pr_clanek
1. bře 2017
90 

Za uměním s dětmi

Máte pocit, že s dětmi můžete trávit volný čas pouze na hřišti nebo ve vyhrazeném dětském koutku v kavárně? Že galerie jsou pouze pro dospělé? V tom případě neváhejte navštívit jednu z šesti budov Národní galerie v Praze, kde je pro vás a vaše děti připraven bohatý program.

V jedné z nejvýznamnějších funkcionalistických budov v Evropě, ve Veletržním paláci v pražských Holešovicích, pořádá Národní galerie pravidelně výtvarné herny, ateliéry a víkendové dílny. Třikrát týdně mohou rodiče společně se svými 1,5–5letými dětmi přijít tvořit a hrát si. Herny, každý týden zaměřené na jiná umělecká díla či výstavy, inspirují k tvorbě malé i velké.

Ateliéry pro děti ve věkových kategoriích 6–8 let, 8–10 let, 10–16 let probíhají od září každý týden v průběhu školního roku. Mladí umělci mají možnost získat zkušenosti v celé škále klasických (kresba, malba, grafika, sochařství, fotografie) i multimediálních technik s možností jejich přesahů, experimentů a volného kombinování. Prostředí uměleckých děl ze sbírek Národní galerie zajistí dětem nejen dostatek inspirace pro samotnou tvorbu, ale i základní orientaci v oblasti dějin umění.

O víkendech mohou děti od 4 do 15 let projevit svou kreativitu na dílnách umožňujících výjimečná setkání s originálními díly českého, evropského a asijského umění. Zážitek z vlastní tvorby si odnesou i rodiče. Dílny v různých tématech od starověku po současnost probíhají v několika objektech včetně:

  • Anežského kláštera a paláce Kinských na Starém městě,
  • ve Šternberském, Salmovském a Schwarzenberském paláci na Hradčanech
  • ve Veletržním paláci v Holešovicích.

Kromě programu pro děti se Národní galerie pyšní především největší sbírkou výtvarného umění v Česku, které pro veřejnost vystavuje v šesti budovách v Praze. Navštívit můžete Klášter sv. Anežky České plný středověkých pokladů, Palác Kinských a jeho expozici Umění Asie, Šternberský palác s díly od Rembrandta, El Greca nebo Rubense, Schwarzenberský palác vystavující to nej, co u nás vzniklo v období baroka, Salmovský palác s malebnými díly 19. století a Veletržní palác nabitý moderním a současným uměním.

Do všech stálých expozic platí celoročně volný vstup pro děti do 18 let a pro studenty do 26 let. Dospělý doprovod má možnost si zakoupit za 300 Kč vstupenku, která umožňuje vstup do všech objektů po dobu 7 dní.