Příspěvky pro registrované uživatele se ti nezobrazují.

    Některé z Vás už tu výstavu doporučovaly, my se přidáváme. Bylo to opravdu zajímavé, starší vzpomínali na to, jak jsem jim četla Egypťana Sinuheta, nejmladší Pozdní sběr byl nadšený.

    (2 fotky)

    U nás pro paní učitelku takto. Prostě jsem učitelka češtiny 🙂. Kniha je samozřejmě s věnováním.

    Je nás ve škole pět učitelů, co ve svém volnu a zadarmo doučujeme češtinu ukrajinské maminky (já jsem v té partě výjimka, učím studenty, protože je mám ve třídě). A zvlášť moje dvě kolegyně, co jsem s nimi v kabinetu, tomu věnují opravdu spoustu času. Tak mají dospělé děti, bydlí v bytě... Ale přesto, ten čas by mohly trávit jinak. A vzhledem k tomu, že pomoc Ukrajině už není moc v kurzu, tak nějak jsem cítila, že bych jim chtěla vyjádřit svůj obdiv. Aspoň malou drobností.

    Naše rodinná tradice (určitě nejen naše 🙂): když někdo někam jede, něco drobného přiveze. Syn byl se školou týden ve Švýcarsku. Toblerone je pro nejmenšího brášku, protože ho má rád a tohle je speciální 🙂.

    plksv
    Zpráva byla změněna    25. čer 2022    

    Místo výletu sedíme doma, nejmenší má angínu.
    Asi se po třech týdnech intenzivní práce opravdu nudím, protože jsem si teď spočítala, že jsem opravila:
    238 slohovek
    119 diktátů a gramatických prací
    87 literárních písemek
    90 čtenářských deníků
    cca 30 doplňujících písemek
    a taky absolvovala 58 pohovorů o četbě v mém i jejich volnu.
    Upozornění 🙂
    Tato KZ není stížnost 🙂, moje práce mě opravdu baví.

    Včera jsem se ptala na výběr Večerníčku pro ukrajinské studenty. Všem Vám děkuji za tipy, nakonec jsem dala na dceru, která hned vyhrkla: "Přece víla Amálka 🙂." Hodina byla skvělá, Amálka se líbila, beránkovy stavy po požití pobavily 🙂. A obohacující byla i slovní zásoba: pěšina, lávka, studánka, kalit vodu... to určitě využijí 🙂.

    Mám hodiny češtiny se svými ukrajinskými studenty, na začátku máme vždycky konverzačku a minule jsme narazili na téma pohádky. Mimo jiné jsem se jim snažila vysvětlit, co je to Večerníček 🙂, nic podobného nemají. A tak jsem slíbila, že se příště na nějaký podíváme a spojíme to s vyučováním (slovní zásoba, převyprávět...).
    A teď mi poraďte, co byste pustili, klidně i konkrétní díl, který je pěkný, reprezentativní, s přiměřenou slovní zásobou.

    Katolická vsuvka 🙂.
    Dnes jsme měli průvod na Boží tělo. Kněz jde s monstrancí, třeba u mých rodičů po vesnici s baldachýnem a kapelou, po cestě jsou nazdobené oltáře, u kterých se zastavuje. Nebo kamarádka z Brna mi líčila, jak šli po silnici a bylo jich tolik, že to nestíhali od semaforu k semaforu 🙂. My jsme maličká farnost, v jedné vesnici jsme měli mši u kapličky pod širým nebem. Pak jsme šli (18 lidí) mezi poli do druhé vesnice do kostela. Po cestě se zpívá, děti sypou před knězem okvětní lístky, kněz žehná obydlí i úrodu, je to nádherný duchovní zážitek.

    (2 fotky)
    plksv
    Zpráva byla změněna    15. únor 2020    

    Někdo dostal na Valentýna kytku, já dostala koně! Včera jsem byla tajemně vedena do kuchyně - a tam stál on! Když jsem zalomila rukama, muž mi oznámil, že to není trvalý inventář našeho interiéru, že má za úkol od dobrovolných hasičů ho zlikvidovat a že z něho s puberťákem vyrobí lavici na posilování.
    Bilance: malý křižák nadšen! Puberťák chodí přes kuchyň přískokem. Puberťačka nesedí s telefonem na gauči, ale na koňovi. Já jsem si k němu zatím vztah nenašla 🙂.
    Ale musím říct, že muž i po dvaceti letech manželství dokáže překvapit 🙂.

    Pracovní úraz 🙂
    Nabrala jsem stehnem roh školní lavice. Ony to vlastně byly čtyři lavice podélně spojené. Posunula jsem je tak o půl metru 🙂. Asi bych měla při tom vyučování sedět na zadku za katedrou a ne to tak prožívat 🙂. @danunkam - přidávám se do klubu 🙂.

    Zhruba dvacet let jsem jezdila v autě s manuálem. Od tohoto týdne jezdím s automatem. Bála jsem se, že budu psát Deníček motoristického jelita jako @mon_88017, ale musím říct, že je to pecka 🙂.

    Včera jsem tady psala o dovolené na horách s puberťáky bez WiFi.
    Byla to opravdu výzva pro všechny. Měla jsem s sebou notebook s pohádkami a filmy, ale říkali jsme si, že bychom ho vytáhli jen v případě delšího deště. Nestalo se 🙂.
    A co jsme v prostoru s takřka nulovým soukromím dělali? Povídali si, hráli hrya karty, četli nahlas i každý sám, zpívali, dcera malovala... Překonávali ponorky, holku jednou přepadla fakt depka s pláčem a slovy: "Co bych dala za 20 minut ve svém pokojíčku! " Ale vykecala se z toho.
    A doporučuji tento hlavolam - kulička a očíslované cestičky. Užili jsme si ho všichni, já a puberťák jsme s ním strávili hodiny 🙂.

    Asi mám exotické puberťáky (15, 17). Nejen že s námi byli na rodinné dovolené, ale ještě zvládli 10 dní na chalupě v horách bez internetu. Ze začátku se občas přihlásili někde, kde byla WiFi free, ke konci už ani to ne 🙂.

    plksv
    Zpráva byla změněna    3. srp 2019    

    To byl včera večer/noc. Máme v ložnici cvrčka! Hledali jsme ho, přemlouvali, nadávali mu, nic nezabralo. Asi budeme muset dát na Sašu z Comebacku a čekat na zimu 😀. Že - @nadja73 , @gracinka7, @petrufa86 🙂.

    plksv
    2. srp 2019    

    #leto_s_viledou
    Naše oblíbená restaurace (i s penzionem) je uprostřed Chřibů na křižovatce dvou cest, které takto vedou od pradávna. Jmenuje se Bunč. Má příjemné posezení venku i vevnitř, nádherné hřiště s lanovkou, skvělá kuchyně.

    (2 fotky)
    plksv
    1. srp 2019    

    Dcera si za peníze z brigády koupila dvoudílné plavky. Dělala nám módní přehlídku. Tatínek se nevyjadřoval. Když se ho přímo zeptala, prohlásil, že jsou poněkud sporé 😀.

    Vzdělávací okénko 😀
    Já vím, jsou prázdniny 🙂.
    Vzpomínka na víkendový výlet do Živé vody v Modré. Největším rybím exemplářem je tu dvoumetrová vyza velká. V minulosti migrovala z Černého moře do řeky Moravy, podle úředních záznamů se objevovala i v Kroměříži. Je to všežravec i dravec, může se dožít i sta let. Dlouhověké vyzy mají přes 8 metrů a přes tisíc kilogramů.
    Za češtinu: pozor, vyza se píše s tvrdým y, i když není ve vyjmenovaných slovech. Moji studenti by to měli vědět 🙂.

    Hlášení místního rozhlasu:"Policie České republiky informuje, že včerejší zpráva o výskytu pumy v okolí naší vesnice se nezakládá na pravdě 😀. " Tak aspoň babči na návsi a chlapi v hospodě mají co řešit 🙂.

    Večer přišel puberťák z venku s informací, že někde u naší vesnice byla viděna puma. Brala jsem to jako dobrý vtip. V devět večer hlášení místního rozhlasu, že je to pravda! No to jsem zvědavá, bydlíme úplně na kraji... Ale zase se u nás něco děje 🙂.

    Opět u nás frčí nanuky z džusu, nejoblíbenější je liči a kaktus 🙂. Jinak doporučuji tvořítka Tupperware, dobře drží víčka a do mrazáku se můžou položit, nemusí se dávat do nějakého stojánku, nevytíkají.

    Zalando mě neoslovilo, já ujíždím na Vintedu a šatech Orsay 🙂. Psala jsem tu, že jsem si troje pořídila na maturity. Za poslední měsíc jsem si koupila další troje - prostě cena, které nešlo odolat! A ještě troje mám vyhlídnuté. To už je závislost 😀.

    Včera rodinný výlet do archeoskanzenu v Modré. Mrňous volá: "Já chci vidět kozeny! A pohladit si je! "
    Puberťák: "To chci taky😀! "
    ----
    Přicházíme k ohradě se dvěma oslíky. Puberťačka: "Jdu si pohladit osla, už jsem to dlouho nedělala 🙂."

    plksv
    Zpráva byla změněna    20. črc 2019    

    Slyším puberťákův výkřik. Ptám se, co se stalo. Prý: "Karma z dětství, stoupl jsem na Lego 😀."

    plksv
    Zpráva byla změněna    19. črc 2019    

    Drsná KZ
    Občas tady čtu dotazy, co pořídit k výročí svatby. My budeme mít v srpnu od svatby 22 let a víte, co si nadělíme? Hrob. Myslím to vážně, už to máme rozjednané. Bude to na krásném hřbitově uprostřed Chřibů, mezi vesnicemi, na kopci, u zrušeného starého kostela, nádherný výhled...
    A co nás přimělo k takovému kroku? Naprosto nečekané úmrtí v rodině a problém, kam toho člověka uložit. A uvědomění si, že nevíme den ani hodinu...

    (2 fotky)

    Puberťák o prázdninách 🙂. Když je doma, má za úkol každý den dělat dřevo - naštípat, odvozit, poskládat. Neprotestuje 🙂, prý ho to baví.

    Je velmi příjemné potkat se se studenty i o prázdninách. Dnes to byli dva sympatičtí kluci, budoucí maturanti. Konverzovali jsme v supermarketu u pokladny. Bylo by to skvělé, kdybych na pásu neměla velké balení prezervativů 😀. A tak lepší jak láhev, ne?

    Včera to bylo šest let, co se nám narodilo naše pozdní dítko, které jsme si naplánovali k puberťákům. Jsme tak šťastní, že ho máme!!! Ještě jedna veselá porodní příhoda, kterou už jsem tady kdysi psala, ale je pro mě nezapomenutelná. Manžel je drsňák, klidně by mě odrodil sám 🙂. Pochopila to i PA a nechávala nás o samotě v porodním boxu. Pak už jsem cítila, že se to blíží, manžel mě zkontroloval a běžel pro PA. Od ní jsem se dozvěděla, že chlap jí řekl, že už jdou ven plodové obaly. Ona - jak to víte? Manžel - když jsem rodil krávu, vypadalo to podobně 😀!

    Poraďte prosím!
    Budeme dělat vestavěnou skříň přes celou stěnu. Protože je tam nějaký tepelný most a mohla by se tam dělat plíseň, nemůžeme to uzavřít dřevěnou skříní. Takže tam bude lehká samonosná konstrukce a teď: co před ni? Zatím spekuluji o šesti roletách, nebo vertikálních žaluziích a nejvíc mě láká japonská stěna. Nemáte s ní prosím někdo zkušenost? Klady x zápory? Nebo nenapadá Vás ještě nějaká jiná možnost?

    Tak jako každý rok jsme i včera byli na Velehradě na Večeru lidí dobré vůle. Nádherná akce, užili jsme si ji jako rodina. Jsem moc ráda, že s námi ještě pořád jezdí naši puberťáci (15 a 18 let), z okolí vím, že to není až tak běžné. Opravdu si to užívám 🙂.

    (2 fotky)

    Poraďte prosím, v čem perete bílé prádlo, aby bylo bílé 🙂. Používám toto bělidlo, ale musím objednávat přes net, poštovné, cena... Ráda bych zkusila něco jiného.