karol89
4. srp 2015

Znakování jako další nástroj Matky přírody

Náš příběh jsem sepsala v předchozím článku, jinak by to všechno bylo moc dlouhé a ani mě by se takovým textem nebavilo prokousávat =D Proto jsem se to rozhodla rozdělit do dvou článků. V tomto se zaměřím více na teorii, fakta a doporučení.

K tomu aby dítko začalo mluvit potřebuje víc času, vývoj řeči jako takové je pomalejší než vývoj pohybů a jemné motoriky. Proto se děti znaky učí téměř samy a rychle, je to chytlavé, jednoduché a zábavné. Sami víte, že pokud vám něco jde, tak vás to baví mnohem víc než když vám něco nejde. A takhle vidím to znakování, kor pokud ty děti mají i podporu v rodičích. Jde to pak opravdu samo =)

Je taky dobré si uvědomit, že spoustu z vás znakuje aniž byste si to uvědomovali. Když dítěti řekněte „ukaž jak jsi velký“, „udělej pápá“, „pošli pusu“ tak co to je? No přeci znaky =) A navíc ty, které se učí automaticky už po několik generací. Klaudinku ale tohle nikdy moc nebralo. Když se vrátim do minulosti a připomenu si, že jsem jí od půl roku učila posunky a zvuky zvířat ale totálně bez výsledků, tak jsem si přišla jak někdo kdo dítě nedokáže naučit ani „základy“ ale nedocházelo mi, že na to musí přijít sama, musí do toho dospět a tlačením na pilu se opravdu nic nevyřeší. I tady ale hraje roli okolí a to jak se k vám chová, proto se nenechejte ničím rozhodit. Mě bylo líto, že ostatní děti umí už to a to a Klaudince se nic moc nechtělo ale postupem času mi došlo, že mám svůj vlastní originál a ostatní ať si trhnou nohou.

Když pak v 15 měsících začala znakovat a během prvního měsíce se naučila několik desítek znaků, byla jsem nadšená a radostně jsem si to napsala na zeď Facebooku. Však mě znáte, ráda se dělím o veškerou radost a zážitky. No a hned padaly komentáře typu „a neměla by radši umět několik desítek slov?“ nebo „počkej, takhle ti nezačne mluvit vůbec“ ale každá negativní reakce už ve mě nevyvolává smutek nebo zklamání, ba naopak! Vyvolává ve mně ještě větší zapálení a „boj“ informovat o tom daném tématu víc a víc, protože kolikrát ty komentáře byly psané z nevědomosti, neinformovanosti a panovaly tam trochu i předsudky

Proč je znakování prospěšné?

  1. Přiměje rodiče aby častěji mluvili

-         Když děti, tedy batolata začnou používat znaky, aby upozornili na věci kolem sebe, dospělí jim hned začnou o těch věcech vyprávět a rozvádí další komunikaci. Například když dítko použije znak KOČKA (ukazování dlouhých vousků), tak rodič hned zareaguje větami „je tam kočička?“, „líbí se ti kočička?“, „ta je ale barevná viď?“ atd. Navíc se děti mnohem snadněji učí, když se hovoří o něčem co je zajímá kor pokud si to sami vybrali.

  1. Posiluje zájem dětí o mluvení

-         Úspěchy, které batolata zažijí, když se jim podaří se pomocí znaků dorozumět  uspokojení, které z toho plyne jim zvýší chuť k tomu aby se naučili dorozumět se efektivněji. Motivuje je to k další činnosti a následnému mluvení.

-         Třeba stejně jako když se dítě naučí lézt, přeci hned neřeknete, že bude líné chodit když leze. Naopak to dítě začíná poznávat další a další možnosti a k chůzi se časem taky samo dopracuje. Stejný vliv má právě znakování na vývoj řeči.

  1. Zvyšuje zájem o knihy

-         Když si se znakujícím dítětem prohlížíte knížku, dítě je už schopno o věcech, které v knížce vidí hovořit pomocí znaků. Umožňuje mu to zaujmout aktivní roli u čtení než roli pasivního poslouchání. Dítě to víc baví a zajímá ho to. Navíc děti, které baví číst, čtou častěji. Knihy mají pozitivní vliv při  učení se mluvit jednak tím, že je v nich dítě vystavováno více slovům a více povídání s rodiči a také tím, že si o knihách můžou s ostatními povídat.

  1. Podporuje neurologická spojení

-         Když batole úspěšně použije znak, vytvoří se v mozku spojení mezi buňkami, čímž se vytvářejí a posilují obvody, které pak budou dítěti k dispozici, když se začne učit slova. Znamená to tedy, že většina práce k tomu, aby se dítě naučilo mluvit, je tímto hotova.

-         Například když dítě znakem vyjádří, že vidí ptáčka a dospělí pokaždé odpoví „ano je tam ptáček“, tak se spojení mezi objektem a slovem, které rodič vysloví, v mozku  upevňuje. Stačí už jen aby si dítě vytvořilo vlastní verzi toho slova, hned jak jí bude moci vyslovit.

Výsledky testů  průzkumů dokazují, že  se rodiče opravdu nemusí obávat, že znakování negativně naruší jazykový vývoj jejich dětí. Je tomu právě naopak! Znakování napomáhá rozvíjet se v této oblasti. Dokonce je i prokázáno, že znakující děti mají v budoucnu vyšší IQ než děti, které neznakují. Znakování přináší spoustu výhod, které se v budoucnu neztratí.

Dokonce se spolu pomocí znaků krásně dorozumí děti, které mají jinou národnost. Znakování je jeden společný jazyk pro celý svět. I když se kolikrát znaky liší nebo si dítě vytvoří své vlastní, i tak je tomu snadnější porozumět. Znakování slouží jako výplň meziobdobí na cestě k verbálnímu vývoji.

Přínosy znakování

  • Odbourává frustraci
  • Pomáhá dětem podělit se o svůj svět se svými blízkými
  • Posiluje pouto mezi dětmi a rodiči
  • Pomáhá rodičům vidět, jak jsou jejich děti chytré
  • Posiluje dětskou sebedůvěru
  • Matky znakujících dětí považují své děti za schopnější a vnímavější, což je citově sbližuje
  • Matky znakujících dětí dokázaly lépe vnímat emoce svých dětí
  • Znakující děti se častěji snažily komunikovat se svými rodiči a pociťovaly méně strachu a úzkosti

Kdy je dítě připraveno znakovat?

  • Začíná ukazovat na věci kolem sebe
  • Přináší vám hračky či jiné předměty a očekává při tom vaší reakci
  • Začíná mávat na rozloučenou
  • Pohybuje hlavou na znamení souhlasu a nesouhlasu
  • Začíná se zajímat o obrázkové knížky
  • Osvojilo si již několik slov, ale současně existují i další předměty, o nichž by vám chtělo něco sdělit, avšak to neumí.

Nejlepší je začít znaky věcí, které má vaše dítko rádo a které jsou jeho oblíbené. Může se jednat o jídlo, zvířata, lidi, knížky atd. Pokud se třeba rádo kojí, tak začít znakem kojení nebo mlíčka. Určitě zkuste stále dítko pozorovat jestli si samo nevytváří vlastní znaky, ať je nepřehlédnete a můžete je nadále rozvíjet.

Můj názor je ten, že není potřeba žádného kurzu. Když se do toho člověk dostane a začne se v tom pohybovat, bere všechno automaticky. Sám sebe se snaží rozvíjet a pátrat co dalšího by mohl začít používat. Já si například ze zahraničního webu stahuji postupně „flash cards“ http://www.babysignlanguage.com/flash-cards/, které si zalaminujeme a budeme je využívat. Snažím se shánět víc a víc leporel, které si nejradši prohlíží při jízdě autem nebo když jsme někde na cestách. Stačí jen vědět kde se zeptat a poradit, když si s něčím nevíte rady. To ostatní je na vás a na vašem dítěti.

Pokud se znakovat snažíte a nemáte ještě žádné úspěchy, tak neklesejte na mysli. Ono to přijde až bude dítko samo připraveno. Nikdy na znakování není pozdě, opravdu ne a dítku se to může hodit do budoucna nebo při domluvě s mladšími sourozenci. Což je pak nádhera!

Desatero úspěšného začátku

1. Začněte jen s pár znaky (Vyberte znaky nejoblíbenějších věcí, stačí jen pár do začátku)

2. Vždy používejte znaky a slova společně

3. Opakujte slovo i znak

4. Ukazujte pokud je to možné (Ukazujte konkrétní věci aby si znak dítě spojilo nejen se slovem ale taky s obrazem a vzhledem)

5. Pomozte dítěti s předváděním znaků (Pomozte dítěti udělat znak ručičkami, pokud máte pocit, že to je potřeba)

6. Používejte znaky při každodenních aktivitách

7. Hledejte příležitost k používání znaků

8. Nebojte se přizpůsobit si znaky

9. Mějte hlavně trpělivost!

10. Učte se s radostí a užívejte si to

Klaudinka znakující KOČKU =)

S čím pracujeme MY

  • Máme 8 různých DVD
  • 6 různých leporel
  • Hudební knížku s CD
  • Magnet s přehledem znaků
  • Knížku Znaková řeč pro batolata – průvodce pro rodiče

Čerpala jsem z knihy Znaková řeč pro batolata – průvodce pro rodiče

Doporučení:

http://shop.gokids.cz/

http://znakovanismiminky.cz/

http://www.babysignlanguage.com/

https://www.youtube.com/watch?v=0s56zSlMAsY (reportáž)

https://www.youtube.com/watch?v=jTdlIwvuzNA&list=PLMpyZ2SpENtgnISU8igLKLOn_wM7La2vJ (ukázka z dvd)

FB skupina Znakování s miminky https://www.facebook.com/groups/152776228839/?ref=ts&fref=ts

Koníkovská skupina http://www.modrykonik.cz/group/2452/

Snad jsem napsala všechno potřebné. Budu ráda když mi napíšete, jestli vám zde něco chybí, něco co bych ještě měla zmínit. Kdyby byly nějaké dotazy, ráda se na ně pokusím odpovědět. A doufám, že se ke znakování odhodlá více maminek =)

já mám jen tuhle knížečku http://www.znakovanismiminky.cz/index.php?disp=... a bohatě stačila 🙂

4. srp 2015
karol89
autor

@katyxq já jsem takový sběratel 😅 čím víc tím líp 😀 tu nemám, píšu na seznam protože ta co mám je víc jako průvodce a já bych chtěla trochu hlubší čtení .. ale tahle jak jsem to sepsala to stačí pro ty co se zajímají a chtějí začít ne?

4. srp 2015

@karol89 jasný 😉

4. srp 2015

@karol89 já jsem zas sběratel na kuchařky 😉 - před dětma jsem je četla i večer před spaním 😀

4. srp 2015
karol89
autor

@katyxq děkuju .. no jééje, tak zrovna kuchařky moc nemusim, těžko se mi v tom hledá 😅 ale abych pravdu řekla, já nikdy nebyla knihomol .. to až poslední dobou začínám "číst" .. ty děti s člověkem dokáží dělat divy 😀

4. srp 2015

@karol89 jojo, já začala jíst ovesnou kaši 😀 (šlemový vločky jsem nesnášela od školky, kdy mě jednou nutily sníst rajskou polívku s vločkama, tak jsem 2x zvracela, mamka je tehdy taky sprdla, rajskou polívku jím už asi 10 let, ale ty vločky až od příkmů Šárky)

4. srp 2015
karol89
autor

@katyxq krásná práce 😀 hlavně chce jít člověk těm dětem příkladem, tak pak nějak postupem času sám dospěje k takovým věcem.

4. srp 2015
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný
Komentář byl odstraněný

Znakování je super. Zkoušíme to asi měsíc a umíme krásně mlíčko

4. srp 2015

SUPER! taky zkouším....

4. srp 2015

To je paráda. Přidávám do Vybrali Jsme. 🙂 A zároveň bych se ráda zeptala, zda bychom článek mohli zveřejnit na facebooku Modrého koníka?

5. srp 2015
karol89
autor

@isoldaeva děkuju moc .. určitě! budu jedině ráda, když se to ještě víc rozšíří 🙂

5. srp 2015

@karol89 Děkujeme moc.

5. srp 2015
karol89
autor

@isoldaeva to já moc děkuju!

5. srp 2015

Hezky jsi to sepsala. Znakovala jsem s oběma holkama a byla to zábava pro nás všechny. Knížku Znakujeme s Čiperkou venku jsme taky měly, holky ty básničky pak uměly nazpaměť, protože byla oblíbená i v době, kdy už mluvily. Ještě bych ke znakování doplnila knížku Jak se domluvit s kojenci a batolaty od české autorky, takže pro nás taková bližší.

6. srp 2015
karol89
autor

@betelgeuzz ta FB skupina Znakování s miminky je právě skupina Terezy, která sepsala tu českou knihu ..

6. srp 2015
karol89
autor

@isoldaeva Evi prosím pěkně až to zveřejníte na facebooku Modrého koníka, tak mi dejte vědět, já bych to pak nasdílela do pár skupinek .. děkuju moc 😵

6. srp 2015

@karol89 Jasně, dám ti vědět. Díky.

6. srp 2015

Znakuji malému cca tyden znaky kočka, pes, plinka, mleko/kojeni, tata (nejvíc ale první dva znaky, vzhledem k tomu, ze cicu i psa mame doma a porad se kolem maleho motaji). Vzhledem k veku absolutně necekam, ze zacne v dohledné době znakovat zpět, ale vidím na něm, ze to vnímá víc než dost 🙂

6. srp 2015

Pro naše malé bude český znakový jazyk mateřský jazyk bez ohledu na to jestli bude slyšet nebo ne. Je to náš hlavní jazyk doma. Já sama jsem vyrůstala bilingválně (český jazyk + český znakový jazyk). Líbí se mi, že je zájem o znakování s miminky, sice je to jen na přechodnou dobu, ale myslím si, že pak tyto děti jsou v komunikaci zdatnější a pak nemají problém se domluvit s někým i "rukama a nohama".

7. srp 2015
karol89
autor

@whiteswan viděla jsem video jak mezi sebou znakovali dvě děti, každý měl svůj mateřský jazyk jiný a dorozuměli si díky znakům .. to je neskutečný. To, že jsou později zdatnější ve slovní zásobě a komunikaci je prokázáno, tak jsem zvědavá jaká bue praxe u nás 😀 Celkově řekne zatim totiž pouze cca 15 slov, jinak znakuje a žvatlá.

7. srp 2015

karol moc děkuji za tento článek. Už dříve jsem chtěla se synem znakovat. Jenže, pak jsme začali chodit po doktorech, rehabilitovat, plavat a nějak na to nezbyl čas (chtěla jsem absolvovat kurz). Díky tobě vím, že můžeme začít i teď a žádný kurz nepotřebujeme 🙂 projedu si všechny tvoje materiály a už se moc těším až začneme.
PS: a už se moc těším na reakce okolí 😀 protože budou hodně podobné těm tvým. Jenže my "vybočujeme" už od začátku. 😀

7. srp 2015
karol89
autor

@mysskyna děkuju moc .. klidně článek sdílej kde jen to jde 🙂 a držim palce ať tomu brzy propadnete celá rodina 🙂

7. srp 2015

Článek je super 🙂
Já chtěla taky znakovat, ale naši kluci jsou tak ukecaní, starší už od 7 měsíců něco drmolil a znaky ho vůbec nezajímaly. V roce první cíleně zopakované slovo a od té doby mele. Menší ten si počkal a začal až v roce a půl 😀
Každopádně ty kdo umí znakovat s dítětem moc obdivuji 🙂

10. srp 2015

AHOJ, MOC PEKNY CLANEK. Jinak mam dotaz, jak znakovat, kdyz mam dite dost casu na rukach? Porad to nemohu zaradit do sveho dne :-/

13. srp 2015
13. srp 2015
karol89
autor

@isoldaeva děkuju moc Evi 😵

13. srp 2015

@karol89 jo ted jsem si to přečetla, malej má rok, začíná mávat na rozlpučenou. Umí vzít správnou hračku, když řeknu třeba kde je koník. Když chci to znakování nějak osvětlit a vědět jak ho učit na ty znaky. Je dobrý si pořídit tu knížku abych věděla jak začít?
Taky si začne sahat na ucho, když je unavený, vždycky, tak to poznám, nevím jestli je to znak 😂, ale fungujeto.

17. pro 2016
karol89
autor

@1kristyna22 neni nutnost si pořizovat knížky, stačí to dítko jenom pozorovat 🙂 ty děti si většinou znaky vytvářejí samy (jak píšeš třeba to ucho), takže záleží na tobě. Pokud ale chceš učit konkrétní znak, tak stačí ho jen připojit pokaždé co vyslovíš to konkrétní slovo třeba "pít" tak zaznakuješ, že piješ. Když se nad tím zamyslíš, tak zjistíš, že znakuje spousta dospělých .. ty znaky jsou všude kolem nás 🙂

17. pro 2016

@karol89 tak mi dej příklad. Pít znakuješ jako jako? děkáš jako že piješ?

17. pro 2016
karol89
autor

@1kristyna22 nepřemýšlej nad tím zbytečně moc, zkus se na to kouknout jednoduše .. jak bys řekla beze slov, že chceš pít? tak, že máš v ruce imagnární hrnek a dáš si ho k puse jakože piješ 🙂

17. pro 2016

juuu moc pekne napsano 🙂 pomalicku zaciname se znakovanim a tvuj clanek mi uklidnil ze hlavne to brat jednoduse a zbytecne nedramatizovat 😊😊

17. pro 2016

@karol89 no tak to jsem dělala dobře. Tak uvidíme 😉

17. pro 2016
karol89
autor

@lukim přesně tak 🙂

@1kristyna22 ty dvd ale doporučuju pro zpestření, Klaudinka na to koukala pořád dokola a pochytávala z toho i angličtinu .. takhle malé děti nerozlišují co je čeština a co je cizí jazyk, berou to všechno přirozeně a v budoucnu se jim to může hodit. Klaudinka je ve školce, kde na ně jedna z učitelek mluví anglicky a chodí jim ta i rodilý mluvčí (super sympatický mladý černoch 😅 ) + tam mají jednoho chlapečka, který česky vůbec neumí .. a Klaudinka tu angličtinu docela už hezky jede 🙂 Ony ty materiály ke znakování jsou drahé ale je o ně zájem, takže kdybys je časem chtěla prodat tak je prodáš pěkně. Zkus i ty skupiny, třeba se tam ukáže něco z druhé ruky. Já to taky pochytala z druhé ruky 🙂

17. pro 2016

@karol89 Kájo, a jak to máte teď, ještě Klaudinka znakuje nebo už to zazdila? 😅

16. led 2017
karol89
autor

@ajka198 už neznakuje .. ještě před pár měsíci znakovala třeba kraba ale už ne-e .. docela se mi po tom stýská, bylo to krásný. U Sof začnu už hezky v půl roce a těšim se, jak se chytne 😀 Klaudinka už je rozkecaná nadmíru, na to že ještě na jaře řekla sotva 5 slov za sebou. Uvědomuje si různý situace, vím/nevím nebo před každou akcí se zeptá "můžu?" ale to znakování bylo takový jedinečný a naše 🙂

16. led 2017

@karol89 plně souhlasím 🙂 Mám to doma podobně, když si uvědomím, že před půl rokem říkal maximálně dvojslabičné slova teď zopakuje takřka cokoliv... 🙂
Znakování jako takové vymizelo, ale co se naučil, tak ukazovat prstíčkem a beze slov mě komanduje - třeba na stole jsou kapky od čaje a on na to významně ukáže, podívá se na mě a udělá jakoby "nenene" 😀 Fakt mě tím baví, když vím, že to klidně může říct 😀

16. led 2017
karol89
autor

@ajka198 Klaudinka by ukázala a řekla "tooo seee nee děěě láááá" 😀 z toho taky umíráme 😀 😅 😀 a nebo kibicuje co kam patří a nepatří 😀 zlatý znakování 😀

16. led 2017

Pěkný článek. Také znakování doporučuji. Syn přestal být vzteklý a otravný, protože zaznakoval co chce...třeba jít ven, nebo dost, nebo ještě....opravdu super mít z uzlíčku nervů pohodové dítě a to díky komunikaci, díky tomu, že to dokázal říct, i když jen ručičkama. Nakonec jsme absolvovali i kurz znakování a moc super, jsou tady https://gokids.webooker.eu/?subjectIDs=12236 . Jo a neskutečně se mu zvýšila slovní zásoba, v necelých dvou letech už mluvíme ve větách a já věřím, že k tomu přispělo i znakování.

13. kvě 2017

Začni psát komentář...

Odešli