Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.
    jankaslos
    7. led 2018    Čtené 3172x

    Podvazování bříška (nejen) po porodu

    Co je podvazování bříška?
    Podvazování bříška je starobylá tradiční technika omotávání bříška v šestinedělí, která se táhne napříč téměř všemi kulturami. I u nás bylo tradiční podvazování ještě celkem nedávno k vidění, jen vlivem naší "kultury", jsme na ozdravné a duchovní pozadí této techniky pozapomněli, až se pomalu vytratila z našich životů.
    Moje babička se podvazovala ještě v porodnici, kde jí to tehdy vysvětloval lékař. Takže to bylo opravdu běžnou součástí poporodní péče, ne jen nějaký historický relikt ;)

    Tradiční poporodní podvazování je pro naše tělo uzdravující technika, která spočívá v podvazování břicha od boků k počátku žeber. S podvazováním můžeme začít co nejdříve po porodu, nejdříve ideálně 5 den, ale vždy záleží na vašich pocitech. Podvazujeme celé šestinedělí, ale blahodárných účinků můžeme využít také při menstruaci, bolestech zad, jako podporu při nošení dětí, či kdykoliv potřebujeme zahřát břišní oblast.

    Navázané miminko a šátek pro podporu správného držení těla, beder a pánevního dna.

    Pozitivní účinky podvazování:

    • Poskytuje podporu horní části těla a zejména přetížené oblasti křížokyčelního skloubení.
    • Pomáhá navrátit orgány na jejich původní místo
    • Udržuje bříško v teple, čímž pomáhá předcházet onemocnění a svalovým spazmům z chladu.
    • Podporuje léčení břišní stěny při stahování bříška po porodu a také řešení rozestupu břišních svalů po porodu - diastáza.
    • Pomáhá předcházet bolesti zad, či bolesti zmírňovat.
    • Poskytuje podporu pánevnímu dnu.
    • Automaticky pomáhá omezovat špatnou pozici páteře při kojení či nošení dětí.
    • Pomáhá vám se správným držením těla.
    • Stálý tlak na boky a bříško pomáhá s postupnou redukcí nadbytečné vody a tuku z této oblasti.
    • Stabilizuje povolené vazy.
    • Je to jednoduše VELMI PŘÍJEMNÉ 🙂

                                              Malá ukázka lněných šátků z naší rodinné dílny
    Čím podvazujeme?


    Aktuálně můžete narazit nejčastěji na podvazování dle jihoamerické tradice s šátky rebozo, ale dostává se k nám i povědomí o tradičním podvazování s šátkem z rusky mluvících zemí, ale šátky tohoto typu jsou běžné v naší historii ještě 50 let zpět. Doporučovaly se v porodnicích pro lepší rekonvalescenci po porodu jako samozřejmost.

    Podvazovací šátky podle slovanské - české tradice z českého lnu, či směsi len/bavlna se vyrábí v různých délkách:
    3m, 3,2m a 3,5m - pro klasické podvazování na každý den. Rozměry se liší podle tělesných proporcí. Šířka je cca 70cm - šátek se váže na tělo přehnutý na půl či tak, jak vaše tělo potřebuje. Zdvojení látky poskytuje větší podporu a tepelný komfort. Nebo 40cm z látky silněji tkané.
    5m pro pořádné podvazování, kdy je nutné osobní instruktáž. Tato délka je příjemná i v těhotenství, pro podporu bříška, ale stejně tak i v těhotenství vystačí i 3,5m šátek.

    Ve světě se také začíná objevovat podvazování vycházející z Malajské tradice se zhruba 15m dlouhými a cca 30cm úzkými šátky bengkung, které je poměrně složité a vyžaduje osobní zaškolení. Bengkung z bavlny či lnu z mé výroby je k dostání na objednávku. Výhodou vázání ve stylu bengkung je to, že pod oblečením nejde víceméně vidět a vypadá zajímavě i na oblečení.

    Materiál
    Len je pro nás tradiční materiál pro výrobu oděvů po dlouhá staletí a proto koresponduje i s naší genetickou informací - je nám vlastní. Len v zimě hřeje, v létě chladí, je vhodný pro citlivou pokožku. Je prostě náš 🙂 Samy poznáte rozdíl při doteku lnu a třeba indické bavlny. Rozdíl je i v druhu tkaní a v tom, že není barvený. Vše je tradiční tak, aby prohloubilo naše sepjetí s Předky. Proto je pro mne český len materiálem číslo jedna pro výrobu šátků na podvazování bříška.

    Pro nejlepší výsledky

    • Je důležitá důslednost 🙂 !
    • Ideální je podvazovat bříško celé šestinedělí 10-12 hodin denně. Nicméně každá hodina se počítá. Nebojte se, že budete s ovázaným bříškem vypadat "divně", je to znak vašeho mateřství, buďte na své tělo a péči, kterou mu poskytujete, hrdá! Já beru svivalník všude, na jakékoliv oblečení a pohledy lidí neřeším ;) nicméně dá se navázat a kombinovat s oblečením tak, aby to nevypadalo vůbec nápadně. Bengkunkg se dá nosit i pod oblečením či na něm a vypadá velmi zajímavě.
    • V případě císařského řezu je lepší počkat na podvazování po šestinedělí, či až je jizva zhojená.

    Kde je mohu získat?
    Sama používám všechny tyto techniky a ráda vám předám to, co vím na osobním setkání či organizovaném workshopu, kde si můžete svůj šátek také zakoupit. Šátky také sama vyšívám energetickou tradiční vyšívkou, či zdobím ručně tkanými karetkovými pásy.


    Kde se to naučíte?
    Specializované kurzy jen na téma podvazování, pokud vím, v ČR nenabízí kromě mne nikdo. 
    Je ovšem mnoho např. poporodních dul, které jsou s technikou ovazování svivalníkem či rebozem obeznámeny a klientkám jej předávají - ráda vám některou v blízkosti vašeho bydliště doporučím. Kurzy rebozo jsou k dispozici například u Michaely  Kalusové.
    Kurzy podvazování s šátkem typu bengkung pořádám jen já - v současné chvíli plánuji otevření kurzu pro lektorky, po jeho ukončení vás ráda nakontaktuji na absolventky.

    Můžete se podívat také na mé video o podvazování, kde se věnuji podvazování klasickým krátkým šátkem.


    Zdroj: www.harmoniezeny.cz/podvazovani-briska/

    Kopírování je možné pouze s uvedením autorky a odkazu na původní článek.

    Jana Urbánková

    jankaslos
    5. led 2018    Čtené 1011x

    Ricinové zábaly pro ženské zdraví a plodnost

    Ricinový olej pochází ze semen skočce obecného zvané také Kristova ruka, latinsky Ricinus communis. Olej z jeho jedovatých semen se v tradiční medicíně prokazatelně užívá tisíce let a získává své právoplatné místo i v klasické medicíně a kosmetice.

    Jeho hlavní předností je velmi dobrý vliv na lymfatický systém - tedy podpora proudění lymfy. Jelikož lymfatický systém nemá, jako krevní oběh srdce, svou "pumpu", může docházet ke stagnacím a zpomalení proudění, pokud vše nefunguje tak, jak má. Součástí lymfatického systému jsou jednak lymfatické žíly, uzliny a také slezina, brzlík, mandle, slepé střevo a kostní dřeň.

    Lymfatický systém je spoluzodpovědný za zdravé fungování celého těla, za odvod toxinů a jiných zplodin, které se v těle mohou tvořit. Je jasné, že pokud se někde hromadí toxiny, je na problém zaděláno a bude třeba jej řešit. Lymfa také přivádí do krve potřebné živiny a bez živin nemůžeme očekávat kvalitní fungování a stav orgánů.

    Ricinový olej díky svému blahodárnému vlivu na proudění lymfy, prokrvení a dodávání živin dokáže detoxikovat vybrané místo - v našem případě podbřišek.

    A protože právě velká většina problémů v pánevní oblasti tkví právě v nedostatečném proudění lymfy, ukládání toxinů či špatném prokrvení.

    Mohou vznikat problémy jako:

    • Nepravidelné cykly
    • Bolestivá menstruace
    • Tmavá krev, špinění, sraženiny
    • Slabá nebo naopak příliš silná menstruace
    • Cysty
    • Polycystické vaječníky
    • Neprůchodné vejcovody
    • Anovulační cykly
    • Krátký cyklus
    • Nedostatečně dlouhá luteální fáze - potřebná pro správné uhnízění oplodněného vajíčka
    • Endometrióza
    • Myomy
    • Opakované potraty
    • U mužů funkční sterilita, nízká kvalita spermií

    Jeho účinky jsou velmi dobré u všech výše uvedených potíží a také jej můžeme doporučit při detoxikaci před otěhotněním a zvýšení kvality spermií a vajíček.
    Okrajem zmíním jeho výborné vlastnosti při léčbě bolesti kloubů, svalů a zad.

    Použití ricinového oleje pro podpoření ženského zdraví a plodnosti je velmi snadné.

    Mám ráda tyhle starodávné metody, které vznikly dávno před tím, než věda dokázala vysvětlit, jak a proč vlastně fungují a jsou jednoduché, dostupné každému a téměř vždy se jedná o příjemný relaxační zážitek. Protože to je přesně to, co nám dnes často chybí - relax, vědomá pozornost svému tělu a péče.

    Takže jak na to?

    Potřebujeme:

    • Ricinový olej
    • Vlněnou nebo bavlněnou látku velikosti našeho podbřišku x3 (budeme jí skládat)
    • Ideálně skleněnou nebo keramickou nádobu k nahřátí oleje
    • Igelit
    • Ručník
    • Termofor (ne elektrickou dečku!)
    • A zhruba hodinu našeho času, dobrý čaj a něco na čtení ;)

    1. Olej ohřejeme na požadovanou teplotu. Neměl by být příliš horký, abychom si nepopálili kůži.

    2. Na postel si dáme ručník, který bude chránit postel před znečištěním olejem.

    3. Do oleje vložíme látku, kterou necháme nasáknout olejem, tu složíme na 3x a aplikujeme na oblast podbřišku - od stydké kosti po pupík.

    4. Zakryjeme igelitem, přidáme ručník a termofor.

    5. Zabalíme se do deky a v klidu relaxujeme u dobrého filmu či knihy ideálně 30-60 minut. Nezapomínáme pít v průběhu zábalu i po něm.

    6. Na závěr kůži omyjeme roztokem vody se sodou, zabalíme se do deky a pokračujeme v relaxaci či rovnou spánku ;)

    Kdy a jak často?

    Proceduru opakujeme ideálně 3x týdně. V počátcích terapie můžeme i jednou denně po dobu prvního týdne, následně 3x týdně po dobu 2-3 týdnů, tak týden pauza.

    Při plánování početí je vhodné provádět ricinový zábal každý den od skončení menstruace do 5 dnu po ovulaci.

    Rady na závěr

    Ricinový olej může rozpouštět barviva na textiliích, nepoužívejte tedy zdravotně závadné barvené texitilie pro váš zábal.

    Látku s olejem můžeme použít opakovaně - cca 10x. Stačí ji jen vložit do sáčku, či sklenice, dobře uzavřít a uskladnit v lednici.

    Doporučuji provádět večer před spaním, abyste měly dostatek klidu na proceduru a mohly nechat doznít její léčebné účinky.

    Kontraindikace

    Nepoužívat v těhotenství z důvodu vysokého prokrvení a tedy zvýšeného rizika potratu.
    Ze stejných důvodů neužívat při menstruaci.

    Neužívat vnitřně.


    Jana Urbánková

    Zdroj: http://www.harmoniezeny.cz/l/ricinovy-olej-pro-zenske-zdravi-a-plodnost/
    Kopírování textu je možné jen s uvedením zdroje a autora.

    jankaslos
    31. pro 2017    Čtené 1576x

    Poporodní vaginální napářka

    Tradice péče o ženu v šestinedělí je hluboce zakořeněna po celém světě. Každá kultura má své specifické přístupy k péči o šestinedělku, které se liší, ale v něčem zůstávají podobné a to je:

    1. Klid pro matku a dítě po dobu cca 6 týdnů

    2. Podvazování bříška šátkem

    3. Použití bylin pro rychlejší rekonvalescence rodidel a celého těla i duše po porodu ve formě vaginální napářky či koupelí.

                                                  Poupata růží se k napářce skvěle hodí

    Vaginální napářka není žádná horká novinka, je to něco, co využívaly ženy po tisíce let. Proto jsou tisíce způsobů jak napářku provádět, jaké byliny použít, jaké propriety k ní potřebujete a podobně. Každá kultura, každá rodina si vytvořila specifické přístupy, tak jako si každá rodina střeží svůj tajný recept na perníčky či bramborový salát 🙂 Byly napsány články a studie na téma poporodní péče napříč kontinenty ze kterých je patrné užití vaginální napářky v šestinedělí jmenujme například Afriku, Turecko, Haiti, Thajsko.

    U nás se vaginální napářka požívala po generace, jen se tomu říkalo bylinná pára, pára, bylinky... Nebylo třeba speciálního vybavení, postačil starý lavor z NDR, dvě prkna a deky Larisa 🙂
    Jsem moc ráda, že tradice může žít dále skrze mou práci a další a další ženy si tak mohou vytvářet tradici svou vlastní.
    Nebojte se toho, nic na tom není ;)

    Benefity poporodní napářky jsou následující a tradicí ověřené:

    • Rychlejší poporodní hojení - trhlinky, nástřih, hemorhoidy
    • Zkrácení doby očistků - z obvyklých 6 týdnů v průměru na 14 dní, u mě osobně to bylo méně než 14 dní.
    • Zmírnění bolestí při zavinování dělohy
    • Rychlejší zavinutí dělohy - obvykle několik týdnů, s napářkou cca 1 týden
    • Lepší uzavření čípku děložního hrdla - po porodu se většinou neuzavře úplně, s napářkou či při použití bylin, můžete dosáhnout těsnějšího uzavření
    • Předcházení zánětům v oblasti rodidel a v děloze
    • Péče o pánevní dno
    • Potíže s inkontinencí po porodu
    • Potíže se zácpou a větry po porodu - díky prohřátí
    • Péče o pokožku
    • Předcházení problémů s prolapsem vnitřních orgánů
    • Dodání ztraceného tepla a energie po porodu

    Je opravdu úžasné, co prosté posezení nad hrncem s bylinkami dokáže, že? ;)

    Byla by škoda to nezkusit a tak si pojďmě povědět, jak napářku po porodu provést, abychom mohly čerpat co nejvíce benefitů poporodní bylinné napářky.

                                    Má směs na bylinnou napářku na vánočním focení 🙂

    Jak poporodní napářku provést?
    Vycházet budeme z postupu pro vaginální napářku, který jsem psala na svém blogu.

    Obecná pravidla zůstávají stejná, jen měníme frekvenci a dobu trvání napářky. Můžeme také přidat antibakteriální složky jako česnek či cibuli.

    Připravíme si tedy bylinky - namočíme zhruba 20-30 gr bylin v cca 3-5 litrovém hrnci plném studené vody po dobu cca 10 minut. Výluh následně pod pokličkou přivedeme k varu, prudce provaříme maximálně 5 minut a je hotovo.
    V závislosti na typu bylin můžeme také zvolit trochu jiný postup a to nasypat byliny přímo do vroucí vody, opět přiklopit! A provařit maximálně 5 minut. Obecně stačí 2 minuty, vzhledem k tomu, že do směsí pro poporodní napářku používáme zpravidla jemné listy a květy a jejich účinnost by se zbytečně dlouhým varem vytrácela.Směs necháme ochladnout tak, aby nám teplota páry vyhovovala při zkoušce na zápěstí - musí být teplá, ale jen tak, aby nám to bylo příjemné. Nenecháváme ochladnout zase zbytečně moc. Časem to vychytáte, věřte mi ;)

    Následně se posadíme na připravené sedátko ideálně tak, abyste byly nad hladinou zhruba 20cm. Obalíme se pořádně dekami a v poklidu si vychutnáme čas pro sebe. Můžeme u sebe mít miminko a nakojit, pokud to bude potřeba. Ideální je, pokud vám ho někdo podá a podepře vám ruce, abyste si zbytečně nezatěžovala páteř a nenamáhala svaly, které u napářky potřebujete povolit.
    Dopřejte si dostatek tekutin a pijte během vlastního napařování i po něm. Ideální je čaj, třeba bylinkový 🙂

                            Příprava napářky. Škoda, že nemůžete cítit tu nádhernou vůni.

    Jak často napářku provádět?


    Ideální je každý den po dobu 10-20 minut po dobu 30 dní. Zdá se to hodně, ale uvidíte, že si čas ráda vyšetříte, když pocítíte blahodárné a velmi relaxační účinky napářky ;) Ale vždy záleží na vás. Benefity napářky na sobě budete pozorovat i pokud budete napařovat jednou týdně, jen nemůžete očkávat až takové účinky jako při denní péči o své lůno.

    Od kdy mohu s napařováním po porodu začít?

    To záleží na vás. Vždy dejte na své pocity! Naslouchejte svému tělu, kdy si o teplo a obejmutí bylinných par řekne. Někdo napařuje zhruba od 3 dne, někdo až po 14 dnech. Osobně doporučuji počkat minimálně den, dva. To bývá většinou čas, kdy se ženy zotaví natolik, aby mohly v klidu sedět oněch 20 minut a hlavně, kdy si tělo začně říkat o teplo. Uvidíte samy. Nikdy nenechte zastínit svou intuici nějakým článkem ani tím mým ;). Nejdůležitější jste vy!

                                                 Silná trojka - měsíček, růže a kontryhel

    Jaké bylinky použít a proč?

    U nás se používaly zejména níže uvedené byliny, které mají všechny pozitivní vliv na hojení, dodání energie, vyživení ženského principu a podporují zdraví v obasti hráze a najdete je u nás, stačí jen vyjít do přírody.

    • Kopřiva
    • Řebříček
    • Kontryhel
    • Jitrocel
    • Kostival
    • Měsíček
    • Heřmánek
    • Růže
    • Levandule
    • Kokoška pastuší tobolka
    • Máta
    • Dubová kůra
    • Rozmarýn

    Z bylin kdysi nedostupných dnes ráda používám také

    • Arniku - hojení, ne ve velkých dávkách
    • Myrhu - antibakteriální, hojivá, pryskyřice tradičně přiřazena ženám

    Směs vám mohu osobně namíchat a nebo si můžete zakoupit hotovou směs pro poporodní hojení.

    Jaké jsou mé osobní zkušenosti s poporodní napářkou?


    Začala jsem 3 den po porodu, kdy jsem cítila, že potřebuji doplnit teplo a toužila jsem po vůni bylin, které vždy zaplní celý dům, když si připravuji svou napářku, nebo bylinnou koupel.

    Před napářkou jsem se snažila uvolnit, promasírovat bříško teplýma rukama, dojít si na toaletu a nechat odejít očistky. Samozřejmě že při napářce očistky budou odcházet, je to logické - teplo, prokrvení, uvolnění. Ale není to nic nežádoucího a je to přirozené. Ničemu to nevadí, nebojte se toho. Očistky jsou fyziologická věc a navzdory tomu, co se u nás předává bohužel i lékařskou veřejností - pokud nedojde k zánětu dělohy či porodních cest, OČISTKY NEJSOU INFEKČNÍ!

    Připravila si bylinky vhozením do vroucí vody a provařením tak 2 minuty a nechala je zchladnout.

    Uvařila jsem si svůj poporodní čaj, zabalila se do dek. Pustila jsem si relaxační hudbu a užívala si ten pocit vědomé péče o své lůno. Byla to nádherná příležitost, jak poděkovat svému tělu a doslova pohladit bylinami svou yoni za ten nádherný dar Zrození naší dcerky. Představovala jsem si, jak příjemně teplá pára, která tak krásně voněla, proniká do každého póru mé kůže v té oblasti a nechávala se tím vším prostoupit. Bylo to báječně uvolňující! Cítit to teplo, ten klid. Dá se to popsat dost jednoduše - AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAACH 🙂

    Jaké jsem pozorovala účinky?

    Něco po týdnu začaly ustávat očistky a po 14 dnech skončily úplně. Teplo, které do těla při napářce přišlo, dalo tělu sílu očistit se volně a rychleji. Nezpůsobilo to nějaké velké krvácení, spíše volné. Nedocházelo pak ke špinění, vynechání očistků a pak jejich znovuobjevení - což je časté. Ale netvrdím, že se to nemůže stát i s napářkou. Každá tělo reaguje jinak, každá bylinná směs je jiná a dvě ženy na ní nemusí reagovat stejně.

    Cítila jsem jak se moje kůže při napářce uvolňuje, aby se potom mohla napnout.

    Neměla jsem takové problémy se zažíváním a zadržováním vody, jako po prvním porodu, kdy jsem napářku neprováděla.

    Rychle se mi stáhlo bříško, ale to také kvůli dobrému režimu - netahala jsem nic, ležela jsem, když jsem malou kojila v sedě, podpírala jsem si ruce atd. a také díky podvazování bříška.

    U třetího porodu jsem byla bez poranění, ale měla jsem oteklou vulvu a s tím mi napářka krásně pomohla díky hojivému působení bylinek, které jsem si do své směsi namíchala.

    No a nakonec, ale ne méně důležitě - napářka také pomohla pořešit poporodní hemoroidy. Ne že by se po těch 3 dětech všechny hned zatáhly, ale alespoň nedocházelo k jejich zanícení a nepříjemnému svědění.


    Takže takové jsou mé zkušenosti. V naší bylinářské rodině nejde o nic nového, ale také jsem k jejímu použití po porodu musela najít cestu, protože se o vagínách se prostě nemluví. Kdysi se na nějaké tradice nehrálo a člověk raději nechtěl vybočovat z davu. Ale tak já to mám zjevně naopak 🙂


    Budu moc ráda, když vás můj článek nasměřuje k prožití harmonického šestinedělí třeba díky poporodní vaginální napářce.
    Za vaše zkušenosti s ní budu moc ráda.

    S láskou
    Jana Urbánková

    Zdroj: www.harmoniezeny.cz/poporodni-naparka/

    Kopírování textu je možné jen s uvedením zdroje a autora.

    jankaslos
    25. pro 2017    Čtené 313x

    Bylinná koupel pro ženské zdraví

    Jako bylinářka nabízím svým klientkám různorodé způsoby využití bylin a jedním z nejoblíbenějších a nejvíce relaxačních ideálních pro každého a doma je bezesporu bylinná koupel.

    Bylinná koupel je něco, co si může dopřát opravdu kdokoliv, protože vanu nebo lavor má doma určitě každá z nás ;) Je vhodným prostředkem pro péči o ženské zdraví, ale také zdraví celé rodiny.

    Bylinné koupele jsou starodávnou léčebnou a relaxační procedurou s výbornými benefity pro zdravé tělo i ducha. Dokáží krásně podpořit léčbu spousty potíží, můžeme si jmenovat třeba:

    • Bolestivá menstruace
    • Nepravidelný cyklus
    • Špinění
    • Kvalita menstruační krve - sraženiny, nadměrné krvácení atd.
    • Podpora plodnosti
    • Vyrovnání hladiny hormonů
    • Terapie při depresi, stresu, těžkých životních situacích
    • Péče o hemoroidy
    • Bolesti svalů a kloubů
    • Nemoci kůže - akné, suchá kůže, ekzém, lupénka atd.
    • Péče o jizvy a poranění nejen po porodu
    • Zjemnění příznaků menopauzy
    • Poporodní péče a lepší adaptace pro maminku, péče o pokožku a pupeční pahýl miminka
    • Zlepšení kvality vlasů a vlasové pokožky

    Proč dokáže prostá koupel v bylinném výluhu doslova zázraky?


    Protože léčebné účinky bylin se do těla dostávají skrze největší lidský orgán a tím je kůže. Doslova celým povrchem svého těla můžeme absorbovat zdraví z přírody. Nejde o cílené působení jen na jedno místo, jako například u vaginální napářky, ale na opravdu celé tělo, takže efekt je sice jemný ale dokážeme takto z bylin dostat maximum, co naše tělo dokáže přijmout.

    Přirozeně se bylinné výluhy dostanou také do pochvy a mohou nádherně léčit i uvnitř našeho těla vstřebávání sliznicemi, které je také velmi intenzivní.

    V neposlední řadě působí byliny také na kvalitu samotné pokožky a vlasů.

    Jaké byliny použít?
    Pro začátek se vždy řiďte zlatým bylinářským pravidlem "méně je více". Pokud se v bylinkách neorientujete s jistotou, volte kombinaci maximálně 5 bylin.

    Kontryhel jako jedna z vhodných bylin pro bylinnou lázeň



    Můžete začít třeba s těmito:

    • Řebříček - výborná ženská bylina na všechny potíže spojené s dělohou, záněty, výtoky, zakloněná děloha, myomy, chybějící menstruace, ale také třeba hemoroidy, podpora funkce ledvin.
    • Kontryhel - klasika 🙂 Kontryhel jako ochránce žen, pomůže v potížích s menstruací, otěhotněním, nárůstem děložní sliznice atd.
    • Jitrocel - detoxikace, hojení
    • Kostival - bolesti svalů a kloubů
    • Levandule - účinná relaxace, snížení krevního tlaku,
    • Citronová tráva - energizující, zlepšuje náladu, podporuje bezstarostnou relaxaci, pomůže při potížích s žaludkem, při horečce.
    • Mateřídouška - mírní menstruační křeče, pomáhá při potížích s menstruací obecně, řeší hematomy, výborná prevence i terapie onemocnění dýchacích cest, rozpouští hleny, uklidňuje,

    Ale můžete použít třeba také kopřivu, dubovou kůru, arniku, růži, heřmánek, měsíček, chrpu, šalvěj, jetel červený květ, jasmín, černohlávek, damiánu ... cokoliv cítíte, že potřebujete. Můžete si také objednat připravenou směs v balíčku na konkrétní obtíže, nebo si nechat směs do bylinného balíčku namíchat.

                                                  Bylinný balíček lázeňský mé výroby

    Jak si připravit bylinnou lázeň?

    Postupů je mnoho a vy kteří mne už znáte víte, že nebudu tvrdit, že můj je jediný správný ;) Správný je ten, který si najdete a vyzkoušíte sami.

    Vždy je vhodné k lázni přistupovat jako k nádhernému prostoru sama pro sebe, k rituálu na oslavu svého těla, svého ženství. Můžete si určit záměr, se kterým lázeň podstupujete a v průběhu koupele meditovat na své téma. Nebo prostě jen být a užívat si ten relax.
    Udělejte si čas pro sebe, vyhraďte si ideálně hodinku s veškerou přípravou, lázní a následným odpočinkem. Nachystejte si svíčky, vaši oblíbenou hudbu nebo úplné ticho a směle do toho ;)


    Já mám nejlepší zkušenosti s touto variantou:

    • Připravíme si bylinný balíček, který má zhruba 150 - 200 gr se sušenými bylinami. Ten necháme nasáknout ideálně min 6 hodin předem. Do minimálně 3,5 l hrnce nalijeme vodu a vložíme kouli, aby mohla nasáknout - důležité je tedy mít hrnec dostatečně vysoký, aby se balíček mohl opravdu celý potopit. Vody by mělo být trochu více, protože bylinky trochu zvětší svůj objem.
    • Nasáknutý balíček i s nálevem přivedeme v hrnci pod pokličkou k varu a vaříme zhruba 5 minut. Toto je doporučená maximální doba, následně už se znehodnocují některé prospěšné látky a to nechceme. Ideálně je jenom krátce prohnat varem a odstavit z plotny, dát pod pokličku a nechat těch 5 minutek ještě vylouhovat.
    • Mezi tím, co se nám bylinky louhují nebo vaří si napustíme teplou lázeň. Teplota vody by měla být ideálně 36-40°C, abychom mohli čerpat všech benefitů bylinné lázně, kdy jedním z nich je samozřejmě také působení horké vody, která uvolňuje tělo i ducha a otevírá póry pro lepší přijímání účinných látek. Vody napustíme tak, abychom měli hladinu pod srdcem. Lidé s kardiovaskulárním onemocněním by měli horkou bylinnou koupel nejprve konzultovat se svým lékařem. Bezpečná varianta i pro tyto z vás je koupel po bedra - tak aby byly ponořeny ledviny - a polévání se.

    Příprava lázně

    • Před vlastní bylinnou lázní je dobré se umýt ideálně neparfemovaným přírodním mýdlem.
    • Doba lázně je minimálně 20 minut. Nemám ráda časové limity a věřím, že poznáte, kdy vám lázeň je a není příjemná. Pokud vám voda ve vaně chladne, jednoduše si připusťte horkou vodu ;) Ve vaně je možné mít lehké občerstvení - ovoce, olivy, sýr, prostě něco na zobání, bez náročného kousání, bez nepříjemného aroma, které by narušilo vjemy z koupele. A můžete si s sebou vzít i pití - čaj, vodu, nebo třeba sklenku dobrého vína ;)
    • Můžete podpořit vstřebávání účinných látek pomocí jemné masáže bylinným balíčkem, která funguje jako peeling a účinné prokrvení pokožky. Následně můžete ke konci lázně balíček přiložit na bříško, srdce nebo nějaké bolestivé místo a využít benefitu koncentrovaného tepla z bylinného balíčku.
    • Pokud byste ráda pečovala i o své vlasy, dopřejte si jemnou lázeň i pro ně. Ponořte se s obličejem nahoru tak, abyste nechala vlasy volně plavat ve vodě. Můžete podpořit léčebný účinek jemnou masáží pokožky hlavy pomocí bříšek prstů.
    • Nezapomeňte si ve vaší lázni omýt také obličej, krk a zátylek. Je třeba omýt se celá a nezapomenout na žádnou část svého těla. Ono se vám odvděčí ;)
    • Po koupeli se neomývejte, nenatírejte krémem a podobně. Tělo jemně osušte, zabalte se ideálně do prostěradla či deky a nechejte doznít účinky bylinné lázně.
    • Mějte u sebe dostatek tekutin! Ač lázeň ve vodě, tělo po této obrovské dávce přírodních léčiv potřebuje zavlažit a posílit metabolismus. Ideální je čistá voda nebo čaj, třeba bylinkový 🙂
    • Nezapomeňte omýt vanu a bylinky s úctou vysypte na zahradě a navraťte je přírodě. Pomocníka do záchodu vylívat nemusíme J Ale když nemůžete, nic se nestane ;)

    Jak často?
    Čím častěji, tím lépe 🙂 Ne třikrát denně se opravdu máčet nemusíte 😀 ale je vhodné z preventivních důvodů zařadit bylinné koupele minimálně jednou za 14 dní. Ideálně před menstruací a po ní. Můžete i uprostřed cyklu, pokud si přejete řešit obtíže spojené s cyklem.
    Pokud potřebujete podpořit imunitu, je vhodné rodině naordinovat lázeň alespoň jednou týdně.
    Kdo chce řešit nějaké rozsáhlejší problémy, doporučuji lázeňskou kůru na měsíc až tři, kdy se v začátku koupeme 2-3x týdně a následně snižujeme intervaly na jednou za týden až skončíme u jednou za 14 dní.

    Věřím, že když jednou bylinnou lázeň vyzkoušíte, zamilujete si jí tak jako já a mnoho mých klientek a stane se součastí pravidelné péče o vaše tělo i duši.
    A o poporodní koupeli pro maminku a miminko se rozepíši v následujícím článku ;)

    Zdroj: www.harmoniezeny.cz/l/jak-na-bylinnou-lazen/