podvlivemcokolady
11. srp 2021
6574 

Jak vybrat lahev na vodu nejen do školy?

Krásný den,

neúprosně se nám blíží konec prázdnin a spoustu dětí se bude chystat do školy. Týká se to i mojí dcerky, a proto jsem si říkala, že takový článek o lahvi na pití, se tu jistě neztratí.

Hodně dlouho jsem o lahvi přemýšlela, co vlastně od ní očekávám a jak veliká by měla být. Po konzultaci s kamarádkami, které už školáky doma mají, jsem si ujasnila, že objem půl litru bude dostačující. Mohou si ve škole či družině libovolně lahev doplnit a mnohdy i včetně šťávy. Je proto zbytečné, aby dítě ve školní aktovce či batohu, tahalo pití na celý den.

Dalším kritériem je to, aby pití nevytékalo, takže těsnost lahve. No, u tohoto parametru to bude asi hodně o důvěře ve výrobce a také o přečtení recenzí. Protože snad není lahev, kde by nebylo uvedené, že neteče, ale skutečnost je trošku někde jinde, maminky to důvěrně znají.

A posledním kritériem je způsob čištění. Pro mě osobně je velmi důležité, aby se mohla lahev mít v myčce. Ale každý myčku na nádobí nemá, anebo lahev radši myje v ruce, takže jsem do výběru zahrnula obě varianty.


1) Zdravá lahev 0,5 l


Jednou z nejrozšířenějších lahví u dětí je český výrobek, a to Zdravá lahev. Je vyrobená z unikátního medicínského materiálu. Neobsahuje ftaláty, změkčovadla, BPA, BPS a BPF. Neměla by pohlcovat zápachy a plísně. Vyrábí se ve třech velikostech a můžete k ní dokoupit mnoho příslušenství. I přes pěkný dětský design na mě působí hodně sportovně a volila bych ji spíš na výlet či sport.

VýhodyNevýhody
medicínský materiálhodně sportovní design
vhodná do myčky na nádobínejistá těsnost
vhodná pro mikrovlnný ohřev

Orientační cena Zdravé lahve 0,5 l v době publikace článku je 239 Kč.

Zdravá lahev 0,5 l

Zdravá lahev 0,5 l je český výrobek. Lahev je vyrobena z unikátního medicínského materiálu. Neobsahuje ftaláty, změkčovadla, BPA, BPS a BPF. Nepohlcuje zápachy a plísně. Lahve mají sportovní design s dětskými roztomilými motivy. Tato značka vyrábí lahve i ve velikosti 0,7 litru a 1 litr. Také si k ní můžete dokoupit příslušenství například krytku, šejkr sítko, termoobal apod.


2) Lahev na vodu Equa 600 ml


Praktická a odolná, to je lahev Equa 600 ml s originálním designem. Je vyrobena z tritanu, lehkého plastu pro opakované použití na studené i teplé nápoje. Vhodná i pro děti. BPA free. Její design mě zaujal na první pohled. Přijde mi univerzální jak pro děti, tak pro puberťáky, tak i dospělé. Má široké hrdlo a proto se snadno dá umýt nebo si do ní můžete nakrájet ovoce a dát třeba led. Můžete ji také mýt v myčce na nádobí a měla by 100 % těsnit.

VýhodyNevýhody
vhodná pro studené i teplé nápojebez sítka na ovoce apod.
vhodná do myčky na nádobí
100 % těsnost

Orientační cena lahve na vodu Equa 600 ml v době publikace článku je 267 Kč.

Lahev na vodu Equa 600 ml

Lahev na vodu Equa 600 ml je stylová a designová lahev z lehkého a zdravého plastu. Víko lahve je navrženo tak, aby bylo 100 % nepropustné. Uzávěr umožňuje snadné přenášení. Díky velkému otvoru do ní můžete přidat led či nakrájené ovoce dle chuti. Neobsahuje toxické sloučeniny Bisfenol A (BPA). Lahev je vyrobena z Eastman Tritan amorfního kopolyesteru, který je odvozen z rostlinných zdrojů a nese BPA free certifikát. Lahev lze umývat v myčce na nádobí. Lahev Equa můžete používat pro studené i teplé nápoje


3) Sportovní lahev Albi 500 ml


Další hodně oblíbená lahev na vodu pro děti je sportovní lahev Albi 500 ml. Jedná se o lahev z odolného tritanu. Pod uzávěrem má sítko, díky kterému si do lahve můžete dát ovoce, bylinky nebo cokoliv, co máte ve vodě rádi. Lahev má poutku, díky kterému ji můžete pohodlně nosit v ruce. Designy jsou velmi pěkné a myslím, že si vyberou nejen děti. Bohužel se dá čistit pouze ručně kvůli stálosti potisku. Díky uzamykatelnému víčku lahev nepropustí ani kapku nápoje.

VýhodyNevýhody
sítko na ovoce apod.ruční mytí
poutko na nošení v ruce
100 % těsnost

Orientační cena sportovní lahve Albi 500 ml v době publikace článku je 269 Kč.

Sportovní lahev Albi 500 ml

Vybavte své děti sportovní lahví Albi 500 ml na výlet, do města i do školy. Sportovní lahve Albi mají veselý potisk, který si oblíbí dítě i dospělák. Sportovní lahve Albi má uzamykatelné víčko s úzkým pítkem, které nepropustí ani kapku nápoje. Pod šroubovacím víčkem je schované sítko. Můžete si tak do lahve udělat i svou oblíbenou limonádu s ovocem a bylinkami. Lahev je vybavena i poutkem pro pohodlné nošení v ruce. Lahve jsou vyrobeny z odolného tritanu. Jedná se o zdravotně nezávadný plast, který neobsahuje ftaláty ani BPA.


4) Lahev ion8 One Touch Kids 500 ml


Lahev ion8 One Touch Kids 500 ml je krásná designová dětská lahev, která je velice příjemná na dotek díky neklouzavému povrchu SOFT TOUCH. Je vyrobena z netoxického a zdravotně nezávadného materiálu TRITAN bez obsahu BPA a ftalátů, který je odolný vůči zápachům. Její velkou předností je systém ONE TOUCH / EASY OPEN, díky kterému otevření, zavření či zamčení vládnete jednou rukou. Vyklápěcí poutko umožňujeme nosit lahev i v ruce. Výrobce taky uvádí, že se velikostně hodí do většiny držáků na nápoje u kol či kočárků. Což může být fajn výhoda, když nechcete lahev jen do školy, ale třeba i na sport nebo do ke kočárku. Mytí v myčce uvedeno není a proto předpokládám, že se může mýt pouze ručně.

VýhodyNevýhody
systém ONE TOUCHpravděpodobně ruční mytí
poutko na nošení v rucebez sítka na ovoce
100 % těsnost

Orientační cena lahve ion8 One Touch Kids 500 ml v době publikace článku je 299 Kč.

Lahev ion8 One Touch Kids 500 ml

Lahev ion8 One Touch Kids 500 ml je krásná a praktická. Snadno se otvírá jedním dotykem a víčko 100 % těsní. Pítko umožňuje plynulý průtok a je kryté víčkem proti nečistotám. A proto můžete láhev v klidu nosit v tašce nebo za poutko v ruce. Láhev je vyrobená z materiálu Tritan, které je netoxický a zdravotně nezávadný. Láhev můžete využívat na studené nebo horké nápoje. A díky širokému hrdlu se i výborně udržuje.


5) Lahev na vodu Rex London 0,6 l


Lahev na vodu Rex London 0,6 l je hlavně designová lahev. Z mého pohledu je zaměřeno hlavně na to, jak vypadá. Pro některé děti je možná fajn, že nemá žádné pítko, ale pro většinu spíš mínus. Myslím si osobně, že taková láhev do školy úplně vhodná není, pokud nechceme, aby se nám menší dítě polilo. Jinak samozřejmě šroubovací uzávěr je zase praktický v tom, že skutečně nic nevyteče, pokud tedy lahev nezašroubujeme špatně. Je vyrobena z plastu bez BPA. Poutko na nošení v ruce má také stejně jako ostatní lahve. A opět kvůli obrázkům ji nelze mýt v myčce na nádobí.

VýhodyNevýhody
lehkáruční mytí
poutko na nošení v rucebez sítka na ovoce
100 % těsnostbez pítka

Orientační cena lahve na vodu Rex London 0,6 l v době publikace článku je 229 Kč.

Lahev na vodu Rex London 0,6 l

Stylová láhev na vodu Rex London 0,6 l s nálepkami je lehká a skvěle těsní. Můžete jí s klidným srdcem dát do tašky či batohu, protože víčko je šroubovací. Budete tak mít potřebné tekutiny stále po ruce. Láhev má široké hrdlo, takže se snadno udržuje. Bohužel však díky obrázkům na lahvi lze mýt pouze ručně. Také má poutko na přenášení, které se vždy hodí. Lahev je vyrobena z plastu, který neobsahuje BPA.


6) Lahev na pití 500 ml TRITAN od Karton P+P


Jako poslední lahev na vodu jsem zařadila běžně dostupnou Lahev na pití 500 ml TRITAN od Karton P+P. Jedná se o lahev z tritanu, která neobsahuje BPA ani ftaláty. Tato láhev má roztomilý design. Ve stejném vzoru mají i další školní potřeby, a tak můžete dětem pomůcky sladit. Má poutko na nošení v ruce a také pítko, pro jednoduché použití bez polití. Tato lahev se dokonce může nechat mýt v myče na nádobí, pokud použijete program do 80°C.

VýhodyNevýhody
vhodná do myčky na nádobíbez sítka na ovoce
poutko na nošení v ruce
100 % těsnost

Orientační cena lahve na pití 500 ml TRITAN od Karton P+P v době publikace článku je 169 Kč.

Lahev na pití 500 ml TRITAN od Karton P+P

  1 zkušenost

Lahev na pití 500 ml TRITAN od Karton P+P je vyrobena z kvalitního, zdravotně nezávadného materiálu tritanu, který byl testovaný a neobsahuje BPA ani ftaláty. Lahev je vhodná do myčky na nádobí, ovšem maximální na teplotu 80°C. Má zavírání, které zajišťuje pevné uzavření láhve, bez obav z nechtěného úniku tekutiny. Také na lahvi najdete poutko pro pohodlné přenášení v ruce.


Ještě když jsem začala článek psát, měla jsem naprosto jasno v tom, že dceři do školy pořídím lahev na vodu Equa. Ale musím říct, že po relativně podrobném prostudování všech uvedených lahví, zvažuji i lahev poslední, dalo by se říct obyčejnou a všude dostupnou. Ráda bych se na ni podívala osobně a jestli mě nějakým způsobem nepřekvapí, tak design růžové vysmáté lamy se zlatým zdobením, je její.

Dejte mi prosím do komentáře vědět, jak moc, zdali vůbec, jste se zabývali výběrem lahve do školy. A případně jakou jste vybrali? A pokud máte doma některou z výše uvedených, prosím o hodnocení v našem Centru recenzí, děkuji!

Budu se těšit u dalšího článku,

Jana

Doplním láhev s úplně nejlepším poměrem cena/výkon. Tou je úplně obyčejná PET flaška se šroubovacím uzávěrem. Použít lze jakákoli, pokud je pevnější jako třeba od coca-coly, tím lépe. Pořizovací cena 0. Pokud tedy předpokládám, že alespoň 1x za 2 měsíce si koupíte nějaké pití v odpovídající lahvi. Stačí vypláchnout, jednou za čas třeba i vodou se savem. Tím se zničí veškeré nepřístojné látky uvnitř lahve. Nebo prostě koupíte novou. Nemusíte se strachovat, zda jí dítě neztratí či někde nezapomene. Prostě jednoduše pořídíte novou. Neteče. Šroubovací víčko opravdu nikdy neteče. Na rozdíl od většiny jiných lahví, kde je jen otázkou času, kdy začne lahev téct. Jak děti rostly, postupně jsme přešli na lahve o objemu 0,7 L. Syn nosí dokonce dvě, nebo jednu litrovou. Ze začátku děti měly "zdravou lahev", ale z mé zkušenosti, to je jen dražší lahev do kola, která stejně teče.

11. srp 2021

A já zrovna včera převzala balíček, objednala jsem dceři do první třídy zdravou láhev litrovou, hodně pije, tak aby nemusela doplňovat, při doplnění může jí špatně zavřít a vyteče, chtěla jsem se tomu vyhnout. Nyní už do nich dělají i síťky na ovoce a to že má sportovní vzhled mi nevadí, důležitá je funkčnost. Vybrala jsem nadčasovou barvu i obrázek a doufám, že jí vydrží dlouho. Máme s ní už zkušenosti a na údržbu je skvělá, ty co máme z minula už drží pět let a stále netečeou. Takže volba byla jasná.

11. srp 2021

Píšu to tady ke každému dotazu na lahev a budu to psát pořád.. Za mně nejlepší poměr cena/kvalita/praktičnost je Voděnka z Tupperware.. Mají několik velikostí a barev, možnost šroubovacího víčka nebo pítka a za velké plus považuju, že se do ní dá nalít voda i o teplotě 100°C, což je super na čištění (čistím Agentem, neboli prekarbonatem shodným a krásně vyčistí i černé tečky v zapomenuté lahvi).. Dcera má do 1.tridy půllitrovou, doma máme další 2 velikosti až do litru, takže může případně vzít i větší..

11. srp 2021

A já jsem zase nejvíce spokojená se Sigg
Máme ji asi 3roky
...je jako jedna z mála na bublinkové nápoje...
Dítě z ní normálně pije a nemusí vynakládat žádné úsilí ( zdravá lahev - malý otvor pomalu teče)

11. srp 2021

Proč u zdravé láhve nejistá těsnost? A co je špatně na tom designu? 😲
My je máme pořád dokola a nikdy nevytekly, děti jsme prostě naučili, že tu "násosku" musí zatlačit zpátky. a je to.

11. srp 2021

@g_m Protože oni nedeklarují, že tekutina nevyteče, proto to tam nemůžu uvést 🙂. Špatného není nic, jen je to sportovní design 🙂.

11. srp 2021

Mám zkušenost jen se zdravou lahví. Nikdy neteče, jen to doplňování ve škole by byl problém. Když se dobře utáhne, tak jí dítě (někdy i já) samo nepovolí .

19. srp 2021

Ma nekdo tu one touch? Vyfotil by mi prosim pitko? Diky moc;)

19. srp 2021

Celá rodina používáme tu od Albi, máme ve 2 velikostech a nedáme na ni dopustit...

19. srp 2021

My pouzivame uz nekolik let zn. Botanela-parametry cca totozne s Equa, cena je asi o 60 Kc vyssi, tenkrat nad Equa vyhrala u kluku kvuli potisku 😉 ale nedam na ne dopustit. Jdou vyborne vymyt, nenacichnou...mame je i s chlapem do prace (oba musime mit piti v uzaviratelne lahvi). Tak jen pro doplneni dalsi znacka 😉

20. srp 2021

Nám teda zdravá láhev občas teče, ale když s tím člověk počítá, je to ok (na výlety ji dávám do sáčku, kdyby kluci chodili do školy, tak do aktovky bych jim nedávala, to bych neriskovala).
Doufala jsem, že si přečtu především praktické zkušenosti a nějaké srovnání na základě toho. A zejména o láhvi Maped, pár maminek ji teď koupilo a docela se mi líbí. Nejmladší půjde na pár dní v týdnu do školky do předškoláků a musí mít vlastní lahev na pití, tak zvažuju že mu koupím něco nového / jiného než tu zdravou lahev, co má.

20. srp 2021

Předně moc děkuji za tento článek. Zrovna teď láhev pro dcerku do školy vybírám. V první třídě měla zdravou lahev, ale občas se stalo, že láhev tekla, navíc se mi bude čistí a celkově jsme se pro více důvodu rozhodly pro jinou. Naživo jsem viděla právě zmiňovanou poslední a hned mě moc zaujala. Jak designově tak i funkčností. Dceři se také líbí, takže půjdeme do ní.

20. srp 2021

@veronicka89 Dobrý den, mohu se zeptat, jakou konkrétní lahev od Sigg máte na mysli? Prošla jsem několik dětských a všude se psalo, že není vhodná na perlivé nápoje. ☹️

20. srp 2021

@podvlivemcokolady Sigg viva one ...tu máme my a byl na láhvi štítek že je i pro perlivé nápoje...

Jinak v cizině stojí okolo 10- 15 euro v akci...Amazon se dá taky z ČR ...možná i punk od blu ...🙂 Nevim

20. srp 2021

Jinak tady jedou tyto ..
Mají to tu všichni 😅

20. srp 2021

Lahve jsou moc pěkné, líbí se mi ta Equa pro čtyřleťáka. Upřímně všechny ty obrázkové láhve se mi hodí spíš ke školkovým dětem, než pro školáky. Max. ještě první třída. Zdravou lahev měl syn ve školce, ale nic moc. Nebyli jsme s ní spokojeni. Jak šel do školy, koupili jsme čistě průhlednou láhev z Decathlonu 0,8 l a lepí si na ni nálepky jaké chce. Nosí ji i na tréninky, půl litru by bylo hodně málo. Je široká, dobře se čistí a dobře těsní. Stála pár korun. Navíc syn občas láhve ztrácí, tak to pak za tu cenu tolik nemrzí.

21. srp 2021

@edel79 Děkuji za komentář ❤️. Mohla byste prosím recenzi na lahev Botanela napsat přímo k ní? https://www.modrykonik.cz/recenze/lahev-na-vodu-botanela/ Děkuji a přiletí k Vám srdíčko jako poděkování 🙂.

23. srp 2021

@petaov Děkuji za komentář!❤️. Máte na mysli tuto? https://www.decathlon.cz/tritanova-lahev-100-08...

23. srp 2021

@veronicka89 Děkuji moc!❤️ Byla byste tak hodná a lahev Sigg ohodnotila zde https://www.modrykonik.cz/recenze/lahev-na-vodu-sigg-viva-one/ přímo na její stránce? Moc děkuji a přiletí k Vám srdíčko jako poděkování!🙂

23. srp 2021

@podvlivemcokolady Ano, to je ona. Dříve jsem měla pro syna skleněnou s odolnějším obalem proti rozbití, ale byla malá, tak jsme ji vyměnili za tuto.

23. srp 2021

Z vlastní zkušenosti láhve Equa nedoporučuji. Nikdy jsem do ní nedala nic jiného než vodu a smrdí. Strašně. Jako hadra na nádobí. Umývám, vyvaruji, je to dobré den dva a zase smrdí. Moje sestra ji má taky a děje se jí to samé.

21. říj 2021

@hojda ok. K bakteriim jsme rezistentni😉. Bala jsem se uvolnovnovani chemikalii, ale toto je v poho😎

26. říj 2021

Začni psát komentář...

Odešli