdyz si tohle osvojite, ulehcite si tim strasne zivot.

Prvni tyden na to budete muset myslet a neustale si to pripominat, ale pak to bude snazsi a snazsi, az to po mesici budete delat zcela automaticky. 


A kdyz se nebudete neustale zdrzovat hromadnym umyvanim nadobi, nebo jeho hromadnym skladanim do mycky, budete mit energii i na dalsi udrzbu v kuchyni, kterou je treba delat pravidelne a - priznejme si - moc casto to nedelame. Je to napr. umyvani mikrovlnky, lednicky, vysavani drobku z supliku, poradek ve spajzce a pod.

Odpadkovy kos je taky dobre obcas umyt a pri vynaseni vzdy zasmest jeho okoli.


Tak to bychom meli. Preji mnoho zdaru v kuchyni a priste se podivame na bordel v satni skrini.


Mejte se skvele a poradku zdar!

Vas ExBordelar


PS: A jak je na tom momentalne vase kuchyne?


PSS: ExBordelare najdete take na facebooku!

https://m.facebook.com/ExBordelář-402096823897155/?ref=m_notif&notif_t=page_insights_weekly_d...