Používáme cookies. Více informací zde.
Zavři
michaelllas
29. lis 2019
402 

NENÍ CUKR JAKO CUKR

Za pár dní tady máme prosinec, měsíc, který ze všech měsíců v roce  přináší nejvíce sladkých nástrah jak pro nás rodiče, tak především pro děti.  Posincové ,,sladké“ období začíná mikuláškou nadílkou, pečením vánočního cukroví a konče oslavou vánočních svátků často spojenou návštěvami příbuzných. Z pohledu zdravé výživy se dětem sladkosti nedoporučují. Jenže kdo má děti, dobře ví, že není vůbec jednoduché sladkosti z dětského jídelníčku  zcela vyloučit. Jaké pamlsky a v jakém množství je můžeme dětem bez obav dopřát?

,,Bílý řepný“ cukr je sám o sobě pouze zdrojem energie, proto jeho nadměrná konzumace dětem rozhodně neprospívá. Ovšem pod pojmem cukry se skrývají i látky, které jsou pro život nezbytné - sacharidy. Sacharidy jsou základní složkou stravy a tvoří více než 50 % denní energetické potřeby. Základním sacharidem pro naše tělo je glukóza - pro organismus člověka je to nejrychlejší a základní zdroj energie a je naprosto nezbytná pro mozek a červené krvinky.

Jak zjistíme, že je ve výrobku obsažen bílý řepný cukr?

 Každý výrobek musí mít na obale  uvedenou nutriční tabulku, ve které musí být mimo jiné uveden i obsah sacharidů.

Označení  ..z toho cukry... značí všechny tzv. jednoduché cukry (včetně těch, které se vyskytují přirozeně např. v ovoci). Pokud tedy chcete zjistit, zda výrobek obsahuje bílý řepný cukr, tedy přidaný cukr,  musí být jako takový uveden v seznamu ,,SLOŽENÍ“. Toto pravidlo platí při označování všech potravin včetně potravin pro dospělé.

Jaká je tedy doporučená denní dávka cukru pro děti?

Maximální doporučené množství jednoduchých cukrů je 10 % z denního kalorického příjmu u dětí i dospělích. To znamená, že například pětileté dítě, které má průměrný doporučený denní příjem energie asi kolm 6000 kJ, může v podobě cukru příjmout až 600 kJ. Pokud přepočítáme na gramy, výjde nám přibližně 35 g/den. Je ale důležité si uvědomit, že těchto 35 g musí být součastí celkového denního příjmu, a ne nadbytkem. Do přijatého cukru patří tedy volný cukr, med, cukr na pocukrování, v sušenkách...

V dnešní době existují přeci zdravé náhražky cukru!

Bohužel, jeden z nejčastějších mýtů...lidé si často myslí, že problém s cukrem vyřeší, když budou sladit cukrem nerafinovaným (laicky ,,hnědým“). Ten sice obsahuje část původních přírodních látek - vitamínů, minerálů, enzymů...ovšem k poměru množství kozumovaného cukru, je množství těchto látek pro tělo zanedbatelné. Navíc mimo původních přírodních látek obsahuje hnědý cukr také původní kontaminanty a choroboplodné zárodky, které se jinak rafinací odstraní. Samostatnou kapitolou jsou pak náhradní sladidla typu sukralóza, aspartam, sacharin, stevia aj. - která slibují sice nižší příjem kalorií,  ale zároveň byly u těchto sladidel prokázány negativní účinky.

Do zdravého dětského jídelníčku sladkosti patří, ne však denně. Daleko vhodnější než striktní zakazování pamlsků, je naučit děti se sladkostmi správně zacházet. Dětem můžete přednostně nabízet sladkosti, které  zároveň přináší tělu benefity jako třeba vitamíny, vápník, vlákninu, bílkoviny...Mezi takové patří čerstvé ovoce a z něho připravené ovocné saláty, ořechy,nebo domácí tvarohové a jogurtové dezerty, domácí zmrzlina, ovocné koláče, dortíky s ovocem a želé..., které budou  uzpůsovené věku dítěte.

#sunar

#sunarek

    Nezivis ty se zdravou výživou? A co rozdíl mezi řepným a třtinovým cukrem? 😎

    29. lis 2019

    @sister05 Mezi řepným a třtinovým cukrem není taky žádný rozdíl. Chemicky jsou to naprosto totožné látky - tedy sacharóza. Rozdíl je akorát v tom, že třtinový cukr se získává ze třtiny a řepný cukr z řepy. Děkuji za připomenutí, tady opět koluje mýtus, že třtinový cukr je zdravější - není. Třtinový cukr obsahuje zbytek melasy (proto hnědá barva). Ano melasa sice obsahuje vitamíny, minerální látky a další prospěšné látky, ale pouze ve STOPOVÉM množství. Takže by spotřebitel musel jíst desítky kilogramů denně třtinového hnědého cukru, aby měl pozitivní účinek na organismus 🙂

    29. lis 2019

    Kdyby tohle tema nekoho zajimalo opravdu hodne zesiroka, najdete si Margit Slimakovou, ta dokonce popisuje jednotliva sladidla, jak pusobi v nasem tele, kde se rozkladaji, atd. Ja treba dceri ted ve 2 letech koupila jeji prvni bonbony. Kazdy den muze dostat jen jeden, je to pro ni neco hodne extra, a pro me mala pomoc ve vychove. Kazdopadne jsem ji koupila balicek bonbonu za 90,- kc (DM, Sklizeno), protoze v nich je jako sladidlo pouze maltitolovy sirup, ktery je v malem mnozstvi povazovany za bezpecny, a predevsim se nerozklada v ustni dutine, takze nezpusobuje zubni kazy. Kdyby nekoho zajimalo, prikladam foto. Kazdopadne diky za clanek, alespon jako takovy strucny uvod super a souhlasim 🙂

    29. lis 2019

    PS za me by mozna stalo za to rozsirit clanek o nejcastejsi nahrazky cukru v potravinach, a to predevsim v tech, na kterych se pise "bez cukru", a pak je hlavni slozkou ve slozeni glukozo-fruktozovy sirup.....

    29. lis 2019

    @krupka3 Děkuji za námět, to by mohl být zajímavý článek, určitě něco sepisu 😊

    29. lis 2019

    @krupka3 A jsem ráda, že článek zaujal😊 Děkuji za tip a odkaz, určitě ještě nějaký článek na toto téma napíšu

    29. lis 2019

    @michaelllas kazis mi ráno. Osladila sem si kávu třtinovým cukrem. Teď abych si místo kávy s trochou cukru a mléka dělala cukr s trochou kávy 😱😥

    29. lis 2019

    @sister05 A to nevim, jestli jsi uz slysela o tom, ze kava by se nikdy nemela pit s mlekem 😀 Nevim uplne podrobnosti, protoze ji nepiju, ale ta kombinace vyvolava v tele nejakou reakci a tvori se nejake jedovate latky (treba bude nekdo vedet vic a doplni me).

    29. lis 2019

    @krupka3 neboj,piji mléko s trochou kávy 👍❤

    29. lis 2019

    @krupka3 hlavně se mlékem vyruší stimulační efekt kávy, a to je ten největší průšvih, co nějaký škodliviny 😃

    Jinak citace: “ Podle tvrzení Jana Miklánka kombinace černé kávy a tuku z mléka, smetany a podobně na tělo nepůsobí příznivě. Naopak negativně ovlivní dvanácterník, který v křečích stáhne svoje hladké svalstvo a následně začne vyřazovat z provozu slinivku břišní. Současně se zablokuje žlučník. Káva obsahuje velké množství agresivní kyseliny šťavelové. Když ledviny tuto látku nedokážou rychle vyloučit, z přítomných krystalků kyseliny šťavelové se mohou vytvořit písek a kameny.” Nejde však o dramatické množství, aby byl tenhle závěr možné kategorizovat jako vědecké doporučení.

    29. lis 2019

    @sister05 No ja se nebojim, napsala jsem to spis ze srandy k tomu, zes psala, ze teda po tomhle clanku uz bys nemela sladit... Tak kdyz prestanes jeste pouzivat mleko nebo kavu, budes u cerne kavy nebo kakaa k snidani 😀

    29. lis 2019

    @alneka tyyyyujo, diky! 🙂

    29. lis 2019

    @krupka3 dle reakce na dané zjištění je větší riziko blbé reakce těla právě u longdrinků, tedy kávových lahůdek založených na mlíku s espressem. Pokud si cintneš malou smetanu do černé kávy, je to cajk. Asi takhle, když mám v háji žlučník nebo ledviny, nebudu pít žádný kafe 😃 Káva je stimulant, pokud do ní cpu cukr a mléko, jde už o dezert. A hotovo.

    @michaelllas tímto se omlouvám za plevelení, původně jsem měla rozepsaný krásný koment s díky za článek, že je hezkým naťuknutím tématu i pro problematikou nepolíbené. A pak tu na mě vyskočilo to kafe 😇

    29. lis 2019

    @alneka Díky za info, tak to je super, že jsem před lety místo cukru do kafe začala dávat mléko 😅🙈

    29. lis 2019

    @alneka naopak, žádné pleveleni, já myslím, pro všechny zajímavé info😊

    29. lis 2019

    @michaelllas já tyhle laskominy odbourala, když jsem si do černé kávy připravené ideálně v moka konvičce dala trošku medu. Mění chuť (zahladí ji jako mléko), a přesto ho stačí málo. Postupně jsem snižovala, až jsem jen koupala špinavou lžičku. A najednou to přišlo, ten požitek z chuti kávy 😍

    29. lis 2019

    @krupka3 ja to beru s humorem. Míša sem hodí článek či do skupiny info nebo hledací obrázek zásadně v okamžiku,kdy jsem se ještě neprobrala. Tak ji tu za odměnu dělám brblajiciho čtenáře 👍❤😘 ale pssst, ještě si toho nevšimla

    29. lis 2019

    @alneka 😍 budu s tím muset taky něco udělat, tvá metoda odvykačky pomocí medu se mi líbí 😀

    29. lis 2019

    @alneka miluji své ranní dezerty 👍👌❤😂😂😂😂😂

    29. lis 2019

    @sister05 😀😀 ty mě vždycky bavíš😂

    29. lis 2019

    @michaelllas proto mne máš mezi přáteli 😘❤😎🍸

    29. lis 2019

    @alneka nechci se hádat, ale tenhle názor už je taky překonaný.....jakože mlíko do kafe ne-e...

    29. lis 2019

    @krupka3 osobně mám mnohem raději děvčata "nehladu.cz" a jejich rozpracovaná sladidla a milion jiných témat ohledně výživy.....jsou to vystudované odbornice, věřím jim teda mnohem víc než vyléčený anorektičce....ale nic proti 😉

    29. lis 2019

    Ok, dámy,uděláme to takhle. Černou hrnkovou kávu umeleme a připravíme do frenchpressu, osladíme to medem nebo sirupama (agáve, rýžový,cekankovy) -o těch Míša totiž nepsala- a zasypeme sunarem. Nahradí smetanu i mléko. A možná to bude i pitelne. ( Včera jsem ochutnala rýžovou kaši připravovanou do Sunaru z oranžové krabice a málem jsem ji Týně snědla) . No a bude to přes rades zdravý 👌👍

    29. lis 2019

    @koncita Neznam, podivam se - diky 🙂

    29. lis 2019

    @krupka3 mrkni, hodně zajímavé čtení a hlavně rozumně a bez extrémů 🙂 to se mi na nich lébí

    29. lis 2019

    @koncita proto píšu, že to rozhodně nelze považovat za vědecké doporučení, hned za citací 😉 S ohledem na požité množství je to úplně mimo, pokud nejsem riziková skupina. A proto píšu, že když mi nefrčí žlučník, nebudu pít ani kafe, jakýkoli. Prostě názory na výživu, vlivy v těle a tak ... tohle je na dlouho a dá se u toho velmi zbytečně pohádat 😀 A já dneska kafe ještě neměla, do toho nejdu.

    29. lis 2019

    @koncita taky neznám, ráda si přečtu. Díky

    29. lis 2019

    @sister05 No téma sirupy jsem jen lehce naťukla 😉 Zas nic se nemá přehánět 😂 Ani se ,,zdravou,, výživou 😉

    29. lis 2019

    @alneka nevim, co by se muselo stát, abych v 9:34 ještě neměla kafe 😀😀

    29. lis 2019

    @alneka to vyjádření "Mudr." Miklánka je pěkná slátanina... Už jen proto, že jednou s kofeinem reaguje betalactoglobulin (bílkovina) a podruhé zase tuky 🤔

    29. lis 2019

    @krupka3 Já to četla kdesi taky a pak jsem četla jinde i vysvětlení, proč je to nesmysl.

    29. lis 2019

    To by mě zajímalo, co je špatného na stevii.

    29. lis 2019

    @hany_bany jj, míchá tam ty reakce jak jabka s hruškama, čehož si všimne i laik. Já to beru spíš tak, jako je to ostatně se vším, že žádná potravina není ani dobrá, ani špatná. Je zajímavé číst, co co dělá, ale to je tak asi všechno 🙂

    29. lis 2019

    @mourovatakocka Je to umělé sladilo, to je na ní špatně. Není tedy vhodná ani pro dospělé, natož pro dítě. 🙂

    30. lis 2019

    @fifilady aha, myslela jsem, že to je kytka.

    30. lis 2019

    @mourovatakocka No problém je, že z té kytičky je toho v tom sladile asi tolik, jako v řepném cukru řepy. Vše je to jen dobře promyšlený marketingový tah... 😕

    30. lis 2019

    A já bych nejedla a nepila nic! Ani bych nedýchala! Všechno je dnes otrávené a všeho moc škodí! Já bych radši ani nežila, je to hrozně nebezpečné! 😉

    30. lis 2019

    @fifilady Jaký je marketingový tah na kytce na okně?

    30. lis 2019

    @bbn 😀 Tak taky možnost, ale co bychom z toho života pak měli😉

    2. pro 2019

    @mourovatakocka Přikládám takový krátký výcuc informací o stévii pro zajímavost:

    Na trhu existuje celá řada výrobků, které svým vzhledem a konzistencí připomínají klasický cukr, avšak v názvu nesou označení stévie. V těchto případech bedlivě čtěte složení. Část těchto výrobků totiž mnohdy obsahuje až 80 procent fruktózy, tedy jednoduchého cukru, který se v této rostlině přirozeně vůbec nevyskytuje. Navíc to bývají vysoce průmyslově upravované produkty s aditivy a zbytkovými chemikáliemi.

    Podle řady odborníků vede sladká chuť potravin, které ve skutečnosti neobsahují sacharidy, k nepříznivým biochemickým reakcím. Když naše tělo ucítí v ústech sladkou chuť, očekává také přísun sacharidů. Stévie však našemu tělu žádné sacharidy nedodá. To v organismu vyvolá hypoglykémii, tedy pokles hladiny cukru v krvi. Abychom hypoglykémii zabránili, sáhneme většinou instinktivně po jídle, které hladinu cukru opět vyrovná. I když tak použitím stévie namísto cukru nepřijmeme žádné jednoduché cukry ani energii, většinou si to velmi brzy vynahradíme jinou sladkostí.

    2. pro 2019

    @michaelllas A ani z tohohle elaborátu nechápu, co je na tom špatného, nasypat si lístky stévie do jídla nebo pití. Ale asi je potřeba tlouct do sladkého a propagovat pořád něco nového. Hezké vánoce bez zlých sladidel.

    3. pro 2019